Feyenoord-Ajax best beveiligde duel ooit

Icoon VoetbalHet voetbalduel Feyenoord-Ajax, welke morgen wordt gespeeld in de Rotterdamse Kuip, is de best beveiligde wedstrijd uit de historie van de Nederlandse voetbalcompetitie. De 1600 Ajax-fans reizen in twee treinen, die onder geen beding stil mogen komen staan. Aan boord houden tientallen stewards van Ajax, Amsterdamse agenten, spoorwegpolitie en een beveiligingsdienst de supporters in de gaten.

Onderweg staat op twee stations extra politie gereed voor het geval dat er iets fout gaat. Zowel bij vertrek als bij aankomst zullen de voetbalfans worden gefouilleerd. De maatregelen volgen op ernstige rellen bij de vorige editie van de voetbalkraker, op 17 april 2005. Een trein met Ajax-fans kwam op korte afstand van De Kuip stil te staan, en werd belaagd door aanhangers van Feyenoord. Bij charges raakten 52 agenten gewond.

Hoeveel agenten en andere beveilingsmensen zondag op de been zullen zijn, wil de politie niet zeggen. Maar de maatregelen zullen in ieder geval 'strenger en gerichter' zijn dan voorheen, laat een woordvoerder weten. Agenten zullen foto's van tientallen verdachten van de rellen van vorig jaar bij zich hebben. In totaal werden er tot dusver 182 opgepakt. Indien het opnieuw tot ongeregeldheden zal komen dan worden de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord de komende vijf jaar zonder uitpubliek gespeeld.