Canon: Michiel de Ruyter

De bloei van de Gouden Eeuw
Als men spreekt over hoe goed Nederland het heeft gedaan vroegah, bedoelt men vaak de Gouden Eeuw. De Eeuw waarin Nederland de schrik der wereld was, en ook de halve wereld in handen had. Een tijd van economische en culturele bloei die zich nimmer zou evenaren. Helaas was dit maar van korte duur, maar Nederland zou nooit meer van de geschiedeniskaart weg te denken zijn met grote schilders, denkers en uitvinders.
De onderwerpen binnen dit thema zijn; Rembrandt; Michiel de Ruyter; Spinoza; Buitenhuizen. Vandaag behandelen we Michiel de Ruyter.

Michiel de Ruyter (1607-1676)
De Gouden Eeuw was geen vreedzame eeuw voor de Republiek der Nederlanden. Halverwege de Gouden Eeuw werd de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje besloten met de Vrede van Munster, maar al snel raakte de Republiek in oorlog met Engeland. Deze oorlogen (1652-1654 en 1665-1667) waren zeeoorlogen over handelsbelangen. De zee verschafte het merendeel van de rijkdom en de Republiek was hier zeer machtig. In 1672 besloten de Engelse en Fransen de Republiek in te vallen. Dit was geen succes en de Republiek hield staande.
De vlootvoogden en zeelieden waren, door een mooi stukje indotrinatie van de bestuurders van de kustprovincies, razend populair. Ze waren echte helden die, omdat het land toch verdedigd moest worden, oorlog moesten voeren tegen die verdomde Engelsen en Fransen. De helden werden bezongen, beschreven en geschildert en als een vlootvoogd stierf, kreeg deze een prachtig graf.


Een zeer bekende zeeheld is toch wel Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Kortweg Michiel de Ruyter.
Hij werd geboren in 1607 in Vlissingen en begon al snel aan het zeeleven. In 1618 werd hij bootsmansjongen op zijn allereerste schip. Michiel de Ruyter was kaperskapitein en koopvaarder. Hij spaarde hard en in 1652 besloot hij van zijn geld te genieten. Vlak daarna brak de Eerste Engelse Zeeoorlog uit en De Ruyter bood zijn diensten aan. Hij werd luitenant-admiraal. In 1667 werd De Ruyter een ware held. Tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog versloeg hij een groot deel van de Engelse vloot. Hij werd gezien als een ware redder die het onmogelijke mogelijk maakte. Helaas sneuvelde De Ruyter niet veel later in 1676 tegen de Fransen. Ironisch genoeg was dit zijn laatste reis, helaas werd het letterlijk zijn laatste reis. Zijn graf is nog te bewonderen in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.