FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 mei 2006

Steward verdedigt straf Schumacher

Joaquin Verdegay, één van de drie FIA-stewards die verantwoordelijk waren voor de diskwalificatie van Michael Schumacher in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco, heeft de beslissing verklaard en verdedigd.

Verdegay verklaarde tegenover de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport dat het een moeilijke beslissing was, omdat de reputatie van een coureur op het spel kon staan. "We hebben de zaak urenlang bestudeerd en zijn trots op de manier waarop we het hebben afgehandeld," aldus de Spanjaard.

Hij geeft wel toe dat hij en zijn collega's niet voor de volle honderd procent konden beamen dat het handelen van Schumacher opzettelijk was, maar konden wel concluderen dat de Duitser het hele weekend zich in die bocht niet had gedragen zoals hij in de gewraakte laatste kwalificatieronde deed.

"Hij remde vijftig procent harder dan tijdens andere ronden en maakte een volledig overbodige tegenstuuractie gedurende vijf meter," aldus Verdegay. "Daarna was het onmogelijk om de bocht nog correct in te sturen. Verder verloor hij op niet te rechtvaardigen wijze de controle over de wagen bij een snelheid van zo'n vijftien kilometer per uur en liet hij opzettelijk de motor afslaan."

De stewards konden hierop niet anders besluiten dan Schumacher te straffen op basis van artikel 166 van de Formula 1 Sporting Regulations, waarin staat dat een coureur die andere rijders benadeelt, al zijn rondetijden kan verliezen. "Als Schumacher de wagen had beschadigd, hadden we het incident waarschijnlijk afgedaan als een simpele fout van de coureur," voegde Verdegay toe.

Greenpeace: 'Frans water nucleair besmet'

Icoon Radioactief Radioactief afval van een opslagplaats in de Franse regio Champagne heeft grondwater besmet en dreigt ook nabijliggende wijngaarden te besmetten. De milieuorganisatie Greenpeace heeft alarm geslagen en een rapport naar de Franse Senaat gestuurd.

Greenpeace kan de besmetting aantonen door middel van monsters van het grondwater. De monsters werden op tien kilometer afstand van de opslagplaats in Soulaines genomen. Radioactief afval wordt daar gestort in betonnen containers. Volgens Greenpeace zijn er in april 2005 scheuren in een van de containers ontstaan. Het Franse bureau voor nucleaire veiligheid heeft de container hersteld en vervolgens werd het incident niet als een risico aangemerkt. De milieuorganisatie heeft ook monsters genomen van grondwater in het departement Manche aan Het Kanaal. Ook hier wordt radioactief afval opgeslagen. Deze monsters tonen volgens Greenpeace aan dat het grondwater daar 170 keer zo radioactief is als volgens EU-wetgeving is toegestaan.

De Franse Senaat debatteerde vandaag over een wetsvoorstel voor de opslag van 1,05 miljard kubieke meter radioactief afval. In het voorstel staat dat kernafval opgeslagen moet worden in containers ver onder de grond.

Amsterdam wil aandelen Schiphol kopen

Icoon FinancieelDe gemeente Amsterdam wil 29 procent van de aandelen Schiphol kopen die het Rijk momenteel bezit. Hierdoor krijgt de stad een meerderheidsbelang van 51 procent en is de beursgang van Schiphol van de baan. Dit maakte wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) vandaag bekend tijdens een besloten zitting in de Eerste Kamer. De hoofdstad heeft 200 miljoen euro voor de aandelen over. Om dit te betalen wil Amsterdam een zogenaamde 'superdividend' gaan gebruiken, dit is een eenmalige winstdeling van eveneens 200 miljoen, die Schiphol aan de aandeelhouders uit moet gaan keren.

"Wij willen op deze manier de toekomst van Schiphol veiligstellen," aldus de wethouder. "Verkoop van de luchthaven aan derden kan een gevaar zijn voor de groei van Amsterdam, de regio en het land. De luchthaven is geen gewoon bedrijf. Ik sprak laatst de topman van Cisco. Die zei dat de vele lijndiensten cruciaal voor hem en zijn bedrijf waren. 'Ik moet elke dag overal naartoe kunnen vliegen'. Hetzelfde geldt voor andere grote bedrijven."

Klachtenregen bij LAKS

Icoon Onderwijs Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft vandaag, op de achtste dag van de eindexamenperiode, 13.000 klachten gekregen over de examens. Het was daarmee de drukste dag tot nu toe. In totaal zijn er al 59.000 klachten binnengekomen over de examens.

Veel klachten gingen over het eindexamen aardrijkskunde voor de havo. In een vraag werd naar een bepaalde druk van de Bosatlas verwezen, terwijl veel scholieren een andere druk van de atlas bij zich hadden. Ook vonden veel scholieren de vragen op het examen erg moeilijk. Veel scholieren vonden het examen wiskunde voor het vwo ook te moeilijk. Eerder werd al bekend dat een klas door leraren gefouilleerd werd, omdat er tijdens een examen een mobieltje was afgegaan.

Verfilming Halo pas in 2008 verwacht

Volgens IMDb heeft de Halo film vertraging opgelopen. De film zal niet in de zomer van 2007 verschijnen, maar ergens in 2008.
De regisseurloze film adaptatie van Microsofts kaskraker zal als executive producers Peter Jackson en Fran Walsh hebben, onder het WingNut Films vaandel. Het script was geschreven door Alex Garland, die vooral bekend is van 28 Days Later. Garland kreeg één miljoen betaald om een script te schijven dat door Bungie werd goedgekeurd.

Er zijn geruchten dat de derde telg in de Halo familie qua releasetijd is verbonden met de film, het zou dus mogelijk kunnen zijn dat dit oponthoud een gevolg heeft op, of een gevolg van de release datum van Halo 3.Het is niet onwaarschijnlijk dat beide ergens in de winter van 2007/2008 uitkomen. Volgens Bungie, de ontwerper van Halo, zullen de twee elkaars releasedatums niet beïnvloeden.

Acht jaar cel en tbs voor ontsnapte tbs'er

Icoon misdaad nieuwsWilhelm Schippers, de tbs'er die vorig jaar juni tijdens een verlof aan zijn begeleider ontsnapte en enkele dagen later een bejaarde man doodde, is vandaag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Schippers kreeg de straf omdat hij de 73-jarige Appie Luchies op diens boot doodsloeg met een asbak en een hamer.

"Het was een zinloze en zeer gewelddadige dood", oordeelde de rechter. De advocaat van Schippers was echter redelijk te spreken over het vonnis. "Ik ben tevreden dat moord niet is bewezen, maar doodslag", reageerde Job Knoester. Schippers verklaarde tijdens de zitting ontsnapt te zijn uit grote frustraties over de behandeling in de tbs-kliniek Veldzicht, waar hij verbleef. "Ik heb nog nooit zo'n stelletje idioten meegemaakt als binnen Veldzicht", verklaarde hij. Medewerkers zouden hem verloven onthouden en hem dwarsbomen om te resocialiseren.

Schippers, die tussen 1983 en 1990 voor enkele ernstige geweldsdelicten is veroordeeld en daarna in verschillende andere tbs-klinieken verbleef (en daaruit verschillende keren ontsnapte), belandde na zijn ontsnapping in juni in Amsterdam. Daar kreeg hij te horen dat zijn naam en foto zouden worden genoemd in een opsporingsbericht op televisie. Onder invloed van drank ontmoette hij zijn latere slachtoffer Luchies. Toen deze een opmerking maakte over vrouwen, ging Schippers door het lint en doodde hij de man. De zaak leidde vorige zomer tot grote beroering en noopte minister Donner van Justitie tot verscherping van het verlofbeleid voor tbs'ers.

Met dank aan dom_blontje voor de submit.

Bavaria boos op KNVB om 'leeuwenhose'

LeeuwenhoseBavaria is woedend en gaat een kort geding aanspannen tegen de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). De bierbrouwer had afgelopen zaterdag voorafgaand aan de voetbalwedstrijd Nederland tegen Kameroen vijftienduizend leeuwenhosen uitgedeeld aan Oranje-supporters. Deze dienden de oranje broek met leeuwenstaart echter meteen weer af te geven toen ze het stadion wilden binnengaan.

Volgens Bavaria kregen de supporters hun nieuw verworven gadget na afloop van de wedstrijd niet meer terug. Vermoedelijk is de in beslag genomen partij vernietigd. Een woordvoerder van de KNVB stelt dat 'Bavaria heel goed weet dat reclame-uitingen van niet-sponsoren niet zijn toegestaan'. Bavaria wijst er echter op dat in de FIFA-reglementen geen regels staan over de kleding van supporters. De voetbalbond wordt onder meer gesponsord door een concurrent van Bavaria, namelijk Heineken.

New Super Mario Bros breekt DS records

NSMB had maar een dag nodig om in de geschiedenisboeken van Nintendo in te gaan. Een slordige 480.000 cartridges gingen in Japan over de toonbank op de eerste dag dat het spel uit was. Oud recordhouder “More Brain Training” met 414.556, werd met gemak verslagen.

Na vier dagen hebben de nieuwe Mario broertjes de 900.000 units gehaald. Daarmee is het best startende DS spel ooit in Japan verschenen. Het succes van deze titel hielp mee in de verkoopcijfers van de Nintendo DS lite; 280.000 kleine plastic kastjes vlogen er in korte tijd over de toonbank. Een mooie prestatie als je nagaat dat er vóór de release van deze kaskraker er in totaal maar 300.000 waren verkocht.

Oefenzeges Tsjechië, Colombia

Zonder te imponeren boekte Tsjechië een oefenzege op Costa Rica. Polen werd echter bestraft voor matig spel en verloor van Colombia.

Tsjechië dankte de overwinning aan een doeltreffende kopbal van Vratislav Lokvenc zeven minuten voor tijd: 1-0. Tomas Galásek ontbrak nog wegens een blessure, terwijl Zdenek Grygera alleen in de tweede helft werd ingezet. Costa Rica herstelde zich knap van de 4-0 schrobbering tegen Oekraïne en kreeg zelfs de beste kansen.

Polen stelde het eigen publiek fors teleur: Colombia stuntte door met 1-2 te winnen in Warschau. De Zuid-Amerikanen scoorden via Murillo en Luis Martinez. Dat laatste doelpunt was bijzonder, want het betrof een uittrap van de keeper die na één stuit in het Poolse doel belandde. Martinez’ collega Tomasz Kuszczak was volledig verrast. Irenuesz Jelen redde in de laatste minuut de schamele eer voor de thuisploeg.

Top 10 Strangest Gadgets

Vandaag hebben we de top 10 vreemdste technical gadgets!
Deze gadgets gaan de wereld op haar kop zetten, wat dacht je van een zelfkoelend bier blikje? Het werkt door een speciale gel die de warmte uit het blikje haalt en afvoert naar een speciale azijn-zout vloeistof die het weer absorbeerd!

Of een opvouwbaar tft schermpje, dat is nog eens wat anders dan dat plasma scherm aan je muur!

Deze lijstjes gingen deze al voor!
Top 25 tech flops
Top 10 slechtste films
Top 10 best bewaarde auto geheimen
Top 10 vreemdste robots
Top 10 spellen

Met dank aan MMaverick voor de submit

Nintendo release update

Voordat Nintendo in het vierde kwartaal de Wii gaat uitbrengen, heeft het bedrijf nog genoeg nieuwe games om de Nintendo fans bezig te houden. Nintendo heeft voor het gemak de releasekalender voor de aankomende maanden voor Noord-Amerika gegeven:

Nintendo DS™
5 juni: Big Brain Academy™
5 juni: Magnetica™
11 juni: Nintendo DS™ Lite
26 juni: Sudoku Gridmaster
28 augustus: Star Fox® DS
18 september: Pokémon® Mystery Dungeon: Blue Rescue Team
25 september: Mario vs. Donkey Kong™ 2: March of the Minis
9 oktober: Clubhouse Games™
30 oktober: Children of Mana®

Nintendo GameCube™
25 september: Baten Kaitos Origins™
9 oktober: Super Paper Mario™

Game Boy® Advance SP
18 september: Pokémon® Mystery Dungeon: Red Rescue Team

let op! dit zijn dus niet alle spellen die gaan uitkomen, meer een lijst van spellen waarvan de datum min of meer vaststaat.

