'Islam-extremisme kan tot Derde Wereldoorlog leiden'

De Amerikaanse generaal John P. Abizaid, bevelhebber van de strijdkrachten in het Midden-Oosten, heeft gewaarschuwd dat er snel een manier moet worden gevonden om het islam-extremisme in te dammen. Anders is volgens hem een Derde Wereldoorlog onvermijdelijk.

Abizaid sprak op een bijeenkomst op Harvard in Cambridge. Hij vergeleek daar de groei van het aantal radicale groeperingen met de opkomst van het fascisme in de jaren twintig en dertig in Europa. ''Net zoals de opkomst van het fascisme tot de Tweede Wereldoorlog leidde, zal het moslim-extremisme uiteindelijk een Derde Wereldoorlog veroorzaken. Er moet heel snel iets worden gedaan, anders is het te laat.''

De generaal stelt dat extremisten profiteren van de laconieke houding van het Westen. Hij waarschuwt dat als de extremisten niet worden gestopt, ze de kans krijgen om "een voorsprong te behalen, een veilig toevluchtsoord te vinden, massavernietigingswapens te ontwikkelen en een staat op te richten als operationele basis."

Afgelopen week maakte Marco Pastors van EťnNL een vergelijking met het opkomend nazisme voor de Tweede Wereldoorlog en de islamisering van Nederland, en waartegen de gevestigde volgens hem niet durft op te treden. Tegen Pastors is daarop aangifte gedaan door de politieke partij Islam Democraten. De partij vindt het grievend dat Pastors een link legt tussen nazi's en moslims.

Met dank aan Tarak voor de submit.