FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 mei 2005

Dakloze vrouw vindt fortuin op schoot

IcoonEen dakloze Poolse vrouw kon haar ogen niet geloven toen ze, na de nacht te hebben doorgebracht in de buurt van het centraal station van Warschau, wakker werd en een enveloppe op haar schoot aantrof. In de enveloppe zat een geldbedrag van 41.000 zloty's, omgerekend een kleine tienduizend euro. Op de enveloppe stond geschreven: voor de daklozen.

Desondanks hield de vrouw, ervan overtuigd dat het geld niet voor haar bedoeld was, het geld niet zelf, maar bracht het naar een nabijgelegen politiebureau. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van het geld, maar mocht dat geen resultaat opleveren dan zal de eerlijke vindster het geld terugkrijgen, zo melden lokale media.

Niets is zo groot als de balk in je eigen ogen

'Er is geen macht zo sterk als de macht van vrijheid', zei hij. Wie? Bush, tijdens de herdenking op Nederlandse bodem. Bush, onze voorvechter. De man die de geschiedenis in zal gaan als de Nostradamus van de 21ste eeuw. Hij heeft alles voorzien. Van de val van Bagdad tot de democratisering van de Afghaanse grotbewoners. Is het een vogel, is het een vliegtuig? Nee het is Airforce One, en hij is geland in Maastricht. Hij komt ons vrijheid brengen.

Brieven van Van Gogh en Büch in boekvorm

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Eind mei zal er een boek worden uitgegeven dat een briefwisseling omvat tussen Theo van Gogh en Boudewijn Büch. Het boek zal worden uitgegeven door XX Uitgevers in Amsterdam en bevat brieven die vanaf september 1993 tot februari 1995 al werden gepubliceerd in het Amsterdamse universiteitsblad Folia. Het Boudewijn Büch-gezelschap BüchMania maakte dit vandaag bekend.

Het boek, getiteld 'Theo van Gogh - Wassenaarse brieven, Brieven aan Boudewijn Büch', zal verschijnen in een eenmalige, kleine oplage. Het voorwoord van het boek is geschreven door Theodor Holman, die een goede vriend was van Van Gogh. De antwoordbrieven van Büch aan Van Gogh zijn in samenvatting opgenomen. In die briefwisselingen dreven Van Goghs tirades Büch regelmatig tot wanhoop. Uit een retrospectieve column, die Folia vorig jaar publiceerde (pdf, zie pag. 4):
Voortdurend greep Van Gogh in zijn tirades terug op de Tweede Wereldoorlog, tot wanhoop van Büch: "Ik word gek van dat columnistengedoe en al die opgeklopte haat en nijd. Je wordt ongetwijfeld beroemd en berucht met dat gehak en getak, maar aan mij is het niet besteed. Hoewel je natuurlijk van mij alles mag schrijven, omdat ik nu eenmaal de meest absolute persvrijheid voorsta."

Schrijver, wereldreiziger, verzamelaar en programmamaker Boudewijn Büch overleed op 24 november 2002 onverwacht aan een hartstilstand. De brute moord op filmmaker en columnist Theo Van Gogh werd wereldnieuws op 2 november 2004.

Dit spel ROCKT!!!

Voor een topless voorproefje klik HIER.

Weleens een kantoorbaan gehad bij een beetje beursgenoteerd bedrijf? Aangezien dit soort bedrijven een pesthekel hebben aan schadeclaims, installeren de vriendelijke mannen van IT dan meestal programma's als workpace of breakreminder. Dit soort programma's vragen je op de gekste momenten micropauzes te nemen, en meestal loggen ze ook nog of jij je hieraan houdt of niet. Dat ze loggen dat jij dit 'handige programma' uitzet lijkt me vanzelfsprekend. Kortom, gewoon een soort van RSI-alibi voor de chefetage.

Persoonlijk echter denk ik dat de grootste schade wordt aangericht door dit soort spelletjes.

Autowas-frequentie bepaald door sterrenbeeld

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Brits bedrijf dat auto-onderhoudsproducten produceert heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen sterrenbeeld en autowassen. Autobezitters met als sterrenbeeld Kreeft, Vissen, Stier, Steenbok of Weegschaal doen het minst aan het schoonhouden van hun auto. Zij slaan pas aan het poetsen als hun voertuig 'te vies om in te rijden' is.

Mensen die geboren zijn onder de sterrenbeelden Waterman, Ram, Schorpioen en Leeuw wassen hun auto juist iedere week. Boogschutters en Tweelingen houden het op iedere twee weken en Maagden vinden eens in de vier weken voldoende.

Overigens vindt eigenlijk niemand autowassen leuk. Op de vraag wat voor klusje mensen liever zouden doen antwoordde ongeveer een derde: grasmaaien. Leeuwen, Stieren en Vissen gaan over het algemeen liever koken. Schorpioenen en Weegschalen wassen de vaat met meer plezier dan de auto, en één op de drie Watermannen ruimt nog liever huisvuil op dan dat hij de auto wast.

Screenshots en info over Need for Speed: Most Wanted

In een interview met Michael Mann (voormalig lid van het Metroid Prime team) heeft de site 1-up informatie over de aankomende Need for Speed: Most Wanted game gekregen.

Allereerst zal Most Wanted een soort mix tussen de klassieke Need for Speed en de Underground serie worden. Je zal weer overdag kunnen racen tegen anderen én er zal weer politie zijn die er alles aan zal doen om jou te stoppen. Echter zal er in de game ook een uitgebreide tuning aspect zitten, iets wat NFS: Underground (2) weer zo populair maakte.
In NFS: Most Wanted zal je uiteindelijke doel worden om de Most Wanted racer ter wereld te worden.

Over de auto's is nog vrij weinig te zeggen, al zal er veel meer keus zijn dan in de vorige NFS games. Ook zullen deze in klassen als import tuners, super cars, muscle cars en sports cars worden ingedeeld. Naast veel auto's schijnt de politie een goede AI te krijgen waardoor ze je het knap lastig kunnen maken. Hiervoor is echter ook weer wat bedacht, in elk level zal er naast de gewone route afsnij mogelijkheden te vinden zijn zodat je de cops toch voor zal kunnen blijven. Ook zal er weer de mogelijkheid zijn om normaal door de stad heen te rijden als in Underground 2.

Wie het hele (4 pagina's tellende) interview wilt lezen kan dit hier doen.


Vooruitblik TMS Hamburg

Na overwinningen in Rome en Monte Carlo is Rafael Nadal dé te kloppen man in Hamburg. Het toernooi dient als de laatste voorbereiding op Roland Garros.

Masters Series Hamburg

Het Tennis Masters Series toernooi in Rome is het derde TMS toernooi op het gravel, na Monte Carlo en Rome. Mocht Rafael Nadal winnen, dan schrijft de jonge Spanjaard geschiedenis want hij is dan de eerste speler die Monte Carlo, Rome en Hamburg in één jaar weet te winnen. Alleen Gustavo Kuerten wist alle toernooien te winnen, maar niet in één jaar.

In Hamburg gaat de confrontatie waarschijnlijk weer tussen de Spaanse en Argentijnse tennissers. De favorietenlijst voor Hamburg is erg lang. Tot de topfavorieten behoren Nadal, Coria, Federer en Gaudio. Andere spelers die zeker een kans maken zijn Agassi, Roddick, Ferrer en Nalbandian.

Plaats:Hamburg, Duitsland.
Datum:09 Mei – 15 Mei 2005.
Deelnemers:64.
Ondergrond:Gravel.
Prijzengeld:¤ 2,082,500.
Titelverdediger:Roger Federer (Zwi).
Site:Klik.

Barça na zege dicht bij de titel

Met nog drie wedstrijden te spelen, heeft FC Barcelona de titel in Spanje bijna binnen. De lastige westrijd tegen Valencia werd met 0-2 gewonnen.

Van de vier resterende wedstrijden was de uitwedstrijd tegen Valencia op papier de lastigste. In Mestalla klopte de ploeg van Frank Rijkaard regerend kampioen Valencia met 2-0, waardoor de Spaanse titel een stuk dichterbij is. FC Barcelona legde de basis voor de overwinning in de eerste helft. De twee spelers die het seizoen de meeste kleur gaven, maakten de doelpunten: Ronaldinho en Eto'o.

Met de zege kan Barça de landstitel nauwelijks nog ontgaan. Met nog drie speelronden op het programma hebben de blaugranas zes punten meer dan Real Madrid. Eén zege is genoeg voor de eerste landstitel sinds 1999 voor FC Barcelona.

Fédrigo wint Vierdaagse van Duinkerke

Pierrick Fédrigo (Bouygues Telecom) heeft de Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam geschreven.

In de vijfde en afsluitende etappe van de Vierdaagse, over 165 km van Bourbourg naar Duinkerke, kwam de leidende positie van Fédrigo niet meer in gevaar.

Alle vluchtpogingen werden namelijk teniet gedaan door de verscheidene sprintersploegen in het peloton. Zij wouden namelijk graag gezamenlijk aan de laatste rechtlijn in de straten van Duinkerke beginnen. Zo werd tien kilometer voor de meet de laatste vlucht onschadelijk gemaakt.

Op het laatste rechte stuk naar de finish wist de Pool Adam Wadecki (Intel-Action), broer van Piotr, vervolgens de spurt te winnen. Hij was de snelste voor de Litouwer Tomas Vaitkus (Ag2r) en de Amerikaan Fred Rodriguez (Davitamon-Lotto).

Uitslag vijfde etappe
1 Adam Wadecki (Pol/Intel-Action) 3.43.19 (44.466 km/h)
2 Tomas Vaitkus (Lit/Ag2r) z.t.
3 Fred Rodriguez (VS/Davitamon-Lotto)z.t.
4 Crescenzo D'amore (Ita/Acqua & Sapone) z.t.
5 Saulius Ruskys (Lit/Agritubel) z.t.

Eindklassement
1 Pierrick Fedrigo (Fra/Bouygues Telecom) 17.31.36
2 Vladimir Jefimkin (Rus/Barloworld) + 0.12
3 Christophe Moreau (Fra/Credit Agricole) + 0.19
4 Petr Bencik (Tsj/Ed' System) + 0.21
5 Linus Gerdemann (Dui/CSC) + 0.22

Nadal wint ook in Rome

De Spanjaard Rafael Nadal heeft zijn goede vorm meegenomen naar Italië. In het Masters Series toernooi van Rome won Nadal in een thriller van Guillermo Coria.

