FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 oktober 2004

Al-Jazeera begint in het Engels

Al Jazeera heeft vanochtend bekend gemaakt van start te gaan met een Engelstalig kanaal, dat moet gaan concurreren met CNN en BBC World. De zender uit Qatar, vooral bekend als spreekbuis van de Islamitische wereld, heeft laten weten een "geloofwaardig, evenwichtig en betrouwbaar" alternatief te willen zijn voor de westerse nieuwskanalen. Begin september werd al bekendgemaakt dat al-Jazeera serieuze plannen voor een Engelstalige zender had.

Al Jazeera International, zoals het station zal gaan heten, zal onafhankelijk van haar Arabische zuster opereren. Volgens directeur Steve Clark, die hoopt dat het kanaal uiterlijk eind 2005 operationeel is, richt Al Jazeera International zich "op iedereen die Engels spreekt. We worden een wereldkanaal". Clark reageerde tevens op de kritiek in verband met het uitzenden van videoboodschappen van moslimterroristen. Hij liet weten dat Al Jazeera niet de enige zender is die de boodschappen uitzend, "al zijn we vaak wel de eerste. Maar", zo voegde hij daaraan toe, "we zijn geen anti-westers of anti-Amerikaans kanaal"

Subheader
Het logo van Al Jazeera

Mika Häkkinen gaat in DTM rijden

Zoals eerder bericht, testte Mika Häkkinen al voor Mercedes in het DTM, of het Duitse Toerwagen Kampioenschap. Nu is ook bekend dat hij zijn rentree zal maken in de autosport, in de DTM. Hij zal rijden voor Mercedes.

Häkkinen nam drie jaar geleden afscheid van de Formule 1. Hij reed in totaal 161 Grand Prix’, waarvan hij er 20 won. Hij strijkt bij Mercedes een jaarsalaris van twee miljoen euro op. Daardoor is hij in één klap de best betaalde DTM-coureur.

Norbert Haug, de motorsportbaas van Mercedes, ontkent dat Häkkinen een contract bij hem heeft getekend. "Mika heeft gewoon onze wagen eens getest, maar daar houdt het op.", zei de Duitser.

GeenStijl onder vuur in B&W

Icoon Digital nieuws De uitzending van het debatprogramma B&W over de beruchte weblogs, waar we eerder vandaag al melding over maakten, is uitgemond in een felle discussie waarbij enkele rake verbale klappen vielen. Met name het weblog GeenStijl kreeg het bij vlagen hard te verduren van onder meer Trudy Prins van Stivoro en internetjournalist Francisco van Jole. Af en toe was de discussie dermate rumoerig dat er geen peil op te trekken viel.

Namens GeenStijl waren Ambroos Wiegers (Prof. Hoxha) en Jaap Stalenburg (Starf*cker) aanwezig. Zij kregen tijdens de chaotische discussie meermaals het verwijt een haatklimaat te creëren. Tijdens de uitzending spitste de discussie zich vooral toe op de reacties/postings die op de weblogs te vinden zijn/waren. Discussieleidster Hanneke Groenteman kon daarbij af en toe het verschil tussen de redactionele items en de geposte reacties niet uit elkaar houden, hetgeen verwarring schiep.

Volgens Trudy Prins hebben zowel de redactionele stukken als de reacties van users ertoe geleid dat zij en haar kinderen telefonisch bedreigd werden. Voornaamste verwijt van haar: het zou niet meer over de kwestie, maar over de persoon zelf gaan. Met als gevolg een hetze.

Ook Francisco van Jole had niet mis te verstane kritiek, met name op GeenStijl. Wijzend met het vingertje betichtte hij het weblog ervan anoniem aan het maatschappelijk debat te willen deelnemen, wat volgens hem laf is. GeenStijl wees hem erop dat het gangbaar is op internet om onder nicknames te posten, en dat ze telefonisch en via de mail bereikbaar zijn.

_
Over een 1,5 uur zal de stream van de uitzending van B&W op internet staan op de site van de publieke omroep.

Barroso trekt Commissie terug

José Manuel Barroso heeft vanmorgen vlak voor de stemming zijn voordracht voor de nieuwe Europese Commissie ingetrokken. De beoogd voorzitter van de Commissie deed dit onder grote druk van het Europees Parlement, dat dreigde de voltallige Commissie weg te stemmen. Het grootste struikelblok was de voordracht van de omstreden Italiaan Rocco Buttiglione. Het Europees Parlement heeft echter niet de mogelijkheid om een individuele commissaris weg te stemmen. Eerder weigerde Barroso nog zijn Commissie aan te passen.

Gisteravond werd al duidelijk dat de Commissie Barroso maar weinig kans had de stemming te overleven, omdat enkel een minderheid bestaande uit de christen-democraten en enkele liberalen achter de voordracht stond. Als het Parlement vandaag zijn veto had uitgesproken zou dat een unicum in de Europese geschiedenis zijn geweest.

Barroso zal nu samen met de verschillende regeringsleiders naar een oplossing zoeken. Het is mogelijk dat alleen met de verdeling van de posten wordt geschoven. De vraag is echter of het Parlement daar mee akkoord zou gaan. Een andere mogelijkheid is de vervanging van een aantal commissarissen. Daarbij zou het behalve om Buttiglione ook gaan om de Hongaar László Kóvacs (Energie), de Letse Ingrida Udre (Belastingen) en de Deense Mariann Fisscher Boel (Landbouw). Ook de positie van de Nederlandse kandidate Neelie Kroes lijkt in zo'n geval onzeker.

EU-voorzitter Nederland heeft intussen laten weten geen extra Europese top te organiseren. Waarschijnlijk zal de nu ontstane crisis vrijdag, tijdens de ondertekening van de Europese Grondwet in Rome, wel uitgebreid aan bod komen.

© VRT Nieuws
Het Europees Parlement viert feest na de aankondiging van Barroso

funnies

Vandaag gaan we het bij bijna allemaal filmpjes houden. Zo ook de motorrijder in dit filmpje. Ben je lekker aan het scheuren, rijd je bijna 300, word je zomaar ingehaald . Dat is ook niet lief he ?
Wat ook niet lief is, is hetgeen deze meneer doet met zijn vrouwtje maar hij is wel lache.
Ik vond ook nog een vreemde site waar je d.m.v muisbewegingen en klikjes rare dingen kan zien. Toch wel knap hoe ze zoiets in elkaar bouwen.
Bij onze zuiderburen (jeweetwel de belgjes) vond ik dit filmpje. Het gaat over een jongeman die ergens met zijn fietsje vanaf wil jumpen . Je raar het al, dit kan niet goed gaan.
Ook nog even een anti Bush versje van onze blanke rapper Eminem. Meneer Bush vind dit natuurlijk niet fijn, butt who cares.
Ps: omdat de whole world deze video wil zien kan de site af en toe even vlak liggen ( ik had er gelukkig geen last van )
Tot slot .......... are you gay.
Have fun.

Kinderleidster geslagen door automobiliste

Icoon Binnenlands nieuwsEen 33-jarige automobiliste in Purmerend is dinsdagmiddag aangehouden nadat ze een 21-jarige kinderleidster op straat mishandeld had. De 21-jarige vrouw liep samen met een groepje kinderen over de stoep, toen ze door een geparkeerde auto moesten uitwijken naar de rijbaan.

De kinderleidster sprak de bestuurster van de stilstaande auto aan. Deze was hier duidelijk niet van gediend en begon voor de ogen van de kinderen de begeleidster te schoppen en te slaan. Doordat het kenteken van de auto was genoteerd kon de agressieve vrouw later in haar woning worden gearresteerd. De vrouw heeft haar actie moeten bekopen met een procesverbaal.

