FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 november 2006

Pijnlijke misser in spotje Spaanse oppositie

Icoon BuitenlandsDe grootste Spaanse oppositiepartij, de Volkspartij, heeft geblunderd met een tv-spotje waarin de criminaliteitsaanpak van de sociaaldemocratische regering wordt bekritiseerd. De beelden van relschoppende jongeren komen echter uit de periode dat premier Aznar nog aan de macht was.

Dit meldde de Spaanse radio zaterdag. Extra pijnlijk is dat de huidige leider van de Volkspartij, Mariano Rajoy, destijds als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk was voor de openbare orde. De Volkspartij heeft de misser inmiddels toegegeven, maar schuift de schuld op de productiemaatschappij. Premier José Luis Rodriguez Zapatero, die Aznar in 2004 opvolgde, noemde het filmpje spottend "een verlate poging tot zelfkritiek".


Mariano Rajoy

Uitslagen Eredivisie 18/11/2006

Er werden vanavond vier wedstrijden gespeeld in de eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

PSV - Excelsior 4-0
29' Koné 1-0 (assist Kromkamp)
44' Alex 2-0
80' Farfán 3-0 (assist Salcido)
84' Salcido 4-0

Scheidsrechter Kuipers.
Toeschouwers: 33.000.

Opstellingen

PSV: Gomes, Kromkamp, Alex (Addo/69), Salcido, Da Costa, Culina (Beerens/46), Afellay (Tardelli/66), Simons, Cocu, Koné, Farfán.

Excelsior: Zwarthoed, Jansen, v.Nieuwstadt, H.Drost, Bandjar (Braber/65), Simr (Rothman/46), v.Dieren, Guijo-Velasco (Zijm/46), Piqué, Slory, Grot.


Feyenoord - AZ 3-2
29' Hofs 1-0
32' De Zeeuw 1-1
56' Derijck 2-1
74' Koevermans 2-2 (assist Dembélé)
81' Hofs 3-2 (assist Boussaboun)

Scheidsrechter Haverkort.
Toeschouwers: 45.000.
Gele kaart: Drenthe (Feyenoord), Koevermans, Steinsson (AZ).

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Derijck, Lucius, Bahia, Drenthe, Tiendalli, Greene, Hofs, Kolkka (Boussaboun/68), Charisteas, Huysegems.

AZ: Bulters, Steinsson, Jaliens, Opdam, De Cler, De Zeeuw (J. Gudjonsson/71), Mendes da Silva, Schaars (Dembélé/61), Koevermans, Martens, Arveladze.


NEC - Sparta 1-2
34' Vlug 0-1
57' Rose 0-2 (assist Bouaouzan)
77' Denneboom 1-2 (assist Ntibazonkiza)

Scheidsrechter Wegereef.
Toeschouwers: 12.000.
Rode kaart:90+1. Olsson (NEC/2x geel)
Gele kaart: Denneboom, Snoyl, Niedzielan, Ntibazonkiza (allen NEC), Bouaouzan, Schenkel (Sparta).

Opstellingen

NEC: Babos, Nalbantoglu, Wisgerhof, Olsson, El-Akchaoui, Barreto (Kivuvu/72), Boutahar (Eagles/59), Snoyl, Denneboom, Holman (Ntibazonkiza/46), Niedzielan.

Sparta: Terol, De Roover, Schenkel, Olfers, Polak, Rose, Obodai, v.Bueren, Vlug (v. Dijk/67), Cvetkov (Medunjanin/83), Bouaouzan.


RKC Waalwijk - SC Heerenveen 0-2
13' Nilsson 0-1
23' Alves 0-2

Scheidsrechter: Braamhaar.
Toeschouwers: 5.500.
Gele kaart: D. Mulder (RKC), Zuiverloon (Heerenveen).

Opstellingen

RKC: v.Dijk, D.Mulder, Bakens, Keller (Reuser/46), v.Haaren (Vichelich/6), v.Diemen, Koenders, Fuchs, Ikedia, v.d.Haar, v.d.Bergh (Remacle/71).

Heerenveen: Vandenbussche, Zuiverloon, Hansson, Dingsdag, Breuer, Bosvelt (Kissi/73), Hanssen, Pranjic, Yildirim, Alves, Nilsson (Bradley/84).

De stand na vanavond kan je hier vinden.

Balkenende waarschuwt voor linkse coalitie

Icoon Politiek Premier Balkenende heeft zaterdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van het CDA in Tilburg gewaarschuwd voor een linkse coalitie. PvdA, GroenLinks en SP mogen het een fantastische mogelijkheid vinden, maar voor Balkenende is het een "onbegaanbare weg".

Hij vreest dat een linkse coalitie wel oog zal hebben voor de collectieve sector maar de marktsector zal "verontachtzamen". Volgens Balkenende heeft ons land een sterke economie nodig. Ook vreest hij dat maatregelen van het kabinet om te komen tot een beter veiligheidsbeleid en vreemdelingenbeleid door een linkse samenwerking ongedaan gemaakt worden.

Luie Indonesiër wacht mogelijk celstraf

Icoon OpmerkelijkDe 26-jarige Odita Rahman uit Indonesië is door zijn echtgenotes aangeklaagd omdat hij lui zou zijn en zou weigeren te werken. Als de man, die in de hoofdstad Jakarta woont, schuldig wordt bevonden, kan hij tot vijf jaar celstraf krijgen.

Rahman's echtgenotes Neli Simajuntak (26) en Turaja (31) beweren dat hij zich al enige tijd ziek voordoet om niet te hoeven werken. Rahman is drie jaar geleden met zijn eerste vrouw getrouwd, en een half jaar terug met zijn tweede.

Sindsdien leeft hij op kosten van zijn vrouwen. Zelf zegt hij net gedaan te hebben alsof hij ziek was, omdat hij zich schaamde werkloos te zijn. Tegen de politie zou hij echter al bekend hebben gewoon lui te zijn.

Met dank aan babbelbox voor de submit.

Sms'en of wodka veilig is

Icoon Opmerkelijk Russen kunnen dankzij een nieuwe sms-service van de Russische staatsalcoholinspectie voortaan meteen controleren of een gekochte fles wodka veilig is. Dat hebben Russische media gemeld.

Wodka-liefhebbers hoeven alleen maar een sms te sturen met het registratienummer van de fles. De inspectie meldt daarna binnen een minuut waar de fles vandaan komt en of het legaal of illegaal is gestookt. Het sms-bericht kost slechts 15 eurocent per bericht. De service is sinds enkele maanden getest in de deelrepubliek Tatarstan. De proef is een succes en wordt snel uitgebreid naar Moskou en andere delen van Rusland.

Illegale wodka zorgt elk jaar voor honderden doden. Dit jaar stierven er 406 mensen na het drinken van illegaal gestookte alcohol. Ruim 9500 mensen belandden met ernstige vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis. Bovendien loopt de staat veel accijns mis door illegaal gestookte wodka.Legaal of illegaal? Stuur een sms!

Heideman boekt vierde overwinning op rij

Schaatser Jan-Maarten Heideman heeft in Assen zijn vierde Essent-marathon op rij weten te winnen. Heideman bleef in een spannende eindstrijd de Fransman Cedric Michaud en Arjan Stroetinga voor.

De overwinning van sprintkanon Heideman was niet gestolen. Niet alleen zijn ploeg verzette veel werk, maar ook Heideman zelf spande zich flink in om vluchters Henk Angenent en Michaud terug te halen. "Dat maakt de zege extra mooi," aldus Heideman.

Amerikaan sekst met dood hert

In Amerika is een 20-jarige jongeman aangeklaagd wegens het hebben van seks met een doodgeschoten hert, zo meldden diverse Amerikaanse media. De hertenneuker schoot op 11 oktober het beest eerst dood en sleepte het toen naar de bosjes om aan zijn gerief te komen.

De advocaat van de man beweert dat zijn cliënt niet vervolgd kan worden omdat de wet in de staat Wisconsin alleen zou voorzien in het strafbaarstellen van seksueel misbruik met levende dieren.

De verdachte, Bryan James Hathaway, riskeert desalniettemin een straf van 9 maanden plus 10.000 dollar boete. Dat kan oplopen tot 2 jaar omdat Hathaway in 2005 een paard doodschoot om er seks mee te hebben. Daarvoor loopt hij nog in een proeftijd.Necrofiele Hertenneuker Hathaway


Met dank aan babbelbox voor de submit.

'RTL is CDA-propagandazender'

Icoon Televisie Frits Bom, voormalig vakantieman en tegenwoordig televisierecensent, heeft geconcludeerd dat RTL een CDA-bolwerk is. Vooral het gastoptreden van Jan Peter Balkenende in RTL Boulevard zou duiden op de politieke voorkeur van RTL. "In het kader van de door RTL gratis aan premier Balkenende ter beschikking gestelde zendtijd, volgde dan een uur lang CDA-verkiezingspropaganda voor lijstrekker Balkenende in RTL-Boulevard", aldus Bom.

