Drank, drugs en mobieltjes in gevangenis

Icoon MisdaadGevangenen in de Noord-Hollandse penitentiaire inrichting Amerswiel hebben de beschikking over drank, drugs, mobieltjes en geld. Dat blijkt uit beelden die werden opgenomen met het mobieltje van een van de gedetineerden. De man, inmiddels op vrije voeten, speelde de beelden door aan het RTL4-programma Editie NL.

Op de beelden is te zien hoe de ex-gevangene de schuilplaats van zijn mobiele telefoon toont. Ook wordt getoond hoe handlangers van de gevangenen van buiten flesjes drank over de muren gooien. Volgens de klokkenluider, die een straf van vier maanden wegens zware mishandeling uitzat, waren gsm's eenvoudig en binnen één of twee dagen te krijgen. Ze werden verborgen op nooit ontdekte opbergplekken, waar ook belkaarten, drugs en drank zijn verstopt. Bewakers van de gevangenis zouden op de hoogte zijn. "Het was een feest", zegt de ex-gevangene achteraf over zijn verblijf in Amerswiel.

In de zogeheten beperkt beveiligde inrichting Amerswiel zitten gestraften het laatste deel van hun straf uit. Er zijn twee regimes; een half-open en een open regime. Bij de afdeling waar een open regime geldt, zouden 'vrijwilligers' tegen een vergoeding de genoemde goederen binnengesmokkelen. Het ministerie van Justitie ziet vooralsnog geen reden voor een onderzoek naar de gang van zaken. PvdA en VVD hebben geschokt gereageerd.