Steward verdedigt straf Schumacher

Joaquin Verdegay, één van de drie FIA-stewards die verantwoordelijk waren voor de diskwalificatie van Michael Schumacher in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco, heeft de beslissing verklaard en verdedigd.

Verdegay verklaarde tegenover de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport dat het een moeilijke beslissing was, omdat de reputatie van een coureur op het spel kon staan. "We hebben de zaak urenlang bestudeerd en zijn trots op de manier waarop we het hebben afgehandeld," aldus de Spanjaard.

Hij geeft wel toe dat hij en zijn collega's niet voor de volle honderd procent konden beamen dat het handelen van Schumacher opzettelijk was, maar konden wel concluderen dat de Duitser het hele weekend zich in die bocht niet had gedragen zoals hij in de gewraakte laatste kwalificatieronde deed.

"Hij remde vijftig procent harder dan tijdens andere ronden en maakte een volledig overbodige tegenstuuractie gedurende vijf meter," aldus Verdegay. "Daarna was het onmogelijk om de bocht nog correct in te sturen. Verder verloor hij op niet te rechtvaardigen wijze de controle over de wagen bij een snelheid van zo'n vijftien kilometer per uur en liet hij opzettelijk de motor afslaan."

De stewards konden hierop niet anders besluiten dan Schumacher te straffen op basis van artikel 166 van de Formula 1 Sporting Regulations, waarin staat dat een coureur die andere rijders benadeelt, al zijn rondetijden kan verliezen. "Als Schumacher de wagen had beschadigd, hadden we het incident waarschijnlijk afgedaan als een simpele fout van de coureur," voegde Verdegay toe.