Maar er zijn meer tekenen die er volgens Bom op duiden dat het RTL de christen-democraten prefereert. Zo is Frits Wester, de politiek verslaggever van RTL, een voormalig CDA-politicus. Ook is Fons van Westerloo, de hoogste baas van RTL, katholiek. Hij zou Balkenende een uur lang gratis verkiezingstijd in RTL Boulevard gegeven hebben, terwijl andere lijsttrekkers daarvoor niet in aanmerking konden komen. Op het RTL Nieuws zou Wester ook vol lof Balkenende promoten. Ook zou RTL dik betaald gekregen hebben om de Europese grondwet te promoten.

Bom vindt dat er sprake is van Afrikaanse toestanden. "Zelfs bij veel verdachte verkiezingen in het Oostblok of Afrika durft men zover niet te gaan, de zittende regeringsleider een uur lang kritiekloos het woord te geven om zich te laten herverkiezen", zegt hij stellig. "We hebben alle nieuwsuitzendingen en andersoortige televisieprogramma’s op het gebied van de binnenlandse politiek van die zender te wantrouwen"."Een uur lang CDA-verkiezingspropaganda"

RTV10 dreigt Talpa met juridische stappen

Talpa De regionale televisiezender RTV10 dreigt met juridische stappen tegen Talpa. Talpa gaat vanaf 16 december Tien heten, en RTV10 denkt dat er een naamsverwarring kan ontstaan. "Gezien de verwarring die ontstaat bij zowel de kijker als bij de adverteerder is het mogelijk dat RTV10 hierdoor stevig benadeeld wordt", zegt Rene Weijmans, directeur van RTV10.

Talpa-woordvoerder Marc van Hal voorziet geen problemen. "Ze kunnen altijd contact met ons opnemen. Een eventuele rechtszaak zien we met vertrouwen tegemoet", aldus van Hal. "De naam Tien die we al in ons bezit hadden, gaan we gewoon vanaf half december voeren. Daarnaast heeft RTV10 het cijfer 10 in de naam en dat lijkt eerder op TV10, de naam waarvan het SBS-concern eigenaar is, dan op Talpa’s Tien".

Talpa wilde de zender eigenlijk lanceren met de naam Tien. Daarna begon SBS een rechtszaak tegen de zender, omdat Tien teveel op TV10 zou lijken. Na een jaar van juridische gevechten, trok John de Mol aan het langste eind en mocht Talpa eindelijk de nieuwe naam voeren.

Roze dolfijnen te zien in Brazilië

Icoon Opmerkelijk Dierenliefhebbers kunnen na een reis van 12 uur door het Braziliaanse Amazonewoud roze rivierdolfijnen zien. De dieren zijn te zien in het dorpje Novo Airao aan de Rio Necro-rivier. Het is opmerkelijk dat de dieren nu ineens contact zoeken met mensen. Normaal zijn de roze dolfijnen erg bang voor mensen.

Eerst hadden vissers een hekel aan de dieren, maar nu houdt de lokale bevolking van de roze dolfijnen. "Het is geweldig om zo dichtbij zo'n dier te kunnen komen. Het is een mooie ervaring om hun energie en affectie te voelen", aldus de lokale student Anderson Araujo.

Het is door de lange reistijd niet voor de hand liggend dat de attractie veel toeristen zal trekken. De lokale bevolking hoopt daar wel op. Er is inmiddels een drijvend restaurant gebouwd om de toeristen te laten genieten van de dolfijnen. Bovendien kunnen de dolfijnen ook gevoerd worden vanuit dit restaurant. De dolfijnen eten sinds kort tweemaal per dag op kosten van de Braziliaanse overheid.Roze rivierdolfijn niet meer bang voor mensen

Celtic-trainer gelooft in overwinning tegen United

De manager van Celtic, Gordon Strachan, heeft gezegd dat zijn ploeg aankomende dinsdag kansen heeft om te winnen in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United.

Eerder dit seizoen speelden de clubs ook al tegen elkaar voor de Champions League. Toen wonnen de Engelsen met 3-2. Manchester United staat momenteel eerste in groep F, Celtic tweede. "Ik weet dat Manchester United betere spelers heeft dan wij, maar ik denk dat we ze thuis kunnen verslaan. Als het publiek een beetje meehelpt, moeten we drie punten kunnen pakken", aldus Strachan.

Best verkochte games in Nederland

Elke week zien we wel verkoopcijfers langskomen van onder andere het Verenigd Koninkrijk en Japan. We horen echter maar zelden wat over wat nou het best verkoopt in ons eigen koude kikkerlandje. Een beetje inzicht in wat het hier goed doet krijgen we echter dankzij een overzichtje dat onderzoeksbureau GfK Benelux maakte in opdracht van de Volkskrant. In dit overzicht zien we de drie best verkochte games per platform dit jaar. Opvallend is dat Grand Theft Auto: San Andreas, een game die in 2004 op de PS2 en in 2005 op Xbox en PC verscheen nog steeds de verkopen van de consoles weet te domineren.

PlayStation 2
1. Grand Theft Auto: San Andreas
2. Grand Theft Auto: Liberty City Stories
3. Fifa 2007

Xbox
1. Grand Theft Auto: San Andreas
2. Black
3. The Godfather

Xbox 360
1. Tom Clancy's Ghost Recon: Advanced Warfighter
2. Saints Row
3. Project Gotham Racing 3

GameCube
1. Super Smash Brothers Melee
2. Fifa Street 2
3. Mario Smash Football

PC
1. World of Warcraft
2.Command & Conquer: The First Decade
3. The Sims 2 - Gaan het maken

PlayStation Portable
1. Grand Theft Auto: Liberty City Stories
2. The Sims 2
3. Burnout Legends

Nintendo DS
1. Brain Training
2. New Super Mario Bros.
3. Big Brain Academy

Cruise en Holmes trouwen vandaag

Icoon Showbizz Tom Cruise en Katie Holmes trouwen vandaag in het Italiaanse stadje Bracciano, op veertig kilometer afstand van Rome. Het 'droomhuwelijk' tussen beide sterren houdt de showbizzwereld al dagen in zijn greep.

De ceremonie wordt gehouden in de vijftiende eeuwse middeleeuwse burcht Castello Odescalchi. De ceremonie is voornamelijk aangekleed door Giorgio Armani. Zo heeft hij de jurk van Holmes gemaakt. Om de gasten niet in het donker te laten staan is er niet gekozen voor lampen, maar zijn 6000 kaarsen besteld. Deze kaarsen verspreiden de geur van koffie en rozen door de zaal. Het huwelijk kost ruim 1,5 miljoen euro. Er zullen veel sterren aanwezig zijn, waaronder Will Smith, Jim Carrey, Jennifer Lopez, Brad Pitt, Angelina Jolie, Steven Spielberg, John Travolta, Russell Crowe, David Beckham, Victoria Beckham, Brooke Shields en George Clooney.

Er wordt vanalles gedaan om het huwelijk buiten de pers te houden. Er is een groot tentdoek gespannen over de binnenplaats van de burcht, zodat er voor helikopters van de pers niets te zien is. Ook is het kasteel hermetisch afgesloten van de buitenwereld om een toestroom van fans tegen te gaan. De televisierechten van het huwelijk zijn voor 1,5 miljoen euro verkocht. Dat geld zal besteed worden aan een goed doel.

Beide sterren zullen de trouwdag baseren op de regels van de Scientology-kerk. Net als een normaal huwelijk gaat deze gepaard met ringen en huwelijksbeloften. Maar er zitten ook andere elementen in. Zo moeten beide partners elkaar beloven nooit naar bed te gaan voordat ruzie uitgesproken is. Het Scientology-huwelijk is niet geldig in Italië, dus moeten beide sterren daarvoor een apart burgerlijk huwelijk afsluiten.

Tom Cruise behoort tot de best betaalde acteurs van Hollywood. Hij is al twee keer eerder getrouwd, namelijk met Mimi Rogers en Nicole Kidman. Voor Holmes is het de eerste keer, al was zij eerder wel verloofd. Cruise en Holmes werden voor het eerst samen gefotografeerd in april 2005 in Rome. Een maand later gaf Cruise de liefde toe in een spektaculaire aflevering van de talkshow Oprah. Daarin sprong hij meerdere keren op de bank om zijn liefde voor Holmes te laten zien. Op 17 juni 2005 vroeg hij Holmes ten huwelijk onder de Eiffeltoren in Parijs. Op 18 april 2006 zou het paar de dochter Suri krijgen.Armani heeft het paar aangekleed

Masters: Blake in finale tegen Federer

De Amerikaan James Blake is morgen in de finale van de Masters Cup in Shanghai de tegenstander van Roger Federer. De Amerikaan versloeg de Argentijnse titelverdediger David Nalbandian met 6-4 en 6-1.

Blake kwam in de eerste set bij de stand 2-1 een break voor te staan, maar hij moest een game later zijn opslag zelf inleveren. Vervolgens sloeg de Amerikaan na vijf keer deuce toe in de tiende game. In de tweede set was Blake de betere en nam al snel een voorsprong van 5-0. Nalbandian wist nog één game te pakken, maar moest daarna toch capituleren.

Junker twijfelt over toekomst

Mads Junker twijfelt of hij bij Vitesse wil blijven. De Deen, die halverwege vorig seizoen overkwam van FC Nordsjælland, heeft Danko Lazovic voor zich als eerste spits, waardoor Junker dit seizoen veel op de bank zit.