Uitslagen Dag 3 Roland Garros

Marat Safin en Andy Roddick werden vandaag uitgeschakeld op Roland Garros. Bij de vrouwen leed Nadia Petrova een sensationele nederlaag.

In het mannentoernooi waren Safin en Roddick de verliezers van de dag. Beide publiekstrekkers hadden in wezen geen moment uitzicht op de tweede ronde. Roddick verliet het toneel door in de derde set op te geven met een enkelblessure. Op dat moment leidde zijn opponent Alberto Martin al met 6-4, 7-5 en 1-0. Tekenend, want in voorgaande ontmoetingen kende Roddick geen enkel probleem met de Spanjaard. A-Rod liep zijn kwetsuur op tijdens de World Team Cup en zal nu even rust houden om optimaal te presteren tijdens zijn geliefde grasseizoen.

Ook de eliminatie van Marat Safin had een reden, namelijk zijn tegenstander: Fernando Gonzalez. Safin kon de eerste twee sets nog redelijk meekomen, maar naar het einde toe maakte hij teveel fouten. Zoals gebruikelijk liet de Rus soms oogstrelend spel zien. Gonzalez bleek echter te taai en won in vier sets. Lleyton Hewitt en Ivan Ljubicic bereikten wél de laatste 64. Met name Ljubicic liet amper een zweetdruppel tegen de onbekende Carlos Berlocq. Ook de outsiders David Ferrer en Marcos Baghdatis noteerden zeges.

De wedstrijd van de dag was echter de clash tussen Andy Murray en Gaël Monfils. De Fransman bleek de beste in de strijd der jongeren: 6-4, 6-7, 1-6, 6-2 en 6-1. Murray leek op koers voor de zege, maar een rugblessure speelde hem in het laatste gedeelte parten. Tijdens de eerste twee sets brachten de vaandeldragers van de nieuwe generatie het publiek meermaals in vervoering met prachtige rally’s. Melle van Gemerden kwam vandaag als enige landgenoot in actie en delfde het onderspit tegen Juan Monaco.

Bij de vrouwen leek het een normale dag te worden: de toppers (Hingis, Henin en Myskina) wonnen allen in twee sets. Nadia Petrova mag echter niet naar de tweede ronde. De als derde geplaatste Russin verloor van Akiko Morigami: 2-6, 2-6. In de zijlijn is de nederlaag van Tatiana Golovin tegen Jie Zheng verrassend te noemen. Zheng bleek met 6-3 en 7-6 de meerdere van de Française.


Eerste Ronde:


Mannen:

Andy Murray (Sch) – Gaël Monfils (Fra/25) 4-6, 7-6, 6-1, 2-6, 1-6
Albert Montanes (Spa) – Robby Ginepri (USA) 6-3, 6-7, 6-1, 6-4
Alexander Waske (Dui) – Fernando Vicente (Spa) 6-4, 4-6, 7-6, 7-6
Daniele Bracciali (Ita) – Davide Sanguinetti (Ita) 6-3, 6-7, 3-6, 3-6
Fernando Verdasco (Spa/28) – Juan Ignacio Chela (Arg) 6-1, 6-3, 6-7, 6-4
Janko Tipsarevic (SeM) – Julien Benneteau (Fra) 2-6, 4-6, 7-6, 3-6
Jean-Christophe Faurel (Fra) – Olivier Rochus (Bel/27) 1-6, 2-6, 4-6
Marcos Baghdatis (Cyp/19) – Albert Portas (Spa) 6-4, 6-4, 6-7, 6-1
Nicolas Mahut (Fra) – Jiri Vanek (Tsj) 3-6, 6-7, 7-6, 6-7
Tommy Haas (Dui/23) – Rainer Schüttler (Dui) 6-4, 6-3, 6-3
Oscar Hernandez (Spa) – Gilles Simon (Fra) 6-4, 6-2, 6-3
Ivo Karlovic (Kro) – Olivier Patience (Fra) 7-6, 7-6, 7-6
Juan Monaco (Arg) – Melle van Gemerden (Ned) 6-3, 6-2, 6-4
Sergio Roitman (Arg) – Dominik Hrbaty (Slw/22) 4-6, 2-6, 6-3, 6-2, 3-6
Edgardo Massa (Arg) – Dick Norman (Bel) 1-6, 3-6, 3-6
Dieter Kindlmann (Dui) – Razvan Sabau (Roe) 6-3, 6-2, 6-2
Mathieu Montcourt (Fra) – Marcos Daniel (Bra) 6-2, 6-4, 1-6, 6-2
Paul-Henri Mathieu (Fra/29) – Björn Phau (Dui) 6-4, 6-2, 6-1
Christophe Rochus (Bel) – Thomas Johansson (Zwe/18) 3-6, 5-7, 6-4, 6-4, 6-2
Carlos Berlocq (Arg) – Ivan Ljubicic (Kro/4) 2-6, 0-6, 3-6
Novak Djokovic (SeM) – Luis Horna (Per) 6-3, 5-0 opgave
Robin Vik (Tsj) – Florent Serra (Fra) 1-6, 6-1, 5-7, 4-6
Thierry Ascione (Fra) – Ruben Ramirez Hidalgo (Spa) 6-7, 4-6, 7-6, 3-6
Andy Roddick (USA/5) – Alberto Martin (Spa) 4-6, 5-7, 0-1 opgave
David Ferrer (Spa/15) – Guillermo Garcia-Lopez (Spa) 7-5, 6-1, 6-0
Jonas Björkman (Zwe) – Jeremy Chardy (Fra) 2-6, 5-7, 2-6
Lleyton Hewitt (Aus/14) – Jan Hernych (Tsj) 7-6, 3-6, 6-2, 6-0
Marat Safin (Rus) – Fernando Gonzalez (Chi/9) 3-6, 6-1, 3-6, 1-6


Vrouwen:

Justine Henin-Hardenne (Bel/5) – Maret Ani (Est) 6-3, 6-0
Lisa Raymond (USA) – Martina Hingis (Zwi/12) 2-6, 2-6
Sania Mirza (Ind) – Anastasia Myskina (Rus/10) 4-6, 1-6
Tatiana Golovin (Fra/23) – Jie Zheng (Chi) 3-6, 6-7
Ana Ivanovic (SeM/19) – Samantha Stosur (Aus) 6-0, 6-3
Severine Bremond (Fra) – Maria Kirilenko (Rus/20) 6-1, 2-6, 6-8
Anna-Lena Grönefeld (Dui/13) – Camille Pin (Fra) 6-1, 6-1
Akiko Morigami (Jap) – Nadia Petrova (Rus/3) 6-2, 6-2
Anabel Medina Garrigues (Spa/26) – Victoria Azarenka (WRu) 0-6, 6-3, 9-7
Kristina Brandi (Pur) – Yuliana Fedak (Oek) 2-6, 3-6
Julia Schruff (Dui) – Zuzuna Ondraskova (Tsj) 4-6, 2-6
Shenay Perry (USA) – Shinobu Asagoe (Jap) 6-3, 6-1
Clarisa Fernandez (Arg) – Emilie Loit (Fra) 6-1, 2-6, 3-6
Daniele Hantuchova (Slw/15) – Lourdes Dominguez Lino (Spa) 6-1, 6-4
Maria Camerin (Ita) – Emmanuelle Gagliardi (Zwi) 4-6, 2-6
Kaia Kanepi (Est) – Kveta Peschke (Tsj) 6-2, 6-3
Ivana Lisjak (Kro) - Galina Voskoboeva (Rus) 6-2, 6-3
Zi Yan (Chi) – Jamea Jackson (USA) 2-6, 3-6
Maria Sanchez Lorenzo – Tsvetana Pironkova (Bul) 3-6, 2-6
Melinda Czink (Hon) – Sandra Kloesel (Dui) 6-4, 4-6, 6-2
Olga Savchuk (Oek) – Sharar Peer (Isr/31) 1-6, 1-6
Gisela Dulko (Arg/32) – Yulia Beygelzimer (Oek) 6-3, 2-6, 11-9
Tathiana Garbin (Ita) – Klara Koukalova (Tsj/30) 2-6, 6-4, 6-1
Su-Wei Hsieh (Tpe) – Mathilde Johansson (Fra) 4-6, 4-6
Jill Craybas (USA) – Anastasia Yakimova (WRu) 4-6, 7-5, 3-6

Drank, drugs en mobieltjes in gevangenis

Icoon MisdaadGevangenen in de Noord-Hollandse penitentiaire inrichting Amerswiel hebben de beschikking over drank, drugs, mobieltjes en geld. Dat blijkt uit beelden die werden opgenomen met het mobieltje van een van de gedetineerden. De man, inmiddels op vrije voeten, speelde de beelden door aan het RTL4-programma Editie NL.

Op de beelden is te zien hoe de ex-gevangene de schuilplaats van zijn mobiele telefoon toont. Ook wordt getoond hoe handlangers van de gevangenen van buiten flesjes drank over de muren gooien. Volgens de klokkenluider, die een straf van vier maanden wegens zware mishandeling uitzat, waren gsm's eenvoudig en binnen één of twee dagen te krijgen. Ze werden verborgen op nooit ontdekte opbergplekken, waar ook belkaarten, drugs en drank zijn verstopt. Bewakers van de gevangenis zouden op de hoogte zijn. "Het was een feest", zegt de ex-gevangene achteraf over zijn verblijf in Amerswiel.

In de zogeheten beperkt beveiligde inrichting Amerswiel zitten gestraften het laatste deel van hun straf uit. Er zijn twee regimes; een half-open en een open regime. Bij de afdeling waar een open regime geldt, zouden 'vrijwilligers' tegen een vergoeding de genoemde goederen binnengesmokkelen. Het ministerie van Justitie ziet vooralsnog geen reden voor een onderzoek naar de gang van zaken. PvdA en VVD hebben geschokt gereageerd.

Marco en Marko niet zo sportief?

Nadat twee jaar geleden tijdens het EK de Heineken toeter in de ban moest, reageerde Heineken teleurgesteld en melde dat het vreemd was dat anderen gaan bepalen hoe je naar het stadion gaat.
Daarom hebben ze dit jaar het Geheime wapen

Nu heeft Bavaria het zelfde probleem. De Leeuwenhose die voor de oefenwedstrijd van afgelopen zaterdag werd uitgedeeld aan supporters, kwam het stadion niet in. De Leeuwenhose werd bij de ingang in beslag genomen en kon na afloop van de wedstrijd niet meer opgehaald worden. Bavaria denkt dat de KNVB tot deze maatregel is gekomen omdat Heineken de sponsor is van de voetbalbond.

Nou nou, Heineken… niet zo netjes van het clubje wat jullie lekker sponsoren. Onsportief ook.

Koeman bekijkt spelers uit Costa Rica

RTV Rijnmond meldt dat Erwin Koeman naar Tsjechie is afgereisd om twee spelers van Costa Rica te bekijken.

Het gaat om linkerverdediger Leonardo Gonzalez en aanvaller Michael Rodriguez, die met hun land een oefeninterland tegen de Tsjechen spelen. De trainer van Feyenoord benut deze weken om versterkingen voor zijn ploeg te zoeken. Op 9 juni speelt Costa Rica de openingswedstrijd van het WK tegen gastland Duitsland.

