Ruim helft horeca geen condoomautomaat

Icoon Binnenlands nieuws Ongeveer 57 procent van de uitgaansgelegenheden voor jongeren heeft geen condoomautomaat. Jongeren van Soa Aids Nederland hebben een onderzoek gehouden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen. De jongeren gingen 268 gelegenheden binnen. Ze keken óf er automaten waren, of ze gevuld waren, en of ze niet al te erg in het zicht hingen.

Ook was belangrijk of er zowel op de dames- als de herentoiletten automaten hingen. Aan goedgekeurde bars en discotheken reikten de jongeren het safe-sex keurmerk uit.

Een reden voor het ontbreken van automaten is bijvoorbeeld vandalisme. Voor een Eindhovense gelegenheid reden om condooms achter de bar te verkopen. Voor veel jongeren is dit echter te opvallend.

Het was de eerste keer dat Soa Aids Nederland een dergelijk onderzoek deed. De actie was de start van de Nationale Vrij Veilig Campagne van dit jaar. De campagne van vorig jaar 'Wie laat zich dan ook naaien zonder condoom' is uitgebreid met het thema 'De beschikbaarheid van condooms'. Met reclame op toiletten en in advertenties maakt Soa Aids Nederland duidelijk dat het belangrijk is altijd condooms bij je te hebben.

Dit bericht was gesubmit door xippie