In een herhaling van de finale van Monte Carlo van vorige week, won Nadal opnieuw van Guillermo Coria. De Argentijn maakte het Nadal in de vijf uur durige partij erg lastig en moest zich pas na vijf sets gewonnen geven: 6-4, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6 (8).

Voor de 18-jarige Nadal is het derde finale in de Masters Series op rij. In Miami verloor hij nog van Federer, maar in Monte Carlo en nu in Rome is hij ongenaakbaar. Het is voor het eerst sinds Gustavo Kuerten dat een speler Monte Carlo en Rome achter elkaar wint.

Op het Masters Series toernooi van Hamburg (volgende week) kan Nadal nog een record vestigen. Weet hij ook dit toernooi te winnen, dan is hij de eerste speler die alle drie de Masters Series toernooien op het gravel in één jaar weet te winnen.

CSKA Moskou toch in finale

CSKA Moskou mag toch de UEFA Cup finale spelen tegen Sporting Lissabon. Dit heeft de disciplinaire comissie van de UEFA bepaald.

Tijdens de wedstrijd CSKA Moskou - Parma in de halve finales van de UEFA Cup, gooiden Russische supporters vuurwerk op het veld. Hierbij werd doelman Bucci van Parma geraakt aan het hoofd.

Parma diende een protest in om het resultaat (3-0) te laten veranderen. De UEFA beliste dat CSKA Moskou twee wedstrijden zonder publiek (waarvan één voorwaardelijk) moet spelen. De club kreeg ook een boete van ¤ 65.000.

'Links' voorkomt mars van extreem-rechts in Berlijn

Zo'n tienduizend meest linkse betogers hebben in Berlijn voorkomen dat ruim 3.000 rechts-extremisten en neo-nazi's een protestmars konden houden. Extreem-rechts (de NPD) had toestemming gekregen om te protesteren op de zogeheten 'Dag van de Bevrijding', waarop officieel herdacht wordt dat nazi-Duitsland zestig jaar geleden capituleerde. De rechts-extremisten wilden duidelijk maken dat het afgelopen moet zijn met wat zij noemen ''de schuldcultuur'' rond de Tweede Wereldoorlog.

Toen de tegenbetogers richting de bijeenkomst van extreem-rechts optrokken greep de oproerpolitie, met 6.000 agenten aanwezig, in. Extreem-rechts kon wel bijeenkomen op de Alexanderplatz en toespraken houden, maar mocht van de politie om ongeregeldheden te voorkomen geen protestmars houden. De voorgenomen mars van extreem-rechts werd in de Duitse pers als de Schandmarsch omschreven.

In eerst instantie wilden de rechts-extremisten in een protestmars langs het nieuwe holocaust-monument en de Brandenburger Tor lopen. Daar staken rechters echter een stokje voor, nadat het parlement een wet daarvoor aanpaste. Bij de Brandenburger Tor werd vanmiddag het Feest rond de Democratie gehouden.

Zaterdagavond demonstreerden ongeveer 25.000 mensen in Berlijn tegen oorlog, racisme en rechts-extremisme. De betogers vormden een enorme keten van circa 33 kilometer door de Duitse hoofdstad en lieten fakkels, kaarsen en aanstekers branden. De lange sliert liep van de wijk Spandau in het uiterste westen, dwars door de Brandenburger Tor in het centrum, tot Mahlsdorf in het meest oostelijke deel van Berlijn.

Vijf gewonden na ongeval pretpark Toverland

scannerrob, Tim, sjorti en pven hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Bij een ongeval met een wildwaterbaan in het Limburgse pretpark Toverland zijn zondagmiddag vijf gewonden gevallen. De gewonden zaten in een bootje in de vorm van een boomstam op een wildwaterbaan, toen de boomstam uit de bocht vloog. Dat heeft de politie zondag gemeld. Vier van de vijf gewonden moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

De attractie is direct gesloten door het park, en de IGB/KvW stelt een onderzoek in. De boomstam werd tijdens een afdaling onvoldoende afgeremd door het water, waardoor de snelheid te hoog werd. Daarop kwam de achterkant los van het water, en vloog de boomstam met inzittenden en al uit de baan.


De 'Back Stroke' uit pretpark Toverland

'Warme Golfstroom komt stil te vallen'

De warme Golfstroom die West-Europa een zachter klimaat geeft, is aan het stilvallen. Dat komt door de invloed van de opwarming van de aarde, hetgeen weer komt door het broeikaseffect, zo stellen wetenschappers.

Met de Golfstroom komt warm zeewater uit de Golf van Mexico naar het noorden van de Atlantische Oceaan. Daar bevriest het aan de Noordpool. Het overblijvende water is daardoor zouter en zakt naar beneden, waarna het in zuidelijke richting weer terugstroomt.

Maar omdat de ijskappen onder invloed van de opwarming van de aarde afsmelten, wordt het water bij de Noordpool zoeter. Hierdoor wordt het zinken van het water, wat 'de motor' is voor de Golfstroom, tegengegaan. De motor van van de Golfstroom komt dus als het ware stil te vallen.

Arsenal tweede, Liverpool geen CL

De wedstrijd Arsenal - Liverpool is geëindigd in 3-1, en door de zege van Arsenal zijn er een aantal belissingen gekomen in de Premier League.

Arsenal was op Highbury een stuk frisser dan Liverpool, dat dinsdag ten koste van Chelsea de Champions League-finale bereikte. Binnen een half uur leidde Arsenal met 2-0, door goals van Pires en Reyes. Na rust deed Gerrard met een vrije trap nog wat terug, maar Arsenal kwam niet echt in de problemen. In de slotfase maakte Fabregas er 3-1 van, na voorbereidend werk van invaller Dennis Bergkamp.

Arsenal is door de overwinning zo goed als zeker van directe plaatsing voor de Champions League. The Gunners hebben zes punten voorsprong op Manchester United, en een beter saldo. Theoretisch kan Manchester nog de tweede plaats behalen, maar de kans daarop is erg klein. In Engeland worden nog twee wedstrijden gespeeld.

Door de nederlaag van Liverpool is Everton definitief verzekerd van de vierde plaats en mag het voorronde Champions League spelen. Mocht Liverpool de Champions League winnen, dan nog mag het volgend seizoen niet meedoen op het hoogste Europese podium.

Wigan Atheltic promoveert naar EPL

De Engelse club Wigan Athletic is zeker van promotie naar de Premier League. Het is voor het eerst dat Wigan op het hoogste niveau gaat uitkomen in Engeland.

Wigan Athletic speelt komend seizoen voor het eerst in het Premiership. The Latics wonnen hun laatste duel in het Coca-Cola Championship met 3-1 van Reading en verzekerden zich daarmee van de tweede plaats achter Sunderland, dat eveneens direct promoveert.

Met de promotie neemt de opmars van Wigan grote vormen aan. Twee jaar geleden promoveerde het nog uit de Second Division. Manager Paul Jewell van Wigan mag van voorzitter Whelan nu zelf bepalen of hij voor drie, vier of vijf jaar bijtekent.

De derde promovendus moet komen uit Ipswich Town, Derby County, Preston North End of West Ham United. Deze clubs gaan via een play-off bepalen wie het laatste ticket krijgt voor het Premiership.

Henin-Hardenne wint in Berlijn

Justine Henin-Hardenne heeft het WTA-toernooi van Berlijn gewonnen. In de finale versloeg ze de Russische Nadia Petrova met 6-3, 4-6, 6-3.

Het is voor Henin de derde titel op rij in 2005, na overwinningen in Charleston en Warschau. De Belgische is nu 17 wedstrijden ongeslagen. In Berlijn won zij tevens voor de derde keer, na 2002 en 2003.

Door de regen was het gravel in Berlijn langzaam geworden en daar wist Henin van te profiteren. Zo lokte ze Petrova met gevarieërd spel naar het net, om daar genadeloos gebruik van te maken.

Amsterdamse wethouder Huffnagel treedt af

Aka-Zigor had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amsterdamse wethouder van Economische Zaken en Financiën Frits Huffnagel maakte vandaag tijdens een persconferentie in het stadhuis bekend dat hij aftreedt. Hij kwam enkele weken geleden in opspraak omdat hij als fractievoorzitter van de VVD verzuimde 20.000 euro aan gekregen onkostenvergoeding te melden aan de belastingdienst.

Huffnagel zei in een emotionele verklaring dat hij geen steun meer had van de PvdA, de grootste coalitiepartner. "Ik treed af, omdat mijn positie te wankel is geworden. Een wethouder heeft het vertrouwen van de gemeenteraad nodig om goed te kunnen functioneren", aldus Huffnagel.

Frits Huffnagel kreeg in 2002 en 2003 geld van de Stichting Bestuursassistentie VVD als onkostenvergoeding, zoals telefoon-, reis- en representatiekosten. Hij was tevens voorzitter van deze stichting. De fout werd ontdekt na een onderzoek van de accountantsdienst van de gemeente. Hij heeft inmiddels de ontvangen 20.000 euro teruggestort naar de stichting, wil zelf de eventuele naheffing en boete betalen en heeft al eerder in een brief zijn excuses aangeboden aan alle leden van de gemeenteraad.

De VVD'er wil de affaire op 'een nette wijze' afhandelen en is trots op wat hij heeft bereikt: "Met een gevoel van trots kijk ik terug op mijn periode als wethouder met hoogtepunten als het vorig jaar sluitend krijgen van één van de moeilijkste begrotingen in de afgelopen jaren zonder de lasten af te wentelen op de Amsterdammer". Andere successen zijn volgens hem de de herinvoering van de Koninginnenacht, het binnenhalen van Bollywood en de aanpak van intolerantie tegen moslims, homoseksuelen, joden en andere minderheidsgroepen.

Frits Huffnagel treedt af

Mogelijk meer teams met tweede tank

Nadat eerder deze week BAR werd geschorst vanwege het gebruik van een auto die onder de 600 kilo zou wegen zijn er nu geruchten dat meerdere teams met hetzelfde tanksysteem rijden. Drie andere teams zouden gebruik maken, of hebben gemaakt, van dezelfde twee tank configuratie zoals die ook in de BAR zat.

