'Staatsexamen' rijbewijs afgeschaft

Esther (Ole)
BrauN en Wickedman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Peijs van Verkeer wil het staatsexamen voor rijbewijzen afschaffen. Tot medio 2006 zal het nog mogelijk zijn een staatsexamen af te leggen. Dit staatsexamen is bedoeld voor kandidaten die binnen 5 jaar 4 keer zijn gezakt voor hun rijexamen. Tijdens dit examen wordt de leerling meer op zijn gemak gesteld, heeft langer de tijd en de plaats waar het examen wordt afgenomen is rustiger. Het aantal geslaagden ligt volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ongeveer vijftien procent hoger dan bij gewone rijexamens.

Volgens Peijs echter is het belangrijk dat het examen voor iedereen hetzelfde is, omdat het "gewenste niveau van bekwaamheid" ook voor iedereen gelijk is. De minister is wel van mening dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor kandidaten met faalangst. Na overhandiging van een doktersverklaring kunnen deze straks al direct een speciaal examen afleggen. Nu kan dat pas na vier keer zakken.

In augustus volgend jaar wordt een compleet nieuw rijexamen ingevoerd. Het CBR gaat kandidaten meer toetsen op hun verkeersinzicht en het inschatten van risico's.


felbegeerd..