CD: Jon Auer - Songs from the Year of Our Demise

Het is hard werken als je in een band als The Posies zit. Wil je kunnen rondkomen van je passie dan moet je regelmatiger albums uitbrengen dan je nu doet. Jon Auer en Ken Stringfellow beunen daarom bij in het heropgerichte Big Star. Stringfellow bracht al meerdere soloplaten uit. Nu is het de beurt aan Jon Auer die debuteert met Songs From the Year of Our Demise.

Jon AuerJon Auer is de softere kant van The Posies. Het is dan niet vreemd dat Songs From the Year of Our Demise meer kalmte uitstraalt dan bijvoorbeeld Every Kind of Light, het meest recente Posies-album uit 2005. De powerpop heeft plaats gemaakt voor een lightvariant daarvan, zonder daar een waardeoordeel aan te geven. Jon Auer profileert zich als singer/songwriter met songs die als basis akoestische gitaar uitgebouwd met orgel, mellotron en 'cleane' elektrische gitaarpartijen. De Posies-sound is onbetwistbaar aanwezig, wat onoverkomelijk is natuurlijk. Als Auer iets ruiger van stal gaat zoals in 'Josephine', 'You Used to Drive Me Around' en 'Sundown' dan zijn de parallellen niet te tellen. Maar écht ruig wordt het nergens. Dat is ook nergens voor nodig. Jon Auers stem paste sowieso altijd al beter bij de rustige Posies-songs. Dat zijn debuut vol staat met serene, melancholische liedjes is evident. Perfect voor de tijd van het jaar als je het mij vraagt. "It's the summer in the spring of December / Quiet raindrops fall in my mind / another drink and another deception / Let it flower and die on the vine", zingt hij in 'Song Noir'. Minder cynisme, meer poëzie. Het zijn de teksten van een late dertiger die worstelt met relaties en het ouder worden. Jon Auer laat zich van zijn gevoeligste kant zien zonder zwartgallig over te komen.

Songs From the Year of Our Demise
De songs zijn geschreven over een periode van vijf jaar. Door gebrek aan tijd duurde het dus even voor Songs From the Year of Our Demise het levenslicht zag. De timing -tussen twee Posies-albums in- is trouwens perfect. Maar het is zeker niet zomaar een tussendoortje. Het zijn vijftien prachtige songs in de beste Posies-traditie: melodieus en pakkend. Voor liefhebbers van die band (maar ook van singer/songwriters) is het een onmisbaar album.



Label: 2 Feet Releasedatum: 10 novemer 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!