FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 mei 2005

Ruim helft horeca geen condoomautomaat

Icoon Binnenlands nieuws Ongeveer 57 procent van de uitgaansgelegenheden voor jongeren heeft geen condoomautomaat. Jongeren van Soa Aids Nederland hebben een onderzoek gehouden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen. De jongeren gingen 268 gelegenheden binnen. Ze keken óf er automaten waren, of ze gevuld waren, en of ze niet al te erg in het zicht hingen.

Ook was belangrijk of er zowel op de dames- als de herentoiletten automaten hingen. Aan goedgekeurde bars en discotheken reikten de jongeren het safe-sex keurmerk uit.

Een reden voor het ontbreken van automaten is bijvoorbeeld vandalisme. Voor een Eindhovense gelegenheid reden om condooms achter de bar te verkopen. Voor veel jongeren is dit echter te opvallend.

Het was de eerste keer dat Soa Aids Nederland een dergelijk onderzoek deed. De actie was de start van de Nationale Vrij Veilig Campagne van dit jaar. De campagne van vorig jaar 'Wie laat zich dan ook naaien zonder condoom' is uitgebreid met het thema 'De beschikbaarheid van condooms'. Met reclame op toiletten en in advertenties maakt Soa Aids Nederland duidelijk dat het belangrijk is altijd condooms bij je te hebben.

Dit bericht was gesubmit door xippie

'Koolstof verergerde Enschede-ramp'

sjorti en een anonieme FOK!ker hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het verpakkingsmateriaal van het vuurwerk van SE Fireworks is mede de oorzaak van de omvang van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Het verpakkingspapier werd door het vuur omgezet in koolstof. Hierdoor ontstond een koolstofexplosie. De hierna volgende drukgolf had een verwoestend effect.

Deze theorie is vandaag onthuld door dr. Kappl van het Federal Research Institute Arsenal, gevestigd te Wenen. Hij is wetenschapper en doceert in Oostenrijk over springstoffen en explosies. Op verzoek van inwoners van Enschede deed hij onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp.

"Ik kwam tot de conclusie dat de explosies zo krachtig waren dat er meer voor nodig was dan uitsluitend de hoeveelheid vuurwerk. Met name bij de tweede grote explosie is goed te zien dat er veel stof en onverbrand materiaal in de lucht hing. Dit was afkomstig van verpakkingspapier", stelt de wetenschapper. De koolstofexplosie is volgens hem voor 20 procent verantwoordelijk voor de kracht van de tweede explosie in de ramp.

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is hiermee afgesloten. Hoe de ramp is ontstaan, is niet duidelijk geworden. Komende vrijdag is het vijf jaar geleden, dat de wijk Roombeek getroffen werd door de vuurwerkramp. 22 mensen kwamen om, meer dan duizend mensen raakten gewond en honderden woningen waren verwoest.

Pinkpop bij lange na niet uitverkocht

PinkpopDe kaartverkoop voor de 36e editie van het Pinkpop-festival valt behoorlijk tegen. Tot dusver zijn slechts 15.000 van de 30.000 beschikbare kaarten verkocht. De organisatie van het driedaagse festival, dat komend weekeinde in het Limburgse Landgraaf gehouden wordt, hield al rekening met minder bezoekers. Het terrein is voor 60.000 muziekliefhebbers geschikt.

Pinkpopbaas Jan Smeets erkent dat de voorverkoop tegenvalt. Volgens hem ligt de oorzaak in het feit dat de grote rockbands moeilijk te boeken zijn. "Voorheen boekte ik samen met het Duitse festival Rock am Ring grote acts die dan de ene dag bij mij stonden en de andere in Duitsland. Maar nu Rock am Ring naar een andere datum is gegaan sta ik alleen", aldus Smeets. Een andere trend is volgens hem dat jongeren wellicht geen zin meer hebben in een campingfestival. "Toen wij laatst op de radio gratis kaarten weggaven reageerden de prijswinnaars in eerste instantie enthousiast, maar later gaven ze aan dat ze eigenlijk weinig zin hadden om in de modder te gaan liggen. Misschien dat een deel van de huidige jeugd op die manier denkt."

Headliners op het festival zijn The Chemical Brothers, The Prodigy, Faithless, en Nederlandse bands als Golden Earring, Rowwen Heze en De Heideroosjes. Smeets verwacht dat het aantal verkochte kaartjes de komende dagen nog flink kan stijgen. "Ik heb wel eerder meegemaakt dat de verkoop op het laatste moment nog flink aantrok", liet de organisator vandaag weten. Voor volgend jaar verwacht hij minder problemen om grote rock-acts te boeken, aangezien Pinkpop dan weer samenvalt met Rock am Ring.

-
Met dank aan R_Style, die dit bericht via de nieuws-submit meldde!

Vibrator 'Nachtmiss Marisa' 5000 euro waard

Wat begon als een grap is inmiddels een serieuze zaak geworden voor Nachtmiss Marisa van 3FM. De echtgenote van Giel Beelen zette op veilingsite Marktplaats.nl een vibrator te koop. Een verliefde 'fan' zag het als dé kans om iets intiems van zijn idool op de kop te tikken en bood meteen 5000 euro.

"Marktplaats had het binnnen twee uur verwijderd, maar luisteraar Theo wilde het toch hebben", vertelde Marisa Beelen aan collega Rob Stenders. "De truckchauffeur wilde er zelfs zijn auto voor verkopen of als ik er 10.000 euro voor wou hebben een lening afsluiten." Marisa geeft toe dat het wel een beetje eng is, zo'n fan. "Hij was in de uitzending en gaf toch wel aan dat hij het moet en zal krijgen. Bovendien wil hij dat ik het niet schoonmaak, maar dat kan hij sowieso vergeten."

Of de Nachtmiss de 'weduwe troost', zoals ze het voorwerp liefkozend noemt, ook daadwerkelijk van de hand doet weet ze nog niet. Als ze het wel doet gaat het geld naar een goed doel, zo heeft ze al laten weten. Vannacht tussen vier en zes uur is ze weer met haar programma te horen en zal ze ook haar 'trouwe' fan Theo weer even spreken.


Marisa heeft haar vibrator voor 5000 euro te koop gezet

-
Met dank aan SunChaser, die dit bericht herschreven via de submit aan ons meldde!

Almeerse leraar vast in zedenzaak

neegij, scannerrob en sjorti hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsEen leraar van een basisschool in Almere zit sinds 25 april in voorarrest nadat verschillende leerlingen klachten wegens ontucht tegen hem indienden. De 47-jarige docent, die les gaf aan groep vijf van openbare school De Peperbus, werd een dag eerder door het schoolbestuur uit zijn functie gezet. De klachten zouden afkomstig zijn van vijf kinderen uit de groepen vijf en zes.

De man werd er in een vorige baan van beschuldigd dat hij seksueel getinte opmerkingen naar leerlingen zou hebben gemaakt. Na onderzoek door de landelijke klachtencommissie voor het onderwijs (LKC) werden destijds de klachten ongegrond verklaard en de Almeerder gerehabiliteerd. Ondanks dat hij bij zijn oude werkgever mocht blijven koos de man voor een nieuwe start op een nieuwe school; de Peperbus.

Bestuursvoorzitter Netty Tiemersma van de overkoepelende Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs (BOO) vindt dat de man zijn lesbevoegdheid moet worden ontnomen indien hij wordt veroordeeld. "Het lijkt een patroon, want het is de tweede keer. Dan moeten wij ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen", stelt Tiemersma. Volgens haar dateren de klachten van kort voor de arrestatie van de docent tot een jaar daarvoor. Op de school zorgt een speciaal team voor begeleiding van docenten, ouders en leerlingen. Er is geen sprake van paniek volgens Tiemersma.

Brits meisje gemarteld omdat ze 'een heks was'

Vince_Taylor en D-ZONE hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Een 8-jarig meisje is in Groot-Brittannië maandenlang gevangen gehouden en gemarteld, omdat ze er van was beschuldigd een heks te zijn. Een ander kind had dit opgemerkt, waarna drie vrouwen en een man het kind op allerlei manieren mishandelden. Twee van de vrouwen is maandag poging tot moord ten laste gelegd, de rest heeft een aanklacht voor 'wreedheid' gekregen.

Het meisje emigreerde in 2002 met haar tante vanuit Angola naar Groot-Brittannië. Haar tante en de vrouw waarbij het tweetal woonde zijn de twee die voor poging tot moord zijn aangeklaagd. Ze hadden het kind al in een waszak genaaid, en stonden op het punt om die een rivier in te gooien. Daar voor was het kind al op verschillende manieren mishandeld. Zo was er rode peper in haar ogen gewreven, was ze uitgehongerd, geslagen en met messen bewerkt.

