Dodelijke brand A'dam in Opsporing Verzocht

IcoonDe brandstichting in Amsterdam van afgelopen maart in een woonhuis aan het Pierre Cuypershof in de wijk Geuzenveld, waarbij de 65-jarige Daan de Haas om het leven kwam, komt vanavond in Opsporing Verzocht. De politie meldde indertijd meteen al dat de brand was aangestoken. Op de deur van het slachtoffer bleek een soort hakenkruis te zijn gekerfd.

Buurtbewoners vreesden voor een racistische aanslag, omdat het slachtoffer zich nogal eens kritisch zou hebben uitgelaten over allochtonen. Volgens sommigen had hij het ook geregeld aan de stok met allochtone hangjongeren in de buurt.

Begin vorige maand werd al duidelijk dat er geen snelle doorbraak in de zaak te verwachten viel. Over het onderzoek naar de dood van De Haas liet de politie niets los. Niet tegen de pers, maar ook niet tegen de nabestaanden. ''Het onderzoek loopt'', was het enige dat justitie toen kwijt wilde.

Groepje jongeren
Nu laat justitie weten dat uit onderzoek een aantal zaken naar voren is gekomen. Zo hebben getuigen kort voor de brand een groepje jongeren op het eind van het huizenblok aan het Pierre Cuypershof hoek Sam van Houtenstraat gezien. Tevens zijn twee personen gezien die na de explosie richting Sam van Houtenstraat renden. Andere personen renden weg richting Aalbessensstraat en richting de nabijgelegen sportvelden.

Verder is duidelijk dat er op de hoek Pierre Cuypershof/Sam van Houtenstraat een auto met draaiende motor en één geopend portier heeft gestaan. Daar is iemand ingesprongen en de auto is hard weggereden. Ook is er een motorrijder gesignaleerd die stilstond en die aan het telefoneren was. De politie is naar beide op zoek.

Als laatste sluit de politie een verband niet uit met een autobrand in de A. M. de Jongstraat, vlakbij de Cuypershof, een half uur na de brand in de woning van De Haas.

Er is een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot aanhouding van de dader(s).