Voorlichting identificatieplicht morgen van start

Icoon Binnenlands nieuws De ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken zullen morgen het startsein geven van een campagne om mensen bewust te maken van de nieuwe identificatieplicht. Deze plicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar met ingang van 1 januari volgend jaar een geldig legitimatiebewijs moet kunnen laten zien als daar om wordt gevraagd.

Niet iedereen mag zomaar om een legitimatiebewijs vragen. De plicht geldt alleen als de politie, een boswachter of een milieu-inspecteur er om vraagt. Een beveiligingsbeambte bij bijvoorbeeld een supermarkt mag dus geen identificatie eisen. Wel mag die er om vragen, en de klant de toegang tot de winkel ontzeggen als deze weigert mee te werken.

Ook mag er door de bevoegde toezichthouders niet zonder aanleiding om identificatie gevraagd worden. Zo mag een politieagent er alleen naar vragen als dat nodig is, zoals bij dreiging van een relletje of bij het uitschrijven van een bekeuring. Een boswachter mag alleen identificatie eisen bij mensen die dieren of planten uit een natuurgebied stelen.

Het idee achter de nieuwe wet is dat Nederland hierdoor veiliger kan worden. Mensen die de wet overtreden kunnen zich nu nog vaak anoniem in de massa verstoppen, wat met deze wet aangepakt wordt.

Onder een geldig legitimatiebewijs wordt een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument verstaan. Wie niet in staat is op aanvraag een geldige identificatie te overhandigen, kan een boete tot maximaal 2250 euro krijgen.

Stel vragen aan Ernst-Paul Hasselbach

Ernst-Paul Hasselbach (23-5-1966) werd geboren in Paramaribo, Suriname. Met een vader, werkzaam voor de Nederlandse regering als landbouwkundig ingenieur, woonde de familie Hasselbach achtereenvolgens in Suriname, Nederland, Indonesië, Kenia en Canada. In 1985 verliet Ernst-Paul zijn familie in Vancouver (Canada) om te gaan studeren in Amsterdam. Hij studeerde eerst aan de Academie voor Lichamelijke Oefening om later Engels te volgen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1992 startte hij als freelance journalist/vertaler/redacteur.
Ernst-Paul Hasselbach is vooral bekend als presentator van de programma’s 'Prime Time Magazine' en 'Reportage' voor SBS6, en van 'Expeditie Robinson' natuurlijk! Binnenkort zal hij wat vragen van FOK!lezers beantwoorden. Dus heb je een brandende vraag aan Ernst-Paul, stel hem in dit topic of mail je vraag naar angel@fok.nl met als subject "vraag voor Ernst-Paul" en wie weet wordt jouw vraag binnenkort door Ernst-Paul op FOK! beantwoord.

Alienware gaat multi-GPU tech licenseren aan derden

Ondanks dat ATi officieel geen technologieën ondersteunt waarmee meerdere videokaarten tegelijk gebruikt kunnen worden (zoals dat wel kan met nVidia's SLi) gaat Alienware de mogelijkheid bieden aan gebruikers om meerdere Radeon kaarten tegelijk te gebruiken om de performance te verhogen.

Alienware, een grote retailer van high-end systemen maakte vandaag bekend dat het een licentieprogramma opzet voor "X2", een technologie waarmee meerdere PCI Express x16 sloten op een moederbord geplaatst kunnen worden. De licentie zal lopen via de Alienware Labs Corporation, de R&D tak van de Alienware Corporation.

In tegenstelling tot bij nVidia's SLi is er voor deze mogelijkheid geen speciale driverondersteuning nodig. De technologie is ontworpen om standalone gebruikt te worden gebruik makend van Video Array en een X2 moederbord. Video Array verdeelt het scherm in meerdere delen, in het geval van 2 kaarten doet videokaart 1 de bovenste helft van het scherm en videokaart 2 de onderste helft.

Natuurlijk kan het voorkomen dat het ene deel van het beeld veel zwaarder is voor de videokaart dan het andere deel, Alienware heeft daarom "Predictive load balancing" toegevoegd aan het systeem. Deze techniek zorgt er voor dat de verdeling wordt aangepast naar mate dat nodig is. Ondanks dat het standaard 50/50 is in het geval van 2 videokaarten kan dat bijvoorbeeld makkelijk 40/60 worden.

Vroege testen lieten een toename in de prestaties zien van meer dan 50% in het geval van 2 videokaarten. Hoe zwaarder de applicatie, hoe groter de toename.

'Maansverduistering vannacht niet te zien'

Icoon Wetenschappelijk nieuws De maansverduistering van morgenochtend zal volgens het KNMI bijna zeker niet te zien zijn. Als het fenomeen ergens te zien is, zal dat volgens het KNMI in het uiterste zuidwesten van het land zijn, maar zelfs daar is de kans zeer klein. De vorige maansverduistering in Nederland op 4 mei van dit jaar was ook al bijna nergens te zien door bewolking.

"Uitgerekend in de nacht van woensdag op donderdag is het bewolkt en pas bij zonsopkomst breekt de bewolking", aldus een teleurgestelde woordvoerder. Een maansverduistering, waarbij de aarde precies tussen de zon en de maan in staat, is volgens het instituut "heel mooi". De maan kleurt dan helemaal oranje-rood.

De maansverduistering zal vannacht tussen 3.14 en 6.57 uur plaatsvinden, waarbij de maan tussen 4.23 en 5.44 uur volledig in de schaduw hangt. Een totale maansverduistering zoals die van morgenochtend komt 66 keer per eeuw voor, en de volgende in Nederland zal pas in 2007 plaatsvinden.

Een maansverduistering
De maan tijdens een maansverduistering

Japanse developer KOEI werkt aan PS3 titel

Koei, niet onze Koei maar de Japanse developer, is bezig met het ontwikkelen van een Playstation 3 titel. Het spel zal gebaseerd worden op een film van regisseur Akira Kurosawa. De werktitel van het spel is voorlopig nog "Oni" en zal in 2006 in de Japanse winkels moeten liggen.

Akira Kurosawa wordt beschouwd als een van de beste film regiseurs ooit, dit bewees hij met films als Seven Samurai en Yojimbo. Na zijn dood in 1998 liet hij een aantal onvoltooide projecten achter.

Bijzonder is dat dit geen game naar aanleiding van de film is maar dat er momenteel door de regisseur van de film en de ontwikkelaars van de game gelijktijdig aan het script wordt gewerkt.

Oni zal zich in het Japan van de 16e eeuw afspelen, een tijd van onrust en burgeroorlogen. De hoofdpersoon zal een blonde samurai, genaamd Oni, zijn. Of het een actiegame of een RPG wordt is vooralsnog onduidelijk.

Man maakt grootste origami-penis

Nick Robinson, een Britse expert in origami, de Japanse traditie van het papier vouwen, claimt de grootste penis ooit te hebben gevouwen. De man deed dit ter promotie van een nieuw door hem uitgebracht boek, gewijd aan deze Oosterse papier-kunst.

De man vouwde de penis uit een enkel reusachtig vel papier onder de rook van de Gherkin wolkenkrabber in Londen, die vanwege z'n opvallende vorm door de Britten ook wel een fallus-status wordt toebedacht.

Het vouwen van de papieren fallus nam 33 minuten en 15 seconden in beslag. Het eindresultaat wat een papieren penis van 3,23 meter lang. Vervolgens nam hij het kunstwerk mee naar het nabij gelegen Londense stadhuis, vlakbij de Tower Bridge, om er de omstanders, toeristen en aanwezige ambtenaren mee te verbazen.

Oooooorigami!
Nick Robinson met z'n opvallende creatie

Nieuwe premium content voor Neverwinter Nights

Bioware heeft vandaag bekendgemaakt 3 nieuwe modules voor Neverwinter Nights uit te brengen. De community vroeg er al lange tijd om en binnenkort zullen ze dan ook tegen een kleine vergoeding te downloaden zijn.