In Imola werd alleen de BAR wagen door de stewards van de FIA bekeken. Volgens FIA president Max Mosley was er geen reden om te denken dat andere teams ook vals zouden spelen.

De leverancier van het tank systeem aan BAR, het bedrijf ATL, heeft nu echter gezegd dat bijna identieke systemen zijn verkocht aan verschillende andere Formule 1 teams. Dit klopt volgens Mosley wel, maar volgens hem zou alleen BAR de tweede tank als ballasttank te gebruiken.

Hockey: gevestigde namen degraderen

De afloop van de nationale hockeycompetitie werd dit jaar zowel bij de heren als bij de dames gekenmerkt door het afzakken van een hockeybolwerk. Het Utrechtse Kampong en het Wassenaarse HGC zullen volgend jaar een niveau lager spelen.

Heren

Voor de laatste speeldag was reeds bekend dat Bloemendaal, Oranje Zwart, SCHC en Amsterdam de play-offs om het landskampioenschap zullen gaan spelen. De degradatiestrijd was echter bloedstollend. Laren mocht op eigen veld met het Utrechtse Kampong uitmaken wie er af zou zakken. Kampong kwam daarbij net tekort (3-2) Later bleek ook Breda te hebben verloren bij HCKZ (3-2), waarmee een gelijkspel voor beide clubs al voldoende had geweest om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Laren is dankzij de zege echter veilig, Kampong -de op een-na-grootste club van Nederland- moet een niveau lager gaan spelen. Het Amsterdamse Pinoke en nieuwkomer Breda zullen het vege lijf moeten zien te redden middels de nacompetitie.

Play-offs best-of-three:
Amsterdam - Bloemendaal
SCHC - Oranje Zwart

Dames

Ook in de damescompetitie werd onderin nog flink gestreden. Hier wist SCHC zich middels een knappe 2-3 zege op Laren wel te handhaven. Push uit Breda en Oranje Zwart uit Eindhoven gaan de nacompetitie in. Het Wassenaarse HGC, ooit een grootheid, was reeds gedegradeerd en nam met een 4-0 nederlaag bij Kampong afscheid van de hoogste klasse. Regerend landskampioen Den Bosch, Amsterdam, Laren en Kampong waren reeds zeker van play-offdeelname. Amsterdam wist de laatste wedstrijd tegen Rotterdam wederom te winnen. Het liet daarmee dit seizoen enkel tegen degradant HGC (2-2) punten liggen.

Play-offs best-of-three:
Kampong - Amsterdam
Laren - Den Bosch

Schaatsers in december op examen voor Spelen

In december zullen de Nederlandse schaatsers onderling bepalen wie er naar de Olympische Spelen in het Italiaanse Turijn mogen gaan.

De tickets zullen worden verdeeld tijdens het Nederlands kampioenschap afstanden. De Nederlandse schaatsbond KNSB besloot om dat toernooi twee maanden later dan normaal te plannen. "We willen het grote wedstrijdprogramma verkleinen", aldus topsportcoördinator Ab Krook.

Het NK afstanden wordt gehouden van 27 tot en met 30 december in het Heerenveense Thialf-stadion. De Olympische Spelen in Turijn worden gehouden van 10 tot en met 26 februari.

In het kwalificatiereglement voor de Spelen is een calamiteitenparagraaf opgenomen. Topschaatsers zullen bij blessures of valpartijen de mogelijkheid krijgen voor een tweede kwalificatiekans tijdens een skate-off in januari.

BAR wil Button houden

Het team van BAR gaat alles proberen te doen om Jenson Button bij het team te houden voor volgend seizoen. Door de beslissing om BAR twee wedstrijden te schorsen zijn de geruchten dat de coureur overstapt naar Williams in 2006 alleen maar sterker geworden.

Teambaas Nick Fry heeft echter besloten om zijn eerste coureur niet zonder slag of stoot te laten gaan. "We maken het onszelf door deze nieuwe omstandigheden niet makkelijk. Maar er zijn nog voldoende races over in 2006 om te winnen. We geven niet op en we hopen Jenson voor 2006 en verder als coureur bij BAR te kunnen houden." aldus Fry.

Button heeft ondertussen aangegeven dat zijn kampioenschapaspiraties verdwenen zijn. Door het schrappen van de plaatsen van BAR uit de uitslag van de GP van San Marino heeft het team op dit moment geen punten behaald.

Bettini wint eerste etappe Giro

Paolo Bettini heeft de eerste etappe in de 88ste Giro d'Italia weten te winnen. Hij wist de sprinters te verrassen en pakt door de bonificatiesecondes ook de roze trui.

Nog steeds in het zuiden van Italië reden de renners een etappe over 208 kilometer, met een verraderlijk einde. Na 38 kilometer sloop er een klein groepje weg uit het peloton. Leonardo Scarselli, Sven Krauss, Stefano Zanini en de Nederlander Thorwald Veneberg reden al snel daarna meer dan 10 minuten vooruit.

De sprintploegen wilden het eerste hapje niet laten liggen en begonnen meteen met het terugbrengen van de achterstand van het peloton. Met name Fassa Bortolo knapte veel werk op om Petacchi in stelling te kunnen brengen. De voorsprong van de koplopers daalde tot onder de drie minuten en op een klimmetje op 50 kilometer voor de streep sprong Veneberg weg bij zijn medevluchters.

Het peloton wist echter de vluchters één voor één in te lopen en in de laatste tien kilometer begonnen de sprinters zich te plaatsen. Vanwege het klimmetje in de laatste kilometer lieten ook andere mannen zich zien. Fassa Bortolo leidde het peloton, maar in de laatste kilometer doorbrak Paolo Bettini hun plannen.

Hij springt aan de voet van het klimmetje weg en de hele organisatie bij de Fassa's verdween. Petacchi probeerde het gat zelf te dichten, maar dat lukte hem niet. Bettini weet voor het eerst in zijn carrière een etappe in de Giro te pakken en pakt meteen ook de roze trui mee. Achter hem volgde een mengeling van sprinters en klimmers.

Uitslag eerste etappe:
1. Paolo Bettini (Ita) 5.09.32
2. Robbie McEwen (Aus) +0.03
3. Alessandro Petacchi (Ita) +0.04
4. Baden Cooke (Aus)
5. Manuele Mori (Ita)
6. Erik Zabel (Ger)
7. Danilo Di Luca (Ita)
8. Mirko Celestino (Ita)
9. Damiano Cunego (Ita)
10. Mauricio Alberto Ardila Cano (Col)

Algemeen klassement:
1. Paolo Bettini (Ita) 5.10.35
2. Robbie McEwen (Aus) +0.12
3. Alessandro Petacchi (Ita) +0.14
4. Paolo Savoldelli (Ita) +0.22
5. Marco Velo (Ita) +0.25

Juventus wint topper van Milan

Juventus heeft goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap in Italië. In het San Siro werd directe concurrent Milan verslagen.

Champions League finalist AC Milan en Juventus hadden voor de aftrap van de topper een gelijk aantal punten van 76 in de Serie A. Juventus won in het San Siro met minieme cijfers van kampioen AC Milan: 0-1. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door David Trezeguet. Door de winst loopt de Oude Dame drie punten uit en heeft de beste papieren voor het kampioenschap. Er worden nog drie wedstrijden gespeeld in Italië.

In de strijd om de overige Champions League plaatsen, hebben Internazionale (3-0 tegen Brescia), Sampdoria (3-0 tegen Lecce) en Udinese (1-0 tegen Lazio Roma) goede zaken gedaan.

Belangrijke punten in de strijd tegen degradatie werden bepaald door Atalanta Bergamo (2-1 tegen Messina) en Parma (2-1 tegen AS Roma). Fiorentina won met 2-1 het degradatieduel met Chievo.

Uitslagen:

Sampdoria - Lecce 3-0
Reggina - Bologna 1-1
Parma - AS Roma 2-1
Milan - Juventus 0-1
Livorno - Siena 3-6
Lazio Roma - Udinese 0-1
Chievo - Fiorentina 1-2
Atalanta - Messina 2-1
Brescia - Internazionale 0-3
Cagliari - Palermo 0-0

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 18)

Een volledig competitieprogramma dit weekend. De kaarten bovenin lijken geschud, kampioen PSV speelt ook volgend jaar Champions League en de nummer twee, Ajax is al zeker van het spelen van de voorronde van datzelfde bekertoernooi. Alleen onderaan de ranglijst is het nog echt spannend.

Feyenoord ging met 2-0 kansloos onderuit in de Goffert tegen NEC. De Rotterdammers speelden een slechte wedstrijd en mochten blij zijn dat de uitslag niet hoger was uitgevallen. In de stand veranderde er niets voor de Rotterdammers, ze staan nog steeds vierde, met vijf punten voorsprong op SC Heerenveen, dat zaterdag thuis met 2-2 gelijkspeelde tegen Willem II.

PSV won thuis vrij eenvoudig van De Graafschap met 4-1. Door het verlies van de club uit Doetinchem komen ze nu op hetzelfde aantal punten als de nummer laatst, FC Den Bosch. Die wonnen zaterdag verrassend met 1-0 van FC Twente. Door de winst blijft de strijd om rechtstreekse degradatie spannend.

AZ verloor de uitwedstrijd bij ADO Den Haag verrassend met 1-2. Vijf minuten voor tijd stonden de Alkmaarders nog op voorsprong, maar door treffers van den Ouden en Elia ging de club toch met lege handen naar huis. Door de overwinning op AZ is ADO er nu zeker van dat ze geen nacompetitie hoeven te spelen.


Uitslagen :

Vrijdag 6 mei
NAC Breda - RBC Roosendaal 1-2

Zaterdag 7 mei
Ajax - RKC Waalwijk 4-0
SC Heerenveen - Willem II 2-2
FC Den Bosch - FC Twente 1-0

Zondag 8 mei
NEC - Feyenoord 2-0
PSV - De Graafschap 4-1
FC Utrecht - Vitesse 1-2
ADO Den Haag - AZ 2-1
FC Groningen - Roda JC 4-4

De actuele stand kan je hier vinden.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

CD: Krezip - What Are You Waiting For

Krezip is weer terug! De Tilburgse band brengt 10 mei zijn derde CD uit en staat aan de vooravond van een nieuw jaar met festivals. De afgelopen jaren speelden Jacqueline en haar bandgenoten de bekende hits van de albums "Nothing Less" en "Days Like This", maar die kennen we nu zo onderhand wel. Het werd tijd voor een nieuw album en die komt uit. Zal "What Are You Waiting For" net zo'n indruk achterlaten als zijn voorgangers?