Op het moment dat de twee vrouwen het karwei wilden afmaken, wist iemand anders ze er van te overtuigen niet door te gaan met de poging tot moord. De Britse aanklager Patricia May noemde het gruwelijke voorval maandag 'onvoorstelbaar'. Hoe de politie lucht kreeg van de zaak, bleef nog onduidelijk.

Meer boetes voor bellen achter het stuur

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Er worden steeds meer bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders die niet handsfree bellen achter het stuur. Dit jaar verwacht het Openbaar Ministerie uit te komen op 120.000 tot 130.000 boetes, terwijl dat er in 2003 nog maar 85.000 waren. Het hogere aantal boetes zou niet veroorzaakt worden door scherpere controles.

Volgens verkeersofficier K. Spee weten de meeste mensen best dat ze niet achter het stuur mogen bellen. De kans om een boete te krijgen wordt echter vaak onderschat, wat volgens Spee ook de reden voor het toenemende aantal boetes is. "Een boete hiervoor kost 140 euro. Laat de mensen daar een leuk oortje voor kopen. Dat is veel veiliger", aldus Spee.

Punten Grand Prix van Spanje

Met de goede resultaten van Renault en Toyota, wisten veel deelnemers veel punten te pakken. Velen scoorden ruim boven de 600 punten deze ronde.

Weer een hele grote groep wist de hoogste score te halen. In totaal wisten 126 mensen 662 punten te halen. Daarnaast haalden 1120 mensen 600 punten of meer.

In het overall klassement bleef de top vijf hetzelfde. De eerste vier hadden allen hetzelfde team en dus veranderde er niks in de verschillen. Alleen nummer vijf, Gatalin, had een ander team en verloor daardoor zeven punten. Daardoor kon Loohcs gelijk komen en staat nu gedeeld vijfde.

Bij de subleagues wist QuikSoft dit keer met 654 punten deze ronde de eerste plaats te behalen. In het algemeen klassement van de subleagues haalde de top drie subleagues allemaal 647. Pension Pervers blijft daar aan de leiding.

De volgende race vindt plaats in Monaco. BAR zal nog die race nog moeten missen. Voor deze race kan je wisselingen in je team aanbrengen tot 21 mei 00:01 uur. We wensen iedereen wederom succes met de te maken keuzes.

KLM neemt laatkomers niet meer mee

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

KLM-passagiers die zich te laat melden bij de gate hebben in de toekomst pech. Nu is het nog zo dat een toestel wacht tot de passagiers alsnog opduiken, met als gevolg veel ergernis bij andere passagiers. Passagiers vergeten nogal eens de tijd tijdens het winkelen.

Eerst worden nog proeven gehouden met de strengere aanpak. Pas later wordt besloten of deze aanpak algemeen wordt ingevoerd.

'Staatsexamen' rijbewijs afgeschaft

BrauN en Wickedman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Peijs van Verkeer wil het staatsexamen voor rijbewijzen afschaffen. Tot medio 2006 zal het nog mogelijk zijn een staatsexamen af te leggen. Dit staatsexamen is bedoeld voor kandidaten die binnen 5 jaar 4 keer zijn gezakt voor hun rijexamen. Tijdens dit examen wordt de leerling meer op zijn gemak gesteld, heeft langer de tijd en de plaats waar het examen wordt afgenomen is rustiger. Het aantal geslaagden ligt volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ongeveer vijftien procent hoger dan bij gewone rijexamens.

Volgens Peijs echter is het belangrijk dat het examen voor iedereen hetzelfde is, omdat het "gewenste niveau van bekwaamheid" ook voor iedereen gelijk is. De minister is wel van mening dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor kandidaten met faalangst. Na overhandiging van een doktersverklaring kunnen deze straks al direct een speciaal examen afleggen. Nu kan dat pas na vier keer zakken.

In augustus volgend jaar wordt een compleet nieuw rijexamen ingevoerd. Het CBR gaat kandidaten meer toetsen op hun verkeersinzicht en het inschatten van risico's.


felbegeerd..

FIA onderzoekt uitspraken BAR

De FIA heeft in een persbericht krachtig gereageerd op de uitspraken van de autofabrikanten. Tevens wordt gemeld dat wordt bekeken of BAR uitspraken heeft gedaan die de sport beschadigen.

De FIA heeft snel en krachtig gereageerd op de oproep van BMW, Mercedes, Renault, Toyota en Honda om de mogelijkheden voor beroep te veranderen. Volgens de FIA zullen ze doorgaan de regels in de Formule 1 rechtlijnig te handhaven en zullen daarbij de grote autofabrikanten niet ontzien. Tevens melden ze dat het International Court of Appeal door vele civiele rechtbanken is erkend.

De meest opmerkelijk opmerking in het persbericht is echter dat uitspraken van BAR worden bekeken in het licht van de verplichting om niks "schadelijks voor het imago en de eer van de Formule 1" en "schadelijks voor de belangen van iedere competitie of van de motorsport in het algemeen" te doen. Daarbij schijnt met name te worden bekeken of de uitspraken in de pers werkelijk door BAR- en Honda-personeel zijn gedaan.

Liverpool speelt in het rood

Liverpool zal in het traditionele rood uitkomen tijdens de Champions League finale tegen AC Milan in Istanbul.

Aanvankelijk zou Milan uit mogen komen in het eigen rood-zwarte thuistenue maar zij spelen liever in het wit waarin ze in 2003 de finale wisten te winnen van Juventus, hierdoor mag Liverpool in het rode thuistenue spelen waarin ze vier eerdere Europese overwinningen heeft behaald.

Kerr wint Michelob Open

Christie Kerr heeft met vijf slagen voorsprong op Annika Sorenstam de overwinning behaald op de Michelob Ultra Open, hiermee weerhield ze Sorenstam ervan zes toernooien op een rij te winnen.

De kansen op dat record zag Sorenstam al snel vergaan door een eerste ronde van 76 slagen, drie bogeys op de eerste drie holes van de tweede ronde verzekerden haar ervan dat ze het record niet zou halen. Uiteindelijk eindigde Sorenstam op tien slagen achterstand van Kerr.

Jill McGill haalde haar beste resultaat ooit met een tweede plaat op drie onder par. Catriona Matthew, Michele Redman en Natalie Gulbis eindigden op een gedeelde derde plaats met twee onder par.

FOK!radio: BNN, AMD64 en SpeedyRich in de studio

FOK!RadioLuister nu naar FOK!radio en hoor het volgende: BNN startte vandaag een reclamecampagne. Opzich niks vreemds natuurlijk, maar de publieke jongerenomroep doet al de presentatoren in de verkoop. "John, voor tien miljoen mag je ze hebben", zo luidt de slogan die verwijst naar John de Mol die voor veel geld bekende presentatoren naar zijn nieuwe televisiezender 'Tien' haalt. Tot en met woensdag zijn er speciale spotjes op radio en televisie te horen en te zien. Maar waarom doet de omroep dit eigenlijk? Wat willen ze ermee bereiken? En zijn er eigenlijk presentatoren die met 'Tien' in onderhandeling zijn? Dat gaan we vanaf 20:00 uur vragen aan BNN-voorzitter Laurens Drillich.

Daarnaast hebben we vanavond twee FOK!kers in de uitzending. AMD64 en SpeedyRich zullen voor onze microfoons komen. Aan hen vragen we wat ze doen op FOK! waarom ze bijvoorbeeld niet meer zo welkom zijn op General Chat.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Daarnaast zal blinky weer een stelling neerleggen waarop je kunt reageren. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Meer over Skype kun je hier vinden. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten en zing ook mee tijdens 'IRC zingt mee'.

Onze vaste onderdelen komen ook weer voorbij. Zo gaan we natuurlijk weer roddelen met Yvonne en neemt Cynix zijn week op het forum met ons door. We pakken er ook weer een letter uit het FOK!woordenboek bij.

Check de webcam in de studio tijdens de uitzending hier.

Veel luisterplezier!

Info over Super Pac-Man Pinball

Eind Augustus komt onze balletjes happende vriend er weer aan en dit keer met zijn eigen Pinball game op de Nintendo DS. Naast natuurlijk Pac-Man zelf zullen ook personages als Ms. Pac-Man en Paconius Maximus in het spel voorkomen, elk met hun eigen vaardigheden.

Ook zal er een multiplayer mode beschikbaar zijn en kan je, je tegenstander via powerups dwars zitten door bijvoorbeeld zijn tafel flink te laten trillen. Aangezien deze game op de Nintendo DS uitkomt zal ook de microfoon dienst doen voor een aantal minigames, wat deze zullen inhouden is echter nog niet bekend.

Webster wint in Milaan

De Engelsman Steve Webster heeft in Milaan beslag weten te leggen op zijn eerste overwinning op de Europese Tour.