Kingmaker
In dit nieuwe avontuur zal je met weinig kennis van je verleden moeten proberen de troon van het koninkrijk te pakken te krijgen. Alleen door het opofferen van één van je partymembers zal je achter de waarheid kunnen komen.
Te downloaden voor 7,99 of 5,99 (Lite Version)
Klik hier voor meer informatie

Shadowguard
Je uitzonderlijke prestaties bij de Imperial Academy hebben de aandacht getrokken van een mysterieuze groep genaamd de Shadowguard. Je leven zoals je het kent zal niet meer zijn zoals het was en jij moet het mysterie er omheen moeten oplossen.
Te downloaden voor 4,99
Klik hier voor meer informatie

Witch's wake
De remake van het originele Witch's wake, waarin je ontwaakt op een slagveld en tegen je wordt gezegd om de koning te informeren dat 'zij' dood is. Wie 'zij' is en waar je de koning kan vinden weet je niet.
Witch's wake zal gratis bij Shadowguard geleverd worden.
Klik hier voor meer informatie

Dronken olifanten doden Indiase dorpelingen

Scootmobiel en TrappelBig hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws In de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam zijn zeker drie mensen gedood door een groep dronken olifanten. Twee mensen raakten gewond, aldus natuuropzichters woensdag. De twaalf dieren in de groep hadden een flinke hoeveelheid rijstbier gedronken alvorens aan de dodelijke tocht door het dorpje Martongi te beginnen.

Het rijstbier wordt door de lokale bevolking gebrouwen. Omdat de drank in containers buiten de huizen wordt opgeslagen konden de olifanten er makkelijk bij komen.

Het is niet voor het eerst dat dronken olifanten grote schade aanrichten in een dorp in India. De afgelopen twee weken vonden meerdere incidenten plaats, en in de afgelopen vijf jaar zijn in de deelstaat Assam alleen al zeker 150 mensen door dronken olifanten gedood. Daar staat wel tegenover dat er ook zo'n 200 olifanten door boze dorpelingen gedood zijn.

Geen GPWC race in Melbourne

Mocht in 2008 het GPWC kampioenschap gaan plaats vinden, dan hoeft het niet te rekenen dat ze op het circuit van Albert Park in Melbourne mogen rijden. Dat zei Ron Walker, voorzitter van de organisatie van de Australische Grand Prix.

Ron Walker heeft harde woorden gesproken over het nieuwe GPWC kampioenschap dat in 2008 van start moet gaan. De organisator van de Grand Prix van Australië liet weten dat de Grand Prix met het Formule1 kampioenschap verbonden zal blijven.

"We hebben nog een langdurig contract met Bernie Ecclestone. Dat contract loopt nog tot 2010, en dan is er nog een optie voor nog eens vijf jaar. Ik betwijfel eigenlijk of de autofabrikanten überhaupt wel een licentie krijgen van de FIA om dit uit te voeren.", zei hij.

De Australiër denkt dat de constructeurs FIAT, Renault, Mercedes en BMW zo geld willen los peuteren van Bernie Ecclestone. "Zonder een licentie van de FIA zullen ze niets meer zijn dan nóg een Indy of een andere tak van motorsport die bijna nergens aan bijdraagt. Ik denk niet dat iemand zo'n race wil hebben, ze willen allemaal een Formule 1 race huisvesten. In ieder geval zal Melbourne geen toestemming verlenen voor de GPWC, wij gaan verder met Bernie Ecclestone."

Nieuwe CS: Source maps en models in december

Valve Software hoopt in december nieuwe maps en player models voor Counter-Strike: Source uit te brengen. De maps omvatten onder andere het populaire de_prodigy. Dit zei Erik Johnson van Valve in een reactie op een thread op de CS fansite CS-Nation.

Hij voegde hier nog aan toe:

"[...]
some more of the classic maps right now, currently de_prodigy is in the works. We'll be releasing this as quickly as they are completed. We're also working on one original map, which will begin internal playtesting this week. This still means we have a fair amount of work to do on it."
[...]"


Valve is ook bezig met het updaten van twee playermodels. Dit is weer goed nieuws voor de mensen die moe begonnen te worden van de twee standaardkeuzen in Counter-Strike: Source. Volgens Valve wordt het meeste uitgebracht in december.

Counter-Strike: Source is recentelijk beschikbaar gemaakt voor gamers die Half Life 2 pre-orderde via Valve's downloadsite Steam. Op het moment bevat deze negen maps die zijn geport met de Source-engine

Reddend smsje voor Australische vrouw

Een smsje van een vrouw die gedwongen werd als seksslavin te werken heeft ervoor gezorgd dat ze bevrijd kon worden door de politie. De 21-jarige vrouw, wier identiteit vooralsnog onbekend is, werkte in twee bordelen in Australië onder de naam 'Vivian'.

In april dit jaar verhuisde ze van Bangkok naar Australië met de intentie daar aan de slag te gaan als Thaise masseuse, zo verklaart de politie. Vivian, die slecht Engels spreekt, kende niemand in Australië, maar wist dankzij het visitekaartje van een klant een smsje te sturen waarin ze verklaarde vastgehouden te worden. Enkele anonieme telefoontjes van deze klant naar de immigratiedienst zorgden er vervolgens voor dat Vivian en twee andere vrouwen op 20 mei bevrijd konden worden.

De eigenaar van de bordelen en zijn vrouw zullen op 8 december berecht worden op aanklacht van slavernij en seksuele uitbuiting van personen.

Binnenkort wc-hotline in Shanghai

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Met hoge nood door de stad rennen, op zoek naar een toilet, behoort in Shanghai binnenkort tot de verleden tijd. Volgend jaar wordt er namelijk een 'wc-hotline' in de Chinese stad geopend. Als je met je mobiele telefoon naar de hotline belt, zal een bandje je in meerdere talen vertellen waar het dichtstbijzijnde toilet te vinden is.

Er komen ieder jaar veel toeristen naar Shanghai, waarvan een gedeelte moeite heeft met het vinden van openbare toiletten. "Shanghai trekt meer en meer toeristen uit andere provincies of uit het buitenland; de gewone bewegwijzering voldoet niet meer", aldus een plaatselijke ambtenaar in The China Daily.

Grootse pre-order actie Halo 2: LE gaat niet door

Microsoft heeft te kennen gegeven aan GCshop dat zij geen exemplaren krijgen van de Limited Edition van aankomende Xbox topper Halo 2 wegens een te lage verkoopprijs.

Microsoft zou geëist hebben dat de verkoopprijs naar de "adviesprijs" van €64,99 gebracht moest worden ipv de gehanteerde "dumpprijs" van €55. Toen GCshop weigerde de prijs te verhogen besloot Microsoft aan GCshop geen exemplaren te leveren ondanks dat GCshop bereid was zelfs meer te betalen dan de standaard inkoopprijs.

Men heeft nu de mogelijkheid de bestelling te annuleren en eventueel ergens anders te plaatsen.

Fataal smsje voor Duitse vrouw

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een sms van een geheime minnaar is de 23-jarige Bianca Möller uit het Duitse Duisburg fataal geworden. Tijdens een vrijpartij met haar 'officiële' vriend Daniel König begon plotseling haar mobieltje te piepen. Haar lover werd woedend toen hij zag dat de boodschap van een andere man kwam.

'Kiss, kiss, I love you' luidde de tekst van de sms. König ging door het lint en stak zijn ontrouwe vriendin neer, na haar eerst met een zaklamp op het hoofd te hebben geslagen. Möller overleed. "Ze zei dat ik me niet zo moest opwinden, dat ze enkel een beetje plezier wilde", verklaarde de moordenaar vanuit zijn cel.