What Are You Waiting For

Uitslagen HCE 08/05/2005

Er werden vanmiddag vijf wedstrijden gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

NEC - Feyenoord 2-0
71' Bart van den Eede 1-0 penalty
86' Andrzej Niedzielan 2-0

Geel : Ebbinge, Niedzielan (beiden NEC), Babos (Feyenoord)

PSV - De Graafschap 4-1
2' Jan Vennegoor of Hesselink 1-0
10' Jan Vennegoor of Hesselink 2-0
12' Phillip Cocu 3-0
55' Johann Vogel 4-0
84' Loïc Loval 4-1

Geel : Van Leerdam (Graafschap)

ADO Den Haag - AZ 2-1
57' Kenneth Perez 0-1
87' Geert den Ouden 1-1
89' Eljero Elia 2-1

Geel : Polak, Elia (beiden ADO), van Galen, Opdam (Beiden AZ)

FC Groningen - Roda JC 4-4
6' Erik Nevland 1-0
37' Cissé Sekou 1-1
39' Sérgio 1-2
64' Arouna Koné 1-3
65' Erik Nevland 2-3
67' Martin Drent 3-3
70' Erik Nevland 4-3
82' Arouna Koné 4-4

Geel : Koné (Roda JC)

FC Utrecht - Vitesse 1-2
16' Aleksandar Rankovic 0-1
38' Sander Keller 1-1
90'+1Stijn Schaars 1-2

Geel : Hersi, Janssen (Beiden Vitesse)
Bijz: Hans van der Haar mist in de 18e minuut een penalty.

De actuele stand kan je hier vinden.

Worms 4: Mayhem

Vroegâh, vroegâh was alles beter. De wereld was veiliger, er was minder luchtvervuiling en Worms was nog in 2D. Bijna iedereen heeft wel een deel van Worms in zijn bezit of op zijn minst een keer gespeeld. Toen, in 2004, kwam de omslag. Team 17 kwam met Worms 3D. Iedereen had hoge verwachtingen, want een van de meest geliefde gamesseries aller tijden zou de grote stap maken die veel andere franchises ook al hadden gemaakt, waarvan sommigen met groot succes. Succes was er voor Worms niet. Worms 3D was wel anders en kreeg vrij redelijke cijfers, maar de magie van de old-skool wormpjes was weg. Sindsdien heeft Team 17 het nog een keer geprobeerd met Worms: Forts Under Siege. Dit was een uiterst matige game waar nog veel in verbeterd kon worden. Is de magie terug? Lees het in onze preview.

Tweeduizend naakte mensen op de foto

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Bijna tweeduizend naakte mensen zijn zaterdagochtend in de Brugse binnenstad op drie locaties door de Amerikaanse kunstfotograaf Spencer Tunick op de foto gezet. Het evenement is onderdeel van het cultuurfestival Corpus '05, dat op 7 mei start en tot half september duurt.

De meeste mensen op de foto's zijn Belgen. De oudste deelnemer is 74, de jongste is twee jaar oud. Op de eerste foto staan 770 mensen, evenveel vrouwen als mannen, in de Stadsschouwburg. De tweede foto werd genomen op de Markt, waar alle deelnemers, 1950 in totaal, er op staan. De fotograaf liet op de derde foto 270 vrouwen in bootjes in de Brugse reien (grachten) plaatsnemen.

Het was de eerste keer dat Tunick te maken kreeg met regen. Hij moest daarom op het laatste moment wijzigingen in het plan aanbrengen. Desondanks is hij tevreden over het resultaat en bedankte de deelnemers, die toch kwamen opdagen in de barre weersomstandigheden.

Een installation zoals Tunick deze in Melbourne maakte (© Tunick)

Leers tevreden over 'grootste operatie ooit'

Icoon Binnenlands nieuwsBurgemeester Gerd Leers van Maastricht is 'tevreden en opgelucht' dat het bezoek van de Amerikaanse president Bush vrijwel zonder incidenten is verlopen. Leers was voorzitter van het beleidsteam dat het bezoek begeleidde. Hij stelt dat politie, leger, marechaussee en ambtenaren de 'grootste operatie aller tijden in Nederland' goed hebben uitgevoerd.

In totaal werden zes personen opgepakt die zich vanochtend in het verboden gebied rond het hotel waar Bush verbleef bevonden. Twee burgers die bij de aankomst van de president werden aangehouden zijn later weer vrijgelaten. Zij hadden niets gedaan, aldus de hoofdofficier van justitie in Maastricht. Bush heeft inmiddels Nederland weer verlaten, en is afgereisd naar Moskou. Morgen is daar een grote herdenking met veel internationale leiders. De president was een kleine zeventien uur in Nederland.

George en Laura Bush verlaten Nederland
George Bush en eega Laura nemen afscheid van Nederland

Korpschef scheurt met 150 km/u over A28

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe korpschef van de Drentse politie is door een journalist betrapt op roekeloos rijgedrag. De journalist zag de korpschef met meer dan 150 kilometer per uur over de A28 tussen Meppel en Assen stoof. Hij probeerde de haastige politieman nog te achtervolgen, maar moest afhaken toen hij het niet bij kon houden.

De korpschef heeft zijn overtreding toegegeven. Hij zei dat hij net als andere mensen weleens chagrijnig en ongeduldig is. Volgens hem geldt zijn voorbeeldfunctie als korpschef alleen binnen diensttijd. De politiebond NPB is op zijn zachtst gezegd niet blij met de actie van de politieman.

Formule 1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Icon Sport - Formule 1Met grote overmacht heeft Kimi Räikkönen de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Finse McLaren-coureur leidde van start tot finish. Fernando Alonso verstevigde zijn leiding in het kampioenschap met een tweede plaats. Michael Schumacher viel uit, evenals Christijan Albers.

Bij de start ging het al mis voor Minardi. Beide auto's kwamen niet weg van hun startpositie en konden nog ternauwernood ontweken worden door Rubens Barrichello en Nick Heidfeld. De Minardi's moesten naar de pits geduwd worden om daar alsnog aan de race te beginnen, maar binnen twintig ronden stonden beide wagens in het grind en kon het team naar huis.

Opvallend was het contrast tussen de twee McLaren-coureurs. Terwijl Räikkönen ronde na ronde zijn voorsprong op de rest van het veld vergrootte, overleefde Juan Pablo Montoya een spin en waren er problemen bij zijn eerste pitstop, waardoor hij een ronde later nog eens naar binnen moest.

De race was zwaar voor de banden van de meeste wagens. Michael Schumacher was daar het opvallendste voorbeeld van. In ronde 44 kreeg hij een lekke linkerachterband en moest naar de pits om deze te laten vervangen. In de ronde daarop begaf ook zijn linkervoorband het en parkeerde de Duitser zijn Ferrari in de pits en stapte uit.

Fernando Alonso kende ook veel problemen in zijn thuisrace. Hij klaagde over een slechte balans van zijn Renault, maar kon uiteindelijk wel de tweede plaats behouden. Zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella moest de neus van zijn auto laten vervangen en viel terug naar de elfde plaats, maar wist zich terug te vechten naar een vijfde plek.

Kijk voor meer Formule 1-nieuws op de FOK! F1manager!

Kluivert wil terug naar Spanje

Patrick Kluivert heeft in de Britse tabloid News of the World laten weten weg te willen bij Newcastle United.

De Magpies hebben een optie om het contract met de 28-jarige spits met twee jaar te verlengen, maar Kluivert wil zelf terug naar Spanje. Naar verluidt hebben Valencia, Sevilla FC en Real Betis belangstelling voor de spits.

Kluivert verhuisde afgelopen zomer van FC Barcelona naar Newcastle United. Daar kwam hij, op incidentele hoogtepunten na, nooit echt goed uit de verf. Kluivert speelde in totaal 24 competitieduels, waarvan veertien in de basis, en scoorde zes maal.

Uitslag Grand Prix van Spanje

Met grote overmacht heeft Kimi Räikkönen de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Finse McLaren Mercedes-coureur leidde van start tot finish. Fernando Alonso verstevigde zijn leiding in het kampioenschap met een tweede plaats. Michael Schumacher viel uit, evenals Christijan Albers.

Bij de start ging het al mis voor Minardi. Beide auto's kwamen niet weg van hun startpositie en konden nog ternauwernood ontweken worden door Rubens Barrichello en Nick Heidfeld. De Minardi's moesten naar de pits geduwd worden om daar alsnog aan de race te beginnen, maar binnen twintig ronden stonden beide wagens in het grind en kon het team naar huis.

Opvallend was het contrast tussen de twee McLaren-coureurs. Terwijl Räikkönen ronde na ronde zijn voorsprong op de rest van het veld vergrootte, overleefde Juan Pablo Montoya een spin en waren er problemen bij zijn eerste pitstop, waardoor hij een ronde later nog eens naar binnen moest.

De race was zwaar voor de banden van de meeste wagens. Michael Schumacher was daar het opvallendste voorbeeld van. In ronde 44 kreeg hij een lekke linkerachterband en moest naar de pits om deze te laten vervangen. In de ronde daarop begaf ook zijn linkervoorband het en parkeerde de Duitser zijn Ferrari in de pits en stapte uit.

Fernando Alonso kende ook veel problemen in zijn thuisrace. Hij klaagde over een slechte balans van zijn Renault, maar kon uiteindelijk wel de tweede plaats behouden. Zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella moest de neus van zijn auto laten vervangen en viel terug naar de elfde plaats, maar wist zich terug te vechten naar een vijfde plek.