De 30-jarige speler bleef met 18 slagen onder par mede-Engelsman Richard Finch, de Deen Anders Hansen en de uit Wales afkomstige Bradley Dredge voor, zei eindigden allemaal op 15 onder par. Na drie rondgangen had Webster nog één slag voorsprong op Finch, ondanks twee bogeys op de eerste negen holes wist hij zijn voorsprong toch uit te breiden dankzij maar liefst zes birdies.

Screens van Vivisector: Beast Inside

In het jaar 1878 wordt een gestoorde geleerde, dr. Morhead, verbannen van Groot Britannië vanwege zijn wrede experimenten op dieren. Op het afgelegen eiland Soreo gaat hij verder met zijn experimenten, waarin hij uiteindelijk te succesvol blijkt te zijn. Er gaat iets verkeerd waarna alle communicatie met het eiland onmogelijk wordt. Dit is in het kort het verhaal van de shooter Vivisector: Beast Inside, waarvan hieronder screens te bekijken zijn.Baby verzorgd door zwerfhond

IcoonIn Kenia heeft een zwerfhond een achtergelaten baby gevonden en bij haar eigen nest pups gelegd. De teef, die op zoek was naar voedsel voor haar pups, vond het kind in een tas in een arme wijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Vervolgens heeft ze het meegenomen naar haar nest, waarbij ze een hek met prikkeldraad en een drukke weg trotseerde, en heeft ze de baby bij haar pups gelegd.

Het kind, een meisje, werd door bewoners van het terrein, waar de hond haar nest had, aangetroffen en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Daar vond men onder meer maden in de uiteinden van de navelstreng, wat volgens haar artsen een teken is dat ze zeker twee dagen buiten heeft gelegen. De toestand van het meisje, ruim zeven pond zwaar, is stabiel. Ze wordt momenteel behandeld met antibiotica. Inmiddels heeft ze ook een naam gekregen: Engel.

Het komt in de arme delen van Kenia vaak voor dat baby's door hun ouders te vondeling worden gelegd of domweg worden weggegooid. Overigens hebben die kinderen lang niet altijd zulke goede ervaringen met zwerfhonden: zo beten zwerfhonden drie jaar geleden een wang af van een achtergelaten baby.

Met dank aan sjorti, die de nieuws-submit gebruikte om dit verhaal met ons te delen.

Singh wint Wachovia

Vijay Singh heeft na een play-off beslag weten te leggen op de titel in Wachovia, in de play-off versloeg hij Jim Furyken en Sergio Garcia.

Dit alles werd mogelijk gemaakt doordat Sergio Garcia die na de derde rondgang een voorsprong van zes slagen had maar liefst 72 slagen nodig had voor de laatste ronde terwijl Singh en Furyk maar 66 slagen nodig hadden.

Op de eerste play-off hole miste Garcia een put van 2 meter en lag uit de strijd, Furyk en SIngh sloegen door tot op de vierde extra hole waarbij SIngh toch echt te sterk bleek.

Over Van Swieten, Kah en Kuipers

Onlangs overleed één van Nederlands markantste arbiters uit de historie van het profvoetbal. Ignace van Swieten, openlijk homoseksueel en opvallende persoonlijkheid, liet het leven. Hij was pas even in de zestig, veel te jong om te overlijden. Er werd wel enige aandacht aan besteed, de sappigste anekdotes kwam weer boven, maar toch was er relatief weinig aandacht voor de man aan wiens naam zelfs een televisieprogramma ontleend is.

Van den Hoogenband geopereerd

Olympisch kampioen Pieter van de Hoogenband is in Den Haag aan zijn rug geopereerd. De zwemmer had al langer last van herniaklachten.

De operatie is geslaagd, maar de olympisch kampioen op de 100 meter moet hier nu nog van herstellen. Dit staat deelname aan het WK, wat plaatsvindt van 17 tot 31 juli in Montreal, waarschijnlijk in de weg.

"Ik begin komende woensdag alweer gaan trainen. Maar als ik op het WK van start ga dan wil ik daar ook presteren. Als ik dus niet fit ben tegen die tijd zal ik dus waarschijnlijk niet afreizen naar Canada. Het valt nu nog niet te zeggen of ik in die korte tijd mijn vorm terugvindt en voldoende hersteld ben." aldus van den Hoogenband zelf.

Amsterdam Admirals nemen leiding

De Amsterdam Admirals hebben afgelopen zondag de leiding in de NFL Europe League weer overgenomen. Ze staan nu op gelijke hoogte met Cologne Centurions en Berlin Thunder.

In de ArenA verpletterde de Nederlandse ploeg Frankfurt Galaxy met 48-10 en staat nu door een beter doelsaldo op de eerste plaats. Vooral quarterback Kurt Kittner maakte in de ArenA voor 13.227 toeschouwers veel indruk, maar liefst 20 van zijn 31 passes bereikten de bestemming. Mede door deze passes was hij verantwoordelijk voor drie touchdowns.

Lekke band Schumi niet door slijtage

Bridgestone heeft aangegeven dat de dubbele lekke band voor Schumacher tijdens de GP van Barcelona toeval was. Er is volgens de Japanners na een eerste inspectie geen sprake van een structurele fout in de band, de slijtage zou nog binnen de gestelde marges vallen.

Schumacher reed tweemaal lek in de race van afgelopen weekend, eenmaal linksachter en eenmaal linksvoor. Bridgestone verwacht dat de oorzaak gezocht moet worden richting puin op de baan, een gaatje in de band of een verlies aan druk vanwege een lekkend ventiel.

Technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn, bevestigt het verhaal van de bandenfabrikant. Ook hij denkt niet dat de band zelf de schuld is van het probleem. "Fisichella maakte een pitstop die eerder was dan gepland, het kan goed zijn dat hij ook last had van troep op de baan." aldus Brawn.

Concurrerende bandenfabrikant Michelin heeft inmiddels aangegeven dat hun banden last hadden van blaren tijdens de wedstrijd.

Nieuwe accessoires voor de PSP aangekondigd

Sony heeft vandaag twee nieuwe accessoires voor hun Playstation Portable aangekondigd. Het zou hier gaan om een opbergtasje waarin je naast UMD-schijfjes ook een koptelefoon in kan opbergen. Bij het tasje zullen ook twee schoonmaakdoekjes geleverd worden.

Ook is er een autoadapter aangekondigd zodat je je PSP tijdens het rijden al kan opladen. Deze zal, zoals gebruikelijk bij autoadapters, op de aansteker-aansluiting moeten worden aangesloten.

De prijs voor het tasje zal omgerekend zo'n 12 euro zijn, en de autoadapter 29 euro. Beide zullen 9 juni in Japan uitkomen.

Cosworth mogelijk in zee met Midland

Het team van Jordan Grand Prix/Midland F1 gaat misschien volgend jaar alweer afstand doen van hun Toyota motoren. Colin Kolles van Midland heeft aangegeven dan men momenteel drie opties aan het bekijken is voor de levering van motoren in 2006.

Kolles vertelde dat men eerder in het seizoen met Ferrari had onderhandeld voor een motorendeal. Deze motoren liggen volgend jaar echter achter in de wagens van Red Bull Racing.

Men is bij het team van Jordan wel blij met de samenwerking tussen hen en Toyota. Toch geeft Kolles aan dat er zeker wordt gekeken naar andere mogelijkheden. Bovenaan het verlanglijstje van motorenleveranciers zouden Cosworth en Renault staan. Vooral voor Cosworth zou dit prettig zijn aangezien ze voor 2006 nu alleen nog maar Minardi als team hebben.

Grote partij heroïne in Beverwijkse woning

Een toevalstreffer noemt de politie Kennemerland de vondst van een enorme partij heroïne afgelopen vrijdag in Beverwijk. Men deed een huiszoeking bij een 47-jarige man naar een vuurwapen. Het wapen werd niet aangetroffen, maar wel 97 kilo heroïne met een straatwaarde van 3,5 miljoen euro. Verder werden ook patronen gevonden.

De eigenaar van de woning is aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de drugs

Actiegroep steekt banden op kazerne lek

Een actiegroep die zich de 'Priemende Priemen' noemt, heeft zaterdagnacht naar eigen zeggen 150 legervoertuigen gesaboteerd door banden lek te steken op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie waren het 80 banden. Hij kon niet zeggen hoe groot de schade door de actie is.

De bandenprikactie was gericht tegen de Nederlandse deelname aan de strijdmachten in Irak en Afghanistan.