"Lazovic doet het goed in de spits. Ik wacht tot de kerst. Als ik dan nog geen speeltijd krijg, kan ik misschien beter weg. Na vier maanden op de bank is dat ook voor de club een betere oplossing, want ik ben een dure aankoop", aldus Junker tegenover Omroep Gelderland.

Album van de dag: Tool

Het is 17 uur en iedereen komt weer thuis na een zware werk- of schooldag. Het is weekend! Tijd voor wat muzikale ontspanning, tijd voor een muziek album! Vandaag de Amerikaanse progessive metalband Tool.
Onlangs gaven ze een concert in de Ahoy maar vandaag zijn ze hier op de Weblog te beluisteren. Tool heeft totaal 6 albums gemaakt, in mei 2006 kwam 10,000 days uit.

Tool staat bekend om zijn diepgaande thema's, over filosofie, spirtuele teksten en innerlijke strijden, ook dit album zit vol betekenissen. 10,000 days staat voor de dagen dat zijn moeder, die Judith Marie Garrison (zie nr 3), aan kanker leed. En zo zitten er nog veel meer dingen in. Kortom voor deze band moet je heel goed gaan zitten.

1. Vicarious 7:09
2. Jambi 7:31
3. Wings for Marie (Part 1) 6:13
4. 10,000 Days (Wings Part 2) 11:16
5. The Pot 6:24
6. Lipan Conjuring 1:13
7. Lost Keys (Blame Hofmann) 3:48
8. Rosetta Stoned 11:13
9. Intension 7:23
10. Right in Two 8:58
11. Viginti Tres 5:03


Het album is hier (deel1) en hier (deel 2) te downloaden.

Eventueel password: schlln

WTA-toernooi Hasselt geschrapt

Kim Clijsters heeft met haar mededeling dat ze volgend jaar absoluut niet meer in Hasselt van de partij is, het toernooi aan zijn einde geholpen. Het WTA-toernooi is door de organisatie van de kalender gehaald.

Het toernooi in Hasselt stond pas sinds 2004 op de kalender. Voor Michaëlla Krajicek was het ook één van de toernooien dichtbij huis. Omdat het toernooi vlak voor de WTA Championships op de kalender stond, was het voor de organisatie moeilijk om topspeelsters te contracteren. Hasselt kreeg elk jaar weer te maken met een groot aantal afzeggingen.

Gerben de Knegt wint veldrit Hasselt

In het Belgische Hasselt heeft Gerben de Knegt de internationale veldrit gewonnen. De nationaal kampioen had op de eindstreep een tiental seconden voorsprong op twee Belgen. Sven Nijs verloor op de finishlijn de sprint om de tweede plaats van zijn landgenoot Bart Wellens.

De veldrit in Hasselt telt mee voor het Gazet van Antwerpen-klassement. Wellens heeft daarin de koppositie overgenomen van de Nederlander Richard Groenendaal.

CD: Jon Auer - Songs from the Year of Our Demise

Het is hard werken als je in een band als The Posies zit. Wil je kunnen rondkomen van je passie dan moet je regelmatiger albums uitbrengen dan je nu doet. Jon Auer en Ken Stringfellow beunen daarom bij in het heropgerichte Big Star. Stringfellow bracht al meerdere soloplaten uit. En nu is het de beurt aan Jon Auer die debuteert met Songs From the Year of Our Demise
.

Björndalen ook zonder geweer snel

De Noor Ole Einar Björndalen, de koning op de biatlon, heeft zaterdag de beste langlaufers van de wereld versteld doen laten staan. Ook zonder geweer blijkt de Noor de snelste te zijn op de lange skilatten.

Björndalen troefde alle specialisten af bij wereldbekerwedstrijden in het Zweedse Gällivare op het onderdeel 15 kilometer vrije stijl. Bij de finish was Björndalen 28 seconden sneller dan de nummer twee, zijn landgenoot Tore Ruud Hostad.

Man fietst 15 kilometer op snelweg

Icoon Opmerkelijk De politie heeft vrijdag een 28-jarige fietser aangehouden, omdat hij 15 kilometer op de snelweg had gefietst. De man uit Leeuwarden werd op de A32 bij Grou onderschept.

De man wilde van Heerenveen naar zijn woonplaats komen, maar had geen geld voor een taxi. Daarop besloot hij met de fiets naar huis te gaan. Hij vertelde de politie dat hij de fiets had 'gevonden', maar het slot zag er opengebroken uit. Daarom heeft de politie de man aangehouden voor verder verhoor.

YouTube-amateur wordt BBC-presentatrice

Icoon Internet Een amateur gadget-recensent heeft door haar filmpjes op YouTube een grote carrière-sprong gemaakt. Een producent van de BBC merkte de filmpjes op en zag in Susi Weaser de ideale presentatrice voor een lifestyle-programma.

De 24-jarige kantoormedewerkster maakte in haar vrije tijd filmpjes waarin ze haar oordeel geeft over de nieuwste gadgets. Weaser heeft meer dan zeventig video's op YouTube geplaatst, waarin onder andere mobiele telefoons, laptops en andere gadgets behandeld worden.

"We zochten iemand om gadget-items te presenteren in een lifestyle-programma. Toen ik haar video's tegenkwam was ik meteen verkocht. Haar filmpjes hebben een hoog entertainment-gehalte en ze zijn ook nog het meest bekeken op YouTube", aldus producent Mike Worsley. Hij besloot Weaser uit te nodigen voor een gesprek en een baan aan te bieden. Inmiddels heeft ze vijf afleveringen gepresenteerd. "Ik geloof nog steeds niet dat ik hier zit. Zes maanden geleden werkte ik nog op kantoor, en nu ben ik op televisie. En het enige wat ik ervoor heb moeten doen is wat spelen met gadgets", aldus Weaser.

WB Berlijn: Fabris Wennemars net te snel af

De Italiaan Enrico Fabris heeft de 1.500 meter bij de mannen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op zijn naam geschreven. Fabris won in een nieuw baanrecord van 1.54,54, en was daarmee een tiende sneller dan Erben Wennemars, die als tweede eindigde.

De Amerikaan Shani Davis pakte met 1.45,98 de derde plaats. Zowel Jan Bos en Simon Kuipers, die zijn rentree maakte, stelde wat teleur. Bos eindigde als dertiende, Kuipers als achttiende.

In de stand om de wereldbeker op de schaatsmijl gaat Wennemars met 180 punten aan de leiding. Fabris staat met 160 punten tweede, Davis bezet met 150 punten de derde plaats.


Uitslag 1.500 meter mannen

#NaamLandTijd
1Enrico FabrisItalie1.45,54
2Erben WennemarsNederland1.45,64
3Shani DavisVerenigde Staten1.45,98
4Joon MunZuid-Korea1.46,38
5Jevgeny LalenkovRusland1.46,63
7Sven KramerNederland1.47,01
8Carl VerheijenNederland1.47,06
13Jan BosNederland1.47,71
18Simon KuipersNederland1.48,60

WB Berlijn: Groenewold wint 3.000 meter

Renate Groenewold heeft vanmiddag de 3.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op haar naam geschreven. De Nederlandse finishde in een tijd van 4.02,44, een nieuw baanrecord.

Kristina Groves eindigde als tweede en Ireen Wüst pakte de derde plaats in een tijd van 4.04,01. In de strijd om de gecombineerde wereldbeker 3.000/5.000 meter gaat Groenewold met 300 punten aan de leiding, Wüst staat tweede met 150 punten. Groves bezet met 130 punten de derde plaats.


Uitslag 3.000 meter vrouwen

#NaamLandTijd
1Renate GroenewoldNederland4.02,44
2Kristina GrovesCanada4.03,04
3Ireen WüstNederland4.04,01
4Daniela Anschütz-ThomsDuitsland4.04,47
5Martina SáblikováTsjechie4.05,24
6Paulien van DeutekomNederland4.05,57
7Marja VisNederland4.06,99
9Tessa van DijkNederland4.07,72

Masters: Federer te sterk voor Nadal

Roger Federer heeft zich als eerste weten te plaatsen voor de finale van de strijd om de Masters Cup in Sjanghai. De nummer één van de wereld versloeg in de halve finales de Spanjaard Rafael Nadal met 6-4 en 7-5.

Het titanengevecht tussen de nummers 1 en 2 van de wereld kreeg niet de gewenste spanning. Federer kende ditmaal nauwelijks problemen met zijn Spaanse opponent. In de finale moet Federer het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen titelverdediger David Nalbandian en James Blake.

Canon: Michiel de Ruyter

De bloei van de Gouden Eeuw
Als men spreekt over hoe goed Nederland het heeft gedaan vroegah, bedoelt men vaak de Gouden Eeuw. De Eeuw waarin Nederland de schrik der wereld was, en ook de halve wereld in handen had. Een tijd van economische en culturele bloei die zich nimmer zou evenaren. Helaas was dit maar van korte duur, maar Nederland zou nooit meer van de geschiedeniskaart weg te denken zijn met grote schilders, denkers en uitvinders.
De onderwerpen binnen dit thema zijn; Rembrandt; Michiel de Ruyter; Spinoza; Buitenhuizen. Vandaag behandelen we Michiel de Ruyter.