Uitslag:

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:27:16.830  
2 Fernando AlonsoRenault F1  + 27.652  
3 Jarno TrulliToyota F1  + 45.947  
4 Ralf SchumacherToyota F1  + 46.719  
5 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 57.936  
6 Mark WebberBMW Williams F1  + 1:08.542  
7 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes  + 1 ronde  
8 David CoulthardRed Bull Racing  + 1 ronde  
9 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  + 1 ronde  
10 Nick HeidfeldBMW Williams F1  + 1 ronde  
11 Felipe MassaSauber Petronas  + 3 ronden  
12 Tiago MonteiroJordan Grand Prix  + 3 ronden  
13 Narain KarthikeyanJordan Grand Prix  + 3 ronden  
- Jacques VilleneuveSauber Petronas    motor
- Michael SchumacherScuderia Ferrari    lekke band
- Christijan AlbersMinardi F1    versnellingsbak
- Patrick FriesacherMinardi F1    spin
- Vitantonio LiuzziRed Bull Racing    spin
- Jenson ButtonBAR Honda    Afwezig
- Takuma SatoBAR Honda    Afwezig

Bot: Nederland is géén schoothondje van VS

sjorti en Nato hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Nederland is geen schoothondje van de VS. Dit beweert althans minister van Buitenlandse zaken Ben Bot na zijn gesprek met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice. De regering is 'eerlijk, kritisch en loyaal' tegenover Bush. Hij reageert hiermee op de enquête van RTL Nieuws, waaruit bleek dat 68% van de bevolking vindt dat de Nederlanse regering als een schoothondje van de VS gedraagt.

Verder zei Bot dat de VS wel naar Europa luistert en dat hij minister Rice altijd kan bellen. Nederland heeft volgens Bot 'gouden sterretjes' achter zijn naam, omdat het 'schouder aan schouder' optrekt met de VS in Irak en Afghanistan. Hij juicht de nieuwe koers van de VS toe en de nauwere samenwerking tussen de Amerikanen en de Europese Unie.

Turkije

Turken in Nederland zijn anders dan de Turken in Turkije. Om eerlijk te zijn had ik erg veel zin in de zon, zee en strandvakantie, maar tegen het ontmoeten van de bewoners van ons vakantieland zag ik wat meer op. Ik had verhalen gehoord over de seksisten, die hun vrouwen thuis opsloten en ondertussen achter de toeristes aangingen. Het was minder erg dan Marokko, want daar waren aan de vaders van mijn vriendinnen kamelenkuddes aangeboden in ruil voor hun dochters. Maar toch, alhoewel ik totaaaal niet racistisch ben, en allochtone mensen echt niet over één kam scheer, was ik een beetje bang. Gelukkig zaten we in een luxe hotel, van alle gemakken voorzien, waar je eigenlijk niet uithoefde.
De heenweg verliep fantastisch. We vertrokken om acht uur ’s avonds en kwamen om vier uur, midden in de nacht, in het hotel aan. Het was mijn eerste keer vliegen en ik zat bij het raampje. Helaas was het niet zo'n gigantisch heldere nacht, maar bij het landen keek ik toch wel mijn ogen uit. Lichtjes! Mooi! Prachtig! Bij het opstijgen zagen we niet zoveel, het was erg bewolkt in Nederland en zoveel lichtjes waren er nog niet aan. Aan boord kregen we veel drankjes en redelijk lekker eten (iets Ravioli-achtigs) van diverse Turkse dames. Op het vliegveld in Antalya was het even zoeken naar onze bagage, en daarna naar de bus, maar ook dat kwam goed, en de hele busreis heb ik heerlijk geslapen, behalve als ik wakker werd omdat mijn oren nog zo'n pijn deden van het iets te snelle landen.
Tot zover ging het allemaal geweldig. Ik sliep op de kamer bij mijn tante (ongeveer veertig jaartjes jong) en mijn zusje (twee jaar jonger dan ik), en op de andere kamer sliepen mijn broertje (elf) en mijn oma (66).
De eerste ochtend gingen we rond negen uur ontbijten. We waren allemaal slaperig en moe van de reis en het korte slapen. Mijn zusje had gigaaaantisch last van haar jetlag, vanwege het uur tijdverschil. Oh, wat was ze in de war en dat vertelde ze aan iedereen die het wel of niet horen wilde. Gelukkig waren de meeste mensen in het hotel Nederlands, dus kon ze haar ei bij iedereen kwijt. Het eten was verrukkelijk. Een buffet. Als je je bord leeg had, werd het onder je neus vandaan gehaald, vaak zelfs al als je het laatste broodje nog in je hand had. De obers die dit deden waren uiteraard Turks. En daar wil ik nog wat meer over vertellen. De obers. Op de tweede dag maakte we, of eigenlijk ik, want het leek net of ze allemaal mij moesten hebben, zo goed als kennis met Mehmet (dat stond op zijn kaartje). Elke keer als hij een bord had opgehaald bij een andere tafel liep hij langs die van ons, glimlachend naar mij en probeerde te laten zien hoe stijlvol hij alles wel niet deed. Hij pakte bijvoorbeeld een bord en gooide het zo’n beetje achter zijn rug langs op de stapel in zijn andere hand. Meteen als één van ons klaar was met eten, oftewel een bord leeg had gegeten, was Mehmet er als de kippen bij en nam het mee, schaapachtig in mijn richting grijnzend. Hij kwam ook vaak achter me staan, om dan, met die grijns, heel lief 'can i take your plate' te zeggen. Dat was Mehmet. Een andere ober die me opviel was Murat. Een erg aardige man van een jaar of vijfendertig. Gelijk op de eerste dag trok hij de aandacht door mijn bord weg te pakken, met eten er nog op, met de opmerking 'that’s too much for you, I will take care of it'. Ik was natuurlijk stomverbaasd, maar gelukkig gaf hij het weer terug. Een andere situatie met Murat was dat hij mijn stoel in één keer naar voren schoof, zodat ik met mijn middenrif opeens tegen de tafel zat geperst, 'omdat hij er niet langs kon', terwijl er zeker een meter afstand was tussen de achterkant van mijn stoel en het dichtstbijzijnde tafeltje. Op de laatste avond dat we er waren, probeerde hij me nog wat Turks bij te brengen. Ik moest een zinnetje nazeggen en daar achteraan kwam zijn naam. Murat lag dubbel van het lachen, en ik had natuurlijk gezegd dat ik van hem hield. Hij wilde ook het Nederlandse 'ik hou van jou' leren, en probeerde dit nog uit bij verscheidene andere Nederlandse vrouwen, die net als wij niet meer bij kwamen. Hij nodigde me nog uit voor de 'mitternachtssuppe', dan konden we beter praten, maar dat werd me wat te laat.
De derde opvallende Turkse man was Achmed. Ook hij werkte in het hotel en de obers noemde hem de beachboy. Achmed deed de handdoekservice op het strand, en hij bediende iedereen met een glimlach in de taal van de gast. Meteen de eerste dag sloten mijn broertje en hij vriendschap, en dit werd voortgezet door een flinke mep op elkaars schouders elke keer als we langs zijn tentje kwamen. Op donderdag hebben we ook nog flink met hem gekletst. Alleen op maandag, woensdag en vrijdag kon je je handdoek omwisselen voor een schone, en dit vertelde onze kameraad rustig aan alle klanten. We hebben zeker een uur bij hem gezeten, en hij vertelde dat 'he was going to merry in two days'. In gebrekig Engels, doorspekt met woorden Duits en Turks, vertelde hij ons over zijn vriendin. Hij zou haar die avond zien en dan zaterdag gingen ze trouwen. Later bleek dat het pas de verloving was, maar in ieder geval had hij er hartstikke veel zin in, en vertelde ons precies hoe de trouwceremonie in zijn werk ging. Achmed was ook een tijdje in Nederland geweest, en toen mijn broertje vroeg over de hoeren (pas bij 'women for the sex' begreep Achmed het, of niet helemaal) vertelde de beachboy grijnzend over zijn avonturen in Nederland. Achmed was zesentwintig, hij had vriendinnen over de hele wereld gehad en vooral de Russische waren goed in 'hard sex', hij rookte sinds zijn tiende en wilde er eigenlijk mee stoppen. Elke keer als er een klant kwam sprong hij op, ook als het duidelijk was dat ze voor het handdoekwisselen kwamen, wat op donderdag dus niet kon.
Erg aardige jongens en mannen dus, in het hotel. Erbuiten waren er nog een heleboel. Ik zal vertellen over het shoppen. Dit deden we bijna elke avond, gezellig met z'n vijven, in het dorpje tegenover ons hotel.
Het dorpje bestond uit een lange straat, en daarachter had je dan nog een soort centrumpje. Die straat was meestal gezellig druk, maar er bleven veel meer turken dan toeristen. Recht tegenover de uitgang van ons 'hotelpark' was een klerenwinkeltje, waar we veel shirts kopen van bekende, 'dure' merken. De verkoper heette Ben, en was een jaar of twintig. Hij keuvelde vlot in het Duits, want dat zou best onze moedertaal wel eens kunnen wezen. De turken zaten meestal op tuinstoelen voor hun winkel, en Ben kwam meteen naar ons toe rennen toen we net wat langer stil stonden voor zijn etalage. Hij sleurde ons naar binnen, en trok al bijna onze kleren uit. Mijn broertje wilde een shirt, en ook ik had wel wat behoefte aan uitbreiding van mijn garderobe. Zodra we wat leuks hadden gevonden begon het afdingen. Mijn broertje was nog in het pashokje weer terug omkleden, en de rest van de familie was aan de andere kant van het winkeltje een overhemd voor opa aan het uitzoeken. Het truitje kostte vijfentwintig euro, maar ik, zo 'hübsch' als ik was, mocht hem meenemen voor twintig. Ik zou het even met de rest overleggen, en Ben nam me mee met zijn arm om mijn middel. Uiteindelijk ging het mee voor tien.
Als we verder liepen over de straat werd er van alle kanten 'where are you from?' gebruld, en de vermoedens kwamen er vlot achteraan. Ook 'kijken, kijken' probeerden ze als lokmiddeltje om ons de winkel in te krijgen. Het leukste was de jongens of mannen die al wat Nederlands hadden geleerd en geen moment voorbij lieten gaan om het te showen. 'De kat krabt de krullen van de trap' en 'Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan' werd ietwat hakkelig opgedreund, net als 'achtentachtig, allemachtig prachtig'. En dan had je natuurlijk nog het 'mooi meisje', 'lekkere kont' en 'ik hou van jou'. Veel meer konden ze niet, want in de winkel bleek het perfecte Nederlands een komische mix te zijn tussen Duit en Engels, en alleen de woorden 'ik' en 'jij' in onze taal.
Het mooiste shopmoment vond ik op vrijdag. Oma en broertje hadden geen zin, en daarom gingen mijn tante, mijn zusje en ik gezellig met z’n drieën. Mijn zusje had ergens een leuk Dolce & Gabanna shirtje gezien, en probeerde het in een ander winkeltje voor minder dan vijftien euro te krijgen. De man bleef bij 'twulf' en wij wilden niet hoger dan tien. Al zijn argumenten werden aangesleept, de baumwolle was zo duur, er zaten glittertjes op, hij had zesenveertig vrouwen, honderdzeven kinderen, achtentwintig honden en vierenvijftig katten. Wij bleven volhouden dat mijn zusje niet meer dan tien euro had. De man kwam met een briljante oplossing. 'Mama' (mijn tante dus, die al vaker voor moeder was aangezien) moest maar twee euro bijleggen. Ze wilde haar dochters hart toch niet breken? Maar 'mama' was briljanter. Ze had geen geld bij zich, en leegde ook haar broekzakken. De man geloofde er natuurlijk niks van en vroeg haar te 'zweren op je twee dochters' dat ze geen geld bij zich had. Heel makkelijk, want mijn tante is volledig kinderloos en zei zonder problemen 'ja'. En nu was het de brave verkoper die op het punt stond mijn zusjes hart te breken. Uiteindelijk werd het nog elf euro, en 'mama' was maar een gemeen mens.
Zulke situaties kwamen elke dag voor. Mijn 'vakantiemama' was een kei in het onderhandelen en zei, met een net zo staalhard gezicht als de verkopers die 'honderd euro' zeiden, de belachelijk lage prijs van vijf euro, die dan nog een paar euro omhoog werd gepusht. Naarmate de week vorderde hadden we ook steeds betere strategieën, en kregen de kleren en souveniertjes steeds goedkoper.
Ik heb een geweldige vakantie gehad. De Turken vielen me honderd procent mee, al had ik niet nog een week 'mooi meisje' aan kunnen horen. Turkije is een prachtig land, en ik heb er erg veel vrienden gemaakt, die me hun spullen voor een vriendenprijsje verkocht hebben.

