RDW: APK-keuring vaak slecht

Icoon VervoerBij een op de vijf garagebedrijven bleek de APK-keuring vorig jaar niet goed te worden uitgevoerd. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van de RDW. De dienst heeft vorig jaar vier 'mystery cars' ingezet die anoniem werden aangemeld voor een keuring.

Bij een derde van de auto's die niet door de APK kwamen, werd dat niet gemeld aan de RDW. Dat is wel verplicht: de RDW kan anders niet controleren of de keuring wel goed is verlopen, en of de reparaties wel nodig waren. Daarnaast werd bij één op de vijf gecontroleerde bedrijven de keuring niet goed uitgevoerd. Zo werden auto'sonterecht afgekeurd, of juist ten onrechte goedgekeurd.

De RDW zegt erbij dat het onderzoek niet representatief is, maar dat de resultaten verontrustend genoeg zijn om het onderzoek uit te breiden. Brancheorganisatie Bovag vindt het "begrijpelijk" dat veel bedrijven de uitslag van een keuring niet aan de RDW melden. De verplichting bestaat pas een paar jaar, en "aan zo'n nieuwe regel moeten de keurmeesters natuurlijk wennen". Bovag wijst er verder op dat veel automobilisten na een afkeur de alsnog laten repareren, waarna de auto later op de dag wel als goedgekeurd kan worden afgemeld.