Michiel de Ruyter (1607-1676)
De Gouden Eeuw was geen vreedzame eeuw voor de Republiek der Nederlanden. Halverwege de Gouden Eeuw werd de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje besloten met de Vrede van Munster, maar al snel raakte de Republiek in oorlog met Engeland. Deze oorlogen (1652-1654 en 1665-1667) waren zeeoorlogen over handelsbelangen. De zee verschafte het merendeel van de rijkdom en de Republiek was hier zeer machtig. In 1672 besloten de Engelse en Fransen de Republiek in te vallen. Dit was geen succes en de Republiek hield staande.
De vlootvoogden en zeelieden waren, door een mooi stukje indotrinatie van de bestuurders van de kustprovincies, razend populair. Ze waren echte helden die, omdat het land toch verdedigd moest worden, oorlog moesten voeren tegen die verdomde Engelsen en Fransen. De helden werden bezongen, beschreven en geschildert en als een vlootvoogd stierf, kreeg deze een prachtig graf.


Een zeer bekende zeeheld is toch wel Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Kortweg Michiel de Ruyter.
Hij werd geboren in 1607 in Vlissingen en begon al snel aan het zeeleven. In 1618 werd hij bootsmansjongen op zijn allereerste schip. Michiel de Ruyter was kaperskapitein en koopvaarder. Hij spaarde hard en in 1652 besloot hij van zijn geld te genieten. Vlak daarna brak de Eerste Engelse Zeeoorlog uit en De Ruyter bood zijn diensten aan. Hij werd luitenant-admiraal. In 1667 werd De Ruyter een ware held. Tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog versloeg hij een groot deel van de Engelse vloot. Hij werd gezien als een ware redder die het onmogelijke mogelijk maakte. Helaas sneuvelde De Ruyter niet veel later in 1676 tegen de Fransen. Ironisch genoeg was dit zijn laatste reis, helaas werd het letterlijk zijn laatste reis. Zijn graf is nog te bewonderen in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Noordpool warmt snel op

Icoon Milieu Op de Noordpool smelt ijs, op de toendra ontstaan langzaam struiken en er zijn steeds meer zorgen over de ijskappen op Groenland. Dat blijkt uit de 'State of the Arctic'-analyse van de National Oceanic and Atmospheric Administration in opdracht van de Amerikaanse regering. "Er zijn eerder regionale warmteperioden geweest. Maar nu gaat het om veranderingen op de hele Noordpool", zegt de oceanograaf James Overland. Van de laatste vijf jaren is de temperatuur op de Noordpool in ieder geval elk jaar 1 graad Celcius te hoog.

Bovendien wordt er steeds meer warm water aangevoerd vanuit de Bering Straat in 2001 tot 2004. Dat duidt op een lange termijnontwikkeling van smeltend ijs. Dit jaar gaat het beter in de Bering Straat, maar is er nog nooit zo weinig ijs gemeten aan de Atlantische zijde van de Noordpool. Vroeger kon het voorkomen dat ergens ijs afnam en het op een andere plaats toenam, maar nu is er een totale afname van het ijs op de Noordpool. Nooit eerder had de Noordpool zo weinig ijs als maart van dit jaar.

Niet alleen in de ijsmassa, maar ook op het land zijn er grote veranderingen waarneembaar. Dat concludeert de geoloog Vladimir E. Romanovsky. Er zijn veranderingen in vegetatie, rivierlozingen, gletsjers en bodems. "De toendra wordt groener door de toename van struiken. Dat zorgt voor problemen omdat rendieren migreren".

Overland legt uit dat de opwarmende Noordpool invloed heeft op de rest van de aarde. "We zien veel aanwijzingen die duiden op een klimaatverandering op de Noordpool. Dat kan een indicator zijn van de rest van de wereld", zegt hij. "Het temperatuurverschil tussen de Noordpool en de evenaar stuurt al het weer op de aarde", gaat hij verder. "Als de Noordpool opwarmt, en de verschillen op aarde daardoor kleiner worden, kan het weer veranderen. We weten echter niet precies wat de veranderingen zullen zijn".

De studie was opgezet om te bekijken in hoeverre klimaatverandering invloed heeft op de ijsmassa op de Noordpool. Wetenschappers uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Polen, Noorwegen, Zweden en Rusland brengen elk jaar een rapport uit over de situatie. In 2007 zal de studie nog intensiever worden.

Abou Jahjah zat in Libanon bij zijn moeder

Icoon BuitenlandsDe leider van de omstreden Arabisch-Europese Liga (AEL) in Antwerpen, Dyab Abou Jahjah, die deze zomer naar Libanon vertrok om ''mee weerstand te bieden tegen de Israëlische indringer'', heeft niet voor de Hezbollah gevochten. De GPD-dagbladen schrijven vandaag dat Abou Jahjah gewoon bij zijn ouders zat in de Libanese stad Sidon.

De vader van de AEL-voorman zegt: ''Dyab heeft tijdens de oorlog ongeveer een maand lang bij ons gezeten in het familieappartement. Hij heeft absoluut niet gevochten. Dyab is een man van het woord, niet van de wapenen'', stelt vader Khalil, die als professor werkt aan de universiteit. ''Hij is hier gekomen om morele steun te geven aan zijn familie en zijn land.'' Alleen al de gedachte dat haar zoon met Hezbollah heeft meegevochten, doet moeder Ninette, een lerares, grinniken. Op de vraag waar Jahjah zich tijdens de oorlog bevond, zegt ze: ''Bij moeder.''

Zelf zei Abou Jahjah, voordat hij naar Libanon vertrok, dat hij naar zijn moederland ging om de wapens op te nemen tegen Israël. Hij zei bereid te zijn aan de zijde van Hezbollah als martelaar te sterven. In een afscheidsbrief aan zijn volgelingen schreef hij: ''Dit wordt misschien mijn laatste reis. Ik wil al mijn kameraden bedanken.''

Nationaliteit ontnemen
Het Vlaams Belang liet eerder dit jaar nog weten dat Abou Jahjah wat hun betreft niet meer welkom is in België omdat hij zich ''met zijn steun aan een islamitische fundamentalistische terreurorganisatie aan de zijde van de vijand bevindt''. Vlaams Belang-leider Filip Dewinter zei te hopen dat de AEL-voorman de Belgische nationaliteit kan worden ontnomen.

Met de uitleg van de ouders van Abou Jahjah lijkt de eis van het Vlaams belang niet meer nodig. Ook de Hezbollah-beweging zegt in een reactie dat ze Abou Jahjah niet kennen. Hezbollah-woordvoerder Ibrahim Zaraket: ''Wij hebben geen enkele informatie betreffende Dyab Abou Jahjah. Bovendien zijn wij selectief bij het aannemen van strijders. Onze strijders moeten ook al voor de oorlog lid zijn geweest van de club en dienen een uitvoerige militaire training achter de rug te hebben. Anders zijn ze alleen maar een gevaar voor zichzelf en anderen.''

Vader Jahjah noemt zijn zoon ''een Arabische nationalist. Dyab komt op voor de belangen van Arabieren in Europa. Hij heeft weinig op met religie, hij past helemaal niet binnen Hezbollah.''

Abou Jahjah zelf heeft tot dusver pertinent geweigerd enig commentaar te geven op de vraag of hij nou wel of niet heeft gevochten tijdens zijn bezoek aan Libanon. Naar eigen zeggen vertrekt hij wel begin 2007 voorgoed naar Libanon.Abou Jajah in Libanon

Mulder pakt brons

Teun Mulder heeft een bronzen medaille weten te veroveren tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Australische Sydney. De oud-wereldkampioen wist zaterdag in een rechtstreeks duel de Australiër Mark French te verslaan.

Mulder moest in de troostfinale uitkomen doordat hij in de halve finale verloor van de Brit Ross Edgar. Edgar had daar wel drie sprints voor nodig. Edgar verloor in de finale van zijn landgenoot Craig McClean.

WB Berlijn: Koskela de Lee's te snel af

De Fin Pekka Koskela heeft de tweede 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Koskela reed een tijd van 35,02 en was daarmee de beide Koreaanse Lee's te snel af.

Erben Wennemars was met een tijd van 35,56 de beste Nederlander. Jan Smeekens eindigde als twaalfde, Gerard van Velde als vijftiende, en Jan Bos en Lars Elgersma eindigden op een gedeelde zestiende plaats.Uitslag 500 meter:
#NaamLandTijd
1Pekka KoskelaFinland35,02
2Kang-Seok LeeZuid-Korea35,05
3Kyou-Seok LeeZuid-Korea35,07
4Tucker FredericksVerenigde Staten35,17
4Fengtong YuChina35,17
11Erben WennemarsNederland35,56
12Jan SmeekensNederland35,59
15Gerard van VeldeNederland35,78
16Jan BosNederland35,81
16Lars ElgersmaNederland35,81

WB Berlijn: Wolf pakt tweede overwinning

Jenny Wolf heeft ook de tweede 500 meter bij de vrouwen gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Nadat ze gisteren nog tot een tijd kwam van 37,77, finishde ze vandaag in 38,12.

Sang-Hwa Lee pakte de tweede plaats, voor de Chinese Beixing Wang. Beste Nederlandse was Marianne Timmer, die met 38,92 als tiende eindigde.


