Turnsters Orlov overwegen boycot EK

Olga (Nuongirl)
De turnsters Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Loes Linders overwegen om de Europese kampioenschappen turnen te laten schieten, omdat hun Russische coach Boris Orlov niet mee kan naar Hongarije. Orlov beschikt momenteel niet over de juiste identiteitspapieren. De Europese kampioenschappen zijn in van twee tot en met vijf juni in Debrecen.

Door problemen met de IND en het Russische consulaat heeft Orlov, die sinds 1985 in Nederland verblijft, momenteel geen verblijfsvergunning. Zijn Russisch paspoort verloopt op 20 mei. "Vanaf die dag ben ik Niemand Orlov", zei de Russische coach van De Hazenkamp met gevoel voor cynisme.

De drie Nederlandse turnsters, de besten van Nederland, plaatsten zich zondag voor het EK, maar vinden dat ze zonder hun coach niet goed kunnen presteren. "Ik vind het echt belachelijk dat Boris niet mee mag", aldus nationaal kampioene Harmes. "Hij is al zo lang in Nederland."

De turnsters willen hem er in Hongarije per se bij hebben. Als trainer, als vertrouwensman en voor de veiligheid. "Wie moet me anders vangen als ik val?", vroeg Van de Leur zich af.

Orlov raakte in de problemen toen hij een nieuw paspoort wilde aanvragen. Het oude verliep, waardoor ook zijn verblijfsvergunning automatisch verviel. Bij twee instanties moest hij een aanvraag indienen. Zonder verblijfsvergunning van de IND geeft het Russisch consulaat geen paspoort en andersom, maar voorlopig heeft Orlov geen van beide.

Inmiddels is men bezig om iets aan de situatie te doen. Voorzitter Erica Terpstra van het NOCNSF heeft al contact gezocht met haar Russische collega. En ook staatssecretaris Ross-Van Dorp deed haar best. Minister Verdonk, verantwoordelijk voor vreemdelingenbeleid, kan misschien nog iets bereiken, zo hoopt men.