T-Mobile eist 'antidopingverklaring' van renners

Pieter (Falco)
De Duitse wielerploeg T-Mobile wil van al haar renners een schriftelijke verklaring, waarin staat dat zij nooit hebben deelgenomen aan de illegale praktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

De arts wordt gezien als de grote spil in de Spaanse dopingzaak, die vorige week aan het rollen licht is gekomen. Hij wordt ervan verdacht verschillende dopingproducten aan sporters te hebben verstrekt. "We nemen deze zaak heel zwaar op. Al onze renners moeten in drievoud opschrijven dat ze nooit met Fuentes hebben gewerkt", aldus de woordvoerder

Oscar Sevilla had vroeger toen hij voor Kelme reed veelvuldig contact met Fuentes. Tegenover de ploegleiding heeft hij verklaard dat hij regelmatig bij hem op bezoek kwam. "Hij vertelde heel rustig dat hij daar alleen maar kwam voor conditietests. We hebben vooralsnog geen reden daaraan te twijfelen. Maar mocht blijken dat hij ons heeft voorgelogen, dan vliegt hij er meteen uit."

Inmiddels duiken er steeds andere namen op, die in verband worden gebracht met de groep van 200 sporters, waarvan bloedzakjes gevonden zijn. De Spaanse media speculeert onder andere over Phonak-rijders Santiago Botero en José-Ivan Gutierrez. Deze laatste coureur werd dit jaar verrassend tweede in de Giro d'Italia.