Drie jaar voor plan aanslag op moskee

Rob (R@b)
FOKwa en Bralkruk hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De 20-jarige Peter G. uit Tienray is vanmiddag door de Roermondse rechtbank veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens het voorbereiden van een aanslag op een moskee in Venray. Eerder werd in deze zaak al de 24-jarige Stefan van T. uit Kronenberg tot twee jaar cel veroordeeld. Twee anderen kregen eerder enkele maanden cel wegens het verlenen van hand- en spandiensten.

G. werd samen met Van T. kort na de moord op Theo van Gogh 's nachts bij de moskee door de politie aangehouden na een tip. In hun auto lagen molotovcocktails. Volgens de rechter kan niet worden bewezen dat de mannen de moskee, waarin zich mensen bevonden, daadwerkelijk op dat moment hadden willen aansteken. Wel is er volgens de rechter sprake van het treffen van voorbereidingshandelingen.

G. gaf toe dat hij al langer van plan was om met brandbommen een aanslag te plegen op een moskee. De politie trof in zijn huis onder meer een terroristisch handboek aan alsmede een handleiding voor het fabriceren van molotovcocktails.

De rechtbank rekent het G. zwaar aan dat hij een negatieve bijdrage heeft willen leveren aan de gevoelens van angst en onrust die vorig jaar november ontstonden. Alle veroordeelden zijn zogeheten 'Lonsdale-jongeren'.