Diederik Samsom: Je bent je eigen stemwijzer

De laatste columnist in onze reeks verkiezingscolumns is Diederik Samsom (PvdA). "Denk 2 minuten na over de vraag waar het deze verkiezingen echt over moet gaan."


Je bent je eigen stemwijzer!


Nog vier dagen voor de verkiezingen. Misschien wordt het tijd dat de verkiezingscampagne echt ergens over gaat! Tot nu toe gaat het vooral over peilingen, over politieke bananenschillen, over de vraag of Rutte het wel of niet goed kan vinden met Rita, over Bos die wel of geen grapje maakte met zijn coalitievoorkeur, of dat hij een stropdas moet dragen, of dat hij zijn lekkere kontje kwijt is. Allemaal flauwekul dus. Het zal onze eigen schuld wel zijn hoor, maar dat maakt mijn ergernis over de non-campagne tot nu toe echt niet minder, eerder groter. Hoe moeten mensen nu hun keuze bepalen? Door naar Henk Jan Smits te kijken die het heeft over de X -factor van Bos en Balkenende? Donder toch op. Ik heb voor iedereen een welgemeend advies. TV uit en gewoon 2 minuten de tijd nemen om stil te staan bij de vraag waar deze verkiezingen voor jou eigenlijk echt over gaan. Wat vind je zelf belangrijk? Wat wil je dat er anders gaat in Nederland? Wees gewoon even je eigen stemwijzer en doe de volgende test:

Kun je in die 2 minuten geen dingen verzinnen waar je iets aan veranderd zou willen hebben? Wil je op dezelfde voet door met het beleid van de afgelopen jaren? Prima, dan stem je op VVD of CDA.

Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat je in die 2 minuten realiseert juist veel dingen bedenkt die je echt anders zou willen.

Bijvoorbeeld omdat je het niet te verteren vindt dat onschuldige kinderen van asielzoekers in de cel belanden;
of omdat je je zorgen maakt over de verdere verpaupering van arme wijken in grote steden;
of omdat je vindt dat veel te veel jongeren het VMBO verlaten zónder diploma
of omdat je boos bent over het feit dat ouderen in verpleeghuizen door personeelsgebrek hele dagen in bed blijven liggen;
of omdat je vindt dat een nieuwe regering nu echt eens moet investeren in schone energie omdat klimaatverandering oprukt;
of omdat 430.000 kinderen in Nederland in armoede opgroeien terwijl tegelijkertijd aan de top nog nooit zo goed verdiend werd.

Is de PvdA dan een goed alternatief? Dat moet je natuurlijk helemaal zelf bedenken. Er vele partijen die claimen dat ze zaken willen veranderen. Maar wij zijn in ieder geval wel de partij die niet bezuinigt op zorg, maar erin investeert en de zorgpremies eerlijker maakt. We willen binnen 4 jaar een einde maken aan de voedselbanken. Wij trekken 500 miljoen per jaar extra uit voor het opknappen van oude wijken. Wij investeren 1 miljard Euro per jaar in schone energie omdat wij ons wel echt zorgen maken over klimaatverandering. Wij verkleinen de klassen in het VMBO, vergroten de stagemogelijkheden en geven leraren een beter salaris.

Onttrek je de komende dagen heel even aan de bonanza van over elkaar heen rollende politici in de meest onzinnige programma's. Luister niet naar alle analisten die alle capriolen dan weer van commentaar voorzien. Bedenk gewoon helemaal zelf wat jij nu echt wilt met Nederland en welke partij daarvoor staat. En bepaal dan je keuze.