Italiaanse minister: lire herinvoeren

MUZZ had ons via de nieuws-submit te melden:

Roberto Calderoli, de Italiaanse minister van Hervormingen heeft het plan opgevat om een nieuwe nationale munteenheid in te voeren: de Lire. Hij wil dat de Lire, de munt die Italië ook al kende voor de invoering van de euro, koppelen aan de dollar. Dat wist de Italiaanse krant La Repubblica maandag te melden.

Het voorstel van Calderoli volgt op het idee van minister van Sociale Zaken Roberto Maroni die vrijdag voorstelde om een nieuwe munteenheid in te voeren naast de euro. Beide bewindslieden maken deel uit van de rechtse politieke partij Lega Nord en staan bekend om hun scepticisme tegenover de euro.

Naast de euro kreeg de Europese Commissie het ervan langs in het gesprek met Calderoli. Zo begint de commissie vanaf dinsdag een procedure tegen Italië, omdat het land zijn begrotingstekort niet onder de 3 procent heeft weten te houden. "Ik geef niet om besluiten uit Brussel. Deze beslissingen zijn slechts papiertjes zonder waarde na het "nee" van de Fransen en Nederlanders tegen de Europese grondwet", aldus Calderoli.

Ondertussen neemt niet alleen in Italië de kritiek op de Europese munt toe. In de Volkskrant van vorige week vrijdag werden al enkele economen aangehaald die wijzen op een mogelijk uiteenspatten van de euro.

-
Zie voor meer informatie dit achtergrondartikel.