Spotprenten 2

Joris (Tigertje)
Naast Meki heb ook ik twee dagen geleden het MDI attent gemaakt op de spotprenten die Geert Wilders onder het mom van hart onder de riem op zijn website heeft geplaatst. De reden dat ik dit heb gedaan heb ik beschreven in mijn vorige blog over de Deense spotprenten.
Inmiddels is duidelijk dat het MDI de publicatie door Geert Wilders niet strafbaar acht. Dit is begrijpelijk en terecht omdat het MDI de spotprenten heeft onderzocht op strijdigheid met de antidiscriminatie-artikelen uit het Wetboek van Strafrecht. En daarmee zijn ze inderdaad niet strijdig. Het MDI stelt voorts: Het enkele feit dat afbeeldingen van de profeet volgens de Islam godslasterlijk zijn, is in een democratische samenleving waarin ook de rechten en vrijheden van niet-gelovigen tot uitdrukking komen, onvoldoende om de afbeeldingen te kunnen verbieden.
Deze argumentatie vind ik dusdanig sterk dat ik niks anders kan concluderen dan dat mijn melding aan het MDI onterecht was.
Dit neemt overigens niet weg dat het buitengewoon onhandig is van Geert Wilders om op het moment dat de spanningen hoog zijn opgelopen nog eens olie op het vuur te gooien. Het is een onnodige provocatie.

Anderzijds moet gezegd dat de excuses van de Deense krant ruimschoots voldoende horen te zijn. En het vragen om verontschuldigingen aan de Deense premier Rasmussen gaat veel te ver. Hier zouden de regeringen in de Arabische landen veel meer moeite voor kunnen doen.