Xbox Doom 3 en PC uitbreiding in maart 2005

Activision heeft tegelijkertijd met het bekendmaken van hun kwartaalcijfers (die overigens erg goed waren dankzij de PC versie van Doom 3) ook een releasedatum voor de Xbox versie van Doom 3 gegeven. Volgend jaar maart moeten Xbox gamers ook op hun tv griezelen. De Xbox versie wordt ontwikkeld door Vicarious Software, die ook co-op via Xbox live er in zullen bouwen. Echter, zo benadrukte Activision, zal ID-Software bepalen of het spel af is en niet Activision zelf.

Rond dezelfde tijd zal ook de PC uitbreiding moeten verschijnen. Ook deze wordt niet door ID-Software ontwikkeld, maar wel strikt in de gaten gehouden."De hel komt nog een keertje naar je toe in maart 2005"

Tour laat informatie glippen

De dag voor de bekendmaking van het parkoers van de Tour de France van komend jaar, hebben de Franse kranten al heel wat informatie vergaard. Morgen wordt in het 'Palais des Congrčs' in Parijs het parkoers officieel bekend gemaakt.

Al bekend was gemaakt dat de Tour volhgend jaar zal starten in de Vendeé. In plaats van de gebruikelijke proloog, zal daar worden gestart met een tijdrit over 19 kilometer. Daarna zal in de Tour nog maar een echte lange tijdrit zitten.

Vervolgens zal de Tour richting Duitsland trekken via Cholet, Tours, Nancy en Lunéville volgens de Franse kranten. In Duitsland zullen Karlsruhe en Pforzheim op het programma staan, alvorens door wordt gekoerst naar Grenoble. Daarna zal er een rustdag plaatsvinden, voordat de Alpen worden aangedaan. In 2005 zal de Nederlandse berg, de Alpe d'Huez, niet worden aangedaan.

In de Pyreneeën zullen twee aankomsten bergop zijn volgens de Franse kranten en daarna worden aankomsten in Pau en Saint-Etienne verwacht. Uiteraard zal de Tour zoals gewoonlijk in Parijs eindigen op 24 juli.

Morgen zal dan eindelijk het definitieve parkoers bekend worden. Tijdens de bijeenkomst wordt ook nog Richard Virenque gehuldigd voor het behalen van de zevende overwinning van het bergklassement in de Tour de France.

Sluiter door in Stockholm

Raemon Sluiter heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in Stockholm bereikt.

De Nederlander had in de eerste ronde eigenlijk tegen landgenoot Sjeng Schalken moeten spelen, maar deze trok zich op het laatste moment terug.

Sluiter moest het daarom gaan opnemen tegen 'lucky loser' Jan Frode Andersen uit Noorwegen. Die versloeg hij vrij makkelijk, met de setstanden 6-3 en 6-4. In de tweede ronde zal Sluiter het nu moeten gaan openemen tegen de als achtste geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco.

Vorige week maakte Schalken, na een lange afwezigheid wegens de ziekte van Pfeiffer, zijn rentree in het tenniscircuit. Toen verloor hij in de eerste ronde van het toernooi in Madrid van Stefan Koubek.

Ook de als tweede geplaatste Joachim Johansson plaatste zich voor de tweede ronde. Hij was met 6-3 en 6-2 te sterk voor Adrian Garcia. De als derde geplaatste Roemeen Andrei Pavel had iets meer moeite met Agustin Calleri, setstanden waren 6-4 en 7-6. De Duitser Tommy Haas wist ook de eerste ronde te overleven, door de Italiaan David Sanguinetti te verslaan, setstanden waren 7-6 en 6-4.

Feyenoord contracteert André Bahia

Feyenoord heeft woensdagmiddag de Braziliaan André Bahia gecontracteerd. De linker centrale verdediger komt vanaf 1 januari 2005 naar Feyenoord, en blijft daar in ieder geval tot het einde van het seizoen. Daarna heeft Feyenoord een optie om de 20-jarige Bahia voor 4 jaar vast te leggen.

Mark Wotte, de technisch directeur van Feyenoord, is erg tevreden over het aantrekken van Bahia. “Dit is voor ons een veilige constructie. Met de komst van Bahia zijn dit seizoen alle posities dubbel bezet en dat was de doelstelling.” Ondanks zijn leeftijd, heeft Bahia al veel ervaring. “Hij heeft al meer dan 80 wedstrijden in het eerste van Flamengo gespeeld en is veelvoudig jeugdinternational.”, aldus Wotte. Volgens hem is Bahia een versterking in de breedte, en mag hij zich bewijzen achter Paauwe.

Bahia zelf is erg blij dat hij voor Feyenoord mag uitkomen. Hij kent de club van jongs af aan, maar hij raakte pas echt onder de indruk in het jaar dat Feyenoord de UEFA cup won. De wedstrijd tegen Real Madrid voor de Super Cup gaf hem de bevestiging dat Feyenoord een grote club is. “Ik ben er trots op. In Brazilië kent iedereen die van voetbal houdt Feyenoord, Ajax en PSV. Ik ben blij dat ik het hier mag bewijzen. Feyenoord is een fantastische club om aan het Europese voetbal te wennen en een groot voetballer te worden.”, zei Bahia.

Over de kwaliteiten die hij heeft, is hij erg duidelijk: “Ik ben een echte verdediger, die veelal op kracht de duels aangaat. Verder kom ik soms op en pik ik nog wel eens een doelpuntje mee.” Bahia werd een maand geleden door Mark Wotte gezien in Brazilië, en werd toen uitgenodigd voor een tweedaagse proef. In die twee dagen maakte Bahia kennis met Ruud Gullit en op woensdagochtend trainde hij mee met de selectie.

Selakovic wil weg bij Heerenveen

Stefan Selakovic wil weg bij SC Heerenveen. Selakovic is niet tevreden met de invalbeurten die hij mag maken.

IFK Götenborg lijkt Selakovic te redden; volgens de krant Aftonbladet is de club geďnteresseerd. Iets dat de directeur van Götenborg bevestigt: “Een speler van zijn kaliber vinden we natuurlijk altijd interessant, maar het klopt dat we hem de laatste tijd volgen.” Selakovic zou bij Götenborg moeten helpen met de wederopbouw van de club.

Götenborg is niet de enige kaper op de kust. De oude club van Selakovic, Halmstads BK wil hem wel terug., en ook Djurgardens IF, de club die onlangs in de UEFA cup werd uitgeschakeld door FC Utrecht, heeft interesse.

Selakovic zelf zegt dit over de situatie bij Heerenveen. “Natuurlijk ben ik niet tevreden over de huidige situatie. Het huren van Victor Sikora was symbolisch voor de afgelopen periode.” Hij hoopt verder voor de kerst duidelijkheid te hebben over zijn toekomst bij Heerenveen, zodat hij misschien weg kan als de transfermarkt in januari weer opent. Zijn contract loopt in 2006 af.

DVD: De zusjes Kriegel

Deze review is geschreven door: placebeau

Wat J. K. Rowling is voor Groot Brittanië, is Marc de Bel voor België. Geminacht door de meeste critici, maar de kinderen verslinden zijn kinder- en jeugdboeken als zoete broodjes. En net als bij Rowling was het een niet meer dan logische stap voor Marc de Bel om zijn beste boeken te gaan verfilmen. In 2001 kregen we al de kaskrakers “Blinker en de Bakfietsbioscoop” en “Blinker en het Bagbagjuweel” in verfilmde versie voorgeschoteld, en deze keer werd “De Zusjes Kriegel” onder handen genomen. Al sinds half oktober is de DVD-versie van deze toch wel fijne kinderfilm (of zoals de producenten het graag noemen, familiefilm) te vinden in de winkels.


Fataal smsje voor Frans meisje

Miss_Lestat had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen verkeerd gestuurd sms-bericht is een 16-jarig meisje uit het Franse plaatsje La Roche-Sur-Yon fataal geworden. Ze werd vermoord door haar ex-vriend na de relatie te hebben beëindigd.