Dennis: "In 2007 rijdt Hamilton in de F1"

In een interview heeft Ron Dennis, teambaas van McLaren Mercedes, een sterke hint gegeven omtrent de toekomst van Lewis Hamilton.

De 21-jarige Hamilton, die uitstekend presteert in de GP2 klasse, wordt genoemd als mogelijke teamgenoot van Spanjaard Fernando Alonso volgend seizoen. De speculaties namen afgelopen weekend toe. McLaren zou Juan Pablo Montoya hebben verteld dat na de GP van Brazilië in oktober, zijn diensten niet langer nodig zouden zijn.

"We zullen hem (na de GP2) voorbereiden en klaarstomen voor het volgende, en tevens hoogste, niveau. Of hij volgend jaar Formule 1 rijdt? Ik denk het wel. Maar bij welk team weet ik nog niet," aldus Dennis.

Inmiddels heeft de vader van de jonge coureur al gemeld dat er diverse teams interesse hebben getoond. "Maar Lewis wil persé voor McLaren rijden. Hij zou ze niet teleur stellen."

Eis levenslang tegen Duitse babymoordenaar

Icoon MisdaadEen Duitse vrouw die negen van haar baby's zou hebben vermoord, heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf tegen zich horen eisen. Volgens de aanklager is het bewezen dat de vrouw haar kinderen routinematig heeft ombracht.

De kinderen werden geboren in de periode 1992 tot 1998. De vrouw beviel zonder enige hulp en keek vervolgens niet meer om naar de kinderen, waardoor ze stierven. Van de negen moorden is er overigens al één verjaard, waardoor de vrouw hiervoor niet meer veroordeeld kan worden.

De babylijkjes werden vorige zomer in een dorp ten zuiden van Frankfurt aan de Oder gevonden. De stoffelijke resten zaten in bloempotten, bloembakken en emmers, waarin ze onder wat aarde en zand lagen begraven.

De geruchtmakende zaak is één van de ergste gevallen van kindermoord in de Duitse geschiedenis. De vrouw heeft overigens ook nog vier levende kinderen, waarvan de jongste momenteel nog geen drie jaar oud is.

Met dank aan babbelbox voor de submit.

Jazenko vervangt Fjodorov

De Oekraïense bondscoach Oleg Blochin heeft Alexander Jazenko opgeroepen als vervanger voor verdediger Sergej Fjodorov die een blessure aan zijn heup heeft.

Jazenko is als aanvoerder van Oekraïne nu nog actief op het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder de 21 jaar. Naast
hem zullen aanvaller Artjom Milevski, verdediger Dmitri Tsjigrinski en keeper Andrej Pjatov zich na het EK voegen bij de WK-selectie van Blochin.

Kritiek op bondscoaches die hun zoons selecteren

Bondscoaches die hun zoon een plek in de selectie voor het wereldkampioenschap voetbal gunnen verzwakken daarmee hun positie. Zowel Ilija Petkovic (Servië-Montenegro) als Zlatko Kranjcar (Kroatië) hebben dat deze week ondervonden.

Beide trainers kregen de afgelopen dagen een storm van kritiek over zich heen toen ze bekend maakten dat hun zoon mee naar het WK mocht. In Servië toonde de kranten koppen als 'Schandaal' of 'Eigen doelpunt', omdat de 32-jarige Dusan Petkovic samen met papa naar het WK mag. De media zegt dat Petkovic junior een zeer matige en oude voetballer is.

De uitverkiezing van Niko Kranjcar werd in Kroatië slecht ontvangen. De media daar zeggen dat bondscoach Kranjcar de speler van Hajduk Split alleen een uitnodiging heeft gegeven omdat Niko zijn zoon is. "Hij heeft last van overgewicht en speelt onopvallend", aldus de Kroatische media over Kranjcar junior.

T-Mobile eist 'antidopingverklaring' van renners

De Duitse wielerploeg T-Mobile wil van al haar renners een schriftelijke verklaring, waarin staat dat zij nooit hebben deelgenomen aan de illegale praktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

De arts wordt gezien als de grote spil in de Spaanse dopingzaak, die vorige week aan het rollen licht is gekomen. Hij wordt ervan verdacht verschillende dopingproducten aan sporters te hebben verstrekt. "We nemen deze zaak heel zwaar op. Al onze renners moeten in drievoud opschrijven dat ze nooit met Fuentes hebben gewerkt", aldus de woordvoerder

Oscar Sevilla had vroeger toen hij voor Kelme reed veelvuldig contact met Fuentes. Tegenover de ploegleiding heeft hij verklaard dat hij regelmatig bij hem op bezoek kwam. "Hij vertelde heel rustig dat hij daar alleen maar kwam voor conditietests. We hebben vooralsnog geen reden daaraan te twijfelen. Maar mocht blijken dat hij ons heeft voorgelogen, dan vliegt hij er meteen uit."

Inmiddels duiken er steeds andere namen op, die in verband worden gebracht met de groep van 200 sporters, waarvan bloedzakjes gevonden zijn. De Spaanse media speculeert onder andere over Phonak-rijders Santiago Botero en José-Ivan Gutierrez. Deze laatste coureur werd dit jaar verrassend tweede in de Giro d'Italia.

Ask a Ninja

Altijd al eens willen weten hoe het nou is om een Ninja te zijn?
Vergis je niet, alleen al om bij een Ninja Killing Convention te mogen zijn, moet je al naar de kern van de aarde, of iets ten oosten daarvan. Gevoelige types, want je krijgt er meteen een paar pickup lines bij kado.

Of hoe redt een Ninja het internet? Toch echt een vraag die het eerste bij je opkomt als je een Ninja tegen het lijf loopt. Nee, vraag dan maar of een Ninja ook verliefd (lees geil) kan zijn. Eh... ja, op een of andere manier wel.

Mocht je zelf nog vragen hebben, je kan het altijd proberen.

Met dank aan Dictator voor de submit

RG: Morigami zorgt voor sensatie

Roland Garros is al op de derde dag een van de grote kanshebbers kwijtgeraakt. Nadia Petrova boog namelijk het hoofd voor Akiko Morigami: 2-6, 2-6.

Petrova was misschien wel de grootste titelpretendent. Met drie graveltoernooien op zak (en een zege op Henin) reisde ze af naar de Franse metropool, waar ze al tweemaal de halve finale bereikte. Tegen Morigami, nummer 69 van de wereld, had Petrova echter geen schijn van kans: zeven winners en 29 unforced errors vertellen het hele verhaal. De Russin speelde lusteloos en haar doorgaans krachtige spel kwam nooit van de grond.

Henin gunt Ani drie games

Titelverdediger Justin Henin-Hardenne beleefde een vlekkeloze start op Roland Garros. De Belgische had niets te duchten van Maret Ani: 6-3, 6-0.

Ani, afkomstig uit Estland en de nummer 70 van de wereld, oogde zenuwachtig in de beginfase en enkele onnodige fouten deden haar de das om. Binnen no time leidde Henin met 4-0. De Waalse liet vervolgens de teugels vieren, waardoor Ani met een reeks knappe punten een vernedering voorkwam: 6-3.

In het tweede bedrijf wist Ani niet te ontsnappen aan een afstraffing. Zes games op rij gingen naar Henin. ”Ik voel me goed, dat is geen geheim. Ik heb mooie herinneringen aan Parijs en hoop het ook dit jaar weer goed te doen”, aldus de winnares.

Van Basten wijzigt elftal

Bondscoach Marco van Basten zal het oefenduel met Mexico van aanstaande donderdag aangrijpen om enkele reserves aan het werk te zien.

Dat meldde Van Basten op een persconferentie in Hoenderloo, waar het Nederlands elftal bezig is aan een trainingskamp. ”Natuurlijk willen we met een sterk team beginnen”, aldus de bondscoach. ”Maar we willen tijdens de oefenwedstrijden ook zoveel mogelijk spelers aan het werk zien. Daarom beginnen we met een ander elftal.”

San Marco liet doorschemeren opnieuw een basisplaats in te ruimen voor Wesley Sneijder, die in de wedstrijd tegen Kameroen (1-0) een goede indruk achter liet: ”Hij heeft het als vervanger van Van der Vaart goed gedaan.”

Van der Vaart doet het de komende dagen overigens iets rustiger aan. De middenvelder heeft last van zijn enkel en was niet in staat om mee te trainen. ”Er is niets kapot. Ik ga er van uit dat ik snel weer fit ben”, wist de spelverdeler te melden. Phillip Cocu en Arjen Robben bleken hersteld van hun pijntjes en sloten aan bij de groep. Ook Kew Jaliens gaf weer acte de presence op de training.

Duikteam brandweer doet lugubere vondst

Icoon ShockingEen team van duikers van de brandweer Rotterdam heeft vanochtend een lugubere vondst gedaan. Tijdens een oefening in de Rotterdamse Rijnhaven stuitte het team op een auto. In de kofferbak van de wagen werd vervolgens een stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Getuigen meldden dat het lijk schotwonden zou hebben.

Het voertuig bevond zich op elf meter diepte ter hoogte van theater Luxor. Inmiddels is het door de brandweer uit het water getakeld. Volgens een woordvoerster is niet duidelijk hoe lang de auto en het lijk in het water hebben gelegen. Ook is niet bekend wie de dode man is. Woensdag zal er sectie worden verricht op het stoffelijk overschot.

Met dank aan DJMO en woessie voor de submit.

Coulthard ook volgend jaar bij Red Bull ?

Er is een kans dat David Coulthard ook volgend seizoen voor het team van Red Bull Racing rijdt. Coulthard scoorde afgelopen weekend het eerste podium van Red Bull.

Christian Horner wilde nog geen definitieve toezegging doen, maar de kans is wel groot dat de dertienvoudig Grand Prix-winnaar volgend seizoen wederom voor Red Bull rijdt. "We zullen pas later in het jaar beslissingen maken over onze coureurs, maar ik ben erg blij met zijn prestaties. We kunnen het samen erg goed vinden en als de relatie goed werkt, waarom zou je hem dan beëindigen?"

"Hij is bijzonder fit en laten we niet vergeten dat Nigel Mansell en Damon Hill ouder dan hij waren toen ze het wereldkampioenschap wonnen. Hij heeft nog steeds veel te bieden en zolang hij nog steeds gemotiveerd is hoeft hij toch niet te stoppen?"

'Beul van Twente' hoort weer levenslang eisen

Icoon JustitieVoor het gerechtshof in Arnhem is opnieuw levenslang geëist tegen de 50-jarige Rudolf K., beter bekend als de Beul van Twente. Eenzelfde straf kreeg hij eind vorig jaar al opgelegd door de rechtbank in Almelo. K. heeft eerder bekend dat hij in 2003 een zwerver heeft doodgestoken en in 2002 drie willekeurige mensen op straat heeft neergestoken. Daarnaast is hij de dader van een reeks geruchtmakende zeer zware gevallen van dierenmishandeling en -moorden in de periode 2000-2004, waaraan hij zijn bijnaam ontleent. Daarbij moesten vooral pony's en schapen het ontgelden.

De meeste delicten werden gepleegd tijdens proefverlof uit de tbs-kliniek waar K. verbleef in verband met een eerder delict. In 2003 kwam er een eind aan het verblijf in de tbs-kliniek doordat hij erin slaagde om zijn behandelaars om de tuin te leiden.

De advocaat van K. pleit voor een celstraf in combinatie met tbs, in plaats van een levenslange straf. Volgens zijn cliënt hebben de behandelaars tijdens zijn eerdere zeventienjarig verblijf in de tbs-kliniek "dingen kapot gemaakt" en is "zijn woede in die jaren alleen toegenomen".

