Van der Laan volgt afgetreden Dittrich op

Boris DittrichLousewies van der Laan volgt Boris Dittrich op als partijleider van D66. Aanleiding van de leiderschapscrisis bij D66 is het Afghanistan-debat. D66 zei onlangs dat ze het kabinet zouden laten vallen als de missie naar Afganistan door zou gaan. Dit bleek achteraf slechts een drukmiddel. "Voor die fouten wil ik de volle verantwoordelijkheid nemen. Dit mag niet zonder consequenties blijven. Ik wil afrekenbaar zijn want dat eis ik ook van anderen", zo zei Dittrich gisterenmiddag. Hij blijft wel Kamerlid.

Donderdagavond na het debat had Dittrich al laten doorschemeren dat hij dacht over aftreden. "Ik ben flink over de knie gegaan," was zijn conclusie. In de achterban werd gisteren de roep om zijn aftreden steeds luider.

De 39-jarige Van der Laan zit pas sinds 2003 in de Tweede Kamer. In een reactie zei ze respect te hebben voor Dittrichs besluit. "Het is een vervelend moment, maar we zijn trots op Boris." Overigens is Van der Laan niet automatisch de nieuwe partijleider. Daarover moeten de Democraten in een nieuw congres beslissen.