Het slachtoffer had de 43-jarige man afgelopen zomer leren kennen. Het meisje had een sms-bericht per ongeluk naar het nummer van de man gestuurd, waarna hij hierop reageerde. De twee kregen al snel een relatie, welke door het meisje werd beëindigd. Dit pikte de man echter niet en besloot het meisje thuis op te zoeken. Hij nam haar mee in zijn auto en besloot wraak te nemen. Op een parkeerplaats verkrachtte hij het meisje en bracht haar even later om het leven. De dader zelf pleegde vervolgens zelfmoord.

Wenger langer bij Arsenal

Arsčne Wenger heeft zijn contract met Arsenal verlengd.

Vorige week was het al duidelijk dat de Franse trainer en de Engelse club bijna akkoord waren, en dinsdag maakte Arsenal bekend dat het contract met Wenger verlengd is met drie jaar, tot medio 2008. De 55-jarige Fransman is al sinds 1997 trainer bij de Gunners.

"Ik ben altijd duidelijk geweest op dit punt. Ik hou van deze club en heb het erg naar mijn zin. Het ondertekenen van dit contract is slechts een officiële bevestiging van mijn ambities om hier nog meer successen te boeken," aldus Wenger op de website van de club.

Onder de leiding van Wenger werd de Londense voetbalclub drie maal landskampioen, en won eveneens drie maal de FA Cup. Alleen in Europees verband pakte ze nog geen prijs. Tevens werd de voormalige trainer van AS Monaco en het Japanse Grampus Eight al drie keer in Engeland uitgeroepen tot Manager van het Jaar.

CD/DVD: Ambassador - The Official Registration

In het weekend van Sensation Black hield ID&T dit jaar voor het eerst Ambassador The Urban Invasion. Het viel toen samen met een feest in Bloemendaal waar we mensen gewoon met de kaartjes van Ambassador zagen touwtje springen. Zelf kreeg ik een kaartje en we zijn nog even richting Amsterdam gereden om te kijken hoe het was. De aankleding was bijna hetzelfde als Sensation Black die nacht ervoor, en veel mensen stonden stil. Om nou te zeggen dat er urban werd gedraait, nou nee. Zou de CD ook zo tegenvallen als het evenement? Of zouden echte urban-fans nu wel aan hun trekken komen?

Weblogs centraal in B&W op NL3

IcoonNadat vorige week de actualiteitenrubriek Netwerk al aandacht besteedde aan het fenomeen van de weblogs, gaat nu ook het VARA debatprogramma B&W in op deze kwestie.

In Netwerk hekelde internetjournalist Francisco van Jole de makers van onder meer GeenStijl. Zij zouden laf zijn omdat ze anoniem op internet iedereen onder vuur durven te nemen, maar zelf ''niet thuis'' geven als ze om een openbaar weerwoord wordt gevraagd. De makers van GeenStijl en Retecool hebben nu de handschoen opgenomen, en zullen in B&W acte de présence geven.

Trudy PrinsOok een oude bekende van GeenStijl is aanwezig: Trudy Prins van de anti-rokersclub Stivoro. Op het weblog werd ze eerder dit jaar beschuldigd van leugens en bedrog, en steevast ''Pinokkio Prins'' genoemd. Door bezoekers van GeenStijl zou ze zelfs ernstig zijn bedreigd in reacties, zo meldde zij indertijd zelf.

Het 'gesprek van de dag' op de publieke omroep staat vanavond onder leiding van presentatrice Hanneke Groenteman.

-
VARA's B&W, Nederland 3 om 19:30 uur.

TVM-schaatsploeg wil door tot 2010

TVM wil tot de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver hoofdsponsor blijven van de gelijknamige schaatsploeg.

Het verzekeringsbedrijf heeft dat woensdag tijdens de presentatie van de ploeg in Heerenveen bekendgemaakt.

Vorig jaar wees alles er nog op dat TVM na 2006 uit de schaatssport zou stappen. De directie van het bedrijf was ontevreden over het aantal sponsoruitingen op de schaatspakken en dat kopstukken van de ploeg, waaronder Ritsma en van Velde, lieten doorschemeren dat ze na de Olympische Spelen van 2006 in Turijn wilden stoppen. Maar het verzekeringsbedrijf ziet nu toch wel weer toekomst in de schaatsploeg.

Wel heeft het bedrijf een voorwaarde gesteld, ze willen vanaf 2006 drie in plaats van twee sponsoruitingen op de schaatspakkken. Daarover verwacht TVM deze winter, samen met de andere commerciële ploegen, een akkoord te bereiken met de KNSB.

Robbie Williams doet mee aan Band Aid III

-peet- had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Muziek nieuwsRobbie Williams zal zijn medewerking verlenen aan Band Aid III. Dit meldde de BBC gisteren. Een grote groep Britse artiesten zal het nummer 'Do They Know It's Christmas' uit 1984 opnieuw opnemen. De opbrengst van het project gaat, net als de eerdere twee edities, naar de slachtoffers van hongersnood in Afrika.

Andere namen die aan het initiatief zullen meewerken zijn onder andere Noel Gallagher (Oasis), Damon Albarn (Blur), Dido, Coldplay, Keane, The Darkness en Travis. Het is de bedoeling dat het gezelschap met Kerstmis een nummer 1 hit scoort met een remake van 'Do They Know It's Christmas' uit 1984. Organisator Midge Ure hoopt begin november de single op te nemen in de Abbey Road Studios in Londen. Hij deelde ook mee dat hij niet zou proberen het originele gevoel van de eerste versie te kopiëren, maar zei zeer benieuwd te zijn hoe het zou klinken als Keane en Coldplay zouden openen met hun Piano's en als Darkness het einde voor hun rekening zouden nemen met harmonieus gitaarspel.


De single van Band Aid uit 1984 krijgt wederom een vervolg

Band Aid was de naam waaronder een veertig tal van Engeland en Ierlands meest bekende popsterren op 25 november 1984 de single 'Do They Know It's Christmas? / Feed The World' opnamen. Het nummer werd geschreven door Bob Geldof en Midge Ure. Artiesten die toen hun medewerking verleenden waren onder meer Phil Collins, U2, Sting, Boy George, Duran Duran, David Bowie, Paul McCartney en Spandau Ballet. Aan de tweede Band Aid in 1989 deden onder andere Jason Donovan, Kylie Minogue, Wet Wet Wet en Bananarama mee. Net als bij de twee eerdere edities van Band Aid gaat de opbrengst van de single naar de slachtoffers van hongersnood in Afrika.

Gemeenteraad akkoord met nieuw stadion AZ

De Gemeenteraad van Alkmaar heeft maandagavond groen licht gegeven voor de bouw van het nieuwe AZ-stadion.

Door de overeenkomst hoeven de club en de gemeente niet meer te wachten op een uitspraak van de Europese commissie. Deze zou uitspraak doen vanwege vermeende staatssteun aan de Alkmaarse club.

In 2001 sloten AZ en de gemeente Alkmaar een zogenaamde 'Package-deal'. dat hield in dat AZ-vastgoed de grond van het huidige onderkomen, de Alkmaarder Hout, voor een symbolisch bedrag van een euro zou overnemen van de gemeente. AZ zou dan een grote financiële bijdrage leveren aan de bouw van het nieuwe stadion.

De Europese commissie moet echter nog wel vaststellen of hier sprake was van ongeoorloofde steun van de staat, maar daar wilden AZ en de gemeente Alkmaar niet op wachten.

Bij de Alkmaarse club is er allerminst sprake van euforie over het akkoord. "Dit is een stap voorwaarts, maar we zijn er nog lang niet. We vechten al jaren tegen een minderheid. Ook na dit besluit kunnen nog steeds tal van procedures worden aangespannen om het bouwproces te vertragen," aldus woordvoerder Willem Zeijlmans in AD Sportwereld.