Schaars onzeker voor halve finale tegen Fransen

Het is onzeker of Stijn Schaars aankomende donderdag met Jong Oranje mee kan spelen in de halve finale op het Europees kampioenschap voetbal tegen Frankrijk. De linkerheup van de middenvelder van AZ is gekneusd.

Schaars liep de blessure maandag op in de beginfase van de wedstrijd tegen Italië, hij kwam toen in botsing met ploeggenoot Ron Vlaar. Dinsdag onderging Schaars in het ziekenhuis een echografie. De komende dagen zal de aanvoerder van Jong-Oranje intensief worden behandeld.

Roland Garros: Nederlaag Van Gemerden

Icoon Roland GarrosMelle van Gemerden heeft zich niet geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. Onze landgenoot verloor van de Argentijn Juan Monaco: 3-6, 2-6 en 4-6.

Van Gemerden was simpelweg een maatje te klein voor Monaco, wiens spel veel beter geschikt is voor gravel. Monaco had nog even last van opstartproblemen (hij kwam een break achter), maar wist zich snel te herpakken. Aan het eind van het derde bedrijf kwam Van Gemerden, met een 111e plaats de beste Nederlander op de wereldranglijst, nog terug van een break achterstand, om direct zelf zijn service in te leveren. Het bleek de doodsteek. Van Gemerden was als lucky loser toegelaten tot het Grand Slam toernooi.

Raemon Sluiter boekte gisteren wél een overwinning. De Rotterdammer zag zijn opponent Jarkko Nieminen opgeven in de derde set. Op dat moment leidde Sluiter soeverein met 6-2, 7-6 en 2-1. In de tweede ronde ontmoet Sluiter de Ecuadoriaan Nicolas Lapentti.

RG: Van Gemerden delft onderspit

Melle van Gemerden heeft zich niet geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. Onze landgenoot verloor van de Argentijn Juan Monaco: 3-6, 2-6 en 4-6.

Van Gemerden was simpelweg een maatje te klein voor Monaco, wiens spel veel beter geschikt is voor gravel. Monaco had nog even last van opstartproblemen (hij kwam een break achter), maar wist zich snel te herpakken. Aan het eind van het derde bedrijf kwam Van Gemerden, met een 111e plaats de beste Nederlander op de wereldranglijst, nog terug van een break achterstand, om direct zelf zijn service in te leveren. Het bleek de doodsteek. Van Gemerden was als lucky loser toegelaten tot het Grand Slam toernooi.

De kille cijfers zeggen voldoende: Van Gemerden creëerde vier breakkansen, terwijl Monaco zich 21 maal de kans toe-eigende de opslag van de Nederlander te kraken. Ook het verschil in het aantal gewonnen punten (102 om 77) en onnodige fouten (21 om 41) spreekt boekdelen.

Xbox 360 camera verschijnt in september

De camera voor de Xbox 360 zal verschijnen op 19 september, zo bleek uit een podcast van Major Nelson. Major Nelson is een hoge pief bij Microsoft die een blog bij houdt waarop hij alle nieuwe dingen op Xbox Live en Marketplace meldt.

De betreffende podcast behandelt de veranderingen van de aankomende Xbox Live Dashboard update en geeft wat informatie over de camera die voor de Xbox 360 aangekondigd is. Deze camera zal de naam Xbox Live Vision krijgen en zal dus vanaf 19 september te koop zijn in zowel de V.S. als Europa.

Je kunt de betreffende podcast hier naluisteren. Het deel over de camera is ongeveer halverwege de uitzending te horen.

Bedrogen eBay-koper neemt wraak

Icoon OpmerkelijkEen Britse man was zo kwaad dat hij een kapotte laptop via eBay had gekocht, dat hij flink wraak heeft genomen. De verkoper kreeg 580 euro voor zijn laptop. De Brit die het ding kocht merkte al snel dat de laptop kapot was en vroeg de verkoper om het geld terug te geven. Maar dat wilde de verkoper niet.

De Brit sleutelde vervolgens net zolang aan de laptop tot de harde schijf weer bruikbaar was en kon daarna bij de informatie die er nog opstond komen. Hij maakte een website en plaatste daarop foto's van de verkoper en diens familie, een kopie van zijn paspoort, porno die op de harde schijf zou hebben gestaan en 90 foto's van vrouwenbenen die de verkoper blijkbaar ooit had gemaakt in de trein.

Voor de verkoper werd het nog erger, want de Brit e-mailde alle contacten uit het adresboek en verwees ze door naar de website. Die heeft inmiddels grote populariteit met tot nu toe een half miljoen bezoekers. De verkoper overweegt een rechtszaak wegens smaad aan te spannen.

Met dank aan Sloffie, babbelbox, Neoktheone en DRVooijs voor de submit.

Kalou definitief naar Chelsea

Icoon VoetbalFeyenoord heeft bekend gemaakt dat de Rotterdammers en Chelsea een akkoord hebben bereikt over de transfer van Salomon Kalou. Kalou zal voor minimaal vier seizoenen uitkomen voor de Engelse landskampioen.

In 2004 raakte de carriére van de Ivoriaan in een stroomversnelling nadat hij zijn intrede maakte in de basis van de Rotterdammers, en in zijn eerste volledige seizoen wist de spits al twintig doelpunten voor zich op te eisen. Feyenoord had nog een contract lopen met Kalou, maar door alle commotie rondom zijn naturalisatieproces voor het WK in Duitsland wilde de Ivoriaan eerder weg.

"Hij gaf aan dat hij vanwege alle commotie rond zijn persoon liever ergens andere een frisse start wilde maken. Daar hadden we alle begrip voor", aldus Feyenoord directeur Chris Woerts. Kalou zelf zegt hartstikke blij te zijn en geeft aan dat de gebeurtenissen van het afgelopen seizoen niet de reden waren voor zijn vertrek. Zaterdag gingen er al geruchten dat Kalou zou vertrekken naar Chelsea.

Meer sportnieuws op FOK!sport!

Met dank aan Bow en RobbieLJ - voor de submit.

Kalou voor vier jaar naar Chelsea

Vandaag heeft Feyenoord bekend gemaakt dat de Rotterdammers en Chelsea een akkoord hebben bereikt over de transfer van de Salomon Kalou. Kalou zal voor minimaal vier seizoenen uitkomen voor de Engelse landskampioen.

In 2004 raakte carriére van de Ivoriaan in een stroomversnelling nadat hij zijn intrede maakte in de basis van de Rotterdammers, in zijn eerste volledige seizoen wist de spits al twintig doelpunten voor zich op te eisen. Feyenoord had nog een contract lopen met Kalou, maar door alle commotie rondom zijn naturalisatieproces voor het WK van Duitsland wilde de Ivoriaan eerder weg.

"Hij gaf aan dat hij vanwege alle commotie rond zijn persoon liever ergens andere een frisse start wilde maken. Daar hadden we alle begrip voor", aldus Feyenoord directeur Chris Woerts. Kalou zelf zegt hartstikke blij te zijn en geeft aan dat de gebeurtenissen van het afgelopen seizoen niet de reden waren voor zijn vertrek. Zaterdag gingen er al geruchten dat Kalou zou vertrekken naar Chelsea.

Examenleerlingen gefouilleerd na afgaan mobiel

Icoon ExamenOp het Copernicus, onderdeel van het Atlas College, in Hoorn heeft vandaag een opmerkelijk gebeuren plaatsgevonden. Nadat tijdens de examens een telefoon was afgegaan, en niemand toegaf de schuldige te zijn, besloten de leraren namelijk om alle leerlingen na afloop van het examen te fouilleren. Iedereen die vervolgens een telefoon of mp3-speler bij zich bleek te hebben, kreeg een 1 voor zijn of haar examen. Het maakte hierbij niet uit of de apparaten uit of aan stonden.

Momenteel zijn er geen kluisjes beschikbaar voor de havo-leerlingen op de school, waardoor aardig wat leerlingen een mobiel of mp3-speler bij zich droegen. In totaal zijn zeker vijf personen betrapt, hetgeen hen een 1 voor hun havo-examen aardrijkskunde of vmbo-examen Frans opleverde. Vele anderen zouden onder deze straf uit zijn gekomen door hun apparatuur op de gekste plekken te verstoppen.

Inmiddels is al contact opgenomen met het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren), zo meldden enkele leerlingen van de school aan FOK!. Het LAKS heeft beloofd contact te zullen opnemen met het Copernicus.

--
Meer examennieuws en aanverwanten op Examen.fok!

Ghosn: "Budget niet belangrijk"

De president van Renault, Carlos Ghosn, staat bekend als iemand die op de centen let. Het team van Renault zou al niet een van de grootste budgetten in de paddock hebben, maar Ghosn heeft gezegd dat hij de prestaties van het team veel belangrijker vindt dan het budget.

"Het budget van het team komt niet op de eerste plaats. We zeggen Flavio dat het neerzetten van goede prestaties onze prioriteit heeft. We willen meedoen op het hoogste niveau en winnen. De meest getalenteerde mensen gebruiken vaak kleinere budgetten om betere resultaten mee te boeken. Ik zou me pas enorm schamen als ik het grootste budget had, maar geen goede resultaten," aldus Ghosn.

"We zullen het team van de nodige financiële middelen blijven voorzien. We bepalen niet een vast budget om daarna te kijken wat we daarmee kunnen bereiken. We bekijken het andersom: ons team is aan het winnen en levert goed werk, dan zullen wij ze de middelen geven om dat te kunnen blijven doen. Ik ben erg trots op het feit dat we de beste resultaten boeken met een van de kleinste budgetten."

Column: Een klein wonder

Nostalgisch kijkt hij neer op Monaco. Het is zaterdagmiddag, en over enkele ogenblikken beginnen de kwalificaties voor de race van morgen. Zelf doet hij niet mee, maar de band met het prinsendom is na al die jaren nog steeds sterk.

Ieder bezoek weer moet hij even wennen aan de baan en de omgeving. Ieder jaar zijn er weer duizenden details die anders zijn dan in zijn herinnering. Andere dingen lijken echter nooit te veranderen. Het Casino op de heuvel, de boten in de haven, de namen van sommige auto’s en deelnemers: Ferrari, McLaren, Honda, Renault, Schumacher... het zijn allemaal namen die ook al aanwezig waren toen hij nog in de Formule 1 reed. Zelfs zijn eigen naam ziet hij voor het eerst in jaren terug op het circuit, al is het dan niet in de koningsklasse van de autosport.

Hij schrikt op uit zijn mijmeringen als er een Ferrari bij het Casino uit de bocht vliegt. Zou het? Helaas, het is de andere. Het is niet zo dat hij kwaadwillig tegenover Schumacher staat, zeker niet. Maar ook wil hij niet dat de Duitser hier zijn zesde overwinning pakt. Hij heeft al zo veel records afgepakt, moet deze er ook nog bij? Maar de Ferrari is het hele weekend door steeds sneller geworden, en als Schumacher zich goed kwalificeert is de overwinning bijna zeker voor hem, zo veel is duidelijk.

En de eerste Ferrari rijder lijkt zich goed te gaan kwalificeren. Probleemloos komt hij de eerste twee sessies door, en vlak voor het eind van de derde sessie staat hij al op een voorlopige pole position, als hij een nog snellere ronde inzet. Maar achter de Duitser rijden nog een aantal concurrenten, waarvan zeker Alonso nog kans heeft om Schumacher te verslaan. Al jaren lukt het hem niet om hier te winnen, maar kan Alonso hem nog langer van die zesde zege afhouden?

Wat er dan precies gebeurt, is niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat Schumacher een fout maakt. Of het een stuurfout is of een inschattingsfout, is zelfs vanaf zijn positie hoog boven de straten van Monte Carlo niet goed te zien. Maar de fout opent wel een mogelijkheid dat het record nog even in zijn handen blijft. Zouden de stewards het aandurven om een zevenvoudige wereldkampioen te diskwalificeren? Een Ferrari rijder nog wel? Er lijkt een klein wonder voor nodig om zijn nalatenschap weer een jaar veilig te stellen.

