Acht jaar cel en tbs voor ontsnapte tbs'er

Gertjan (Kozzmic)
Icoon misdaad nieuwsWilhelm Schippers, de tbs'er die vorig jaar juni tijdens een verlof aan zijn begeleider ontsnapte en enkele dagen later een bejaarde man doodde, is vandaag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Schippers kreeg de straf omdat hij de 73-jarige Appie Luchies op diens boot doodsloeg met een asbak en een hamer.

"Het was een zinloze en zeer gewelddadige dood", oordeelde de rechter. De advocaat van Schippers was echter redelijk te spreken over het vonnis. "Ik ben tevreden dat moord niet is bewezen, maar doodslag", reageerde Job Knoester. Schippers verklaarde tijdens de zitting ontsnapt te zijn uit grote frustraties over de behandeling in de tbs-kliniek Veldzicht, waar hij verbleef. "Ik heb nog nooit zo'n stelletje idioten meegemaakt als binnen Veldzicht", verklaarde hij. Medewerkers zouden hem verloven onthouden en hem dwarsbomen om te resocialiseren.

Schippers, die tussen 1983 en 1990 voor enkele ernstige geweldsdelicten is veroordeeld en daarna in verschillende andere tbs-klinieken verbleef (en daaruit verschillende keren ontsnapte), belandde na zijn ontsnapping in juni in Amsterdam. Daar kreeg hij te horen dat zijn naam en foto zouden worden genoemd in een opsporingsbericht op televisie. Onder invloed van drank ontmoette hij zijn latere slachtoffer Luchies. Toen deze een opmerking maakte over vrouwen, ging Schippers door het lint en doodde hij de man. De zaak leidde vorige zomer tot grote beroering en noopte minister Donner van Justitie tot verscherping van het verlofbeleid voor tbs'ers.

Met dank aan dom_blontje voor de submit.