Een impressie van het stadion is hier en daar te zien.

Real wil Spaans paspoort voor Ronaldo

De Spaanse club Real Madrid heeft zijn sterspelers Ronaldo en Roberto Carlos gevraagd of ze de Spaanse nationaliteit willen aannemen.

Zij zouden dan niet meer als buitenlander worden beschouwd. Sinds afgelopen jaar mogen er in de Spaanse Primera Division maar drie spelers per team uit niet-EU landen worden opgesteld, in 2003 waren dat er nog vier.

Real Madrid deed het verzoek aan de Brazilianen met oog op het inkoopbeleid van de club, en omdat de kans groot is dat de buitenlanderregel opnieuw zal worden bijgesteld.

Ronaldo en Roberto Carlos hebben al eerder aangegeven dat ze hun club tegemoet willen komen. Met een dubbele nationaliteit kunnen ze wel gewoon blijven uitkomen voor het nationale team van Brazilië.

Benfica mogelijk akkoord Robinho

Ondanks het royale bod van PSV aan Robinho lijkt Benfica de strijd om de Braziliaanse spits te winnen. Een Portugese sportkrant meldt dat Benfica met de Braziliaanse spits en zijn huidige club Santos al een akkoord heeft bereikt.

Volgens de Portugese sportkrant Record heeft een bestuurslid van Santos die liever anoniem wil blijven uitlatingen gedaan over een akkoord met Benfica. Bij het openen van de transfermakrt in januari zou Robinho naar Benfica komen. Er is niets bekend over de eventuele transfersom en tijdsduur van het contract.

Santos voorzitter Marcelo Teixeira ontkent het verhaal en voegde daar aan toe dat er nog niets concreet is. Robinho zelf zei met een glimlach dat hij zich voorlopig richt op het behalen van de titel met Santos.

Verbanning dreigt voor Iraniërs met lang haar

De Iraanse voetbalbond, de FFI, heeft een waarschuwing uitgegeven dat voetballers met lang haar uit stadions zal worden geweerd.

In de krant Iran zegt bestuurslid Ali Pur dat voetballers met lang haar een slechte invloed hebben op de jeugd in de voetbalstadions en op televisie.

Ali Pur zegt verder dat deze spelers de islam ondermijnen en dat ze kunnen rekenen op straffen en zelfs verbanning.

De paardenstaart van een van de spelers in de wedstrijd tussen twee clubs uit Teheran afgelopen vrijdag, leidde zelfs tot een verhitte discussie onder sportofficials in Iran.

Russisch meisje (16) dreigt klas met gijzeling

In Moskou heeft een 16-jarige leerlinge van een school in Moskou een aantal jongere leerlingen bedreigd met gijzeling en twee van hen met een mes verwond. Vlak daarna werd het meisje ontwapend.

Darja Goebernskaja, zoals de leerlinge heet, ging aan het eind van de les een tweede klas binnen en dreigde de leerlingen daar te gijzelen. Om haar dreigement kracht bij te zetten sneed zij een meisje met een mes in het gezicht en stak een ander in de borst. Het tweede meisje gooide uit zelfverdediging een boek naar Goebernskaja, daardoor zag een docent kans haar het mes af te nemen.

Dit gebeurde allemaal op de dag waarop twee jaar geleden met geweld een eind werd gemaakt aan de gijzeling van een Moskous theaterpubliek door Tsjetsjeense rebellen. Daarbij kwamen honderddertig van de ongeveer achthonderd gijzelaars en alle gijzelnemers om het leven. Getuigens verklaarden dat Goebernskaja een zwarte sjaal en een zonnebril droeg en de kinderen vroeg of zij zich wel bewust waren van het theaterdrama.

De politie bevestigde het incident, maar wilde er verder niets over zeggen.

Nederlandse moslims ageren tegen ontvoering hulpverleenster

Zo'n veertig Nederlandse moslims hebben een verklaring doen uitgaan waarin zij hun ''diepe verslagenheid'' uiten over de ontvoering van de Brits-Iraakse hulpverleenster Margaret Hassan in Irak. De hulpverleenster woont al ruim dertig jaar in het land, heeft de Iraakse nationaliteit en is getrouwd met een Iraakse man. In Irak geeft ze leiding aan hulporganisatie CARE, een ploeg van zeventig hulpverleners.

Volgens de groep Nederlandse moslims is de ontvoering van Hassan ''onbegrijpelijk en niet te rechtvaardigen.'' Ze roepen op om ''in naam van de menselijke waardigheid en de Arabisch-islamitische principes van humaniteit'' de CARE-directrice vrij te laten.

Afgelopen week riep Margaret Hassan op een video de Britse regering op de Britse troepen uit Irak terug te trekken omdat ze anders bang is dat haar hetzelfde lot wacht als landgenoot Kenneth Bigley, die eerder deze maand onthoofd werd. Die video werd door de ontvoerders afgeleverd bij de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Tot de ondertekenaars behoren onder meer de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, GroenLinks-Kamerlid Azough, Milli Görüs-directeur Haci Karacaer en voorzitter Ayhan Tonca van de Turks-Islamitische Culturele Federatie. Ook de niet-islamitische PvdA-Kamerleden Dijsselbloem en Verbeet hebben de verklaring ondertekend.

Subheader
Margaret Hassan tijdens een emotionele oproep om haar vrijlating

Plannen voor muziek downloaden vanuit telefooncel

British Telecom heeft een nieuw, opvallend plan gepresenteerd: Het bedrijf is van plan om het mogelijk te maken vanuit de 70.000 telefooncellen die het bezit, muziek te kunnen downloaden. Het plan is geboren omdat ruim 60 procent van de telefooncellen van BT verlies lijdt.

Volgens de planning van het bedrijf zal het downloaden van muziek volgend jaar al mogelijk zijn in duizend van hun telefooncellen. In deze cellen wordt nu al internet aangeboden.

Op deze manier zal iedereen met een iPod of andere draagbare muziekspeler deze in de cel kunnen pluggen en vervolgens muziek moeten kunnen downloaden. De betaling kan geschieden via een creditcard of telefoonkaart van BT.

Afgehakte pink in ruil voor avondje uit

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Japanse ex-gangster heeft in een poging zijn liefde te bewijzen zijn afgehakte pink per post aan de vader van zijn 15-jarige geliefde gezonden. In het pakketje met de pink stopte hij ook een briefje met de woorden: "Accepteert u alstublieft deze vinger in ruil voor een avond uit met uw dochter. Ik zal u mijn vinger blijven sturen tot u mijn verzoek inwilligt". De vader van het meisje bleek niet onder de indruk, en stuurde het pakketje met de pink terug.

Toen de vader later weer de vinger kreeg toegestuurd nam hij contact op met de politie, die de 36-jarige Yoshikawa in Okayama, 550 kilometer ten westen van Tokio, arresteerde. Volgens de politie is Yoshikawa een voormalig lid van Yamaguchi-gumi, de grootste criminele organisatie in Japan. Onder Japanse gangsters (Yakuza) is het gebruikelijk de pink af te hakken wanneer men zich schuldig maakt aan zaken als verraad, of het lijden van een nederlaag in lokale bendeoorlogen.

Onderzoek naar gestikte Thaise moslims

Knip had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen maandag zijn er in het zuiden van Thailand 78 moslims gestikt nadat ze waren gearresteerd tijdens rellen met leger en politie. De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft nu toegezegd dat er een onderzoek komt naar de omstandigheden waaronder dit kon plaatsvinden. Hij gaf toe dat er in ieder geval 'betreurenswaardige' fouten zijn gemaakt.