Via een uitgebreid persbericht laten de actievoerders weten wat de redenen achter de actie zijn. Het persbericht staat gepubliceerd op de linkse actiesite Indymedia. De verklaring wordt afgesloten met: ''De tijd van protest is voorbij. Verzet en sabotage blijken noodzakelijk. We denken met onze actie een klein steentje bij te dragen aan het demilitariseren van Nederland. Special Forces terug naar Nederland! Oorlog is geen oplossing! Voor een eerlijke verdeling van rijkdom en macht! de Priemende Priemen''.

Rockstar komt met Bully

Er lijkt geen einde te komen aan de groei van Rockstar. Hun studio in Vancouver komt namelijk met zijn eerste game genaamd Bully. In dit spel ben jij het ettertje van het schoolplein en ga je de strijd aan met andere pestkoppen. Je zult gepakt worden door leraren en natuurlijk de meiden gaan versieren op de fictieve Bullworth Academy.

Deze game zal achter gesloten deuren getoond worden op de E3 en verschijnen op de PlayStation 2 en Xbox. De releasedatum zal ergens in oktober komen te liggen.McEwen pakt dagzege en roze in Giro

Robbie McEwen heeft in een massasprint de tweede etappe weten te winnen. Door de bonificatiesecondes pakt hij ook de roze trui af van Paolo Bettini.

Philippe Schnyder, Freddy Bichot, Roy Sentjens namens Rabobank en namens Nederland Bram Schmitz openden de etappe met hun ontsnapping. Moreno Di Biase en Sven Krauss, de leider in het klassement van de tussensprint sprongen achter de koplopers aan en zo ontstond een kopgroep van zes man. Aangezien de aankomst perfect leek voor een sprint liepen ze nooit te ver weg en kregen ze maximaal vijf minuten voorsprong van het peloton.

Op 25 kilometer voor de streep werden de vluchters dan ook teruggepakt en vanaf dan hielden de sprintersploegen het tempo hoog. Op het laatste klimmetje deed CSC dat, om Basso goed vooraan te houden, maar daarna is het weer de trein van Fassa Bortolo die het tempo bepaalde. De weg naar de finish was de laatste vier kilometer één rechte lijn, dus de trein kon perfect zijn werk doen.

Er waren echter meer sprinters met plannen en in de laatste kilometers verliep het chaotisch. Petacchi kwam ingesloten te zitten als Crédit Agricole Kirsipuu naar voren brengt en McEwen kon daarvan profiteren. De Australiër kon zich uit het wiel van Kirsipuu lanceren en sprintte zo naar ze zege. Door de etappeoverwinning pakt de renner van Davitamon - Lotto ook meteen de roze trui.

Uitslag etappe 2:
1 Robbie McEwen (Aus) 4.34.47
2 Isaac Galvez Lopez (Spa)
3 Robert Forster (Ger)
4 Alessandro Petacchi (Ita)
5 Baden Cooke (Aus)
6 Francisco J. Ventoso Alberdi (Spa)
7 Stuart O'Grady (Aus)
8 Steven De Jongh (Ned)
9 Paride Grillo (Ita)
10 Uros Murn (Slo)

Algemeen klassement:
1 Robbie McEwen (Aus) 9.45.14
2 Paolo Bettini (Ita) +0.18
3 Alessandro Petacchi (Ita) +0.22
4 Isaac Galvez Lopez (Spa) +0.27
5 Paolo Savoldelli (Ita) +0.30

Coach Le Guen vertrekt bij Lyon

De Franse trainer Paul Le Guen vertrekt aan het eind van dit seizoen bij Olympique Lyon. Maandag heeft de succesvolle coach laten weten dat hij zijn aflopende contract niet wil verlengen.

Afgelopen weekend werd Le Guen met zijn ploeg voor de vierde maal op rij kampioen van Frankrijk. Als mogelijke opvolgers van Le Guen bij Lyon worden Raynald Denoueix (oud-trainer van Nantes en Real Sociedad), Lazlo Boloni (Stade Rennes) en Claude Puel (Lille) genoemd. Volgens insiders zal Le Guen de nieuwe trainer worden van Paris St. Germain.

Drie jaar voor plan aanslag op moskee

FOKwa en Bralkruk hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De 20-jarige Peter G. uit Tienray is vanmiddag door de Roermondse rechtbank veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens het voorbereiden van een aanslag op een moskee in Venray. Eerder werd in deze zaak al de 24-jarige Stefan van T. uit Kronenberg tot twee jaar cel veroordeeld. Twee anderen kregen eerder enkele maanden cel wegens het verlenen van hand- en spandiensten.

G. werd samen met Van T. kort na de moord op Theo van Gogh 's nachts bij de moskee door de politie aangehouden na een tip. In hun auto lagen molotovcocktails. Volgens de rechter kan niet worden bewezen dat de mannen de moskee, waarin zich mensen bevonden, daadwerkelijk op dat moment hadden willen aansteken. Wel is er volgens de rechter sprake van het treffen van voorbereidingshandelingen.

G. gaf toe dat hij al langer van plan was om met brandbommen een aanslag te plegen op een moskee. De politie trof in zijn huis onder meer een terroristisch handboek aan alsmede een handleiding voor het fabriceren van molotovcocktails.

De rechtbank rekent het G. zwaar aan dat hij een negatieve bijdrage heeft willen leveren aan de gevoelens van angst en onrust die vorig jaar november ontstonden. Alle veroordeelden zijn zogeheten 'Lonsdale-jongeren'.

Games voor je vriendin!

Gamers? Dat zijn mannen!

Mannen met vette pc's, brute consoles en nog veel fantastischere games die heel veel bloed op het scherm toveren! Raagh! Vrouwlief gaat maar GTST kijken terwijl jij online nog een keertje een frag scoort. Tot zover de stereotypes.

Maar ja, hoe zou je nu je vriendin aan het gamen krijgen? Hadden we daar niet al eens een column aan gewijd? En een courant?

Website 1Up besloot tien games uit te zoeken die geschikt zijn voor je vriendin:

Op 10 Bejeweled: Gewoon via het internet te spelen. Schuiven en klikken met de juweeltjes.

9 Centipede: Arcade uit 1980, dus je hoeft geen dure pc voor haar te kopen. Eigenlijk is het nog steeds schieten, maar omdat het nu in een mooie tuin is, vonden ze dit een stuk vrouwvriendelijker.

8 Nintendogs: Puppies aaien op je DS. Moeten we dit nog uitleggen?

7 Dr. Mario: Bejweled vind je niks aan? Stof de oude NES eens af en speel Dr. Mario. Gegarandeerd plezier.

6 Suikoden: Romantische RPG met een korte leercurve. Als je je vriendin nu nog niet aan de PlayStation krijgt weten wij het ook niet meer. Prachtige muziek en goeie graphics maken de game compleet.

5 Ms. Pac-Man: Arcade uit 1981, maar nog steeds geliefd. En een vrouwelijke hoofdrol!

4 Animal Crossing: Niet echt een game met een directe doelstelling en een einde, maar toch een aantrekkelijke game. Samen spelen, je huis veranderen, en dagje rondwandelen in de virtuele wereld; het kan allemaal.

3 Katamari Damacy: Mooi om te zien en om te spelen. Dit samen met een humoristisch verhaal een genot om te spelen.

2 Dance Dance Revolution: gamen en fit worden tegelijk, wie wil dat nou niet? Als ze ook nog ontdekt dat jij helemaal niet zo goed kunt stuiteren als zij, is het game on!

En natuurlijk op 1; Hoe kan het ook anders: The Sims.

Will Wrights virtuele afwas-, (micro)management- en simulatiespel heeft een community gecreëerd die daarvoor nog nooit gezien was. Het beste spel wat je je vriendin kado kan doen.


Hoe zou jouw top 10 vriendin-/vrouwvriendelijke games er uit zien?

Aantal huisdieren stijgt flink

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Het aantal huisdieren in Nederland is vorig jaar flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MarketResponse in opdracht van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapdieren (NVG). In totaal zijn er nu 1,76 miljoen honden en 3,3 miljoen katten. In voorgaande jaren nam de huisdierenpopulatie minder snel toe dan in 2004. Tussen 2000 en 2003 nam het aantal honden nauwelijks toe en het aantal katten steeg met ongeveer 1 procent per jaar.

In 2004 nam het aantal katten het hardst toe. Met 3,3 miljoen huiskatten was de groei vijf procent. De groei komt volgens de NVG doordat meer puppy's en kittens een baas hebben gevonden. Ook de langere levensduur van de huisdieren zorgt ervoor dat het aantal honden en katten in Nederland toeneemt.