Astrologe klaagt NASA aan om vernieling komeet

Naj_Geetsrev had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een astrologe mag van de Russische rechtbank verder gaan met haar rechtszaak tegen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De vrouw klaagt de NASA aan omdat die opzettelijk een krater op een komeet wil veroorzaken. Dat zou volgens de vrouw "de natuurlijke balans van het universum verstoren". Bovendien zou de komeet sentimentele waarde hebben voor de Russische.

Een lagere rechtbank oordeelde eerder dat Marina Bai geen zaak had, omdat Rusland geen jurisdictie over de NASA heeft. Haar advocaat toonde echter aan dat het kantoor van de NASA in Moskou wel onder de Russische wet valt, dus mag de zaak doorgaan. De Russische wil met haar zaak de missie van de NASA verijdelen, en wil bovendien een schadevergoeding van 300 miljoen dollar voor geleden schade.

De NASA lanceerde in januari een ruimtevaartuig voor de zogenaamde Deep Impact-missie. Op 4 juli zal het vaartuig aankomen bij de komeet Tempel 1. Er wordt dan een zogenaamde 'impactor' losgelaten, die met een enorm snelheidsverschil op de komeet zal botsen. Door het snelheidsverschil zijn er geen explosieven nodig om een krater ter grote van een voetbalstadion te veroorzaken.

Wetenschappers hopen uit het oudere gedeelte van de komeet, dat ze blootleggen door de botsing, informatie over het ontstaan van het zonnestelsel te kunnen halen. Bovendien kan de missie inzicht verschaffen in technieken om kometen die op de aarde afkomen van richting te laten veranderen.

De Russische wil daar echter niets van weten. "Mijn cliënt vindt dat de missie haar spirituele normen schendt. Ook de natuurlijke levenscyclus van de kosmos wordt met de missie geschonden, wat een verstoring van de natuurlijke balans van krachten in het universum betekent", aldus de advocaat van Bai. De Tempel 1 komeet zou bovendien een sentimentele waarde voor de vrouw hebben, omdat haar opa de komeet aan haar oma liet zien toen die elkaar voor het eerst ontmoetten.


Deep Impact moet zich in juli in de Tempel 1 komeet boren

Joden boos over boekje Duitse Open

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn Duitsland heeft de organisatie van het Duitse Open tennistoernooi zich de woede van de Duitse joden op de hals gehaald. In het boekje van het toernooi staan namelijk een aantal pijnlijke missers.

In het blaadje wordt de geschiedenis van Rot Weiss Berlin, de club waar het toernooi wordt gespeeld, geschetst. Op één van de bladzijden staat een foto uit de jaren dertig van Hermann Göring, de baas van de Luftwaffe ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Samen met een aantal andere nazi-kopstukken zit hij op de eretribune van de tennisclub. Bij de foto wordt verteld dat Rot Weiss altijd een joodse club is geweest, 'totdat Hitler aan de macht kwam.'

In de Tweede Wereldoorlog moesten de joden vluchten en daalde het ledenaantal van Rot Weiss met de helft. Uit het boekje: "Op sportief gebied bleek dit echter geen verlies. Integendeel, nieuwe leden meldden zich aan en een gouden tijdperk voor de club brak aan."

Een pijnlijke tekst dus, aangezien de nazi's miljoenen joden omgebracht hebben in de concentratiekampen. Rot Weiss Berlin heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden. De clubdirecteur is voorlopig geschorst.

Hermann Göring
De bewuste foto van Hermann Göring op de eretribune van Rot Weiss

'666 is niet het Getal van het Beest'

Icoon Getal van het BeestNiet 666, maar 616 is het Getal van het Beest. Dat beweren wetenschappers op basis van het oudste bekende exemplaar van het Nieuwe Testament. De uit de derde eeuw daterende manuscripten die in de 19e eeuw werden opgegraven in het Egyptische Oxyrhynchus zijn pas recent voor een deel ontcijferd.

Het Getal van het Beest komt uit de Openbaring van Johannes. De apostel ziet in een visioen twee monsters, een 'beest uit de zee' en een 'beest uit de aarde'. Het beest uit de aarde is te herkennen aan een getal; 666 naar tot nu toe werd aangenomen. Over de betekenis van dit getal wordt al eeuwen gespeculeerd. Het Beest uit de Aarde wordt van oudsher geïdentificeerd met de antichrist, wiens verschijning het einde der tijden inluidt. Een theorie is dat 666 refereert aan de Romeinse keizer Nero, die in de eerste eeuw christenen liet vervolgen.

In het gevonden fragment uit het Nieuwe Testament lijkt echter 616 te staan. Volgens wetenschapper David Parker van de Universiteit van Birmingham zou dit een theorie dat het getal zou verwijzen naar keizer Caligula, die de tempel van Jeruzalem ontwijdde door er een standbeeld van zichzelf te plaatsen, nieuw leven inblazen.

Of fundamentalistische evangelisten die het getal gebruiken om te verwijzen naar het eind der tijden hun apocalyptische preken gaan aanpassen is niet bekend. Ook numerologen, complotdenkers en satanisten zullen wellicht hun theorieën over de diepere betekenis van het Getal van het Beest in de prullenbak moeten gooien, om over getatoeëerde heavy-metalfans maar te zwijgen. Peter Gilmore, hogepriester van de in New York gevestigde Satanskerk, reageerde onbewogen op de 'openbaring'. "Door te verwijzen naar 666 gebruiken we iets waar christenen bang voor zijn. Als zij het Getal van het Beest wijzigen in 616 dan gaan we simpelweg ook dat getal gebruiken", aldus Gilmore.

616 is het getal van het beest
Het fragment uit het Nieuwe Testament, met
in de derde regel de letters chi, iota en sigma,
die zouden staan voor het getal 616.

-
Met dank aan Nononono, die dit bericht submitte.

Powell snel op de 100 meter

De Jamaicaanse sprinter Asafi Powell heeft zondag tijdens een internationale wedstrijd in Kingston een zeer snelle 100 meter gelopen.

De atleet klokte een tijd van 9,84 seconden, wat de derde tijd ooit is. Alleen de Amerikanen Tim Montgomery (9,78) en Maurice Greene (9,79) waren ooit sneller dan Powell. Powell is dit seizoen de eerste atleet die onder de 10 seconden duikt. Hij had in de hoofdstad van Jamaica een toelaatbare rugwind van 1,8 meter per seconde.

GP2: Lopez wint, favorieten vallen uit

Vanochtend is race twee verreden van de GP2 klasse op het circuit van Barcelona. Jose Maria Lopez wist deze te winnen voor Piquet Jr. en Scott Speed. Het is nog maar de vraag of Piquet zijn tweede plaats mag houden vanwege een wilde inhaalactie in de laatste ronde.

De startgrid tijdens de tweede race van de GP2 is de omgekeerde volgorde van de top acht uit de uitslag van de eerste race van het weekend. Dit betekende dat Negrau op pole stond, Carroll op de tweede positie en Lopez op plaats drie. Negrau liet echter zijn motor afslaan voor de opwarmronde en moest dus achteraan starten. De GP2 klasse kent nog wat technische problemen met de wagens, één van die problemen heeft te maken met de koppeling.

Bij de start kwam de leider in het algemeen klassement Kovalainen met nog twee anderen niet weg. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de koppelingsproblemen. Lopez pakt de leiding gevolgd door Carroll en Piquet Jr. Winnaar van race één Gianmaria Bruni startte vanaf plaats acht en is opgeklommen naar plaats zes op jacht naar de rijders die voor hem rijden.

Premat maakt vervolgens een harde crash mee. Hij komt bij het uitgaan van de laatste bocht in de grindbak terecht probeert te corrigeren maar klapt in de pitmuur. Hierdoor komt er een safety car op de baan waardoor Lopez zijn voorsprong op nummer twee Carroll kwijt raakt. Bij de herstart trekken de eerste drie meteen weer een gat ten opzichte van de rest van het veld.

Bruni valt daarna nog uit, verder zijn Nico Rosberg en Fauzy nog met elkaar aan het strijden om plaats zes. Dit duel wordt uiteindelijk gewonnen door Rosberg. In de laatste ronde zet Piquet Jr. dan nog een wilde inhaalactie in op Adam Carroll. De Braziliaan tikt hierbij Carroll aan en deze spint en verliest veel plaatsen. Piquet gaat uiteindelijk achter de winnaar Lopez als tweede over de finish.

