Beenhakker wilde Oranje niet coachen

Na zestien jaar is bekend geworden dat Leo Beenhakker eigenlijk Oranje helemaal niet wilde coachen tijdens het WK van 1990. Nederland werd toentertijd na drie gelijkspelen (tegen Egypte, Engeland en Ierland) in de poulefase, door West-Duitsland in de achtste finales uitgeschakeld.

Met slecht spel kwalificeerde Nederland zich toch als groepswinnaar voor het WK in Italië. Vlak voor het begin van het WK werd Thijs Libregts de laan uitgestuurd en stelde de KNVB Leo Beenhakker aan als bondscoach. Een deel van de toenmalige spelersgroep zag echter liever Johan Cruijff aan het roer.

Er was geen beginnen aan voor Beenhakker: "Telegraaf, VI en NOS pushten vanwege nauwe relaties Cruijff volledig en vormden mede de publieke opinie. Daar win je het nooit van. Zeker als de spelers daar ontvankelijk voor zijn. Op Gullit na hadden ze allemaal al een keer onder Cruijff gewerkt bij Ajax." De enige reden voor zijn bondscoachschap was dat hij het deed voor Rinus Michels, op wie hij erg gesteld was. In die tijd was er sprake van een rivaliteit tussen Michels en Cruijff, die later overigens bekoeld is.

Organisatorisch heeft Beenhakker ook heel wat aan te merken. Zo werd er een trainingskamp in Joegoslavië belegd onder barre weersomstandigheden. Ook werd er teveel terugegrepen naar het gewonnen EK van 1988. "Op alles wat je deed, kreeg je als respons: in '88 deden we dat zo. Maar dan zei ik: 'Schei nou eens uit met dat gekut over ’88, want je bent toen kampioen geworden omdat Wim Kieft tegen Ierland toevallig de bal tegen zijn oren kreeg, waar hij nog steeds niets van weet'"

De huidige bondscoach Marco van Basten heeft zich laten inspireren door zijn ervaringen tijdens het WK van 1990. Een van zijn maatregelen is dat hij de spelers van Oranje heeft verboden eigen columns bij te houden in dagbladen.


Het Oranje-moment van het WK 1990: Rijkaard bespuugt Völler tijdens de uit de hand gelopen achtste finale tegen West-Duitsland