Gemarineerde jongenslul in zure-roomsaus

Vaak leveren de kleinste organen het smakelijkste vlees op. Die lekkere jonge jongenslul vormt op deze regel geen uitzondering. Dit zijn de ingrediënten:

* 1 verse, bij voorkeur nog aangehechte en levende jongenslul
* 1 dl. katholieke miswijnazijn
* 250 gr. zure room
* 100 gr. pissebedpasta
* 2 eetlepels wonderolie
* 50 gr. geraspte kopkaas
* 1 teentje knoflook
* wat takjes peterselie

We gaan als volgt te werk. Men snijde de goed gewassen jongenslul in de lengte doormidden. Verwijder (indien nog aangehecht) de rest van de jongen met een keukenmes en een hakblok. Schroei de wond snel dicht om bloedspatten te minimaliseren. Verwijder ook het zakje, maar gooi de balletjes niet weg. Maak een marinade van de pasta, de knoflook en de katholieke miswijnazijn, en leg de lulhelften hierin. Laat het mengsel minstens twee uur staan. Laat dan uitdruipen in een vergiet. Verhit de olie in een koekenpan of wok. Maak ondertussen de saus door de jongensballetjes fijn te malen in een food-processor en samen met de kopkaas door de zure room te roeren. Bak de jongenslul kort aan alle kanten lichtbruin. Als u van een knapperig korstje houdt, kunt u hem wat langer braden. Garneer met enkele takjes peterselie. Serveer er rijst bij en een frisse salade. Eet smakelijk!

Curth terug naar Denemarken

Jeppe Curth verlaat Feyenoord aan het einde van dit seizoen. De Deense aanvaller heeft heimwee naar zijn vaderland en zal zijn loopbaan voortzetten bij Aalborg BK.

De Rotterdamse club wou graag door met Curth, die dit seizoen op huurbasis speelde voor satellietclub Excelsior. Mede door een langdurige blessure kon de Deen niet zijn opwachting maken in het eerst elftal van Feyenoord. Dit seizoen speelde Curth zeventien competitiewedstrijden voor Excelsior waarin hij zes maal wist te scoren.

Anno 1701 aangekondigd

Sunflower heeft het derde deel van de Anno reeks aangekondigd, genaamd Anno 1701. Het spel belooft alle positieve elementen van zijn voorgangers te hebben, samen met spectaculaire verbeteringen. Via enquetes heeft men overlegd met de meer dan 70000 fans.

Ook zijn er zes screenshots vrijgegeven:


"De 70000 geregistreerde fans zijn kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen, SI en GI spelers. Voor al deze mensen hopen wij het perfecte Anno spel te maken", aldus Adi Boiko, President van Sunflowers. Het ontwikkelbudget is 8 miljoen Euro. Dit maakt Anno 1701 één van de duurste Duitse game producties. Het spel is gepland voor release rond het einde van 2006.

Gevangenisoproer beëindigd dankzij pizza's

NoNiK had ons via de nieuws-submit te melden:

Een oproer in een gevangenis op het Australische eiland Tasmanië is simpel tot z'n eind gekomen doordat de politie vijftien pizza's bestelde. Het oproer was zaterdag begonnen uit onvrede met onder meer het eten, het werk en de behandeling van gevangenen. Twintig gedetineerden sloten zichzelf op en gijzelden een bewaker. Een lijst met 24 eisen werd daarna door hen aan de politie gegeven.

Bovenaan de lijst stond dat ze vijftien pizza's wilden. Toen de politie deze bestelde, gaven de gevangenen zich over. Toch kon de politie niet verhinderen dat een deel van het meubilair van de zwaar bewaakte gevangenis kort en klein werd geslagen.

Ecuador rouwt om dood international

De Ecuadoraanse voetbalwereld rouwt om de dood van Otilino Tenorio. De 23-jarige international kwam afgelopen zaterdag om het leven bij een auto-ongeluk.

"Otilino bracht het elftal tot leven en stond altijd in het middelpunt van de belangstelling. We hebben een schitterend persoon met sensationeel charisma verloren," aldus de bondscoach van Ecuador, Luis Fernando Suarez.

De aanvaller van El Nacional kreeg veel bekendheid vanwege zijn manier van juichen, zijn bijnaam was Spiderman omdat hij, als er werd gescoord, vaak het masker van een stripheld opzette.

Alonso: Het voelt als winst

In zijn thuiswedstrijd, de Grand Prix van Spanje, werd Fernando Alonso gisteren tweede. Toch voelde het volgens hem als een overwinning.

Met 360.000 toeschouwers, waarvan het grootste deel liet blijken Alonso te steunen, lag er gisteren veel druk op de schouders van Fernando Alonso. Tot zijn eigen spijt en dat van zijn fans wist hij de race niet te winnen, maar hij wist wel een podiumplek te behalen en verder uit te lopen in het kampioenschap. Achteraf is Alonso dan ook zeer blij met zijn tweede plaats.

Alonso voelde de steun van het publiek: "De toeschouwers hoopten op een overwinning, maar in de ronde na de finish kon ik zien dat ze nog steeds blij waren en erg opgewonden over mijn finish en de prestatie van het team. Voor mij geeft dit hetzelfde gevoel als winnen."

Alleen in het begin van de race twijfelde Alonso of hij een goed resultaat kon neerzetten: "Het voelde helemaal niet goed, zeker de achterkant van de auto niet. Ik keek in mijn spiegels naar mijn banden om te kijken of er iets verkeerd was. Ze waren niet meer in perfecte conditie en ik kreeg steeds meer problemen. Ik had twee of drie keer een moment in een hoge snelheidsbocht, waar ik dreigde te spinnen. Ik kon niet mijn normale rondetijden rijden en Jarno en Ralf kwamen snel dichterbij."

Na ronde 25 voelden zijn banden weer beter aan en zo wist Alonso een tweede plek binnen te halen. Meteen kijkt hij ook naar de volgende race: "De tweede plek hier thuis voelt als een overwinning voor mij en het is ook weer acht extra punten op mijn naam. Daarnaast is het een fantastisch resultaat voor Monaco, omdat we dan laat mogen starten in de kwalificatie. Monaco is één van de circuits waar dat een voordeel moet zijn."

CD : Meindert Talma & The Negroes - Self Titled

Meindert Talma is een volstrekt uniek personage in de Nederlandse muziekwereld. De boomlange Fries maakte al de nodige albums, waarop vooral zijn messcherpe observaties van de Nederlandse samenleving in al zijn facetten opvielen. Net zo makkelijk beschreef Talma een eenzame ziel met seksboekjes en Duits voetbal op de televisie als de lotgevallen van een versmobiel-ondernemer. Zijn vorige album Kriebelvisje stond alleen op zijn eigen naam en na die plaat leek het me terecht dat Talma de Spinvis van 2003 zou worden. Het is er niet van gekomen. De vraag is, bij het verschijnen van een nieuwe Talma-plaat, dan ook of dat dit keer wel het geval zal zijn.

Fabrikanten willen ander beroepsysteem

Vijf autofabrikanten die in de Formule 1 actief zijn, BMW, Mercedes, Renault, Toyota en Honda, roepen op tot een nieuw systeem van behandeling van een beroep. Ze willen dat een onafhankelijke organisatie in de toekomst beroepen zal behandelen.

De uitspraak van het Internationale Court of Appeal van de FIA doet het nodige stof opwaaien. BMW, Mercedes, Renault, Toyota en Honda roepen naar aanleiding van deze zaak de vraag op of het huidige systeem om in beroep te gaan tegen beslissingen nog wel voldoet. Zij vrezen dat een orgaan van de FIA niet onafhankelijk kan kijken naar beslissingen van de FIA.

De vijf autofabrikanten, ook al samenwerkend aan het GPWC, willen de gemeenschappelijke belangen beschermen. Om dat te kunnen doen roepen ze op tot een "onfhankelijk beroepsproces behandeld door een internationaal erkende organisatie."

De autofabrikanten laten verder niet blijken of ze het eens zijn met de bestraffing van BAR. Honda, dat 45% van de aandelen van BAR bezit, laat echter wel weten het niet eens te zijn met de straf. Voorlichter Tatsuya van Honda vertelde: "We hebben het gevoel dat het oordeel van de FIA te zwaar is. We hebben ze het bewijs gegeven dat we de regels niet hebben overtreden. Om te worden beschuldigd van oneerlijk gedrag is beledigend."

BNN zet presentatoren in de verkoop

BNN zet al haar sterren in de verkoop. Althans, dat is het idee achter de nieuwe reclamecampagne van de publieke jongerenomroep. "John, voor tien miljoen mag je ze hebben", zo luidt de slogan die verwijst naar John de Mol die voor veel geld bekende presentatoren naar zijn nieuwe televisiezender 'Tien' haalt. Tot en met woensdag zijn er speciale spotjes op radio en televisie te horen en te zien.

