Nederlandse ex-roker klaagt tabaksfabrikant aan

De 67-jarige ex-roker Peter Römer uit Landgraaf klaagt British American Tobacco aan. Hij heeft tot aan zijn 45-ste, toen hij stopte, alleen merken van BAT gerookt: Caballero, Peter Stuyvesant en Lord. Door 25 jaar lang roken lijdt hij aan longemfyseem. Het is voor het eerst in Nederland dat een ex-roker een tabaksfabrikant aanklaagt.

Vandaag wordt BAT gedagvaard door Sap Advocaten in Amersfoort. Sinds 2000 wordt de rechtszaak voorbereid. Een groot aantal voorlopige getuigenverhoren zijn gehouden. Met de dagvaarding is de rechtszaak nu een feit. De roker wil dat de rechter vaststelt dat BAT aansprakelijk is voor zijn ziekte. Zijn longcapaciteit is met tweederde afgenomen en hij kreeg vorig jaar ook een ernstig herseninfarct, waardoor zijn linkerarm blijvend verlamd is.

Peter Römer zegt dat BAT nooit uit eigen beweging heeft gewaarschuwd voor de risico's van het roken. Waarschuwingen op verpakkingen kwamen er pas in 1981 na dwang door de overheid. Fabrikanten zouden al veel eerder van de risico's op de hoogte zijn. Peter Römer wist niet van de risico's, toen hij in 1957 met roken begon.

British American Tobacco reageert laconiek op de dagvaarding. "Het is de eerste keer dat in Nederland een zieke ex-roker ons aanklaagt, maar wereldwijd is het bepaald niet voor het eerst", aldus bedrijfsjurist mr. Joost Keulen gisteren. "In de media blijft vaak onderbelicht dat wij alle zaken hebben gewonnen". In de VS zijn er in totaal zeshonderd zaken geweest tegen het Amerikaanse dochterbedrijf van BAT. Slechts in één geval leidde dit tot toewijzing van schadevergoeding.