Uitslag 500 meter:

#NaamLandTijd
1Jenny WolfDuitsland38,12
2Sang-Hwa LeeZuid-Korea38,18
3Beixing WangChina38,25
4Hui RenChina38,47
5Sayuri OsugaJapan38,51
10Marianne TimmerNederland38,92
14Annette GerritsenNederland39,07
19Margot BoerNederland39,34

Schagen heeft ook een 'Taida Pasic'

Icoon BinnenlandsSchagen lijkt zijn eigen 'Taida Pasic' in huis te hebben. Alleen gaat het hier om een scholier in plaats van een scholiere. Het betreft de 16-jarige Suleiman Amiri uit Afghanistan, die in de vierde klas van het vmbo zit, richting zorg & welzijn van scholengemeenschap GSg Schagen.

Amiri haalt prima cijfers, gaat volgende week op stage in een verpleegtehuis en doet over enkele maanden examen. Desondanks moet hij ons land verlaten. Tot groot verdriet van zijn klasgenoten.

In de vmbo klas zit naast Amiri nog maar één jongen, de rest zijn meiden. De Afghaan wordt door hun op handen gedragen. Ze zullen hem vreselijk gaan missen. Eigenlijk is de helft smoorverliefd op hem. In het Noordhollands Dagblad zeggen ze vandaag: ''Dit kan gewoon niet waar zijn. Hij woont zes jaar in Nederland, maakt in zijn eigen land geen enkele kans. We gaan handtekeningen verzamelen. En dit artikel sturen we naar Verdonk. We vechten massaal. Om Suleiman en voor rechtvaardigheid.''

Jaap Bremer van GSg noemt de gang van zaken triest: ''Van mij krijgt Suleiman een tien met een griffel. Ik wou dat Nederlanders zich zo vriendelijk opstelden als hij, dan hadden we veel minder problemen. Straks moet hij naar een vertrekcentrum in Ter Apel. Daar mag hij drie maanden niets doen. In die periode kan hij zich juist voorbereiden op het examen. Maar zelfs dat is hem niet gegund. Het heeft een enorme impact op de klas. Iedereen is in tranen. Dikke tranen. We zijn er kapot van.''Suleiman tussen de vmbo-meiden

Sinterklaas veilig in Middelburg aangekomen

Sint Nicolaas is zaterdag even na twaalven gearriveerd in de haven van Middelburg. In het Sinterklaasjournaal van de NPS was te zien hoe de Pieten met succes Pakjesboot 12 in de historische stadshaven afmeerden.

De goedheiligman voer vanaf de Noordzee via het Kanaal door Walcheren naar de Zeeuwse hoofdstad. Namens alle kinderen van Nederland zal burgemeester Koos Schouwenaar het gezelschap uit Spanje verwelkomen.

De Sint maakt met zijn gevolg een rondrit door Middelburg en zal 's middags nog vele andere gemeenten in Nederland aandoen.


Foto door MacUl

Nelisse waarschijnlijk niet tegen Roda

Foeke Booy kan morgen in de competitiewedstrijd van FC Utrecht tegen Roda JC waarschijnlijk niet beschikken over Robin Nelisse. De aanvaller kampt met een hamstringblessure. Vandaag zal worden besloten of hij toch van de partij kan zijn.

Naast Nelisse is ook het meespelen van Erik Pieters een vraagteken. De jonge verdediger heeft last van zijn kuitspier. Pieters mocht in de wedstrijd tegen Vitesse invallen en liet toen een zeer goede indruk achter.

Gewapende overvallen op winkels met PS3

Dat sommige mensen nogal uit hebben gekeken naar de launch van de PS3 weten we. De verhalen van wanhopige fans die een week van tevoren al met een klapstoeltje in de rij gaan zitten voor een willekeurige gamesstore zijn bekend. Er zijn echter ook types die compleet doorslaan en besluiten om met behulp van wapens de winkels 'van hun PS3 voorraad af te helpen'.

In Ohio hebben twee mannen, gewapend met pistolen, vijf PS3's gestolen uit de plaatselijke EB Games store. De twee mannen drongen vlak voor sluitingstijd de winkel binnen, en bevalen de medewerkers van de winkel naar de achterkant van de winkel te gaan. De PS3's waren weg, maar niemand raakte gewond. Een andere man kwam er niet zo goed van af. In Connecticut is een gelukkige koper van een PS3 op het parkeerterrein van de winkel waar hij de console had gekocht beroofd. De politie vermoedt dat een handlanger van de mannen in de winkel stond, en aan zijn vrienden buiten doorgaf dat er iemand met een PS3 naar buiten kwam. Toen de man naar buiten kwam werd hij door vier of vijf man tegen de vlakte geduwd die vervolgens zijn PS3 afnamen.

Kamp: oppositie trok te snel conclusies

Defensieminister Kamp vindt dat de linkse oppositie te snel conclusies heeft getrokken over mogelijk wangedrag van militairen in Irak. Dat meldt de NOS.

GroenLinks en de PvdA eisten gisteren direct een parlementair onderzoek, nog voordat de regering op het Volkskrantbericht had gereageerd. De krant schreef dat Nederlandse officieren Iraakse gevangenen hadden gemarteld in november 2003. Volgens Kamp is de zaak destijds door Justitie onderzocht en zijn er geen strafbare feiten vastgesteld.

De minister spreekt tegen dat er zaken in de doofpot zijn gestopt, zoals de oppositie gisteren zei.

Baanwielrenners net naast brons

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Australische Sydney is de Nederlandse achtervolgingsploeg een bronzen medaille misgelopen. Het kwartet Jens Mouris, Sipke Zijlstra, Wim Stroetinga en Eelke van der Wal verloor zaterdag in de strijd om de derde plaats van Oekraïne.

Het verschil aan de finish bedroeg ruim drie seconden. De Oekraïense fietsers reden 4 minuten en 8,534 seconden, Oranje finishde in een tijd van 4.11,876.

Gamestop biedt 20GB PS3-bundel aan voor $995

Toen Gamestop.com vorige week hun Wii bundel aankondigde waren veel mensen hier niet bepaald blij mee. De bundel die bestond uit onder andere de Wii, twee controllers, zes games en enkele andere 'items' werd voor $695 aangeboden, terwijl de totale opgetelde waarde van de bundel lager lag dan dit bedrag. Het lijkt er op dat Gamestop nu precies hetzelfde zal gaan doen met de 20GB versie van de PS3.

De PS3 bundel zal het volgende bevatten: de 20GB PS3 ($499), zes games ($359.94), een 'gratis' abbonnement van 12 maanden op Game Informer ($19.99),een guide voor Resistance: Fall of Man ($17.99) en een zogenaamd 'replacement plan' dat normaal gesproken optioneel is. De totale prijs van deze bundel, $995, ligt maar liefst $46 boven de opgetelde waarde van de verschillende items.

Wanneer Gamestop precies gaat beginnen met de verkoop is nog niet bekend.

Masters: Knowles/Nestor naar finale

Het Bahamaanse/Canadese duo Mark Knowles en Daniel Nestor staan morgen in de finale van de ATP Masters Cup in Shanghai. Knowles en Nestor waren in de halve finales met 4-6, 6-1 en 6-3 te sterk voor Paul Hanley en Kevin Ullyet.

In de finale moeten Knowles en Nestor het opnemen tegen de winnaars van de andere halve finale, die gaat tussen Jonas Björkman/Max Mirnyi en Martin Damm/Leander Paes.

Amerika loopt warm voor Wii

Morgen is het zover, de Wii launch in Amerika. Het is de eerste regio waar gamers de Wii kunnen kopen. Op dit moment zijn de winkels bevoorraad en de eerste gamers staan al in de rij; deze rijen zijn lang niet zo groot en vroeg gestart als bij de PS3. Dit komt vooral omdat er niet echt shortages verwacht worden. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar verwacht wordt dat Nintendo voor de Amerikaanse launch zo'n één miljoen units heeft.

De drie gamers die je op de foto ziet zitten voor Nintendo World, een Nintendo-only winkel in Rockefeller center en ze zijn de eerste drie gamers die daar zitten te wachten. Reggie heeft ze ook al de hand geschud en ze gefeliciteerd met hun locatie in de rij (ze zitten er sinds donderdag en vrijdag).

De Wii launcht op 2 december in Japan en op 8 december in Europa. Nog even geduld dus!

"Nintendo wilde oorspronkelijk een console voor $100"

Toen Nintendo eerder dit jaar bekend maakte dat de Wii voor $250 in de VS, en voor 250 Euro hier verkocht zou worden waren flink wat gamers teleurgesteld. Veel mensen hadden een lagere prijs verwacht. Echter, toen Nintendo net was begonnen met het bedenken van een nieuwe console was het de bedoeling een console te maken die voor $100 in de winkel zou liggen. Miyamoto zei het volgende hierover tegen Businessweek: "Our goal was to come up with a machine that moms would want--easy to use, quick to start up, not a huge energy drain, and quiet while it was running... Also we thought a low-cost console would keep moms happy."

Toen de Wii eenmaal concrete vormen aan begonnen te nemen besefte men dat het toch niet zou gaan lukken om de console voor $100 in de winkel te leggen. Het gebruik van NAND flash memory en andere prijzige onderdelen maakte dit onmogelijk.

Met dank aan Henkie voor de submit.

