'VS hebben netwerk geheime gevangenissen'

Yosomite had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsMensenrechtenorganisatie Amnesty International beweert dat de Verenigde Staten beschikken over een wereldwijd netwerk van gevangenissen. Onderdeel hiervan zouden een aantal geheime gevangenenkampen zijn. Gedetineerden worden voor onbepaalde tijd in eenzame opsluiting vastgehouden, en zouden soms mishandeld worden of zelfs vermoord.

De kritiek op het systeem komt van William Schulz, hoofd van de Amerikaanse afdeling van Amnesty. Op de tv-zender FOX verdedigde hij eerdere aantijgingen over de behandeling van terreurverdachten in het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay. De gevangenis op een marinebasis in Cuba werd bestempeld als 'de goelag van onze tijd'. De VS zouden het internationale verbod op martelingen omzeilen.

De Amerikaanse regering reageerde bij monde van de hoogste militair, generaal Richard B. Myers, verontwaardigd. Myers sprak over absoluut onverantwoordelijke uitspraken. Hij erkende dat er in het verleden misstanden hadden plaatsgehad, maar hiertegen zou altijd kordaat zijn opgetreden.