Door Hilversum rijden er vandaag ook twee moving billboards met daarop de openbare verkoop van Bridget. In de Sp!ts van vandaag staat ook een paginagrote advertentie met daarop de totale uitverkoop van alle BNN-presentatoren. "Wie wordt er tegenwoordig niet weggekocht door Tien, de nieuwe zender van John de Mol? Het maakt niet uit of je socialist bent, of erkend zakkenvuller. Iedereen gaat om. Want zoals Bart de Graaff al zei: je hebt principes en je hebt vaste lasten. BNN is de kleinste publiek omroep en ook de armste. Maar van lijdzaam afwachten houden we niet. Dus de hoogste tijd voor de grote BNN-uitverkoop! Alle BNN-presentatoren in de aanbieding. Voor tien miljoen," zo laat BNN over de campagne weten.

Luister vanavond vanaf 20:00 uur ook naar FOK!radio, want daarin zal BNN-voorzitter Laurens Drillich uitleggen waarom ze dit doen en wat ze ermee willen bereiken.


Huntelaar en Mendes zijn te duur voor AZ

Ook al kan AZ zich op sportief gebied meten met de traditionele top 3 in Nederland, op financieel gebied lukt dat echter nog niet. AZ moet daarom noodgedwongen afzien van Klaas-Jan Huntelaar (SC Heerenveen) en David Mendes (NAC Breda), beide spelers zijn te duur.

Huntelaar en Mendes moesten naar verluidt respectievelijk vier en zes miljoen euro kosten. "Irreële, abnormale bedragen. Daar haken we op af. We zouden het ook niet eens moeten wíllen betalen, want dit is niet wat er op de markt betaald wordt voor zulke spelers. Daar komen die clubs vanzelf ook wel achter. Clubs denken blijkbaar dat wij de begroting van een topclub hebben. Veel mensen zijn de laatste maanden vergeten dat wij een begroting hebben van veertien miljoen euro. Dat scheelt eventjes enkele tientallen miljoenen met de budgetten van clubs als Ajax en PSV," aldus Martin van Geel, directeur voetbalzaken van AZ.

Bovendien ontkende van Geel dat de Alkmaarse club bezig zou zijn om Patrick Kluivert en Edgar Davids naar de club te halen. "Onhaalbaar voor een club als AZ. Daar hoeven we niet eens naar te informeren, want dat soort spelers past niet in de salarisverhoudingen bij ons. Hetzelfde geldt voor een speler als Nando Rafael van Hertha BSC. Je kunt ervan uitgaan dat bij een Duitse subtopper salarissen worden betaald waar wij niet aan kunnen tippen."

Van Geel denkt toch dat AZ interessant genoeg is voor nieuwe spelers. "We hebben tenslotte wel wat te bieden: we spelen Europees voetbal, we spelen aanvallend, we betalen goede salarissen en we krijgen met Van Gaal een aansprekende trainer."

Feyenoord volgt Serviër

Feyenoord heeft weer een nieuwe kandidaat op het oog voor de linksbackpositie. AD Sportwereld en de Franse krant Le Figaro meldden dat trainer Ruud Gullit afgelopen zaterdag aanwezig was bij de Franse competitiewedstrijd tussen Lille OSC en Paris Saint-Germain (1-0). Zijn aandacht zou uitgaan naar Serviër Milivoje Vitakic.

De 27-jarige Vitakic is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Franse club,waar hij een contract tot medio 2007 heeft. Eerder speelde hij in eigen land zes jaar voor Rode Ster Belgrado. Afgelopen oktober maakte hij zijn debuut in het nationale team in de kwalificatie wedstrijd van zijn land tegen San Marino (5-0).

Voetbalcoach overlijdt tijdens training

Een voetbalcoach in Vietnam is overleden toen hij tijdens de training van zijn team inviel als keeper. De artsen denken dat de man overleden is aan een hartaanval.

De 30-jarige Tran Nam Trung, assistent-coach van de tweede divisieclub Militaire zone 4, werd geveld toen hij zijn spelers aan het trainen was ter voorbereiding van een voetbaltoernooi. Trung overleed op weg naar het ziekenhuis, aldus een woordvoerder.

De woordvoerder zei verder dat de Trung al vaker last van hartproblemen had. Vorig jaar nog overleefde hij een hartaanval tijdens een wedstrijd.

Dodelijke brand A'dam in Opsporing Verzocht

IcoonDe brandstichting in Amsterdam van afgelopen maart in een woonhuis aan het Pierre Cuypershof in de wijk Geuzenveld, waarbij de 65-jarige Daan de Haas om het leven kwam, komt vanavond in Opsporing Verzocht. De politie meldde indertijd meteen al dat de brand was aangestoken. Op de deur van het slachtoffer bleek een soort hakenkruis te zijn gekerfd.

Buurtbewoners vreesden voor een racistische aanslag, omdat het slachtoffer zich nogal eens kritisch zou hebben uitgelaten over allochtonen. Volgens sommigen had hij het ook geregeld aan de stok met allochtone hangjongeren in de buurt.

Begin vorige maand werd al duidelijk dat er geen snelle doorbraak in de zaak te verwachten viel. Over het onderzoek naar de dood van De Haas liet de politie niets los. Niet tegen de pers, maar ook niet tegen de nabestaanden. ''Het onderzoek loopt'', was het enige dat justitie toen kwijt wilde.

Groepje jongeren
Nu laat justitie weten dat uit onderzoek een aantal zaken naar voren is gekomen. Zo hebben getuigen kort voor de brand een groepje jongeren op het eind van het huizenblok aan het Pierre Cuypershof hoek Sam van Houtenstraat gezien. Tevens zijn twee personen gezien die na de explosie richting Sam van Houtenstraat renden. Andere personen renden weg richting Aalbessensstraat en richting de nabijgelegen sportvelden.

Verder is duidelijk dat er op de hoek Pierre Cuypershof/Sam van Houtenstraat een auto met draaiende motor en één geopend portier heeft gestaan. Daar is iemand ingesprongen en de auto is hard weggereden. Ook is er een motorrijder gesignaleerd die stilstond en die aan het telefoneren was. De politie is naar beide op zoek.

Als laatste sluit de politie een verband niet uit met een autobrand in de A. M. de Jongstraat, vlakbij de Cuypershof, een half uur na de brand in de woning van De Haas.

Er is een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot aanhouding van de dader(s).

Women are from mars, ...

..,and man are from venus,
of vice versa maar dat doet er niet toe.

Iedereen weet inmiddels wel dat volgens de algemeen geaccepteerde mening mannen alleen maar 24 uur per dag aan sex zouden kunnen denken, en vrouwen per definitie onbegrijpelijk, onvoorspelbaar en paranoide moeten zijn.
(En dat kostte me de bonuspunten van het onthouden dat het vandaag moederdag was).

Om ons mannen (we moeten samen immers sterk staan) een beetje op weg te helpen, is er in 1994 een theorie ontwikkeld die de interactie tussen de twee geslachten te verklaren.

Dus mocht je je afvragen waarom je keer op keer een blauwtje loopt, en wil je niet langer voor verrassingen komen te staan, neem dan eens een kijkje naar de Ladder Theory.

Met dank aan HighLander voor de submit

Agent krijgt kopstoot

Een politieagent uit 's Hertogenbosch is bij een arrestatie gewond geraakt. De agent kreeg een kopstoot van de arrestant.

Het voorval gebeurde toen de politie bij de woning van de verdachte aanklopte nadat er een melding was binnengekomen dat de man mishandeld was en helemaal doordraaide. De ter plaatse gekomen agenten wilden de man vragen wat er gebeurd was, maar de man reageerde daarop met het het geven van een kopstoot aan een van de agenten.

Na de kopstoot werd de man direct aangehouden. Bij zijn arrestatie verzette hij zich hevig en beledigde de agenten. Op het bureau bedreigde de Bosschenaar de agent die hij een kopstoot had gegeven. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek. De agent liep enkele zwellingen in zijn gezicht op.

Koppige Belgische moeder verliest ouderschap

In België heeft een rechter een vrouw het ouderlijke gezag (hoederecht) over haar 5-jarige dochter ontnomen omdat ze steevast weigerde haar dochter in de weekenden mee te geven aan haar vader. De vader had dan het bezoekrecht voor zijn dochtertje.

De voogdij is nu toegewezen aan de vader. Het is voor het eerst dat een rechter bij onze zuiderburen hier om deze reden toe besluit. Jaarlijks krijgt het gerecht 50.000 klachten van gescheiden ouders die van hun ex hun kinderen niet meer mogen zien. Meestal worden de klachten geseponeerd.

De uitspraak werd met gejuich ontvangen door het Steunpunt Blijvend Ouderschap en spreekt van een historische uitspraak. ''Deze straf is beter dan de gebruikelijke gevangenisstraf. Die is helemaal niet in het belang van het kind.''