"Zeg God," vraagt hij een beetje verlegen, "zou u mij een plezier kunnen doen?"
"Natuurlijk Ayrton," zegt de almachtige, die altijd overal aanwezig is, dus ook op deze zaterdagmiddag naast de man die op aarde wel eens de rechtervoet van God genoemd werd. "Wat kan ik voor je betekenen?"

Winkeldieven ontdekken Hema-slip

Icoon OpmerkelijkWinkeldieven hebben een nieuwe methode ontdekt om hun "boodschappen" ongezien de winkel uit te krijgen. De bekende Hema-slip blijkt, na een kleine aanpassing, prima geschikt als een soort van boodschappenmandje. De Amsterdamse politie heeft de laatste tijd meerdere winkeldieven aangehouden die zich tijdens hun werkzaamheden van de nieuwe methode hebben bediend.

Het werkt simpel: de winkeldieven nemen de grootste maat damesslip, knippen het kruis eruit, waarna de slip over het hoofd naar beneden wordt getrokken tot op borsthoogte. De gestolen waar wordt vervolgens tussen slip en borst geklemd. Vooral bij Poolse winkeldieven blijkt de methode bijzonder in trek te zijn.

Kameroen hoopt op Scifo als bondscoach

Enzo Scifo is de belangrijkste kandidaat om de nieuwe bondscoach van Kameroen te worden. De Afrikanen zitten na het vertrek van Artur Jorge al sinds begin maart zonder trainer.

Afgelopen zaterdag zat Jules Nyongha op de bank, maar hij komt niet in aanmerking voor vaste aanstelling bij de voetbalbond in Kameroen. "Er zijn al twee weken contacten met de bond. Maar door problemen tussen de bond en de minister van Sport zijn de gesprekken even stilgevallen. Natuurlijk ben ik geïnteresseerd, Kameroen is een land met potentieel", aldus Scifo.

Nieuw geluidsscherm absorbeert uitlaatgassen

Dit jaar nog moet er een proef starten met een geluidsscherm dat niet alleen geluid, maar ook schadelijke uitlaatgassen absorbeert. De uitvinder van het scherm, Ingenieursbureau Tauw uit Deventer, is op dit moment in gesprek met wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat of een provincie om mee samen te werken.

Het scherm bestaat uit reststof uit de industrie die het vermogen heeft stikstofdioxide aan zich te binden. Door een chemische reactie breekt de stikstofdioxide af in nitrieten en nitraten. Roetdeeljes uit de lucht worden ook gedeeltelijk opgenomen door het scherm.

Enige nadeel is wel dat de nitrieten en nitraten regelmatig van het scherm afgespoeld moeten worden. Maar volgens Tauw-ingenieur Henk Schepers is een regenbui daar al voldoende voor.


Het milieuvriendelijke geluidsscherm voor langs (snel)wegen


Met dank aan Rossdale voor de submit.

Sparta legt Anastasiou vast

Sparta Rotterdam heeft zich versterkt met Yannis Anastasiou. De 33-jarige Griek kreeg geen nieuwe verbintenis bij Ajax. Ook Dominique van Dijk verhuist vermoedelijk naar Rotterdam-West.

De komst van Van Dijk maakt deel uit van de deal met RKC Waalwijk over een overgang van Ricky van den Bergh. Wanneer Van den Berg er persoonlijk uitkomt met RKC, maakt Van Dijk als huurling de overstap naar Sparta.

Anastasiou tekende een contract tot medio 2008 bij de Eredivisionist. Sinds februari 2004 was de aanvaller actief voor Ajax, na dienstverbanden bij onder meer OFI Kreta, Anderlecht en Roda JC. De overgang van Anastasiou is licht verrassend, want in april staakten beide partijen de onderhandelingen.

Voorzitter PerspectieF wil gesprek met GeenStijl

Icoon AlgemeenVoorzitter Rogier Havelaar van de jongerenorganisatie van de ChristenUnie (PerspectieF) wil graag met de redacteuren van de weblog GeenStijl om de tafel om te praten over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Dat zei hij gisteravond in FOK!radio. Afgelopen dagen werd hij per telefoon, voice-mail en sms bestookt door mensen omdat hij aangifte heeft gedaan tegen GeenStijl. Havelaar voelde zich namelijk beledigd door reacties die op de weblog werden geplaatst na een artikel.

"Ik word gemiddeld nog twee keer per dag genoemd in artikels op GeenStijl geloof ik, maar daar ga ik verder niet meer op in", zo zei Havelaar. Hij wil de hele zaak verder dan ook niet meer opstoken. "Ik heb het punt gemaakt dat je op deze manier niet met elkaar moet discussiëren. Verder gaan wij zelf niet meer heel actief dingen naar buiten brengen. We zullen alleen nog een inhoudelijke reactie geven in het weekend."

De voorzitter van PerspectieF wil de zaak nog wel graag uitpraten. "Ik zou graag een keer met die gasten willen babbelen, gewoon zonder camera's of zo erbij. Ik wil gewoon een keer rond de tafel voor een inhoudelijk gesprek. No hard feelings verder."

Overigens zei Havelaar ook dat hij geen spijt heeft dat hij al zijn gegevens ooit op internet heeft gezet. "Half Nederland zet z'n vakantiefoto's op internet en daarnaast ben ik voorzitter van een vereniging. Ik vind het niet raar dat mijn gsm-nummer dan online staat zodat mensen mij kunnen bereiken. Maar je zet natuurlijk niet die dingen online zodat mensen er rare dingen mee kunnen doen."

---
Het gesprek is hier ook na te luisteren.

Met dank aan Nolius voor de submit.

Volgende week al beslissing over Midland ?

Gisteren kwam het bericht in de media dat de oprichter van Lost Boys, Michiel Mol, aan het hoofd stond van een aantal Nederlandse investeerders die de Formule 1-renstal van Midland F1 zouden willen overnemen.

Alex Shnaider, de teameigenaar, die pas sinds anderhalf jaar de renstal bezit, liet al weten er nog niet helemaal uit te zijn, ondanks dat het bod hem goed ligt. Maar ook de liefde voor de sport speelt een rol. Mol heeft al gezegd dat hij de Rus met een Canadees paspoort de tijd gunt om over het aanbod na te denken, al moet het geen weken meer gaan duren.

"Er is een bod gedaan. De beslissing zal niet eerder dan volgende week kunnen vallen, ondanks dat er geen sprake is van een deadline. We kunnen nog geen commentaar geven over de prijs op dit moment, ondanks dat ik wel kan zeggen dat de enige reden dat Alex het team zou verkopen is omdat het bod zo sterk is", aldus een woordvoerder van Midland.

Dowie nieuwe manager Charlton

Charlton Athletic heeft na een zoektocht van ongeveer een maand een nieuwe manager. Ian Dowie krijgt de zware taak Alan Curbishley te doen vergeten.

Curbishley zwaaide eind april af na een dienstverband van vijftien jaar. Charlton nam de zoektocht naar een adequate vervanger hoog op en zou met zo’n twintig trainers aftastende gesprekken hebben gevoerd. Uiteindelijk zijn The Addicks dus uitgekomen bij Ian Dowie, die afgelopen seizoen werkzaam was bij Crystal Palace. In 2004 loodste Dowie The Eagles naar de Premier League, om een seizoen later de omgekeerde weg te bewandelen.

Zambrotta mist WK-start

Gianluca Zambrotta mist de beginfase van het WK. De verdediger liep tijdens een oefenduel tegen San Gimignano (10-0) een spierverrekking in zijn linkerbeen op.

De medische staf van Italië meldde dat Zambrotta pas over ruim twee weken volledig speelklaar is. Daardoor mist de speler van Juventus in ieder geval de wedstrijd tegen Ghana op 12 juni en wellicht de ontmoeting met de Verenigde Staten. Italië besluit de groepsfase met een duel tegen Tsjechië.

Beenhakker wilde Oranje niet coachen

Na zestien jaar is bekend geworden dat Leo Beenhakker eigenlijk Oranje helemaal niet wilde coachen tijdens het WK van 1990. Nederland werd toentertijd na drie gelijkspelen (tegen Egypte, Engeland en Ierland) in de poulefase, door West-Duitsland in de achtste finales uitgeschakeld.

Met slecht spel kwalificeerde Nederland zich toch als groepswinnaar voor het WK in Italië. Vlak voor het begin van het WK werd Thijs Libregts de laan uitgestuurd en stelde de KNVB Leo Beenhakker aan als bondscoach. Een deel van de toenmalige spelersgroep zag echter liever Johan Cruijff aan het roer.

Er was geen beginnen aan voor Beenhakker: "Telegraaf, VI en NOS pushten vanwege nauwe relaties Cruijff volledig en vormden mede de publieke opinie. Daar win je het nooit van. Zeker als de spelers daar ontvankelijk voor zijn. Op Gullit na hadden ze allemaal al een keer onder Cruijff gewerkt bij Ajax." De enige reden voor zijn bondscoachschap was dat hij het deed voor Rinus Michels, op wie hij erg gesteld was. In die tijd was er sprake van een rivaliteit tussen Michels en Cruijff, die later overigens bekoeld is.

Organisatorisch heeft Beenhakker ook heel wat aan te merken. Zo werd er een trainingskamp in Joegoslavië belegd onder barre weersomstandigheden. Ook werd er teveel terugegrepen naar het gewonnen EK van 1988. "Op alles wat je deed, kreeg je als respons: in '88 deden we dat zo. Maar dan zei ik: 'Schei nou eens uit met dat gekut over ’88, want je bent toen kampioen geworden omdat Wim Kieft tegen Ierland toevallig de bal tegen zijn oren kreeg, waar hij nog steeds niets van weet'"

De huidige bondscoach Marco van Basten heeft zich laten inspireren door zijn ervaringen tijdens het WK van 1990. Een van zijn maatregelen is dat hij de spelers van Oranje heeft verboden eigen columns bij te houden in dagbladen.


Het Oranje-moment van het WK 1990: Rijkaard bespuugt Völler tijdens de uit de hand gelopen achtste finale tegen West-Duitsland

Weinig steun voor stemmen vanaf 16 jaar

VerkiezingenHet plan dat D66-minister Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) gisteren lanceerde, om jongeren vanaf 16 jaar al te laten stemmen, kan op weinig steun bogen in de Nederlandse samenleving. Volgens een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond ziet 87% van de Nederlanders er niets in. Alleen onder aanhangers van linkse partijen is er enige steun voor te vinden.

Pechtold denkt dat door jongeren vanaf 16 jaar stemrecht te geven, ze meer kunnen worden betrokken bij de politiek. Ook zou zo de generatiekloof kunnen worden verkleind. Nederland telt ongeveer 400.000 jongeren van 16 en 17 jaar.

De minister en kandidaat D66-lijsttrekker stelde gisteren ook voor buitenlanders die 5 jaar of langer in Nederland wonen, automatisch stemrecht te geven bij de Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee is circa 50% van de bevolking het eens.

Taida Pasic wil mogelijk geld zien

Taida PasicTaida Pasic gaat mogelijk een schadevergoeding eisen omdat minister Rita Verdonk volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onzorgvuldig en onrechtmatig heeft gehandeld. Verdonk maakte in februari vertrouwelijke gegevens uit het dossier van de 19-jarige Kosovaarse openbaar. Dat mocht niet, zo stelde het CBP gisteren.

Taida was vanochtend nog niet op de hoogte van de uitspraak van het CBP. Ze is tot donderdag druk met haar vwo-examen, dat ze doet op de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Zij moet beslissen of ze een schadevergoeding gaat eisen. Haar advocaat, Annelies Hoftijzer, sluit deze optie zeker niet uit.