Maandag werden meer dan 1.000 betogers aangehouden, in vrachtwagens geladen en vervoerd naar een 160 kilometer verderop gelegen legerbasis. Tientallen stikten onderweg. Anderen braken hun nek. Volgens een ooggetuige werden de arrestanten letterlijk in de vrachtwagens gepropt en gestampt.

In Thailand is de meerderheid (93%) van de bevolking boedistisch en een kleine minderheid (4%) moslim. In het zuiden is echter een islamitische meerderheid. Radicale moslims streven daar naar afscheiding van Thailand omdat ze zich gediscrimineerd en achtergesteld voelen. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 400 mensen omgekomen bij gewelddadigheden tussen radicale moslims en veiligheidstroepen.

Asielzoeker uit Irak met bijl aangevallen

Icoon Binnenlands nieuwsEen nog onbekende man heeft gistermiddag in Schagen een 23-jarige asielzoeker uit Irak met een bijl aangevallen. Het slachtoffer raakte bij de aanval slechts lichtgewond.

De man schold de asielzoeker uit om deze vervolgens in de rug te schoppen. Hierdoor kwam het slachtoffer ten val en wist de aanval met de bijl, die gericht was op zijn hoofd, af te weren. Volgens de politie is de dader een blanke man, maar zoekt nog naar meer getuigen. De aanvaller vertrok na de aanval in een blauwe bestelbus met, wat later bleek, een vals kenteken.

Bende mensensmokkelaars opgerold

Na een maanden durend onderzoek heeft het team specialistische recherche van de Koninklijke Marechaussee zeven mensen op Schiphol aangehouden die worden verdacht van mensensmokkel. Onder de zeven bevinden zich twee medewerkers van de KLM.

De marechaussee betrapte de mederwerkers op heterdaad terwijl zij bezig waren illegalen via een personeelsdoorgang op de luchthaven Nederland binnen te smokkelen.

Een woordvoerder van de marechaussee verklaarde dat het rechercheteam tijdens het onderzoek een criminele organisatie op het spoor was gekomen die zich toelegde op het smokkelen van mensen van Den Haag naar de Britse kustplaats Dover. Bij die smokkelactie werd gebruikgemaakt van touringcars.

Snoei voor de tuchtcommissie

De trainer van Sparta, Mike Snoei, moet zich donderdag verantwoorden tegenover de tuchtcommissie van de KNVB.

Snoei is in staat van beschuldiging gebracht naar aanleiding van 'onfatsoenlijk taalgebruik' tegen scheidsrechter Kevin Blom in de Amstel Cup wedstrijd tegen Willem II.

Donderdag zal de tuchtcommissie ook de 'spreekkorenaffaire' rond ADO Den Haag - Ajax gaan behandelen. De Haagse club ging eerder niet akkoord met de voorgestelde straf van twee thuiswedstrijden zonder publiek spelen.

Daarnaast zal de tuchtcommissie ook de mogelijke schorsing van FC Utrecht-spits Hans van der Haar behandelen, die dinsdag niet akkoord ging met een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing van de aanklager van de KNVB. Van der Haar werd aangeklaagd na een harde overtreding op tegenstander Paul Matthijs in de uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Europese release data Nintendo

Wanneer kan je Resident Evil 4 nou eindelijk eens spelen? Wanneer is Mario Party 6 te koop? Lees verder en je weet het.

Nintendo GameCube

The Legend of Zelda Four Swords (Nintendo) - 7th January 2005
Megaman X Command Mission (Capcom) - January 2005
Donkey Kong Jungle Beat (Nintendo) - 4th February 2005
Mario Power Tennis (Nintendo) - 25th February 2005
Jimmy Neutron Attack of the Twonkies (THQ) - February 2005
Spongebob Squarepants The Movie (THQ) - February 2005
TimeSplitters Future Perfect (EA) - 11th March 2005
Mario Party 6 (Nintendo) - 18th March 2005
Resident Evil 4 (Capcom) - March 2005
Viewtiful Joe 2 (Capcom) - March 2005
Fairly Odd Parents: Shadow Showdown (THQ) - March 2005
Tak 2: The Staff of Dreams (THQ) - March 2005
Killer 7 (Capcom) - Early 2005
Disney's Winnie the Pooh Rumbly Tumbly Adventure (Ubisoft) - Q1 2005
Tom Clancy's Splinter Cell Chaos Theory (Ubisoft) - Q1 2005
Tom Clancy's Ghost Recon 2 (Ubisoft) - Q1 2005

Game Boy Advance SP

NES Classics (Nintendo) - 7th January 2005

- Metroid
- Zelda II The Adventure of Link
- Dr. Mario
- Castlevania

Smashing Drive (ZOO Digital) - 21st January 2005
It's Mr Pants (THQ) - January 2005
Banjo Pilot (THQ) - February 2005
Jimmy Neutron Attack of the Twonkies (THQ) - February 2005
Spongebob Squarepants The Movie (THQ) - February 2005
Kingdom Hearts Chain of Memories (Disney/Square Enix) - March 2005
Bionicle 2 (THQ/LEGO) - March 2005
Tak 2: The Staff of Dreams (THQ) - March 2005
Advance Guardian Heroes (Ubisoft) - Q1 2005
Disney's Winnie the Pooh Rumbly Tumbly Adventure (Ubisoft) - Q1 2005

Zo te zien is er dus genoeg te gamen voor de Nintendo fans onder ons

Afghanistan drugsproducent nummer één

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

opiumpapaverbolAfghanistan is Colombia voorbijgestreefd als grootste drugsproducent ter wereld. Sinds het Amerikaanse leger het Taliban-bewind verdreven heeft, is de opiumpapaverteelt en de bijbehorende productie in vooral de Afghaanse provincies dramatisch gestegen. Het VN-bureau voor drugs en misdaad zal volgende week met een rapportage komen, waaruit een en ander blijkt.

De opiumteelt, waar onder meer heroine van gemaakt wordt, leverde Afghanistan vorig jaar 1,86 miljard euro op, ruim de helft van het bruto binnenlands product van het land.

In Colombia wordt nog altijd de meeste cocaďne geproduceerd. Doordat de Amerikaanse regering meebetaalt aan een verdelgingscampagne, is de verbouw van coca, de plant waaruit de grondstof voor cocaďne wordt gehaald, wel sterk afgenomen.


Het met gif bespuiten als middel tegen cocaplantages

Rechter organiseert feest voor veroordeelde

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Texaanse rechter was zo verheugd over de gevangenneming van de voortvluchtige Billy Wayne Williams dat ze zijn terugkeer in haar rechtbank vierde door hem op een feestje te trakteren. In een met slingers en ballonnen versierde rechtbank, waar ook nog eens cake werd uitgedeeld, sprak ze het vonnis uit: levenslang. "We zijn zo verheugd je weer te zien, dat we besloten hebben een feestje voor je te vieren", aldus de rechter.

Wiliams, die eerder al in absentia was veroordeeld voor het wurgen van zijn vriendin, kon er de lol niet van inzien. "Het lijkt erop dat iedereen een feestje wil vieren, en dat zal vast heel leuk voor jullie zijn, maar niet voor mij", zei Williams terwijl hij geboeid werd afgevoerd.

Ook Seana Willing van de "Texas Commission on Judicial Conduct" was niet echt te spreken over de actie van de rechter. "Hoe haalt ze het in haar hoofd?". Willing gaf aan dat de commissie zal onderzoeken of er naar aanleiding van de gebeurtenis een klacht is ingediend, en zal beoordelen of nader onderzoek gewenst is.

De Graafschap blijft strijdvaardig

Bij De Graafschap is ondanks de magere start van de competitie nog geen paniek uitgebroken.