Huis te koop via omgekeerde sms-veiling

Icoon Opmerkelijk Een makelaar heeft een voor Nederland bijzondere manier bedacht om de verkoop van een huis in Haaksbergen onder de aandacht te brengen. Het huis zal tussen vandaag en 20 december via een omgekeerde bieding per sms van eigenaar wisselen. De winnaar van de bieding is degene die het laagste unieke bod heeft uitgebracht, wat betekent dat het huis - ter waarde van 218.000 euro - in principe voor één eurocent verkocht kan worden.

Burbach Makelaars heeft het project HetSMSHuis.nl gedoopt. Tijdens de bijzondere veiling worden de bieders op de hoogte gehouden van de status van hun bieding, zodat ze meerdere keren mee kunnen doen. Bieden is overigens niet gratis; voor een sms'je dat retour komt op je bieding moet 1,50 euro ingelegd worden.


Voor een paar eurocent verkocht?

Met dank aan goddess-in-heaven voor de submit.

Vooruitblik: Feyenoord - AZ

In deze speelronde staat er weer een topper op het programma. Feyenoord mag het in de Kuip opnemen tegen AZ. De club van Erwin Koeman heeft de laatste vier duels in de competitie niet meer verloren en staat nu op de vijfde plaats. De Alkmaarders bezetten de derde plaats en staan slechts één punt achter op Ajax.

Het is nog onzeker of de Rotterdammers kunnen beschikken over aanvoerder Theo Lucius. De middenvelder heeft nog last van zijn lies en wordt om die reden door de technische staf zoveel mogelijk rust gegund. Danny Buijs zal vanaf de tribune mogen toe kijken. De KNVB heeft de speler geschorst voor vier wedstrijden. Dwight Tiendalli ontving afgelopen weekend tegen Willem II een rode kaart van scheidsrechter Karremans. De aanklager van de voetbalbond besloot de kaart te seponeren.

Bij AZ zullen de doelmannen Khalid Sinouh en Joey Didulica waarschijnlijk afwezig zijn. Sinouh heeft last van een verrekte spier en Didulica is herstellende van een hersenschudding maar kan zich nog niet lang concentreren. Trainer Louis van Gaal is het er over eens dat zijn club de favoriet is "Ik denk dat we favoriet zijn, want we staan boven Feyenoord".

Als we naar de statistieken kijken zien we dat Feyenoord in eigen huis over het algemeen gezien een stuk beter is. Feyenoord wist in de Kuip twintig maal met de winst er van door te gaan. Een gelijkspel werd het slechts drie keer, en vijf maal werd er verloren van de Alkmaarders waarvan de laatste keer in Februari 2004 (0-3). Feyenoord wist vorig jaar op tweede kerstdag de Alkmaarders met 2-0 te verslaan. Morgenavond zal Ben Haverkort de proberen de wedstrijd in goede banen te leiden.

Mobiele koelbox

Hoera, er is een oplossing voor een probleem dat ik eigenlijk niet had tot ik de oplossing zag.

Wat mijn probleem was, de koelbox, ik ben tijdens dagjes uit altijd degene die de hele dag met dat ding mag rondzeulen en op de een of andere manier blijft dat ding zwaar hoeveel er ook uit wordt genomen

Maar mijn pakezel dagen zijn voorbij want kijk eens wat ik ga bestellen, en het serieus geen geintje ze zijn gewoon te koop, toegegeven het kost wat, maar dan heb je ook wat.

'Islam-extremisme kan tot Derde Wereldoorlog leiden'

De Amerikaanse generaal John P. Abizaid, bevelhebber van de strijdkrachten in het Midden-Oosten, heeft gewaarschuwd dat er snel een manier moet worden gevonden om het islam-extremisme in te dammen. Anders is volgens hem een Derde Wereldoorlog onvermijdelijk.

Abizaid sprak op een bijeenkomst op Harvard in Cambridge. Hij vergeleek daar de groei van het aantal radicale groeperingen met de opkomst van het fascisme in de jaren twintig en dertig in Europa. ''Net zoals de opkomst van het fascisme tot de Tweede Wereldoorlog leidde, zal het moslim-extremisme uiteindelijk een Derde Wereldoorlog veroorzaken. Er moet heel snel iets worden gedaan, anders is het te laat.''

De generaal stelt dat extremisten profiteren van de laconieke houding van het Westen. Hij waarschuwt dat als de extremisten niet worden gestopt, ze de kans krijgen om "een voorsprong te behalen, een veilig toevluchtsoord te vinden, massavernietigingswapens te ontwikkelen en een staat op te richten als operationele basis."

Afgelopen week maakte Marco Pastors van EénNL een vergelijking met het opkomend nazisme voor de Tweede Wereldoorlog en de islamisering van Nederland, en waartegen de gevestigde volgens hem niet durft op te treden. Tegen Pastors is daarop aangifte gedaan door de politieke partij Islam Democraten. De partij vindt het grievend dat Pastors een link legt tussen nazi's en moslims.

Met dank aan Tarak voor de submit.

WB Berlijn: Van Riessen wint 500 meter B-groep

De Nederlandse schaatsster Laurine van Riessen mag het komend weekend de 500 meter weer bij de A-groep rijden. Van Riessen won vanmorgen de 500 meter in de B-groep met een tijd van 39,53.

Van Riessen bleef met die tijd de Zweedse Paulina Wallin 21 honderdsten voor. De Canadese Krisy Myers eindigde als derde. Op de eerste 500 meter in de B-groep, die gisteren werd verreden, eindigde de jonge Nederlandse nog als derde.

Gewonden bij busongeval Roosendaal

Icoon Ongeluk Bij een aanrijding tussen een bus en een vrachtwagen op de A58 zijn zaterdagochtend meerdere mensen gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van het busbedrijf zou het om zeker vijf mensen gaan. BN/DeStem spreekt over dertien gewonden, waarvan één ernstig.

De inzittenden van de bus zijn volgens het busbedrijf werkzaam bij de Stichting Kinderopvang Middelburg. Ze waren samen met een andere bus onderweg naar een kerstmarkt in het Duitse Oberhausen.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van Roosendaal, waar momenteel aan de verlichting langs de weg wordt gewerkt. Daardoor was er maar één rijstrook beschikbaar. "De toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht maar het schijnt dat de vrachtwagen bij een wegversmalling op de A58 voor de bus is geschoten", aldus de woordvoerder van het busbedrijf.

Volgens BN/DeStem is één van de passagiers, die op het moment van het ongeval koffie aan het rondbrengen was, door de voorruit van de bus heen geslingerd. De andere passagiers zouden vooral lichtgewond zijn.


De bus raakte door het ongeval zwaar beschadigd

Cops...

Soms zie je filmpjes voorbij komen waarvan je niet weet wat je er mee moet. Dit is zo'n filmpje. Afgelopen week heeft er een incident plaatsgevonden op een amerikaanse universiteit. De politie vind het nodig om een iraanse amerikaan aan te houden. Wat hij gedaan zou hebben is niet helemaal duidelijk. Enige wat wel duidelijk is, dat hij niet echt met de politie mee wil werken.

En de aardige oom agentjes in Amerika hebben iets heel fijns wat een taser gun heet. Volgens mij is dat een apparaatje die hele fijne elektrische schokjes geeft en dat is blijkbaar niet al te lekker. Ze hebben trouwens aardig wat oom agentjes nodig voor één persoon.

Nieuwsbericht, inclusief ondertitels
Het gehele zes minuten durende filmpje

Met dank aan een anoniempje voor de submit.

PvdA krabbelt overeind in peiling De Hond

Icoon EnquêteVoor het eerst in twee weken weet de PvdA weer afstand te nemen van de SP in de peiling van Maurice de Hond. Vergeleken met de peiling van donderdag groeit het gat tussen de linkse partijen met vier zetels naar negen.

De PvdA zou op 35 zetels in de Tweede Kamer komen, als er vrijdag verkiezingen zouden zijn, twee meer dan donderdag, maar nog zeven minder dan bij de laatste verkiezingen. De SP levert vergeleken met donderdag juist twee zetels in en komt op 26 zetels (negen bij de verkiezingen in 2003).

De Hond vroeg ook naar de meest populaire premierskandidaat. Ook in deze poll richtte de PvdA zich iets op: het gat tussen PvdA-leider Wouter Bos (44 procent) en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende (51 procent) werd kleiner.

Nipte Kamermeerderheid
Bij De Hond blijft het CDA vergeleken met donderdag op 42 zetels staan, twee minder dan de partij nu in de Kamer heeft. Volgens deze peiling zouden PvdA en CDA met 77 zetels een nipte Kamermeerderheid hebben. De VVD stijgt van 21 naar 22 zetels, nog altijd zes minder dan bij de laatste verkiezingen.

GroenLinks blijft met zes zetels op een verlies van twee staan vergeleken met de huidige fractie in de Tweede Kamer, D66 staat nog steeds op twee (tegenover zes nu), de ChristenUnie daalt van acht naar zeven, maar wint nog altijd vergeleken met de driekoppige fractie.

De SGP staat constant op twee, net zoveel als de partij nu in de Kamer heeft. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders blijft op vijf zetels staan en ook de Partij voor de Dieren maakt nog steeds kans om met een zetel in de Kamer te komen.

