McEwen pakt dagzege en roze in Giro

Robbie McEwen heeft in een massasprint de tweede etappe weten te winnen. Door de bonificatiesecondes pakt hij ook de roze trui af van Paolo Bettini.

Philippe Schnyder, Freddy Bichot, Roy Sentjens namens Rabobank en namens Nederland Bram Schmitz openden de etappe met hun ontsnapping. Moreno Di Biase en Sven Krauss, de leider in het klassement van de tussensprint sprongen achter de koplopers aan en zo ontstond een kopgroep van zes man. Aangezien de aankomst perfect leek voor een sprint liepen ze nooit te ver weg en kregen ze maximaal vijf minuten voorsprong van het peloton.

Op 25 kilometer voor de streep werden de vluchters dan ook teruggepakt en vanaf dan hielden de sprintersploegen het tempo hoog. Op het laatste klimmetje deed CSC dat, om Basso goed vooraan te houden, maar daarna is het weer de trein van Fassa Bortolo die het tempo bepaalde. De weg naar de finish was de laatste vier kilometer één rechte lijn, dus de trein kon perfect zijn werk doen.

Er waren echter meer sprinters met plannen en in de laatste kilometers verliep het chaotisch. Petacchi kwam ingesloten te zitten als Crédit Agricole Kirsipuu naar voren brengt en McEwen kon daarvan profiteren. De Australiër kon zich uit het wiel van Kirsipuu lanceren en sprintte zo naar ze zege. Door de etappeoverwinning pakt de renner van Davitamon - Lotto ook meteen de roze trui.

Uitslag etappe 2:
1 Robbie McEwen (Aus) 4.34.47
2 Isaac Galvez Lopez (Spa)
3 Robert Forster (Ger)
4 Alessandro Petacchi (Ita)
5 Baden Cooke (Aus)
6 Francisco J. Ventoso Alberdi (Spa)
7 Stuart O'Grady (Aus)
8 Steven De Jongh (Ned)
9 Paride Grillo (Ita)
10 Uros Murn (Slo)

Algemeen klassement:
1 Robbie McEwen (Aus) 9.45.14
2 Paolo Bettini (Ita) +0.18
3 Alessandro Petacchi (Ita) +0.22
4 Isaac Galvez Lopez (Spa) +0.27
5 Paolo Savoldelli (Ita) +0.30

Submitter:  Bron: FOK!