Zwaanswijk terug naar Nederland

Patrick Zwaanswijk keert terug naar Nederland. De verdediger, die afgelopen zomer bij FC Utrecht vertrok om in Japan te gaan voetballen, zal vanaf het nieuwe seizoen uitkomen voor NAC Breda.

In juli 2004 maakte de 30-jarige verdediger de overstap naar Oita Trinita, de Japanse club werd toen nog getraind door Han Berger. Maar na één seizoen vind Zwaanswijk het wel genoeg. "Het is een mooie ervaring, maar toch zal ik mijn aflopende contract niet verlengen. Ik zit hier niet alleen, mijn gezin wil graag terug naar Europa", zei Zwaanswijk vorige week in VI.

Naast NAC hadden ook twee Nederlandse subtoppers interesse in de verdediger, maar volgens BN/De Stem zijn NAC en Zwaanswijk het op enkele details na eens over een driejarig contract.

Zwaanswijk zal de vijfde nieuweling voor het nieuwe seizoen bij de club uit Breda zijn. Eerder haalde de Brabantse club Pierre van Hooijdonk (Fenerbahçe), Tony Vidmar (Cardiff), Kurt Elshot en Sander van Gessel (beiden FC Groningen).

Column: Een gewichtige beslissing

Een groep mannen zit rond een tafel. Het zijn hele wijze mannen, en de woorden die de enige vrouw in het vertrek voor ze notuleert zijn van het grootste belang. Het zijn gewichtige woorden, zou je kunnen zeggen.
Er rust dan ook een grote druk op de schouders van deze mannen. Als enkele maanden later de snelste mannen van de wereld weer van start gaan, zullen zij dat doen volgens de regelementen die hier bepaald worden. De auto's waarin zij rijden, zullen moeten voldoen aan de eisen die dit clubje hier verzint. Als er een fout of onduidelijkheid in deze regels sluipt, kunnen de gevolgen desastreus zijn.

Sportief gezien zou een rijder punten, een podium, een overwinning of zelfs een wereldtitel kunnen verspelen als deze regels niet duidelijk zijn. De financiële gevolgen lopen in de tientallen miljoenen als er door een fout of onduidelijkheid in de regels een auto ten onrechte wordt gediskwalificeerd. Of als een auto ten onrechte wordt goedgekeurd, natuurlijk. En dat alles terwijl er honderden miljoenen fans overal ter wereld meekijken. De druk om perfect werk af te leveren moet voor dit groepje mannen bijna ondraagbaar zijn, maar zij zullen het moeten doen, er is geen ontsnappen aan.

"Gewicht," met dit ene woord introduceert de voorzitter het volgende punt voor discussie. "Suggesties?" De taal van de voorzitter is kort maar krachtig, dat kun je wel merken. Zo moeten de regels ook worden, kort, krachtig, duidelijk. Daarom is hij de aangewezen voorzitter van dit project.
"Zeshonderd kilo," stelt iemand voor.
"Zeshonderdvijf vóór de race, zeshonderd erna," stelt iemand anders voor. "Voor het geval ze iets verliezen tijdens de race, olie, onderdelen, slijtage van banden en remmen..."
Er wordt instemmend door iedereen geknikt.

"Goed," concludeert de voorzitter, "dan zijn we het daar over eens. Het volgende punt na de lunch dan maar?" Het is tenslotte al twee minuten voor twaalf, en de magen van deze mannen moeten het sinds half tien al doen op enkel de slappe koffie die in dit gebouw door gevallige dames rondgebracht wordt, en de miniscuul kleine koekjes op het schoteltje naast het kopje.

Ook hier wordt instemmend op gereageerd door de mannen rond de tafel. Maar er is één man die roet in het eten dreigt te gooien. Het is waarschijnlijk een jongere man. Een strebertje. Iemand die zich nog graag wil bewijzen in het bijzijn van de overige giganten in dit clubje. Of misschien niet een strebertje, maar erger nog: een fan. Iemand met hart voor de sport in plaats van een gezond verstand en een lege maag. Hoe het ook zij, één man begint schuchter: "Zeg, nog even over dat gewicht."

De andere mannen kijken hem aan. Verbaasd, en sommigen misschien zelfs een klein beetje geërgerd. Het is nog maar twee voor twaalf, dus als het een korte opmerking is kan het nog wel even voor de lunch. Maar ja, het risico is natuurlijk dat het geen korte opmerking is, en dat ze hiermee misschien wel tot vijf over twaalf bezig zijn. De voorzitter neemt zijn taak echter serieus, en vraagt de bederver van de pret wat hij op zijn hart heeft.

"Moeten we niet duidelijk maken of dat droog gewicht is," vraagt de man aan zijn collega regelgevers. "En als dat zo is, wat er dan precies verstaan wordt onder droog gewicht?"

Even is het stil en kijken de andere mannen elkaar aan. Zelfs de notuliste kijkt even op van haar kladblok met steno. Ook zij ziet in een flits de lunch aan haar neus voorbij gaan door deze regelneef. Hoewel ze er trots op is dat ze begrijpt wat buitenspel is, heeft ze totaal geen verstand van deze sport. Maar na de afgelopen ochtend weet ze wel al redelijk goed in te schatten dat de definitie van droog gewicht niet iets is wat in twee minuten is vast te stellen.

"Neh," zegt de voorzitter dan ferm, "dat snappen ze wel." Het is ondertussen al één minuut voor twaalf en als ze opschieten kunnen ze nog net vooraan staan bij het buffet.

Installshield 11 helpt tegen piraterij

MacroVision, bekend van kopieerbeveiligingen, heeft Installshield 11 aangekondigd. Installshield wordt bij veel programma's gebruikt om de installatie op een pc te vergemakkelijken.

Versie 11 gaat nog verder dan alleen maar installeren. Het biedt ook product activation mogelijkheden, wat betekent dat je (net als Windows XP) verplicht bent je product via internet werkbaar te maken.

Installshield maakt gebruikt van FLEXnet Publisher technology beveiliging, waar ook grote softwaremakers zoals Citrix en AutoDesk gebruik van maken. Nu kunnen ook de kleinere software developers gebruik maken van deze technologie, zodat ze dus niet zelf een (duur) systeem hoeven te ontwikkelen.

Geen nieuw contract voor Oost

Jason Oost van RKC Waalwijk is bezig aan zijn laatste seizoen bij de Brabantse club. De 22-jarige aanvaller komt niet in aanmerking voor een nieuwe verbintenis.

Jason Oost is bezig aan zijn derde seizoen in dienst van RKC. De club wil wel verder met Alfred Schreuder. De middenvelder is dit seizoen gehuurd van Feyenoord, maar in Rotterdam komt hij niet voor in de plannen voor volgend jaar.

Schreuder, die ook in beeld is bij zijn oude club NAC Breda, heeft inmiddels een aanbieding van RKC Waalwijk op zak. Binnen twee weken zal de 32-jarige middenvelder reageren op het aanbod zijn verblijf in Waalwijk met twee jaar te verlengen.

Bestuurder bekeurd wegens 'debiele kop'

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Een agent van de Roemeense verkeerspolitie is overgeplaatst nadat hij een autobestuurder bekeurde omdat hij de man een debiele kop vond hebben en hem ook een aap vond. Achteraf zei agent Marius Vlasceanu dat hij Gheorghe Tosa naar de kant haalde in het kader van een grap. Tosa kon er echter niet om lachen en ging beklag doen bij de oversten van de agent.

Dan Fatuloiu, hoofd van de Roemeense politie, kon er ook al niet om lachen en gaf de agent een overplaatsing. Vlasceanu kan nu zijn dagen slijten als agent op een bureau in een afgelegen dorpje.

Ontsnapping uit Drentse gevangenis

Twee Poolse gevangenen zijn gisteren om 09:30 uur uit de gevangenis Esserheem in het Drentse Veenhuizen ontsnapt. Het duo klom een hek over en ging er vandoor in een gereedstaand busje.

Dat busje werd even later klem gereden door de politie waarop de Polen een bos invluchtten. Ondanks een grootscheepse klopjacht van onder meer leden van de Mobiele Eenheid bleven de twee spoorloos.

De politie liet in een reactie weten dat de Polen ''niet direct vuurwapengevaarlijk'' zijn. Omwonenden stellen nog nooit zo een grote klopjacht en onderzoek na een ontsnapping te hebben meegemaakt. Dit zou er op kunnen wijzen dat de twee ontsnapten tot een zware categorie criminelen behoort.

Beledigen Michiel Smit voor de rechter

HaitskeJustitie gaat de voormalig lijsttrekker van Leefbaar Nederland, Haitske van de Linde, vervolgen wegens belediging van Nieuw Rechts-gemeenteraadslid Michiel Smit uit Rotterdam. Van de Linde noemde eind 2002 Smit, in het tv-programma Barend en Van Dorp, 'de grootste neo-nazi van de Nederlandse politiek'. Zij verwees daarbij naar uitlatingen die de Rotterdammer heeft gedaan op het forum van het extreem-rechtse Stormfront en naar een uitzending van 2Vandaag. Smit deed daarop aangifte tegen Van de Linde wegens laster en smaad.