Uitslag GP2 Barcelona race twee

plaatsnaamnationaliteitteamachterstand
1.J. LopezARGDAMS30:10.213
2.N. Piquet Jr.BRAHiTech Piquet Sports+ 2.969
3.S. SpeedUSAiSport International+ 3.279
4.N. RosbergFINART Grand Prix+ 7.780
5.N. Jani.SUIRacing Engineering+ 10.215

Talent FC Twente naar Ajax

Ajax heeft FC Twente-talent Derk Boerrigter aangetrokken. De 18-jarige linksbuiten zal een contract voor twee jaar tekenen bij de club uit de ArenA.

Boerrigter zal zijn loopbaan bij de Amsterdamse club beginnen bij Jong Ajax, dat wordt getraind door John van de Brom. Boerrigter, sinds kort uitkomend voor het Nederlands elftal onder de 20 jaar, begon met voetballen bij Quick`20. Op zijn twaalfde vertrok het talent naar de Enschedese club.

[Update] De echte Xbox 360 met controller en camera

Op het Microsoft Xbox 360 feest van gisteren bij MTV heeft iemand stiekem een foto genomen van de complete Xbox 360.

Wat opvalt is dat de console verticaal staat en aan de bovenkant een aansluiting heeft voor een harde schijf. Aan de linkerkant van de foto is de headset te zien met daarnaast de controller en aan de rechterkant de camera. De functie van de camera is nog onbekend, maar er wordt uitgegaan van een EyeToy-achtige functie.

Update

Door oplettende lezers op het forum en hier in de reacties twee extra plaatjes.
Update 2
Het lijkt erop dat je de frontjes van je Xbox 360 kan verwisselen. Van Ourcolony is een plaatje afgekomen die wellicht hint naar een paar mogelijke frontjes.

Startopstelling GP Spanje

De startopstelling voor de Grand Prix van Spanje. Nick Heidfeld, Rubens Barrichello en Tiago Monteiro staan achteraan de grid omdat ze dit weekend hun motor hebben vervangen.

Startopstelling GP Spanje:

Pos.CoureurTeamTotaaltijd
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes 2:31.421
2 Mark WebberBMW Williams F1 2:31.668
3 Fernando AlonsoRenault F1 2:31.691
4 Ralf SchumacherToyota F1 2:31.917
5 Jarno TrulliToyota F1 2:31.995
6 Giancarlo FisichellaRenault F1 2:32.830
7 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes 2:33.472
8 Michael SchumacherScuderia Ferrari 2:33.551
9 David CoulthardRed Bull Racing 2:34.168
10 Felipe MassaSauber Petronas 2:34.224
11 Vitantonio LiuzziRed Bull Racing 2:35.302
12 Jacques VilleneuveSauber Petronas 2:36.480
13 Narain KarthikeyanJordan Grand Prix 2:39.268
14 Christijan AlbersMinardi F1 2:41.141
15 Patrick FriesacherMinardi F1 2:42.759
16 Nick HeidfeldBMW Williams F1 1:15.038
17 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari 1:15.746
18 Tiago MonteiroJordan Grand Prix 2:39.943

Herseninfarct velt Rijk de Gooyer

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Acteur Rijk de Gooyer (79) is getroffen door een herseninfarct. Hij kreeg afgelopen week een beroerte en ligt sindsdien in het ziekenhuis. Volgens zijn manager Van Lennep gaat het ''niet goed'' met De Gooyer.

Het is onbekend wanneer Rijk naar huis mag. ''Het probleem is dat de artsen niet exact kunnen duiden wat er precies gaande is. Momenteel wordt er een aantal tests gedaan, dus is het nog afwachten'', aldus Van Lennep.

De Gooyer heeft een zeer actief leven achter de rug. In 1944 sloot hij zich aan bij de Amerikanen en hielp mee met de bevrijding van Nederland, waarbij hij werd neergeschoten door de Duitsers. Hij was erbij toen concentratiekamp Bergen-Belsen werd bevrijd. Over zijn ervaringen zei hij een paar jaar geleden in een interview met Trouw: ''Mijn haat tegen de Duitsers werd na Bergen-Belsen haast waanzinnig; ik kon geen gewoon woord meer met ze wisselen. Later is dat langzaam weggeëbd.''

Hij begon zijn artistieke carrière ooit bij Wim Kan, brak in de jaren 50 door met Johnny Kraaykamp als het komische duo 'Johnny en Rijk '. In de jaren 60 kreeg hij samen met Kraaykamp een succesvolle tv-show bij de VARA en scoorde diverse grote hits in de Top 40.

De Gooyer haalde zijn grootste successen met hoofd- en bijrollen in films zoals 'Soldaat van Oranje', 'De Avonden', 'De Hoogste Tijd' en de jeugdfilm 'Madelief, krassen in het tafelblad'. Hij won drie maal een Gouden Kalf. In 1982 al voor zijn gehele oeuvre. In 1995 voor zijn rol in de Hoogste tijd, die hij voor het oog van de camera uit het raam van Maarten Spanjers 'Taxi' smeet, en in 1999 voor Madelief. Verder speelde hij in de jaren 90 in tv-komedies zoals 'In voor- en tegenspoed' dat uitgezonden werd bij de VARA.

Trouw met Kalou!

De Havenloods, een huis-aan-huis-blad voor de regio Rotterdam, is een ludieke actie begonnen om Feyenoord-speler Salomon Kalou snel Nederlander te laten worden, aangezien men verwacht dat minister Verdonk een spoednaturalisatie van de speler zal afwijzen.

Daardoor zal Kalou 5 jaar op een Nederlands paspoort moeten wachten en dat vindt de redactie van de krant veel te lang duren. Bovendien kan de aanvaller dan ook niet uitkomen op het wereldkampioenschap voor spelers onder 20 jaar, dat komende zomer plaats vindt in Nederland. Daarnaast kan hij dan ook niet voor Oranje op het WK 2006 spelen, mocht het team van bondscoach Marco van Basten zich plaatsen.

Daarom roept de krant vaderlandslievende lezers op om met een huwelijksaanzoek voor Salomon Kalou te komen en met de aanvaller te trouwen, zodat hij alsnog op korte termijn Nederlander kan worden. 'Wij zorgen voor ringen en een heerlijke bruiloftstaart', aldus De Havenloods.

'Nelisse naar FC Groningen'

Robin Nelisse verhuist volgens De Telegraaf naar FC Groningen. De 27-jarige aanvaller van AZ zou deze week nog een contract tekenen in Oosterpark Stadion.

Robin Nelisse heeft in Alkmaar een aflopend contract. Hoewel hij een nieuwe aanbieding kreeg van AZ, wil de spits zelf weg omdat hij vreest weer op de bank te belanden.

Nelisse maakte het successeizoen van AZ vooral mee als invaller. De aanvaller speelde 23 competitieduels, maar startte slechts zeven maal in de basis. Bij FC Groningen moet de Rotterdammer een spitsenduo gaan vormen met Erik Nevland.

Eerder werd Nellise in verband gebracht met de Oostenrijkse club Austria Wien.

Boek: De doden vertellen mij hun geheimen - Emily Craig

Wist je dat...

... het in een operatiekamer constant naar verbrand vlees ruikt omdat de chirurg geopende bloedvaten moet dichtschroeien?
... je het ras van een skelet zelfs aan de hand van het kniegewricht kunt bepalen?
... de maden die een lijk opvreten veel kunnen zeggen over het tijdstip van overlijden?

Forensisch antropoloog Emily Craig deelt haar ervaringen over deze zaken, lopend van de afgelegen bossen van Kentucky tot de puinhopen van het World Trade Center, in 'De doden vertellen mij hun geheimen'.

Personeel supermarkten komt moeilijk rond

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

De ruim 100.000 werknemers in de supermarktbranche komen financieel gezien moeilijk rond. Door langdurig uitblijven van een loonsverhoging en de almaar stijgende kosten voor het levensonderhoud is ''van een supermarktsalaris nauwelijks nog een zelfstandig bestaan te financieren'', zo stelt vakcentrale FNV.

Sinds eind 2003 heeft supermarktpersoneel geen loonsverhoging meer gehad terwijl de lasten voor levensonderhoud wel gestegen zijn. Over een nieuwe cao wordt al sinds februari 2004 onderhandeld en uitzicht op een nieuwe cao is er nog steeds niet. Ook vakcentrale CNV noemt de situatie zo langzamerhand schrijnend.

Een volwassen caissière verdient maandelijks tussen de 1.600 en 1.700 euro bruto. CNV en FNV gaan vanaf 11 mei met zogenoemde actieteams supermarkten en distributiecentra bezoeken om medewerkers en klanten over de problematiek in te lichten. Hardere acties in de toekomst zijn zeker niet uit te sluiten.

Uitslag tweede kwalificatie GP Spanje

Kimi Räikkönen heeft op het circuit van Barcelona de vijfde pole position van zijn carrière binnengesleept. Evenals in Imola was de Finse McLaren Mercedes-coureur de snelste tijdens de beide kwalificatiesessies. Mark Webber, die de hele vrijdag moest uitzitten, mag van de tweede plaats starten.

De kwalificatiesessie werd al snel onderbroken door een rode vlag. Tiago Monteiro blies aan het einde van zijn ronde zijn motor op en moest zijn Jordan langs de baan parkeren. Hij zal zijn motor moeten wisselen en zal dus achteraan moeten starten.

Ook Rubens Barrichello zal achterin het veld moeten starten. Hij verwisselde eerder al zijn motor en besloot daarom vandaag geen kwalificatieronde te rijden. Zijn teamgenoot bij Scuderia Ferrari, Michael Schumacher, reed wel, maar kon slechts tot een achtste startplaats komen.

De leider in het kampioenschap, Fernando Alonso, pakte de derde startplaats, met drie tienden van een seconde voorsprong op Toyota-coureur Ralf Schumacher. Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella maakten de top zes af.