Oneens
Verdonk zei in februari in een interview met De Telegraaf dat de familie Pasic in het kader van een terugkeerregeling 7.000 euro had gekregen, dat de scholiere ''klinkklare onzin zat te verkopen'' en medewerkers van de immigratiedienst IND zwartmaakte, en dat Taida fraude heeft gepleegd.

De minister verdedigt deze uitlatingen nu met de uitleg dat de uitvoering van het vreemdelingenbeleid in gevaar kwam door ''onevenwichtige berichtgeving in de media''. Ze is het dan ook oneens met het oordeel van het CBP.

Volgens haar Nederlandse gastouder Harry Meulenkamp was het indertijd een ''weldoordachte actie van Verdonk, omdat deze vrouw geen tegenspraak duldt''. Hij hoopt dat de politiek het aandurft om daarover kritische vragen te stellen.

Meulenkamp wordt overigens op zijn wenken bediend. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil namelijk dat de minister uitleg verschaft over het negatieve oordeel van het CBP. SP-Kamerlid De Wit vindt dat Verdonk moet toegeven dat zij fouten heeft gemaakt. Hij wil dat zij excuses aanbiedt aan de 19-jarige scholiere. Azough van GroenLinks spreekt van een ''zware overtreding'' van de minister. Ook PvdA en CDA willen in debat met Verdonk over de kwestie.

Met dank aan Aether en Rossdale voor de submit.

Vraag naar koolzaad stijgt door dure diesel

Icoon Economie De vraag naar koolzaad is explosief gestegen nu de diesel zo duur is. Transportbedrijven staan te trappelen om hun wagens om te laten bouwen, zodat ze op de alternatieve brandstof kunnen rijden.

"We mogen van de overheid jaarlijks 3,5 miljoen liter verkopen, maar we hebben aanvragen tot wel 75 miljoen liter", aldus Niels Aberson van Solar Oil Systems uit Delfzijl. Volgens Aberson staat de overheid geen hogere verkoop toe, omdat er anders te weinig olieaccijns bij het Rijk binnenkomt. "Maar koolzaadolie is wel veel beter voor het milieu. De uitstoot van CO2 is veel minder en fossiele brandstof als olie raakt toch eens op."

Met dank aan blade182 voor de submit.

Nieuwe Brain Training voor Japan

De Brain Training serie gooit hoge ogen in Japan en beide delen zitten over de 2M verkochte exemplaren. Een vervolg is niet meer dan logisch en Nintendo komt daarom met een nieuw deel.

'Brain Training 3' zal zich vooral richten op volwassenen en het doel zal zijn het trainen van je gezond verstand. De titel (letterlijk vertaald uit het Japans) is ook Common Sense Training for Adults DS en zal in oktober in de winkels liggen.

Steden: kraken niet zomaar verbieden

Sybilla DekkerDe vier grote steden vinden dat kraken vooralsnog niet verboden moet worden. Dat schrijven ze in een brief aan minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeleid. De Tweede Kamer had de minister begin dit jaar verzocht om het kraken terug te dringen. Uiterlijk eind mei zou ze een voorstel formuleren.

De grote steden vinden dat kraken weliswaar overlast veroorzaakt, maar zien toch niets in het verbieden van kraken, zolang er geen verdere maatregelen genomen worden. Kraken voorkomt immers dat gebouwen lang leegstaan. Op dit moment is het toegestaan om een gebouw te kraken dat langer dan een jaar leegstaat. Volgens de grote steden dwingt dat de eigenaars om de panden nuttig te gebruiken en dat vinden ze een goede zaak, doordat er veel vraag is naar panden. Al met al zijn de voordelen van kraken dus groter dan de nadelen. Bovendien zou een verbod de balans tussen vraag en leegstand, die er nu is, verstoren, vrezen ze.

Een mogelijkheid die door de grote steden aangedragen wordt, is om kraken te verbieden, maar tegelijkertijd de huurbescherming voor commerciële ruimte af te zwakken. Nu is het voor een eigenaar niet aantrekkelijk om een ruimte korte tijd onder de prijs te verhuren, omdat het daarna heel moeilijk is om de huurder er weer uit te krijgen. Daardoor kan het aantrekkelijk zijn om ruimte langer leeg te laten staan, in de hoop een betere prijs te krijgen. Wanneer verhuur voor een korte periode gemakkelijker gemaakt zou worden, zullen veel minder panden leegstaan, denken de gemeentes.

Een andere mogelijkheid is eventueel om huurwoningen die verkocht moeten worden tijdelijk te verhuren. Nu is dat alleen toegestaan als een woning nog nooit bewoond geweest is.


Met dank aan Sybesma voor de submit.

Gamestop noemt Wii games en data

De Amerikaanse gameshopketen Gamestop heeft een lijst met Wii-games die te pre-orderen zijn. Op deze lijst staan dus zeer waarschijnlijk de launchgames en hun datum. Het lijkt erop dat de Wii in november gaat uitkomen in Amerika aangezien de games van Nintendo zelf op november staan. De games van Ubisoft kan je al voor de launch halen (een wilde gedachte is natuurlijk dat Nintendo doet alsof het november is, maar dat de Wii op 2 oktober al in de winkels ligt...)

Officieel staat de releasedatum van de Wii nog gewoon op Q4 2006.

Cziommer wou liever naar Ajax of Feyenoord

Het programma Voetbal Insite meldt dat Simon Cziommer liever naar Feyenoord of Ajax was gegaan. De Duitser had een sportieve voorkeur voor beide topteams, maar werd door die clubs afgewezen. In Rotterdam had Wim Jansen het laatste woord, de technisch adviseur van de Rotterdammers vond Cziommer niet de ideale middenvelder voor de club.

De toenmalig speler van Roda JC kon ook de directie van de Amsterdammers niet overtuigen. Ajax had wel interesse in de Duitser, maar zag toch af van een transfer. Uiteindelijk tekende de middenvelder van Schalke 04 een contract bij het ambitieuze AZ.

Nintendo UK: Wii prijs zal gelijk zijn aan Japan.

De prijs voor de Japanse en Engelse release van de Nintendo Wii in Q4 van dit jaar zal gelijk zijn, namelijk 25.000 yen oftewel £120, wat in onze valuta ongeveer 186 euro is. Een woordvoerder van Nintendo heeft deze prijs voor Japan en Groot-Brittannië bevestigd, en dus ook dat deze twee gelijk zijn. Opvallend is dat deze prijs hoger is dan eerder werd gefluisterd, maar nog steeds erg laag is vergeleken met de andere next-gen consoles. Nintendo lijkt dus zeker vast te houden aan haar doelstelling een zeer betaalbare console neer te zetten.

Volgens de woordvoerder moet wel rekening gehouden worden met belastingen die per land verschillen, waardoor deze in verschillende landen anders geprijsd kan zijn. Zo zal de winkelprijs van de Wii in de UK uiteindelijk dichter bij de £150 komen.

Line-up Hudson 2006

Hudson (bekend van onder andere Bomberman) heeft hun releaseschema vrijgegeven voor de rest van 2006 (Japan):

Juni 2006 - Nieuwe puzzelgame (NDS)
Juli 2006 - Bomberman Portable (PSP)
Juli 2006 - Bomberman Land (NDS)
Juli 2006 - Milon no Shizora Shabon: Puzzle Kumikyoku (NDS)
Zomer 2006 - Bomberman: Act Zero (Xbox 360)
Winter 2006 - Momotarou Dentetsu 16 (PS2)
Winter 2006 - Bomberman-Serie (NDS)
Winter 2006 - Games voor Virtual Console System (Wii)
Winter 2006 - Games voor Xbox Live Arcade (Xbox 360)
Winter 2006 - Games voor PS3 Network

De eerste drie games die Hudson als download beschikbaar zal stellen zijn

- R-Type
- New Adventure Island
- Bonk's Adventure

Deze komen dus zeer waarschijnlijk beschikbaar voor alle drie de downloadservices van de drie next-gen consoles.

Wat is Dit: Opgave 26 - Ronde 2

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 2 (dus de periode tot en met 1 juli) is X-toys zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit:
A Thousand And One Nights (massage sampler)
Buzz Off Finger Vibrating Keychain (vibrerende sleutelhanger)
Erotic Dice Glow in the Dark


Naast dat X-toys.nl de prijzen ter beschikking stelt hebben zij ook een speciale aktie voor FOK!kers: Als je bij je bestelling de kortingscode 193466 invult krijg je € 2,50 korting bij een besteding van 25 euro of meer.

De opgave

Succes!

Petö toch nog een seizoen bij NAC

NAC Breda heeft het aflopende contract can Tamás Petö met één seizoen verlengd. De 31-jarige Hongaar verdiende de contractverlenging na zijn goede optreden in de play-offs. Hij wist het team met zijn ervaring door de extra wedstrijden heen te slepen.

Twee maanden geleden hoorde de verdediger/middenvelder nog dat hij moest vertrekken uit Breda, maar hij mag dus nu toch blijven. In zijn contract is ook nog een optie opgenomen voor nog een jaar.

Hoop nieuwe screens Gears of War

Onlangs zijn er weer een hoop nieuwe screens verschenen van de tactische actiegame Gears of War. De survival-horror elementen van de game zijn goed te zien aan talloze zombies.

Als gamer speel je Marcus Fenix en begin je in Gears of War een hele oorlog tegen de 'Locust Horde', vechtend om in leven te blijven. Om alvast een beeld te krijgen van hoe die oorlog er dan uit zal gaan zien.. de nieuwe screens:Gears of War

Dudek overweegt terugkeer naar oude liefde

De Poolse doelman Jurek Dudek overweegt een terugkeer naar Feyenoord. De sluitpost van Liverpool is inmiddels tweede doelman bij de Reds, achter de Spaanse doelman Reyna. Dudek, nog de grote man tijdens de gewonnen Champions League-finale van 2005, overweegt daarom een terugkeer bij zijn oude liefde Feyenoord.

Er is echter wel een probleem: het doorlopende contract van de doelman bij Liverpool. Hierdoor zullen de Rotterdammers, mochten ze Dudek willen aantrekken, een flinke transfersom neer moeten tellen. "Ik heb nog een prima contract bij Liverpool. Ik hoef niet weg. Maar de verrassingen zijn de wereld niet uit," aldus de Pool.

'Journalisten mogen afgeluisterd worden'

Icoon BinnenlandsJournalisten die in strijd handelen met de wet mogen door de AIVD afgeluisterd worden. Zij zijn dus niet gevrijwaard van onderzoek door het openbare ministerie of de AIVD. Daarmee beantwoorde minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken dinsdag de schriftelijke vragen van VVD-Kamerlid Anton van Schijndel . Dit naar aanleiding van een bericht waarin de AIVD meldde dat twee journalisten van de Telegraaf werden afgeluisterd op verdenking van schending van staatsgeheimen.

In een antwoord schreef Remkes dat hij terdege beseft dat de pers vanwege haar bijzondere positie in een democratische samenleving bescherming verdient. Daarom is het in de rechtsopvatting van de rechterlijke macht zo geregeld dat journalisten hun bronnen mogen beschermen door een beroep te doen op het verschoningrecht.

Er zal alleen overgegaan worden tot onderzoek wanneer de minister zijn persoonlijke toestemming geeft. "In de wet zijn verder geen bijzondere eisen gesteld ten aanzien van eventueel onderzoek naar journalisten. Ook zal steeds extra zorgvuldig moeten worden afgewogen of onderzoek naar journalisten noodzakelijk is en of aan alle wettelijke eisen is voldaan", aldus de bewindsman.


Met dank aan Sjizzel voor de submit.

Things You Didn't Know About Your Body

Hoe blijf je er lekker gezond uit zien? En hoe blijft je lichaam zelf in topvorm? Twee vragen waar je verschillende antwoorden op kunt krijgen.

