Lanparties en de band of FOK!kers

Jasper (Fliepke)
Steeds meer mensen brengen tijd door met het spelen van games, offline maar ook steeds vaker online. Het spelen van games tegen menselijke tegenstanders is immers vele malen leuker dan het spelen tegen AI tegenstanders. Dit is ook de basis van een LANparty, waar gamers bijeenkomen om gezamenlijk over een \"local area network\" (LAN) tegen, en met elkaar games te spelen. Iedereen neemt dus z\'n eigen computer en monitor mee en wordt aangesloten op het netwerk.

Op een LAN-party worden verschillende spellen gespeeld. Sterker nog, in principe kun je elk spel spelen zolang je tegenstanders kunt vinden! Sommige spellen zijn uiteraard populairder dan anderen, voor deze spellen worden op de grotere LANs competities opgezet, de competitie wordt professioneel opgezet en er kan soms zelfs prijzengeld gewonnen worden dat vaak beschikbaar wordt gesteld door sponsors. Populaire spellen zijn Counterstrike (Source), Call of Duty 2, Quake 4, Battlefield 2, Unreal Tournament 2004, Trackmania: Nations, Warcraft 3 en de cult klassieker Blobby Volley.




De meeste LANs duren enkele dagen en deze LANs zijn dan ook voorzien van fatsoenlijke mogelijkheden om te eten en te slapen. Het vooroordeel van een stel nerds die slapen op hun toetsenbord blijkt eens te meer niet te kloppen, alhoewel het natuurlijk wel voorkomt. De meeste mensen komen niet op een LAN om zoveel mogelijk te gamen, het draait ook om gezelligheid: praten met verschillende mensen, samen een filmpje kijken, elkaar helpen met problemen, tafelvoetballen en natuurlijk het nuttigen van enkele alcoholische versnaperingen zijn ingrediënten die net zo belangrijk zijn als het meedoen aan competities.

Netwerk op een LAN-party
Het klinkt allemaal zo eenvoudig. Organiseer een LAN, regel een hoop mensen en ga gezellig een weekend gamen. De werkelijkheid is echter anders. Het opbouwen van een LAN-party kost veel tijd, moeite en expertise.

De techniek achter een grotere LAN is vrij complex, er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde multi tier opstelling. Dit houdt in dat er een core switch geplaatst wordt, deze beschikt over 100 gigabit poorten. Daaronder hangen enkele distributieswitches die al het netwerkverkeer verder uitsplitsen naar de zogenoemde tafel-swichtes, dit zijn de switches waar gamers hun PC op aan sluiten.



Kortom, het opzetten van een grote LAN is niet zo eenvoudig al het klinkt. Toch lukt het elke keer weer en kunnen de gamers zich het hele weekend vergapen aan het snelle netwerk en de vele aanwezige servers.