Ambassades in Syrië in brand gestoken

cyberbull had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenHonderden woedende betogers hebben vandaag in de Syrische hoofdstad Damascus zowel de Deense als de Noorse ambassade bestormd en in brand gestoken. Ze zijn furieus over de spotprenten over de profeet Mohammed, die in beide landen in kranten werden gepubliceerd.

In Damascus ging de afgelopen dagen door middel van telefonische tekstberichten het gerucht rond dat vandaag op een groot plein in Kopenhagen kopieën van de koran zouden worden verbrand. In de sms'jes werden mensen opgeroepen zich vandaag te verzamelen bij de Deense ambassade in Damascus om daar hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken. Een woedende menigte bestormde daarop het gebouw en stak het in brand. Hierna werd de Noorse ambassade onder handen genomen. Ondanks het feit dat de politie toen inmiddels traangas en waterkanonnen inzette, kon de brandstichting niet voorkomen worden.

Afgelopen woensdag was er al een bommelding bij de Deense ambassade in Damascus. De Deense regering heeft haar staatsburgers in Syrië inmiddels opgeroepen dat land onmiddellijk te verlaten. Even later volgde de Noorse regering dit voorbeeld en werd deze oproep ook aan de in Syrië aanwezige Noorse burgers gedaan.

Ook in de Gazastrook was het vandaag weer hommeles. Een Duits cultureel centrum en een EU-kantoor werden bestormd door een grote menigte. De Iraanse president Ahmadinejad heeft ondertussen gemeld dat hij laat onderzoek in hoeverre een economische boycot van Europese landen waar de cartoons zijn gepubliceerd, mogelijk is.


De Deense ambassade in lichterlaaie

Update 19:56
Na de Deense en de Noorse ambassade hebben de honderden demonstranten hun woede gericht op het gebouw van de Franse ambassade in Damascus. De Syrische oproerpolitie heeft een waterkanon ingezet om te verhinderen dat de betogers de ambassade zouden bestormen. Het Franse dagblad France Soir drukte afgelopen woensdag de twaalf bewuste spotprenten af. De hoofdredacteur van de krant werd hierom ontslagen.