Spanje eist schat uit negentiende eeuw op

Redactie
Het scheepswrak voor de kust van Portugal waarin voor 324 miljoen euro aan kostbaarheden zijn gevonden, is eigendom van Spanje. Tenminste, dat heeft Spanje donderdag geclaimd voor een Amerikaanse rechtbank. Het negentiende-eeuwse wrak was een Spaans oorlogsschip, zegt Spanje, en dus moet het Amerikaans bedrijf dat de schatten bovenwater haalde, ze overhandigen aan Spanje.

De Britten brachten het schip, de Nuestra Señora de las Mercedes, in 1804 met meer dan tweehonderd mensen en een half miljoen munten en andere kostbaarheden aan boord tot zinken, zegt het Spaanse ministerie van cultuur. "Het gaat hier om de resten van een Spaans marineschip en om de menselijke resten van Spaanse matrozen die op het schip zijn gestorven en nu op illegale wijze verstoord zijn", aldus de directeur-generaal van het ministerie.

Het Spaanse ministerie ligt al een jaar in de clinch met Odyssey Marine Exploration, dat is gespecialiseerd in verkenningsmissies op de zeebodem. Het bedrijf vervoerde de schat via het Britse Gibraltar, zonder medeweten van Spanje, naar de Verenigde Staten. Onder de gevonden munten zouden gouden dubloenen zijn met daarop de afbeelding van koning Carlos IV.

De zaak ligt bij de rechter in Tampa in de Amerikaanse staat Florida. Odyssey zegt dat het als de vinder recht heeft op een groot deel van de schat. Spanje beroept zich op de 'soevereine immuniteit', die bepaalt dat een marineschip altijd tot het land van herkomst blijft toebehoren, ongeacht waar het is gezonken.