Verdonk
Onder VVD-stemmers blijkt de nummer 2 op de lijst Rita Verdonk (40 procent) populairder dan lijsttrekker Mark Rutte (30 procent). Als Verdonk lijsttrekker zou zijn geweest, dan zou de VVD vierà vijf zetels meer hebben gehad.

Veel van de huidige VVD-stemmers zouden dan weliswaar weglopen (20 procent), maar dat verlies zou worden goedgemaakt door de toestroom van andere partijen. Dat zou het CDA bijvoorbeeld twee zetels in de peiling kosten.

-
Handig: De website Objectiefbekeken.nl zet de drie voornaamste peilingen op een rijtje. Het betreft die van TNS Nipo, Maurice de Hond, en de politieke barometer van Interview-NSS en Nova.

Wat gebeurt er volgende week

Elke week presenteert FdBeer een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en evenementen van de komende week. Je kunt hiermee niet alleen je neefjes en nichtjes de loef afsteken op saaie familieverjaardagen, maar ook je ooms en tantes zullen zwaar onder de indruk zijn.

Algemeen

 • Op 19 november reikt de oud-president van Zuid-Afrika, Frederik Willem de Klerk, in de Ridderzaal in Den Haag de Kindervredesprijs uit. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van kinderen.
 • Van 22 t/m 25 november zijn er in Rotterdam de voorrondes en de finale van het oudste cabaretfestival van Nederland: Cameretten.
 • Van 23 november t/m 3 december wordt het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) gehouden. De IDFA is het grootste documentaire festival ter wereld.
 • Op 24 november reikt prins Willem-Alexander in Paleis Noordeinde de Erasmusprijs 2006 uit aan de Franse grafisch ontwerper Pierre Bernard.

  Politiek

 • Op 21 november 2006 debatteert de Eerste Kamer over de Wet inburgering.
 • Op 21 november organiseert de NOS het laatste lijsttrekkersdebat vóór de verkiezingen. Na dit debat volgt op televisie nog een verkiezingsconference van Freek de Jonge.
 • Op 22 november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer.

  Sport

 • Op 22 november speelt PSV in de Champions League uit tegen Liverpool.
 • Op 23 november komen Heerenveen, Feyenoord en Ajax in actie in de UEFA Cup. De tegenstanders zijn resp. Parma, Blackburn Rovers en Sparta Praag.
 • Op 24 november heeft in Arnhem de loting plaats voor de eindronde van het EK voetbal voor spelers onder 21 jaar. Het evenement wordt volgend jaar juni gehouden in... Nederland! De andere deelnemende teams zijn België, Engeland, Tsjechië, Servië, Portugal, Israël en Italië.
 • Van 24 t/m 26 november wordt het eerste Remco Heite Schaaktoernooi gehouden in Wolvega. De winnaar ontvangt naast het gebruikelijke prijzengeld een heus renpaard.
 • Deschamps zegt geen nee tegen Frankrijk

  Didier Deschamps heeft de komende tijd zijn handen vol aan Juventus, maar de trainer van de Italiaanse club denkt zeker al wel na over de toekomst.

  In de Franse sportkrant L'Equipe zei hij dat hij ooit wel bondscoach van Frankrijk wil worden. Maar op dit moment wil hij zich volledig focussen om Juventus terug te krijgen op het hoogste niveau. En hij ziet het niet zitten om nu niet full-time bezig te zijn. Voor Deschamps is de periode in de Serie B een goede ervaring voor de toekomst. "Natuurlijk zou ik graag om de nationale titel vechten, maar dit is ook niet slecht voor me. Ik ben geen echte Serie B-coach, ik ben de coach van Juventus."

  Jol: "We zijn kanshebber voor UEFA Cup"

  Martin Jol, de Nederlandse trainer van Tottenham Hotspur, is er van overtuigd dat goede resultaten in de UEFA Cup zijn team ook weer op het goede spoor zullen zetten in de Engelse Premier League. De Spurs wonnen al hun vier duels tot nu toe, inclusief het uitduel tegen het Turkse Besiktas en de thuiswedstrijd tegen Club Brugge in de groepsfase.

  "Het is al vele malen eerder gemeld, maar alle teams die Europees spelen hebben veel kwaliteit. Dat is me wel duidelijk geworden in onze Europese ontmoetingen. Ik ben dan ook blij dat we goed gepresteerd hebben in de groepsfase tot zover", aldus Jol.

  23 november moet Tottenham het opnemen tegen Bayer Leverkusen in Duitsland, en dat is voor Jol opnieuw een test om de veerkracht van zijn team te meten. "De uitduels testen ons het best, daarin hebben we interessante tegenstanders getroffen. Het wordt voor ons pas echt interessant als de afvallers uit de Champions Leaugue zich in de volgende ronde melden. Dan kunnen we zien hoe ver we gevorderd zijn.”

  In 1984 boekten de Spurs hun laatste grootste Europese succes. Toen won de club de UEFA Cup en Jol heeft vertrouwen dat zijn huidige selectie dat kan evenaren. "Wij behoren zeker tot de kanshebbers. We hebben een hongerige selectie vol met winnaars. Ik zal erg teleurgesteld zijn mochten we vroegtijdig sneuvelen. Terwijl ik dit zeg, besef ik dat we dankbaar mogen zijn sinds jaar en dag weer eens Europees te kunnen spelen. Het belangrijkste is dat we meedoen om de zege, terwijl we onze positie in de eindrangschikking in de Premiership verbeteren."

  [GT] Spyker Squadron op dreef in Dubai

  Het Spyker Squadron team, uitkomend in de GT2 klasse, heeft zich voor de laatste race in het FIA GT kampioenschap als respectievelijk derde en zesde gekwalificeerd.

  Peter van Erp: “Ik ben zeer gelukkig met de resultaten van vandaag. Auto’s die niet alle FIA GT races rijden, dragen 20 kilogram penalty gewicht. Het Spyker Squadron team heeft nog eens 28 kilogram extra ballastgewicht gekregen, daar we twee professionele rijders inzetten. Ondanks het gegeven dat we 48 kilogram meedragen, hebben we laten zien competitief te zijn in een sterk veld. De doorgevoerde verbeteringen laten duidelijk goede resultaten zien. We zijn erg blij met de banden; Beide compounds werken prima, en zijn goed genoeg om dubbele stints mee te kunnen rijden. Het is fijn om weer met Michelin te racen. Tijdens de race zullen de hoge temperaturen een uitdaging vormen, zodoende hebben we al wat veranderingen aan de auto toegebracht.”

  De Pole Position is voor de Larbre 550 Maranello Evo van Gardel / Zacchia /Makowiecki. Jeroen Bleekemolen en Jonny Kane stuurden de Spyker met nummer 79 naar de derde stek, Peter Dumbreck en Peter Kox waren goed voor de zesde stek, in de nummer 80 Spyker.

  Ook Vitesse krijgt Chinezen op proef

  Net als PSV krijgt ook Vitesse twee Chinese voetballers op proef. Qu Xing en Yu Hai zullen binnenkort naar Arnhem afreizen om mee te trainen met de selectie van trainer Aad de Mos.

  De aanvallers willen proberen om een contract af te dwingen bij de club uit Arnhem. Qu Xing is een talent van negentien jaar en komt momenteel uit voor Wuhan Guanggu. Yu Hai is even oud, en is actief in de Chinese competitie voor Shanghai United.

  Messi strijdlustig

  De Argentijnse aanvaller Lionel Messi heeft vrijdag het ziekenhuis verlaten. De speler van FC Barcelona onderging een operatie aan zijn voet en is naar verwachting over drie maanden weer inzetbaar. Vorige week brak hij in de competitiewedstrijd tegen Real Zaragoza het vijfde middenvoetsbeentje in zijn linkervoet.

  Na de operatie toonde de 19-jarige Argentijn, die tot nu toe 33 competitiewedstrijden speelde waarin hij tien keer scoorde, zich strijdbaar. "Het ergste, de operatie, is achter de rug. Nu is het belangrijk rustig aan te doen en geduldig te blijven om in de best mogelijke conditie terug te keren."

  Messi kwam op jonge leeftijd naar de jeugdopleiding van de Catalanen. In het seizoen 2004/2005 debuteerde hij in het eerste van Barça.

  AEL steunt GroenLinks

  Icoon VerkiezingenDe Arabisch-Europese Liga (AEL) heeft zijn aanhangers opgeroepen bij de Tweede Kamerverkiezingen op GroenLinks te stemmen. Cruciale thema's, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt en godsdienstvrijheid, zijn bij die partij het veiligst, schrijft de AEL zaterdag in een verklaring.

  Ook kan de AEL zich vinden in het GroenLinks standpunt over de dubbele nationaliteit en in de langetermijnvisie voor de multiculturele samenleving. De organisatie heeft er bij de beoordeling van de partijprogramma's op gelet hoe de partijen de integratie tussen autochtonen en allochtonen proberen te bevorderen.

  Zij heeft geconstateerd dat integratie steeds meer vanuit een oogpunt van veiligheid wordt gezien en steeds minder als een mogelijkheid om minderheden uit een achterstandspositie te halen. Op het gebied van het buitenlands beleid was de houding tegenover de Palestijnen het ijkpunt.Volgens de AEL is GroenLinks de enige partij die de integratie meer vanuit een principiële en realistische kijk op de samenleving benadert. Zij zet zich het meest in voor de sociaal-economische emancipatie van de allochtonen.

