Afrika Cup: Nigeria na strafschoppen door

Michel (Baraja)
Titelverdediger Tunesië is uitgeschakeld op de Afrika Cup. Na het nemen van strafschoppen bleek Nigeria in de kwartfinale te sterk.

De krachtmeting tussen de Afrikaanse grootmachten begon uitstekend voor Nigeria. Obinna Nsofor scoorde al na vijf minuten de openingstreffer, nadat doelman Ali Boumnijel een voorzet voor zijn voeten stompte. Nsofor was in de basis de vervanger van Julius Aghahowa. Ook Nwankwo Kanu maakte geen deel uit van de startende elf. Bondscoach Lemerre van Tunesië had een basisplaats ingeruimd voor Hatem Trabelsi.

Tunesië kreeg tien minuten na de 1-0 dé kans op de gelijkmaker, omdat scheidsrechter Eddy Maillet bij een overtreding van Joseph Enakarhire op Zied Jaziri geen moment aarzelde en de bal op de stip legde. Claytons inzet werd echter formidabel gekeerd door Vincent Enyeama. Tunesië kreeg hierna via Namouchi en Dos Santos kansen, maar telkens ging er iets mis in de eindfase. Nigeria was door toedoen van Nsofor dichtbij de 2-0.

Aan het begin van de tweede helft kwam de titelverdediger langszij: een snel genomen vrije trap verraste de Nigeriaanse defensie, waardoor Karim Hagui vrij kon inkoppen. Na de 1-1 ontspon zich een schaakspel. De entree van Kanu bracht opnieuw leven in het duel. Samen met Martins vormde Kanu een dreigend koppel. Nsofor schoot een kwartier voor tijd net voorlangs. In de 88e minuut werd de Tunesische invaller Haikel Guemamdia bijna matchwinnaar: zijn schot ging naast.

In de verlenging gebeurde er weinig, zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Nigeria begon hierin uitermate slecht, door missers van aanvoerder Yobo en Ayila. Chedli en Benachour faalden namens Tunesië, zodat het evenwicht weer werd hersteld. Nadat beide keepers succesvol waren geweest, miste de Tunesische captain Bouazizi de beslissende strafschop. Nigeria speelt in de halve finale tegen Kameroen of Ivoorkust.


Nigeria – Tunesië 1-1 na strafschoppen 6-5

5. Nsofor 1-0
49. Hagui 1-1