Een aantal mensen hebben een lijst gemaakt waarin staat wat het beste is voor je lichaam om je gezond te voelen en om in topvorm te blijven. De zogenaamde 'dingen die je niet wist over je lichaam'. Ook staan er wat andere nuttige tips tussen.

Jordi Cruijff naar Oekraïne

Jordi Cruijff vervolgt zijn voetballoopbaan bij Metalurg Donetsk. De Oekraïners wisten de zoon van Johan Cruijff aan te trekken. Cruijff junior, die de laatste jaren weinig tot niet in actie kwam wegens blessureleed, wees eerder een aanbod af van het Braziliaanse Flamengo.

Eerder speelde de 32-jarige aanvaller voor FC Barcelona, Manchester United, Celta de Vigo, Alavés en Espanyol, en hij kwam bovendien negen keer uit voor het Nederlands elftal.

Interview met American McGee

American McGee gaf onlangs een interview aan de site FiringSquad naar aanleiding van de aankomende launch van Bad Day LA. McGee is vooral bekend van z'n donkere, zieke en verdraaide versie van Alice in Wonderland.

In Bad Day LA zul je een dakloze spelen die de enige hoop op redding vormt voor de mensheid nadat er een gigantische ramp plaatsvindt. McGee vertelt in het interview dat hij rekent op heftige reacties van videogame-critici, aangezien er issues uit de samenleving in de game behandeld worden die men liever vermijdt.

Daarnaast geeft hij in het interview aan dat hij in de toekomst een sterkere samenwerking tussen film en games verwacht, en dat hij zelfs al over een eventuele opvolger voor Bad Day LA heeft nagedacht. Het zal zich afspelen in Tokyo, en na vele uren creatieve brainstormsessies zijn de heren op de naam Bad Day Tokyo gekomen.

Verder vertelt American McGee over de keuze voor deze grafische stijl, en hoe hij op het idee voor het concept achter Bad Day LA is gekomen.
Lees het gehele interview hier.

FOK! Prijswinnaars week 21

Afgelopen week kon je op de Frontpage van FOK! weer kans maken op een aantal spectaculaire en leuke prijzen. Hier is het overzicht met de winnaars van afgelopen week.

Allereerst gaf FOK! een aantal prijzen van X-Men III weg. Zo maaktje kans op een videocamera, een webcam of een horloge. Het goede antwoord op de prijsvraag is 'X-Men - viimeinen kohtaaminen' en dit zijn de winnaars:

Paine (videocamera)
JMurc (webcam)
Pat-man (webcam)
Jeevan (horloge)
latislos (horloge)
luudpuut (horloge)


Ook gaven we prijzen weg van The Disney Classic Collection. Het prijzenpakket bestaat uit de dvd, een Disney Classic op dvd, een litho en een mini Baloe pluche. Antwoord op de vraag moest de titel van een in 2001 uitgebrachte classic zijn, dit is 'Atlantis'. We kregen veel inzendingen binnen van Disneyfilms uit 2001, maar er is maar één classic uitgebracht in dat jaar. Dit zijn de winnaars:


AngryAngel
Bakkioli
CrazyVorteX


Tot slot gaven we nog een vijf T-shirts weg van www.scheisshollander.nl; De columnist van deze site heet Drs. Scheißmacher en dit zijn de winnaars met dit goede antwoord:


MrCyber
bruinekanarie2
Erosjuhhh
Alienator
LKEN


Alle winnaars namens de hele FOK!crew gefeliciteerd! De prijzen zullen binnen enkele weken naar jullie opgestuurd worden of er wordt contact met je opgenomen. Vergeet niet deze week weer op de FOK!frontpage te kijken voor meer prijsvragen. Voor eventuele vragen kun je ons natuurlijk ook e-mailen.

Guidolin weer terug bij Palermo

Francesco Guidolin keert terug bij Palermo. Negen maanden geleden verliet de 50-jarige Italiaanse oefenmeester de club om in dienst te treden bij AS Monaco. Maar het werd geen succesvol avontuur, daardoor werd besloten het aflopende contract niet te verlengen. Zeer waarschijnlijk zal de Roemeen László Bölöni diens opvolger gaan worden.

Palermo ontving Guidolin weer met open armen. En dat is opmerkelijk te noemen omdat de Sicilianen in de winterstop het contract van trainer Guiseppe Papadopulo nog met een jaar verlengd hadden tot medio 2007. In 2005 had Palermo voor het eerst in de historie UEFA Cup-voetbal afgedwongen, iets dat het bestuur niet was vergeten. Afgelopen seizoen eindigde de club op de achtste plaats en liep daarmee Europees voetbal mis. Guidolin tekende voor twee jaar bij US Citta da Palermo, zoals de club officieel heet.

Nieuwe aerodynamica voor de TF106B

Tijdens de Grand Prix van Monaco reed het team van Toyota voor het eerst met de herziene versie van de TF106, de TF106B. Het team kon de verwachtigingen echter niet waarmaken ondanks een goede racesnelheid. Jarno Trulli strandde in het zicht van de haven en zag een podiumplaats verloren gaan, teamgenoot Ralf Schumacher wist nog een punt te redden voor het team.

Ondanks het feit dat de nieuwe wagen beter lijkt dan zijn voorganger, zal het team gewoon doorgaan met het doorvoeren van veranderingen aan de auto. Toyota zegt dat het volledige potentieel nog niet benut is. Maar dit zou ook slecht nieuws kunnen zijn omdat er nog maar één keer met de herziene wagen is gereden. "We zullen steeds weer nieuwe aërodynamische onderdelen meenemen naar de volgende races. Ondanks dat we in Monaco een nieuwe monocoque hadden, zal er in Silverstone al weer een update volgen. Volgende week testen we in Barcelona onder andere nieuwe bandencompounds", aldus Ralf Schumacher.

"We moeten nog werken aan onze aërodynamica, omdat we er nog steeds problemen mee hebben. Deze zullen we moeten zien op te lossen. In Silverstone en voor de aankomende overzeese races kunnen we daar nog aan werken, maar in de races erna zal het te laat komen. Nu maar hopen dat we goede oplossingen kunnen vinden."

Australiër stopt baby in wasdroger

Icoon Misdaad Een Australische man heeft onlangs de baby van zijn vriendin in de wasdroger gestopt. De 13 maanden oude baby had een drankje over zichzelf heen gegooid, waarop de 21-jarige man haar met kleren en al in de droger deed. Dat heeft de Australische politie vandaag bekendgemaakt. Het meisje hield er brandwonden en zware kneuzingen aan haar gezicht en rug aan over.

Na het voorval werd het meisje door haar moeder naar het ziekenhuis in Perth gebracht. De artsen aldaar waarschuwden direct de politie, omdat ze de zaak niet vertrouwden. De baby zal naar verwachting volledig herstellen van haar verwondingen.

De man is door de politie aangehouden, en vandaag weer op borgtocht vrijgelaten. Hij moet zich in juni voor de rechtbank verantwoorden. In de tussentijd mag hij geen contact hebben met de baby of met zijn vriendin.

Pedofielen gaan de politiek in

PolitiekVanuit de pedofielenbeweging Martijn gaan een aantal mensen een politieke partij oprichten die de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar, waarop jongeren seksuele contacten mogen aangaan, wil verlagen naar 12 jaar. De partij gaat Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (NVD) heten. Een website is er al.

De NVD wil verder dat jongeren vanaf het moment dat ze seksueel actief zijn op vrijwillige basis in een pornoproductie kunnen acteren en dat het bezit van kinderporno wordt gelegaliseerd. Het bestuur van de NVD wordt gevormd door leden die nauwe banden hebben met Martijn. Voorzitter wordt de bekende pedofilie-activist Martijn Uittenbogaard.

Penningmeester van de partij wordt Ad van den Berg (62). Volgens hem maakt verbieden kinderen juist nieuwsgieriger: ''Opvoeden is ook kinderen laten kennismaken met seks. We willen pedofilie bespreekbaar maken. We worden doodgezwegen. De enige weg is via de Tweede Kamer.'' Tien jaar geleden stopte Van den Berg met het voorzitterschap van Martijn. Volgens hem was pedofilie toen nog bespreekbaar. ''We waren on speaking terms met de samenleving. Maar sinds Dutroux is niks meer bespreekbaar. Alle pedofielen worden over één kam geschoren. We worden doodgezwegen. Het is schandalig dat de media niets hebben gemeld over de recente dood van Frits Bernard.'' Bernard, de grondlegger van de pedofielenbeweging, werd gisteren gecremeerd.

Politiek
Politicoloog Joop van Holsteyn ziet de oprichting van de NVD vooral als een poging het onderwerp op de agenda te krijgen. ''Als het publiciteit oplevert, hebben ze hun doel al bereikt. Maar ze zullen meer tegenstanders vinden dan voorstanders.''

Pedagoge Ireen van Engelen vindt dat de NVD doet voorkomen alsof ze meer rechten voor kinderen wensen. ''Maar hun standpunt dat kinderen vanaf twaalf jaar al seksuele contacten mogen aangaan, is natuurlijk alleen maar in hun eigen belang.''

Pedofilie was vroeger in de politiek overigens wel een bespreekbaar onderwerp. Zo zette in de jaren zeventig de in 1998 overleden politicus dr. Edward Brongersma, Eerste Kamerlid voor de PvdA, zich in voor de verlaging van de minimumleeftijd voor seksuele contacten. Na zijn pensionering in 1977 wijdde Brongersma zich geheel aan de naar hem genoemde Brongersma stichting, die de bevordering van de wetenschappelijke bestudering en publicaties inzake seksuele relaties tussen volwassen en jeugdigen tot doel had.

De stichting beheerde een omvangrijke wetenschappelijke collectie publicaties omtrent kinderseks. Na zijn overlijden in 1998 ontstond overigens commotie rond die collectie, toen een gedeelte met beeldmateriaal in beslag werd genomen. Er bevonden zich afbeeldingen tussen die werden aangemerkt als kinderporno. Sinds een wetswijziging in 1996 was het bezit daarvan bij de wet verboden. Voor die datum was het niet strafbaar om kinderporno te bezitten.

Met dank aan Scorpionsworld, Mach3, Remco_h, MikeyMo, aleko77, Catannl, Wally__, Boesh, BobRooney, Ryoga, en babbelbox voor de submit.

Langer zwangerschapsverlof niet beter voor baby

Icoon Wetenschap De lengte van het zwangerschapsverlof heeft niets te maken met het krijgen van grotere of gezondere baby's. Dit heeft onderzoek aan de Zweedse universiteit van Linköping uitgewezen. Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Obstetrics en Gynecology.

In totaal werden er gegevens van 7459 vrouwen, die tussen 1978 en 1997 een kind kregen, bekeken. De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat het gemiddelde geboortegewicht door de jaren heen gestegen was van 3,484 naar 3,566 kilogram. Maar van een verband tussen het gewicht en het aantal rustdagen voor de geboorte bleek geen sprake te zijn.

In Zweden hebben vrouwen recht op 450 dagen zwangerschapsverlof, waarvan vijftig dagen voor de uitgerekende datum kunnen worden opgenomen. In de Verenigde Staten bestaat geen betaald zwangerschapsverlof. In Nederland hebben vrouwen recht op zestien weken verlof, waarvan maximaal zes weken voor de bevalling.

Amerikaanse club biedt 100 miljoen voor Ronaldo

De Braziliaanse stervoetballer Ronaldo heeft een bod ter waarde van 120 miljoen dollar (bijna 100 miljoen euro) afgeslagen.

