Fabrikanten willen ander beroepsysteem

Vijf autofabrikanten die in de Formule 1 actief zijn, BMW, Mercedes, Renault, Toyota en Honda, roepen op tot een nieuw systeem van behandeling van een beroep. Ze willen dat een onafhankelijke organisatie in de toekomst beroepen zal behandelen.

De uitspraak van het Internationale Court of Appeal van de FIA doet het nodige stof opwaaien. BMW, Mercedes, Renault, Toyota en Honda roepen naar aanleiding van deze zaak de vraag op of het huidige systeem om in beroep te gaan tegen beslissingen nog wel voldoet. Zij vrezen dat een orgaan van de FIA niet onafhankelijk kan kijken naar beslissingen van de FIA.

De vijf autofabrikanten, ook al samenwerkend aan het GPWC, willen de gemeenschappelijke belangen beschermen. Om dat te kunnen doen roepen ze op tot een "onfhankelijk beroepsproces behandeld door een internationaal erkende organisatie."

De autofabrikanten laten verder niet blijken of ze het eens zijn met de bestraffing van BAR. Honda, dat 45% van de aandelen van BAR bezit, laat echter wel weten het niet eens te zijn met de straf. Voorlichter Tatsuya van Honda vertelde: "We hebben het gevoel dat het oordeel van de FIA te zwaar is. We hebben ze het bewijs gegeven dat we de regels niet hebben overtreden. Om te worden beschuldigd van oneerlijk gedrag is beledigend."