AEL steunt GroenLinks

Icoon VerkiezingenDe Arabisch-Europese Liga (AEL) heeft zijn aanhangers opgeroepen bij de Tweede Kamerverkiezingen op GroenLinks te stemmen. Cruciale thema's, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt en godsdienstvrijheid, zijn bij die partij het veiligst, schrijft de AEL zaterdag in een verklaring.

Ook kan de AEL zich vinden in het GroenLinks standpunt over de dubbele nationaliteit en in de langetermijnvisie voor de multiculturele samenleving. De organisatie heeft er bij de beoordeling van de partijprogramma's op gelet hoe de partijen de integratie tussen autochtonen en allochtonen proberen te bevorderen.

Zij heeft geconstateerd dat integratie steeds meer vanuit een oogpunt van veiligheid wordt gezien en steeds minder als een mogelijkheid om minderheden uit een achterstandspositie te halen. Op het gebied van het buitenlands beleid was de houding tegenover de Palestijnen het ijkpunt.Volgens de AEL is GroenLinks de enige partij die de integratie meer vanuit een principiŽle en realistische kijk op de samenleving benadert. Zij zet zich het meest in voor de sociaal-economische emancipatie van de allochtonen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart adviseerde de AEL de aanhangers op de SP te stemmen. De liga vindt die partij nu te populistisch. Bovendien heeft de SP volgens de AEL te weinig aandacht voor integratie met behoud van de eigen identiteit.