Lokale partijen vaak moeilijk te peilen

Icoon VerkiezingenLokale politieke partijen blijken vaak moeilijk te peilen. Uit onderzoek van het instituut Research voor Beleid, dat de uitslagen van de vorige gemeenteraadsverkiezingen vergeleek met peilingen, blijkt dat lokale lijsten stelselmatig te laag worden ingeschat. Het voorspellen van lokaal stemgedrag is een stuk hachelijker dan bij landelijke verkiezingen.

Zo werd in maart 2002 bijvoorbeeld het Leefbaar Rotterdam van lijsttrekker Pim Fortuyn tegen alle verwachtingen in groter dan de PvdA in de havenstad. Peter van Heemst, de nieuwe lijsttrekker van de sociaal-democraten, reageerde dan ook waarschijnlijk niet voor niets zeer ingetogen toen uit een peiling deze week grote winst voor de PvdA voorspelde en een halvering voor het Leefbaar van Marco Pastors. Volgens de onderzoekers weigert de achterban van lokale partijen relatief vaker deelname aan politieke peilingen. Ook zouden plaatselijke partijen juist vlak voor de verkiezingen veel stemmers aan zich binden.

Impulsgedrag speelt bij gemeenteraadsverkiezingen een grote rol. Een groot deel van de bevolking volgt de gemeentepolitiek nauwelijks en is vaak geneigd een lokale partij te steunen die actief campagne voert.