Taida Pasic wil mogelijk geld zien

Taida PasicTaida Pasic gaat mogelijk een schadevergoeding eisen omdat minister Rita Verdonk volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onzorgvuldig en onrechtmatig heeft gehandeld. Verdonk maakte in februari vertrouwelijke gegevens uit het dossier van de 19-jarige Kosovaarse openbaar. Dat mocht niet, zo stelde het CBP gisteren.

Taida was vanochtend nog niet op de hoogte van de uitspraak van het CBP. Ze is tot donderdag druk met haar vwo-examen, dat ze doet op de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Zij moet beslissen of ze een schadevergoeding gaat eisen. Haar advocaat, Annelies Hoftijzer, sluit deze optie zeker niet uit.

Oneens
Verdonk zei in februari in een interview met De Telegraaf dat de familie Pasic in het kader van een terugkeerregeling 7.000 euro had gekregen, dat de scholiere ''klinkklare onzin zat te verkopen'' en medewerkers van de immigratiedienst IND zwartmaakte, en dat Taida fraude heeft gepleegd.

De minister verdedigt deze uitlatingen nu met de uitleg dat de uitvoering van het vreemdelingenbeleid in gevaar kwam door ''onevenwichtige berichtgeving in de media''. Ze is het dan ook oneens met het oordeel van het CBP.

Volgens haar Nederlandse gastouder Harry Meulenkamp was het indertijd een ''weldoordachte actie van Verdonk, omdat deze vrouw geen tegenspraak duldt''. Hij hoopt dat de politiek het aandurft om daarover kritische vragen te stellen.

Meulenkamp wordt overigens op zijn wenken bediend. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil namelijk dat de minister uitleg verschaft over het negatieve oordeel van het CBP. SP-Kamerlid De Wit vindt dat Verdonk moet toegeven dat zij fouten heeft gemaakt. Hij wil dat zij excuses aanbiedt aan de 19-jarige scholiere. Azough van GroenLinks spreekt van een ''zware overtreding'' van de minister. Ook PvdA en CDA willen in debat met Verdonk over de kwestie.

Met dank aan Aether en Rossdale voor de submit.