CD: Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What..

AMNu al invloedrijker dan de Beatles en The Smiths. De Nirvana van deze generatie. Beter dan Franz Ferdinand en de Kaiser Chiefs bij elkaar. Vanaf nu heet je favoriete band Arctic Monkeys.

Misschien wat overdreven, maar zo ging het er ongeveer aan toe in de Britse media. Eigenlijk behoeven de nu al wereldberoemde jochies uit Sheffield geen introductie meer, tenzij je de afgelopen maanden geen tv, tijdschrift, radio of computer voor je hebt gehad. Arctic Monkeys is de band waar iedereen het al maanden over heeft en hun debuutalbum kon niet snel genoeg verschijnen. Nu is er dan eindelijk Whatever People Say I Am, That's What I'm Not en iedereen vraagt zich natuurlijk af: Is het echt zo goed als iedereen beweert?

Nee. Maar gelukkig is het alsnog een verdomd goed album. De hype blijft natuurlijk overdreven. Het is totaal niet vernieuwend, en welke band dan ook vergelijken met de Beatles en The Smiths is heiligschennis. Dat het toch wel een uitzonderlijk album is, blijkt al na de eerste riffs van opener The View From The Afternoon. Het woord catchy lijkt er haast voor uitgevonden.
Dat geldt eigenlijk ook voor nummers als I bet you look good on the dancefloor en Perhaps vampires is a bit strong but...
Stuk voor stuk potentiële singles. Stil zitten is geen optie, Alex Turner zingt niet voor niks: Get on your dancing shoes, you sexy little swine. Enkel de wat rustigere nummers vallen misschien wat tegen, alhoewel er eigenlijk geen één slecht nummer op Whatever People Say I Am, That's What I'm Not te vinden is.

ACM


De mix tussen vocalen ala The Libertines en de aanstekelijke riffjes van Bloc Party hebben er hier in ieder geval voor gezorgd dat ook ik mij nu tot de nog steeds groeiende groep van fans mag rekenen. Dat heel Engeland al met ze weg loopt is nu wel duidelijk. Whatever People Say I Am, That's What I'm Not is nu al de snelst verkopende debuutplaat in Groot-Brittannië ooit.

Vergeet de hele hype. Negeer de negatieve recensies van journalisten met een tekort aan aandacht. Vergeet deze review. Luister zelf. You're gonna love it.


Label: Domino Releasedatum: 23 januari 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!