Uitslag tweede kwalificatie GP Spanje:


Pos.CoureurTeamTijd
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:16.602
2 Mark WebberBMW Williams F1  1:16.626
3 Fernando AlonsoRenault F1  1:16.880
4 Ralf SchumacherToyota F1  1:17.047
5 Jarno TrulliToyota F1  1:17.200
6 Giancarlo FisichellaRenault F1  1:17.229
7 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes  1:17.570
8 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:18.153
9 Felipe MassaSauber Petronas  1:18.361
10 David CoulthardRed Bull Racing  1:18.373
11 Vitantonio LiuzziRed Bull Racing  1:19.014
12 Jacques VilleneuveSauber Petronas  1:19.686
13 Narain KarthikeyanJordan Grand Prix  1:20.711
14 Tiago MonteiroJordan Grand Prix  1:20.903
15 Christijan AlbersMinardi F1  1:21.578
16 Patrick FriesacherMinardi F1  1:22.453
- Nick HeidfeldBMW Williams F1  Niet gereden
- Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  Niet gereden
- Jenson ButtonBAR Honda  Afwezig
- Takuma SatoBAR Honda  Afwezig

Zes aanhoudingen bij hotel Bush

Icoon Binnenlands nieuwsIn de buurt van het hotel in het Limburgse Houthem waar de Amerikaanse president George W. Bush logeert hebben Nederlandse militairen vanochtend zes vredesactivisten gearresteerd. Dat is door de politie bekendgemaakt. De zes werden opgepakt wegens het overtreden van de noodverordening.

Een woordvoerder van het Vredesburo in Heerlen meldt dat de actievoerders een 'burgerinspectie' uitvoerden, 'op zoek naar de koffer met de knoppen om kernwapens te activeren'. De zes zouden het hotel Château St. Gerlach tot op zo'n 200 meter zijn genaderd.

Ondertussen waren de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot om acht uur in het hotel gearriveerd voor een ontbijtgesprek met de wereldleider en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Na het ontbijt stond een gesprek met studenten op het programma. Bush is in Nederland om de oorlogsherdenking op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten bij te wonen.

George Bush en Jan Peter Balkenende
Bush en Balkenende vlak voordat ze aan de ontbijttafel aanschoven

Man United niet langs WBA

Manchester United is er niet in geslaagd om in de Engelse Premier League te winnen van de nummer laatst, West Bromwich Albion. Op Old Trafford werd het 1-1. Norwich City was de enige degradant in de Premiership die wel goede zaken deed.

Norwich won de thuiswedstrijd tegen Birmingham City met 1-0 en mocht daarmee in zijn handjes knijpen. Birmingham speelde lange tijd met tien man, nadat Damien Johnson al na een half uur spelen het veld moest verlaten nadat hij zijn tegenstander Helveg een stomp gaf in zijn ribben. Door de overwinning komt Norwich terecht op plaats 17, die geen directe degradatie zou betekenen. Dat geldt alleen voor de laatste drie plaatsen.

Trainer Martin Jol leed met Tottenham Hotspur een gevoelige nederlaag tegen Middlesbrough, het werd 1-0, in de strijd om Europees voetbal. Oud-Feyenoorder Boateng scoorde het enige doelpunt. Everton verstevigde de vierde plaats, die recht geeft op het laatste Engelse startbewijs in de voorronde van de Champions League. De ploeg uit Liverpool versloeg voor eigen publiek Newcastle met 2-0. Kampioen Chelsea won de thuiswedstrijd tegen t Charlton Athletic met 1-0, het enige doelpunt werd in de blessuretijd gescoord door Makelele.

Real Madrid wint voor de 7e maal op rij

In de titelstrijd in de Spaanse Primera Division geeft Real Madrid zich niet zomaar gewonnen. Zaterdag won de Koninklijke de thuiswedstrijd tegen Racing Santander met 5-0, de zevende competitieoverwinning op rij.

De achterstand op Barcelona, dat zondag in actie komt tegen Valencia CF, bedraagt nu drie punten.Na dit weekend staan er nog drie speelronden in Spanje op het programma.

In de 29e minuut van de wedstrijd scoorde Michael Owen de openingstreffer. zeven minuten later scoorde Ronaldo uit een penalty zijn 100ste doelpunt in de Primera Divison. Na rust zorgde Raúl ( twee maal) en Ronaldo, in de blessuretijd, voor de eindstand.

Rechtbank VS wijst beveiliging tv's af

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsIn de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse rechtbank de eis van de Federal Communications Commission (FCC) om tv-apparatuur te beveiligen tegen piraterij, afgewezen. De FCC wilde alle apparatuur waarmee digitale tv-signalen kunnen worden ontvangen voorzien van een antidiefstaltechnologie.

De rechtbank was het hier echter niet mee eens. Vermoedelijk zal FCC nu proberen via de politiek de maatregel erdoor te krijgen. Tegenstanders van de zogenaamde 'broadcast flag'-maatregel denken niet dat het de online uitwisseling van tv-programma's en films gaat terugdringen. "Dit gaat niet over digitale televisie, dit gaat over de FCC die alle nieuwe technologieën wil reguleren en nieuwe software voor gebruik wil goedkeuren", aldus een woordvoerder van Public Knowledge, een actiegroep tegen de maatregel.

Rechter Harry Edwards heeft in zijn oordeel niets gezegd over de effectiviteit van de eis van FCC. Hij oordeelde alleen dat de FCC niet de aangewezen organisatie is om een maatregel als deze af te dwingen.

'Helft bijstandsgerechtigden afgeschreven voor werk'

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsGemeentes schatten dat de helft van de mensen die nu in de bijstand zit, daar nooit meer uit komt. Ruim 160.000 uitkeringsgerechtigden zijn volgens de gemeente niet aan betaald werk te helpen. Dit wordt besproken in een zaterdag gepubliceerd onderzoek van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten.

Vorig jaar dachten de gemeenten nog dat 80 procent van de mensen in de bijstand niet meer aan betaald werk zou kunnen komen. De nieuwe bijstandswet die 1 januari 2004 van kracht werd, maakt gemeenten volledig verantwoordelijk voor uitkeringen. De voorzitter van Divosa, dhr T. Thissen, vindt dat de gemeenten in een beperkt tijdsbestek een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt.

Hij is echter wel bezorgd dat bij zes van de tien gemeentes kansrijken en nieuwe instromers prioriteit hebben bij het zoeken naar een betaalde baan. Reïntegratieprocessen voor langdurig werkelozen kosten meer geld, terwijl minder succes wordt verwacht. Divosa vraagt zich verder af of de 160.000 uitkeringsgerechtigden door de lokale overheden terecht worden afgeschreven. Gesubsidieerde arbeid lijkt de vereniging een goed alternatief.

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken denkt dat de groep die nu nog afgeschreven wordt vanzelf aan de beurt komt voor goede bemiddeling bij een baan. Het is voor hem onacceptabel dat 160.000 mensen worden afgeschreven voor betaald werk. Hij wil dat er alles aan gedaan wordt om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Hierbij denkt hij bijvoorbeeld aan een leerwerkplek met subsidie voor de werkgever of aan de slag met behoud van de uitkering.

Echte Barbiekleding voor meisjes

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsModeconcern Benetton en speelgoedfabrikant Mattel hebben een deal gesloten over de productie van kinderkleding in de stijl van de wereldberoemde Barbiepop. Het zal gaan om kleding voor meisjes in de leeftijd van drie tot twaalf jaar. Mattel gaat vier speciale Barbies met Benetton-kleding uitbrengen.

De collectie van het Italiaanse modebedrijf zal de naam 'Barbie loves Benetton' gaan heten en verschijnt half september in de winkels. De ontwerpers gaan vier verschillende looks ontwerpen.

"Een fantastisch partnerschap: voor het eerst is Barbie in alle Benetton-etalages in de wereld te zien en daardoor kunnen wij kleine meisjes op een geheel nieuwe manier voor ons winnen", aldus Matt Busquette, de directeur van Mattel, tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

CT Special Forces: Fire For Effect

Het is weer zover, de wereld wordt bedreigd door boze terroristen en er moet wat aan gedaan worden. Het is weer aan jou om de wereld te redden van de ondergang met twee heldhaftige bikkels. Raptor is de man van het grove geweld en de zware wapens, Owl duwt een kogel in je hoofd zonder dat je hem ooit hebt zien aankomen. Met deze twee heren om de wereld te redden moet het goed komen, toch?


Lancaster rijdt zich verrassend in het roze

De Australiër Brett Lancaster (Panaria) heeft vanavond de ultrakorte proloog (1,15 km) van de 88ste Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De wereld- en olympischkampioen op het onderdeel ploegenachtervolging verraste vriend en vijand met zijn tijd van 1.20. Beste Nederlander was Thomas Dekker met een 24e plaats (1.24).

De op één na korste proloog uit de wielerhistorie werd afgewerkt onder schitterende omstandigheden. In de Reggio Calabria snelde de renners één voor één in een rechte lijn naar de finish, geflankeerd door felle schijnwerpers die waren opgesteld langs de Straat van Messina.

De eerste renner die zich niet van de wijs liet brengen door het imposante decor was Rony Martias van Bouygues Télécom. De Fransman zette halverwege de proloog de snelste tijd neer: 1.23. En bleef lang fier bovenaan staan.

Totdat Matteo Tosatto (Fassa Bortolo) op 't startpodium verscheen en de snelste tijd verpulverde: 1.21. Een knappe tijd van de meesterknecht van Petacchi, want alleen de verrassend snelle Brett Lancaster wist deze tijd nog scherper te stellen.

Maar niet alleen Lancaster schoot verassend uit zijn slof, ook Alessandro Petacchi liet al snel van zich spreken. De spurtbom uit de ploeg van Ferretti gaf maar één seconde toe op de tijd van Lancaster en kan zodoende morgen al een gooi doen naar de roze leiderstrui.

Morgen trekt het peloton namelijk van Reggio Calabria naar Tropea over een afstand van 208 kilometer. Voor Petacchi en zijn collega's een eerste krachtmeting. Al lopen de laatste 400 meter nog aardig omhoog.

Uitslag en klassement
1. Brett Lancaster (Aus) 1,150 km in 1'20"
2. Matteo Tosatto (Ita) op 1"
3. Alessandro Petacchi (Ita) 1"
4. Paolo Savoldelli (Ita) 1"
5. Stuart O'Grady (Aus) 2"
6. Olaf Pollack (Dui) 2"
7. Jaan Kirsipuu (Est) 2"
8. Mark Renshaw (Aus) 2"
9. Sergi Escobar (Spa) 2"
10. Sven Knauss (Dui) 2"

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.