'DJ's riepen op tot brandstichting bij Exxon'

Icoon ShockingTwee diskjockeys in de Amerikaanse staat Arizona zijn hun boekje te buiten gegaan door in hun radioshow op te roepen tot het platbranden van benzinepompen van oliebedrijf Exxon. Dat vindt althans sheriff Joe Arpaio, die op verzoek van de multinational een onderzoek is gestart tegen het tweetal van radiostation KUPD. Dj John Holmberg zou een tirade van 22 minuten hebben gehouden over de winstcijfers van Exxon en de hoge benzineprijs.

"Hij zei dat oliebedrijven alleen maar reageren op geweld", verklaart Arpaio. "Hij zei verder dat mensen lucifers moesten gooien naar benzinepompen en riep op tot een massale, bloedige en 'vlammende' machtsgreep." Naast Holmberg wordt ook diens sidekick Brady Bogen onderzocht. Volgens Arpaio zijn er nog geen ongeregeldheden voorgevallen, maar zijn werknemers van Exxon bang dat ze worden gedood of verwond na de 'oproep' van de populaire dj. Het duo riep niet alleen op tot geweld, ook werden luisteraars aangemoedigd te stelen van Exxon. De dj's hebben overigens op de radio hun excuses aangeboden, maar dit zou slechts sarcastisch bedoeld zijn.

Joe Arpaio haalde al eerder de internationale krantenkoppen. De zelfverklaard 'America's Toughest Sheriff' greep vorig jaar een verhuizing van gevangenen aan om ze in roze onderbroek en badsloffen in optocht door de stad naar het nieuwe complex te laten lopen.