Voor dit bedrag zou de Braziliaan een tienjarig contract moeten ondertekenen bij de Amerikaanse club New York Red Bulls. De 29-jarige spits van Real Madrid heeft dit gezegd tijdens het trainingskamp van de Goddelijke Kanaries in Zwitserland. "Ik wil alleen aan het WK denken. De Amerikaanse markt behoort echter wel tot mijn toekomstplannen," aldus Ronaldo.

Bush maakte fake nieuwsberichten voor tv

Icoon BinnenlandsOp de website van de krant The Independent is te lezen dat de Amerikaanse president Bush tientallen nieuwsberichten in scène zou hebben laten zetten en uit laten zenden. Er is door het Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) een onderzoek gestart op basis van een rapport van de non-profit organisatie Centre for Media and Democracy. De organisatie ontdekte dat verschillende televisiestations valse nieuwsberichten van overheid of bedrijven hebben uitgezonden, zonder erbij te vertellen wie het bericht echt gemaakt had.

De onderwerpen van de berichten verschillen nogal. In één van de filmpjes laten ze zien hoe een Iraakse Amerikaan de president uitvoerig bedankt na de val van Bagdad in 2003. "De communicatiebedrijven die de filmpjes maken, worden steeds vernuftiger in het imiteren van nieuwsitems", aldus Diana Farsetta, één van de onderzoeksters. Sommige berichten worden gemaakt door bedrijven zoals medicijnenfabrikant Pfizer. In deze filmpjes komen gezondheidsproblemen aan de orde waarin vooral de producten van het bedrijf zelf worden aangeprezen. Van deze techniek maken ook de autoproducent General Motors en de chipfabrikant Intel gebruik. Die bedrijven zouden volgens eigen zeggen nooit geprobeerd hebben de oorsprong van de filmpjes te verbergen.

De Federal Communications Commission werd gevraagd om actie te ondernemen door Free Press, een andere non-profit organisatie. Meer dan 25.000 mensen hebben een klacht ingediend over de valse nieuwsberichten. Een paar maanden geleden heeft de FCC de televisiestations erop gewezen dat ze verplicht zijn de kijkers te informeren wanneer een programma gesponsord wordt. De boete voor een overtreding bedraagt 32.500 dollar.


Met dank aan Aether, IHVK en The_T voor de submit.

Einde loopbaan Villeneuve in zicht

De Canadees Jacques Villeneuve is niet blij. Villeneuve zou graag ook volgend seizoen zijn F1-carriére willen voortzetten, maar zijn opties zijn minimaal.

Ondanks een vrij goed seizoen heeft BMW Sauber F1, zijn huidige team, hem nog niets verteld over een eventuele contractverlenging. "Sneller zijn dan je teamgenoot, een wereldkampioenschap gewonnen hebben en geknokt hebben voor pole-position, lijkt een negatief effect te hebben op het tekenen van een eventueel contract," aldus de Canadees.

Ook volgend seizoen wil de Canadees nog graag actief zijn in de Formule 1, maar hij heeft geen idee bij welk team. "Met wie? Geen idee. Het gaat goed bij BMW dit jaar, maar niemand heeft me nog verteld of dit betekent dat ik voor volgend jaar een contract kan tekenen. Het zou jammer zijn als dat niet gebeurt."

Würth blijft sponsor ploeg Saiz

Ondanks de dopingaffaire blijft de Duitse firma Würth sponsor van de wielerploeg van de Spanjaard Manolo Saiz. Afgelopen donderdag verbrak de belangrijkste geldschieter, Liberty Seguros, de verbintenis, nadat bekend was geworden dat er een sterke verdenking bestaat over het gebruik van bloeddoping.

Maandag besloot Würth dat ze het contract, dat nog tot het eind van dit jaar loopt, uit zal dienen omdat het bedrijf zich "altijd aan zijn afspraken wenst te houden". Als de Spaanse formatie wordt uitgesloten van deelname aan wedstrijden, zal Würth wel eerder afhaken.

De politie hield vorige week vijf mensen aan, allen betrokken bij Liberty-Würth, onder wie ploegleider Saiz en sportarts Eufemiano Fuentes. Er zou bij een inval vele doses anabole steroïden in beslag zijn genomen alsmede ook tweehonderd gecodeerde zakjes bloed.

CD: The Spirit That Guides Us - We are under reconstruction

The spirit that guides us brengt met We are under reconstruction part 1 een verzamelend allegaartje uit. De band bestaat onder andere uit Nederlandse en Amerikaanse leden en heeft vanaf de eeuwwisseling een stel EP's en twee volledige albums uitgebracht. Met deze nieuwe geluidsdrager verzamelt de band zestien tracks waarvan drie nieuwe nummers. De rest bestaat uit geremixte, nieuwe versies of live registraties van oudere nummers, ondermeer van 24 Winters. Van de twee volledige albums is weinig terug te horen. De tracks komen uit de oude doos en van hun EP's. Daarnaast heeft de band Enjoy the silence van Depeche Mode op een originele manier gecovered.

Van Hanegem nu in beeld bij Vitesse

Nadat eerder Foppe de Haan, Eric Gerets, Jan Boskamp en Danny Blind om uiteenlopende redenen al niet de nieuwe trainer van Vitesse konden of wilden worden, heeft nu ook Gerard van der Lem aangegeven dat hij niet de opvolger wil worden van Edward Sturing.

Volgens de Spaanse media wordt Van der Lem als belangrijke kandidaat gezien voor de opvolging van Henk ten Cate als assistent van Frank Rijkaard bij FC Barcelona. Ondanks de afwijzing van Van der Lem verwachten de Arnhemmers toch dat het op korte termijn bekend kan maken wie de nieuwe trainer van de club gaat worden.

Manager Jan Streuer verklaarde met meerdere kandidaten in gesprek te zijn. Een van die kandidaten lijkt Willem van Hanegem te zijn. In het voetbalprogramma Voetbal Insite verklaarde Van Hanegem dat hij al gesproken had met Vitesse en daar een goed gevoel aan had overgehouden.

CD: The Czars - Sorry I Made You Cry

De weerman zei het zelf gister, de zomer zit er weer een beetje aan te komen. Wie daar echter helemaal geen trek in heeft, in al die vrolijkheid en mooie meisjes in korte rokjes, biedt het nieuwe album van The Czars uitkomst. Melancholie zoals het ooit bedoelt is, donker, om depressief van te worden. Om uiteindelijk toch met een warm gevoel achter te blijven, door de schoonheid van de muziek. Sorry I Made You Cry in een notendop.


Doe eens even mee.

Tijd voor een wetenschappelijk onderzoek. Het is nu 30 mei in de ochtend. De meeste mensen staan klaar om te vertrekken naar hun dagelijkse bezigheid en komen vanavond weer terug zonder dat ze nog weten wat er vanmorgen allemaal is gebeurd.

Wij menen daar verandering in te kunnen brengen en hebben jullie hulp daar bij nodig. Bekijk en beluister dit filmpje over de hele lengte, duurt maar twee en een halve minuut, dus dat kan nog wel even voordat je weg gaat.
Vanavond als je weer veilig achter de PC zit, willen wij graag van jullie weten hoevaak je dit liedje hebt gezongen. Ook willen we graag weten hoeveel collega's, vrienden of klasgenoten je besmet hebt met Manamana.

De Haan: "We groeien in het toernooi"

Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje is een blij man. Naast het binnenslepen van een halve finaleticket, constateerde de Fries vooruitgang in het veldspel.

De Haan kon voor het eerst positief terugblikken na een duel op het jeugd-EK: ”We hebben vandaag erg goed gespeeld. Dit is het voetbal dat ik graag wil zien. We gaan met stappen vooruit, we groeien in het toernooi.” Volgens De Haan moet de prestatie extra hoog worden ingeschaald wegens de onrustige voorbereiding: ”Als iedereen er vanaf het begin van de voorbereiding al bij was geweest, waren we al verder.”

In principe was De Haan over iedereen te spreken, maar met name de aanvallende bijdragen van de backs Urby Emanuelson en Dwight Tiendalli bekoorden de bondscoach: ”Daardoor hadden we de Italianen in de tang, de bal was constant in ons bezit.” In Frankrijk – de opponent in de halve finale – heeft De Haan zich nog niet verdiept: ”Ik weet wel dat ze in de voorronde veruit de meeste indruk hebben gemaakt van alle ploegen. Dat is voor later zorg, onze eerste doelstelling hebben we gehaald.”

Petkovic haalt zoon bij selectie

Dusan Petkovic vervangt Mirko Vucinic in de WK-selectie van Servië en Montenegro. Petkovic is de zoon van bondscoach Ilja Petkovic.

Vucinic beschadigde een knieband tijdens het EK onder-21 en zondag ging er definitief een streep door de naam van de aanvaller. Diens vervanger Dusan Petkovic is echter geen spits, maar een verdediger. Momenteel speelt de zoon van de keuzeheer voor OFK Belgrado, na in het verleden actief te zijn geweest voor onder andere Spartak Moskou en VfL Wolfsburg. Servië en Montenegro opent haar WK op 11 juni met een duel tegen Nederland.

Ghana ruim langs Jamaica

Ghana heeft zelfvertrouwen getankt voor het WK. The Black Stars wonnen in Leicester met 4-1 een oefenduel tegen Jamaica.

Saliu Muntari zette Ghana al na vijf minuten op voorsprong, waarna een eigen doelpunt van Damion Stewart de schade vergrootte voor Jamaica, dat in 1998 deelnam aan het WK. Even leek de spanning terug te keren via Jason Euell, maar Stephane Appiah en Matthew Amoah zorgden ervoor dat Ghana verder uitliep. Tijdens het WK treffen de Afrikanen in poule E Tsjechië, Italië en de Verenigde Staten.


Programma oefeninterlands vandaag:
Polen – Colombia
Tsjechië – Costa Rica
Argentinië – Angola
Duitsland – Japan
Chili – Ivoorkust
Tunesië – Wit-Rusland
Engeland – Hongarije

Boek: C. Mcfadyen - De stilte van de hel

Er zijn al vele thrillers geweest, en er zullen nog vele thrillers volgen, maar een keer in de zoveel tijd springt er een boek uit. Een boek waar je nachtmerries van krijgt zoals boeken van King en Harris, die een unieke schrijfwijze hebben die je beet pakt en niet meer los laat. Sommige vinden het eerste boek van C. Mcfadyen, De stilte van de hel, te vergelijken met een boek van King of Harris (silence of the lambs), maar misschien is dat wat te hoog gegrepen.

Gamen bij een kerncentrale binnenkort taboe?

Een beveiligingsbeambte van de Three Mile Island kerncentrale, gelegen bij Harrisburg in de Verenigde Staten, heeft een inspecteur die onverwachts de centrale kwam inspecteren niet gezien doordat hij zo op ging in zijn handheld-game.

Het departement van Environmental Protection, waar de kerncentrale onder valt, gaf aan dat de werknemer geen regels heeft overtreden aangezien het personeel onder werktijd activiteiten mag ondernemen die de hersenen stimuleren, en hier valt gamen ook onder. Omdat dit incident al de zesde keer in twee jaar is dat een werknemer van de centrale niet goed oplet bij zijn werk gaat de overheid kijken of de regels aangescherpt kunnen worden. Hoewel de werknemer de inspecteur niet direct opmerkte, reageerde hij wel correct op de radio check die werd uitgevoerd. De enige echte taak van de beveiligingsbeambte is het reageren op deze radio checks en om, indien nodig, actie te ondernemen.

"The issue is not the guard's use of the video game," zo zei Kathleen McGinty, secretaris van het Environmental Agency in een verklaring. "The real issue is that his complete absorption in the game distracted him from noticing the repeated approach of our inspector. And that shows why this procedure needs to be changed and these video games disallowed,"

Three Mile Island was de plek waar in 1979 een ernstig ongeval plaats vond toen een reactorkern ernstig beschadigde.De kerncentrale op Three Mile Island
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.