Bush maakte fake nieuwsberichten voor tv

Icoon BinnenlandsOp de website van de krant The Independent is te lezen dat de Amerikaanse president Bush tientallen nieuwsberichten in scène zou hebben laten zetten en uit laten zenden. Er is door het Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) een onderzoek gestart op basis van een rapport van de non-profit organisatie Centre for Media and Democracy. De organisatie ontdekte dat verschillende televisiestations valse nieuwsberichten van overheid of bedrijven hebben uitgezonden, zonder erbij te vertellen wie het bericht echt gemaakt had.

De onderwerpen van de berichten verschillen nogal. In één van de filmpjes laten ze zien hoe een Iraakse Amerikaan de president uitvoerig bedankt na de val van Bagdad in 2003. "De communicatiebedrijven die de filmpjes maken, worden steeds vernuftiger in het imiteren van nieuwsitems", aldus Diana Farsetta, één van de onderzoeksters. Sommige berichten worden gemaakt door bedrijven zoals medicijnenfabrikant Pfizer. In deze filmpjes komen gezondheidsproblemen aan de orde waarin vooral de producten van het bedrijf zelf worden aangeprezen. Van deze techniek maken ook de autoproducent General Motors en de chipfabrikant Intel gebruik. Die bedrijven zouden volgens eigen zeggen nooit geprobeerd hebben de oorsprong van de filmpjes te verbergen.

De Federal Communications Commission werd gevraagd om actie te ondernemen door Free Press, een andere non-profit organisatie. Meer dan 25.000 mensen hebben een klacht ingediend over de valse nieuwsberichten. Een paar maanden geleden heeft de FCC de televisiestations erop gewezen dat ze verplicht zijn de kijkers te informeren wanneer een programma gesponsord wordt. De boete voor een overtreding bedraagt 32.500 dollar.


Met dank aan Aether, IHVK en The_T voor de submit.