Chinese 'cyber-dissident' vrijgelaten

Icoon Buitenlands nieuwsEen Chinese dissident die vijf jaar gevangen heeft gezeten na het publiceren van politieke informatie op het internet is zaterdag uit de gevangenis ontslagen. Helemaal vrij is Huang Qi echter nog niet, hij moet van de autoriteiten voorlopig in het huis van zijn ouders verblijven, in een dorp op drie uur reizen van zijn vrouw en kind.

Huang Qi mag zijn ouderlijk huis alleen verlaten met speciale toestemming van de politie. Hij werd op 3 juni 2000 gearresteerd vanwege het opzetten van een website over vermiste personen in China. Op de site werd onder meer gediscussieerd over machtsmisbruik door de overheid. Na de arrestatie duurde het ruim een jaar voordat Huang voor de rechtbank moest verschijnen. Pas in mei 2003 werd uitspraak gedaan in de zaak, Huang kreeg vijf jaar cel opgelegd.

De internationale journalistenorganisatie Reporters Sans FrontiŤres (RSF) vestigde herhaaldelijk de aandacht op de zaak, onder meer door Huang in 2004 te onderscheiden met de Cyber-Freedom Prize. De organisatie zegt dat de dissident is mishandeld in de gevangenis, geen bezoek mocht ontvangen van zijn vrouw en zoon, en slechts ťťn keer een advocaat zag. Huang zou maagproblemen, hoofdpijnen en andere kwalen hebben opgelopen. Ook tijdens zijn huisarrest mag hij geen bezoek ontvangen.