De zaak speelde in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van 2003, toen Van De Linde lijsttrekker was voor Leefbaar Nederland en Smit op de lijst stond van de Conservatieven.nl. Justitie nam de zaak in onderzoek en stelde Van de Linde voor de zaak te schikken met een boete van 450 euro. Dat weigerde ze echter.

De raadsman van Van De Linde, topadvocaat Theo Hiddema, zegt dat zijn cliënte zich beroept op de vrijheid van meningsuiting. Ook heeft Smit op het internet termen gebruikt die de kwalificatie van zijn cliënt rechtvaardigen, aldus Hiddema.

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat een de vervolging voor belediging op zich niet bijzonder is. ''Dat personen die moslims beledigen zelden voor de rechtbank worden gedaagd, komt doordat moslims die zich beledigd voelen zelden aangifte doen'', aldus een woordvoerder. ''En als het toch gebeurt, worden die zaken bijna altijd geschikt. Daarom halen ze zelden de publiciteit.'' Voor belediging zoals Van de Linde die ten laste is gelegd, geldt een maximum gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van ten hoogste 2.250 euro.

Adriaanse : 'Dit is een kleuterklas'

Trainer Co Adriaanse was na afloop van de competitiewedstrijd van AZ tegen ADO Den Haag (2-1 verlies) niet te genieten. Op de persconferentie noemde hij zijn ploeg 'zielig' en 'een kleuterklas' en hij voegde er aan toe: "Ik heb mijn vertrek goed getimed."

Adriaanse vertrekt aan het eind van dit seizoen AZ nadat hij er 2,5 jaar werkzaam is geweest. Afgelopen donderdag werd de Alkmaarse club in de extra tijd van de verlenging uitgeschakeld door Sporting CP in de halve finale van de UEFA Cup.

De nederlaag tegen ADO, die volgens Adriaanse onnodig was, schoot bij de Amsterdammer in het verkeerde keelgat. "We hebben dit seizoen heel veel ervaring opgedaan, ook in Europese wedstrijden, maar daar hebben we vandaag niets mee gedaan. Terwijl we nota bene de wedstrijd tegen Sporting Lissabon nog in ons hoofd hadden", aldus Adriaanse. "Als je dan nu in drie minuten tijd een wedstrijd zo maar weggeeft, dan heb ik daar geen woorden voor. Dit is een kleuterklas. Dit is zielig. Ongelooflijk."

ROSE Online character reset uitgesteld

Een paar dagen geleden melden we dat er op 9 mei (vandaag) de character reset van ROSE Online zou plaatsvinden, maar dit is nu uitgesteld naar 16 mei. Tevens komt er op 11 mei een update voor de planeet Eldeon. De melding van de makers van ROSE Online is hieronder te lezen:


Dear IROSE users,

We announce you that schedule of game reset has been changed.

Game reset has been delayed one week,
date is 16th may monday, same patch time we announced previous time.

There will be Planet Eldeon update on 11th may and also Eldeon will be remained after game reset.

Thank you for your loves and concerns.

IROSE GM TEAM

Turnsters Orlov overwegen boycot EK

De turnsters Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Loes Linders overwegen om de Europese kampioenschappen turnen te laten schieten, omdat hun Russische coach Boris Orlov niet mee kan naar Hongarije. Orlov beschikt momenteel niet over de juiste identiteitspapieren. De Europese kampioenschappen zijn in van twee tot en met vijf juni in Debrecen.

Door problemen met de IND en het Russische consulaat heeft Orlov, die sinds 1985 in Nederland verblijft, momenteel geen verblijfsvergunning. Zijn Russisch paspoort verloopt op 20 mei. "Vanaf die dag ben ik Niemand Orlov", zei de Russische coach van De Hazenkamp met gevoel voor cynisme.

De drie Nederlandse turnsters, de besten van Nederland, plaatsten zich zondag voor het EK, maar vinden dat ze zonder hun coach niet goed kunnen presteren. "Ik vind het echt belachelijk dat Boris niet mee mag", aldus nationaal kampioene Harmes. "Hij is al zo lang in Nederland."

De turnsters willen hem er in Hongarije per se bij hebben. Als trainer, als vertrouwensman en voor de veiligheid. "Wie moet me anders vangen als ik val?", vroeg Van de Leur zich af.

Orlov raakte in de problemen toen hij een nieuw paspoort wilde aanvragen. Het oude verliep, waardoor ook zijn verblijfsvergunning automatisch verviel. Bij twee instanties moest hij een aanvraag indienen. Zonder verblijfsvergunning van de IND geeft het Russisch consulaat geen paspoort en andersom, maar voorlopig heeft Orlov geen van beide.

Inmiddels is men bezig om iets aan de situatie te doen. Voorzitter Erica Terpstra van het NOCNSF heeft al contact gezocht met haar Russische collega. En ook staatssecretaris Ross-Van Dorp deed haar best. Minister Verdonk, verantwoordelijk voor vreemdelingenbeleid, kan misschien nog iets bereiken, zo hoopt men.

Prins Harry naar militaire academie

De rebelse 'party-prins' Harry, de jongste zoon van de Britse kroonprins Charles en wijlen prinses Diana, kan z'n liefde voor militaire uniformen sinds vandaag een wat serieuzer gestalte geven.

Hij is gisteren, vergezeld van z'n vader, aangekomen op de officiersopleiding aan de militaire academie van Sandhurst in Zuid-Engeland. Hij zal daar samen met 271 andere rekruten gedurende 44 weken worden opgeleid en daarom voorlopig niet naar huis kunnen, burgerkleding kunnen dragen of alcohol mogen drinken. Daarbij zal hij het de komende weken moeten stellen met een eenvoudig ingerichte kamer, voorzien van een eenpersoonsbed, wastafel en kledingkast.

'Makkelijk raketten met radioactieve lading te kopen'

static en sjorti hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een Britse onderzoeksjournalist heeft aangetoond hoe gemakkelijk het is om aan raketten met een radioactieve lading kunnen komen. Dat meldde The Sunday Times gisteren. Dergelijke raketten zijn welliswaar niet extreem gevaarlijk, maar als 'vuile bom' zijn ze wel effectief in het veroorzaken van grote paniek en overlast, doordat ze de omgeving in een straal van dertig kilometer rond de inslag met radioactiviteit kunnen besmetten.

De journalist had zich in Moldavië voorgedaan als wapenhandelaar die optrad als tussenpersoon voor islamitische terroristen. Bij een legerdump in de afvallige provincie Transdnjestrië kon hij voor een bedrag van een half miljoen dollar drie raketten gevuld met radioactief materiaal kopen. Via een bank in Cyprus kon de transactie worden voldaan; daarna zouden de raketten via de grens met de Oekraïne worden weggesmokkeld naar de plaats van bestemming.

De raketten waren zogeheten Alazan raketten, met een bereik van ca. 12 kilometer, en werden in het Sovjet-tijdperk vooral gebruikt voor het doen van meteorologisch experimenteel onderzoek.

De grote sprong

Toen enige tijd geleden bekend werd dat er volgend seizoen voor het eerst sinds 1987 waarschijnlijk geen (nieuwe) afleveringen van Star Trek op TV te zien zouden zijn, werd er door fans en bedrijven in de ruimtevaartsector geld ingezameld om het toch mogelijk te maken een nieuwe serie afleveringen te produceren. Daar werd door veel mensen wat lacherig over gedaan, maar de waarde van de serie voor de sector is enorm. Niet alleen voor de investeringen die fans van de serie doen in de sector, maar ook omdat die serie een droom bij het publiek - en dus ook bij de politiek - in leven houdt.

Vierde landstitel op rij voor Lyon

Olympique Lyon heeft voor de vierde keer op rij de landstitel in Frankrijk veroverd.De ploeg van coach Paul Le Guen deed dit door de thuiswedstrijd tegen Ajaccio AC met 2-1 te winnen.

De nummer twee, Lille OSC, staat nu op een onoverbrugbare achterstand van elf punten. Lyon is de derde club die vier keer op rij Frans kampioen wordt.

Saint-Étienne (1967, 1968, 1969, 1970) en Olympique Marseille (1989, 1990, 1991, 1992) gingen Lyon, dat in 2002 voor het eerst in de geschiedenis landskampioen werd, voor. In de zes grote Europese competities staan het record op vijf landstitels op rij. Real Madrid deed dat twee maal in Spanje, en Juventus en Torino deden dat in Italië.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.