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart adviseerde de AEL de aanhangers op de SP te stemmen. De liga vindt die partij nu te populistisch. Bovendien heeft de SP volgens de AEL te weinig aandacht voor integratie met behoud van de eigen identiteit.

  DVD: Een Ander Zijn Geluk

  De Vlaams/Nederlandse coproductie Een Ander Zijn Geluk uit 2005 werd in de pers al de Belgische Magnolia genoemd, of in ieder geval een poging daartoe. Het debuut van regisseuse en scenarioschrijfster Fien Troch bestaat inderdaad uit verschillende verhaallijnen, maar zijn veel directer met elkaar verbonden. Het heeft qua thematiek meer gemeen met een andere mozaïekfilm, Babel. Communicatie staat centraal, over het banale wordt honderduit gepraat, maar wat echt belangrijk is durft niemand te zeggen.


  Koeman neemt Léonard in bescherming

  Erwin Koeman, trainer van Feyenoord, heeft het opgenomen voor zijn verdediger Philippe Léonard. De linksback kreeg bij de zuiderburen de schuld van de 0-1 nederlaag die de Rode Duivels leden tegen Polen.

  "Het middenveld van België kwam de bal niet halen, Philippe moest dus wel alleen maar lange halen geven. Oké, hij gaf die ballen vaak te hard, maar die nederlaag moet men niet alleen aan Philippe ophangen", aldus de oefenmeester.

  Léonard kan bij Feyenoord nog niet overtuigen en Royson Drenthe krijgt dan ook de voorkeur boven de ervaren international. "Hij kan geen drie wedstrijden in een week aan. Iedere keer als hij speelt, levert hij iets in. Toch heb ik geen spijt dat we hem gehaald hebben. We moesten op het laatst iets doen en hebben geen onbegrensde financiële middelen. Door ons loodzware programma raken spelers overbelast."

  Nederland naar finale Intercontinental cup

  Dankzij een overwinning op Japan heeft het Nederlandse honkbalteam zich geplaatst voor de finale van de Intercontinental cup. Nederland kwam in vijf deelnames nog niet eerder zover in het toernooi om de Intercontinental cup.


  Eerder deze week werd al historie geschreven met het bereiken van de halve finales. Het is de eerste keer in de historie dat het Nederlandse honkbalteam de finale van een groot mondiaal toernooi bereikt. Het team van bondscoach Robert Eenhoorn werd vorig jaar vierde op het wereldkampioenschap. Ook heeft het Nederlands team al diverse Europese titels op zak.

  In de halve finale tegen Japan nam het nationale team revanche voor de wedstrijd in de voorrondes die eindigde in een 3-0 winst voor Japan. In de finale zal Nederland uitkomen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Cuba en het gastland, Chinees Taipei. De finale wordt morgen gespeeld.

  Ferguson woedend op Scolari

  De trainer van Manchester United, Alex Ferguson, heeft woedend gereageerd op een beschuldiging van Luiz Felipe Scolari. Volgens Scolari, de bondscoach van Portugal, wil Carlos Queiroz, de assistent van Ferguson bij Manchester United, zijn baan inpikken.


  Scolari heeft gezegd dat Queiroz "de media gebruikt" om bondscoach van Portugal te worden. Daarnaast plaatst hij vraagtekens bij de regelmatige aanwezigheid van Queiroz bij wedstrijden van het nationale team van Portugal onder 21. "Hij lijkt de plek te willen innemen waarvoor ik al ben aangesteld", aldus Scolari.

  Ferguson is woedend over de beschuldigingen die Scolari heeft geuit aan het adres van zijn assistent. "Het slaat nergens op om te zeggen dat Carlos bij het Portugese jeugdteam gaat kijken om een nieuwe job te vinden. Ik ben er zeker van dat Scolari wel eens duels bezoekt van Porto en Benfica. Betekent dat hij dan daar aan de slag wil? Ik had deze week drie van mijn assistenten en al mijn scouts bij Europese wedstrijden. Ik ben er zeker van dat ze nog steeds voor mij werken."

  Een stroeve Sirtaki

  In het jaar 2000 streek hij neer in de Nederlandse eredivisie. De Griekse spits Ioannis Anastasiou kwam van Anderlecht in België en kende een waanzinnig eerste seizoen. In Kerkrade hervond de Griek het plezier in het voetbal én zijn oude vorm. Negentien keer liet hij de aanhang van Roda JC juichen voor een goal van hem, de man die bij Anderlecht zo weinig speeltijd had gekregen. Ioannis Anastasiou had er drieëneenhalf seizoen opzitten in Kerkrade, toen Ajax hem naar Amsterdam lokte.

  Vrouwenziekte geeft voortdurend orgasme

  Icoon Not Safe For Work (NSFW) Steeds meer Japanse vrouwen lijden aan een ziekte die hen 24 uur per dag orgasmes bezorgt. De vrouwen zijn voortdurend opgewonden en bij de minste extra stimulatie komen zij klaar. De meest extreme slachtoffers krijgen 300 keer per dag een orgasme. Dat schrijft de Japanse krant Shukan Post.

  "Als iemand me een schouderklopje geeft, is het al zover. Zelfs gewoon naar het toilet gaan doet mijn lichaam reageren. Het is niet leuk, ik krijg schrik van mijn eigen lichaam", aldus een vrouw met de ziekte. Het lijkt aantrekkelijk voor mannen die niet zo goed presteren in bed, maar dokter Hideo Yamanaka waarschuwt hen. "Het syndroom is afmattend voor de vrouwen die er aan lijden. Normaal heeft een vrouw externe stimulatie nodig om spanning op te bouwen en uiteindelijk tot een climax te komen. Bij dit syndroom ervaren ze orgasmes zonder enige uitwendige prikkeling, wat er op kan wijzen dat er iets scheelt met de zenuwen".

  De aandoening heet in de wetenschap het 'Persistant Sexual Arousal Syndrome' (PSAS) en kan zelfs dodelijk zijn. In Japan is de aandacht voor het fenomeen enorm. Veel vrouwen schrijven erover op hun blogs. Het syndroom wordt daar 'Iku iku byo' genoemd, vrij vertaald als 'klaarkom-ziekte'.

  De ziekte is niet hetzelfde als seksverslaving. Mensen met seksverslaving zoeken orgasmes, terwijl mensen met PSAS tijd zonder orgasmes zoeken. "De meesten zijn wellicht te beschaamd om het te zeggen aan hun dokter. Hierdoor beschikken we over erg weinig informatie", aldus de dokter. Veel slachtoffers proberen zelfmoord te plegen door de psychische problemen die ze krijgen door de ziekte.

  Met dank aan tha-bass voor de submit.

  Pastors: Beatrix is te links

  Marco Pastors, de lijsttrekker van EénNL, vindt koningin Beatrix te links. Zo zou zij veel te weinig aandacht gegeven hebben aan de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. "In het jaar na de dood van Pim heeft ze zijn naam niet eenmaal genoemd. En over Van Gogh sprak ze ook niet", aldus Pastors in het Algemeen Dagblad. Ook het integratievraagstuk zou ze door een roze bril zien.

  Hij vindt dat de koningin teveel invloed heeft. Zo wil hij het wekelijkse gesprek tussen de minister-president en de koningin veranderen naar een halfjaarlijke ontmoeting. Hij denkt dat Willem-Alexander het beter zou doen. "Ik denk dat Willem-Alexander anders is. Hij is sowieso gezelliger".

  Wel heeft Pastors liever een monarchie dan een president. "Dat zijn vaak ook maar van die opgepoetste figuren. Met een koningin komen de roddelbladen tenminste nog aan hun trekken", zegt de lijsttrekker. "En ik vind de monarchie ook wel schilderachtig. De franje van Oranje hoort bij Nederland".

  Met dank aan FOKwa voor de submit.

  Stem wijzer met de Stomwijzer

  Icoon Internet Ben je niet geïnteresseerd genoeg in politiek om de vragen van de Stemwijzer te begrijpen? Geen zin om je politiek te verdiepen, maar wil je wel snel een advies voor de verkiezingen van komende woensdag? Dan kan je het altijd proberen bij de Stomwijzer. De kiezer kan daar met enkele simpele muisklikken bepalen welke partij het beste bij hem of haar past.

  Zo begint de site met een afbeelding van een koe. Daaronder volgen twee keuzes: "Lief, aaien!" of "Lekker, eten!". Een ander voorbeeld is een afbeelding van een bejaarde met de keuze "Tijd voor een spuitje" of "Fijn op bezoek". Op een komische wijze wordt de kiezer een stemadvies verstrekt.

  De makers van de site hebben met hun grappige site wel een serieus doel. Ze willen laten zien dat kiezers zich niet zoveel aan moeten trekken van stemwijzers, campagnes, mooipraterij en spotjes op televisie. "Kiezers moeten kijken naar de basisstandpunten van partijen. Dan weet je precies op wie je moet stemmen", aldus siteoprichter Matthijs Braamhaar.
  Laatste reviews en specials
  review
  The Lion King (2019)
  special
  Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
  special
  De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
  special
  Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
  review
  Crash Team Racing: Nitro Fueled
  special
  Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
  ©FOK.nl e.a.