"We hebben een goede trainer (Gert Kruys) en alles zit nog steeds dicht op elkaar", aldus voorzitter Sietze Veen afgelopen zondag na de 1-2 thuisnederlaag tegen ADO Den Haag. Woensdag krijgen de Superboeren in de thuiswedstrijd tegen Willem II een nieuwe kans voor de eerste seizoenszege van het seizoen.

De voorzitter is wel van mening dat de club versterking nodig heeft. "We hebben echt een impuls nodig om punten te pakken. Versterking is absoluut noodzakelijk", aldus Veen tegenover Omroep Gelderland. Om dit mogelijk te maken, had de club afgelopen maandag een bijeenkomst met de businessclub. "We hadden geen geld, maar maken nu wel geld vrij om met extra budget een aantal goede spelers te halen. We zijn bezig om iemand te huren. Ik hoop dat het nog de komende week lukt om het geld ook daadwerkelijk vrij te maken."

De club uit Doetinchem wacht als enige club in het betaalde voetbal nog steeds op de eerste overwinning. Toch heeft trainer Kruijs nog altijd goede hoop. "We zijn nog niet begraven", aldus de strijdvaardige trainer in gesprek met De Gelderlander. Ook aanvaller Mamadou Zongo heeft de moed nog niet opgegeven: "Als we nu al zouden opgeven, hoeven we helemaal niet meer te spelen."

Om de eerste overwinning van dit seizoen binnen te halen moet de Graafschap woensdag winnen van een 'angstgegner'. De club heeft namelijk geen goede staat van dienst in de eredivisie tegen Willem II. Van de twintig onderlinge wedstrijden wist de club uit Doetinchem er maar eentje te winnen, dat was op 23 augustus 1997 toen ze met 3-1 wonnen.

Webber klaar voor Williams

Nu alle rumoer rond Jenson Button is opgetrokken, is er weer aandacht voor de man die wel voor Williams rijdt volgend seizoen, Mark Webber. Na wat vakantie zal hij op 24 november zijn eerste test voor Williams rijden.

Eerst nog een vakantiereisje naar zijn sportheld Lance Armstrong in Amerika, maar daarna zal hij zich al in Engeland melden. Webber wil zich goed voorbereiden op de eerste tests en het seizoen van 2005. Voor Williams zal hij op het circuit van Barcelona op 24 november al voor het eerst testen.

Hoewel zijn Jaguar-tijd is afgelopen, is het nog niet uit het oog uit het hart: "Het team is erg goed voor me geweest en ik ben er erg gelukkig geweest. Ik ben erg gelukkig geweest door mijn hele loopbaan met eerst Minardi, toen Jaguar en nu met een Williams-stoeltje. Iedere keer als ik langs de Minardi-garage loop zeg ik even gedag tegen de jongens en dat zal een groot gemis zijn als de deze jongens (van Jaguar, red.) er niet meer bij zijn. Nu staat er een lange winter voor de boeg en Melbourne zal er weer snel zijn, dus we hebben veel werk te doen. Bij Williams gaat het om winnen en de winter is verschrikkelijk belangrijk."

Goor voor vijf wedstrijden geschorst

De Wereldvoetbalbond, de FIFA, heeft Feyenoord-speler Bart Goor voor vijf internationale wedstrijden geschorst.

Belgische media hebben dit woensdag gemeld. Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje spuugde Goor naar zijn tegenstander Xavi, en moest hierdoor met een rode kaart van het veld af. Hier kreeg hij van de FIFA vier wedstrijden schorsing voor.

Hij kreeg nog een extra wedstrijd schorsing voor zijn tweede gele kaart in de WK-kwalificatieronde. Daarnaast moet de Belg ook nog een boete van 6500 euro betalen.

De 31-jarige Belg kan op zijn vroegst pas in september 2005 weer in actie komen voor het Belgisch nationale team, tijdens de wedstrijd tegen San Marino.

Naast de speler van Feyenoord kreeg ook Eric Deflandre een schorsing van drie wedstrijden opgelegd, wegens schelden tegen de leiding.

[Update] Japanse prijs en datum voor de PSP

Gamefront meldt vandaag dat de PSP een releasedatum heeft gekregen voor Japan. De PSP komt op 12 december 2004 in de winkels te liggen voor een prijs van 20790 Yen (omgerekend 150 Euro).

De batterij moet voor games vier tot zes uur meegaan en voor films vier tot vijf. Voor het einde van het jaar 2004 zullen er bovendien 21 spellen beschikbaar zijn.

Update 10:40

De 21 titels van de games zijn bekend:

BANDAI:
Lumines (Music & Luminary Action Puzzle)
The legend of heroes Gagharvtrilogy White Witch (Role Playing Game)

CAPCOM:
VAMPIRE CHRONICLE The Chaos Tower (Fighting)

CyberFront Corporation:
KOLLON (Puzzle Action)

Electronic Arts:
Need for Speed Underground Rivals -Working Title- (Race)
Tiger Woods PGA Tour -Working Title- (Golf)

FromSoftware:
Armored Core Formula Front (Mech Customizing Simulation)

HUDSON SOFT CO.:
RENGOKU: The Tower of Purgatory (Action Role Playing Game)

KOEI:
Dynasty Warriors (Action)
Mahjong -Working Title- (Table)

Konami Computer Entertainment Japan:
Metal Gear Acid (ACID)
Mah-Jong Club (Board Game)

Marvelous Interactive Inc:
AI Go (Board Game Master)
AI Mah-Jong (Board Game Master)
AI Shogi (Board Game Master)

NAMCO:
Kotoba no puzzle mojipittan daijiten (PUZZLE)
RIDGE RACERS (RACE)

Sega Corporation:
Puyo Pop Fever (Puzzle)

Sony Computer Entertainment Inc.:
Dokodemo Issyo (Misc.)
Hot Shots Golf (Sports, Golf)

TAIto:
Puzzle Bobble Pocket (Puzzle)

Bovendien zijn de prijzen van de accessoires bekend:

Memory Stick Duo (Product Code PSP-M32): Yen 2.800 (Euro 21)
32MB, 20mm (L) x 1,6mm (H) x 31mm (B), Gewicht: ca. 2g
AC Adapter (PSP-100): Yen 3.500 (Euro 26)
76mm (L) x 22mm (H) x 46mm (B) Gewicht: ca. 44g
Battery Pack (PSP-110): Yen 4.800 (Euro 35)
52mm (L) x 12,5mm (H) x 36mm (B) Gewicht: ca. 44g
Koptelefoon met afstandsbediening (PSP-140(W)): Yen 2.800 (Euro 21)
Wit, in-ear
Soft case and hand strap (PSP-170(B)): Yen 2.000 (Euro 15)

Wil je een kant-en-klaar PSP pakket dan kan je het PSP Value Pack kopen voor 24800 Yen (180 euro). De inhoud hiervan is als volgt:

Een PSP, de AC Adapter, een Battery Pack, een Memory Stick Duo, de koptelefoon en een beschermhoes.


Het PSP Value Pack

ANP: 'Novum steelt berichtgeving'

Icoon Media nieuwsPersdienst ANP beschuldigt concurrent Novum van inbraak op de electronische systemen en het stelen van berichten. Novum geeft toe dat een redacteur wel eens heeft ingelogd op de nieuwsserver van het ANP, maar ontkent dat het berichten overneemt. Een kort geding tussen de twee grote Nederlandse persbureaus dient morgen voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens het ANP maakt Novum zich schuldig aan oneerlijke concurrentie, onrechtmatig handelen, inbreuk op auteurs- en databankrechten en wanprestatie. Het persbureau vindt dat er meer dan normale overeenkomsten zijn in de berichtgeving. Artikelen worden bijvoorbeeld inclusief kleine foutjes overgenomen. Met behulp van een digitaal recherchebureau is er volgens het ANP bewijs geleverd dat Novum zich dagelijks toegang heeft verschaft tot de besloten nieuwsvoorziening van het ANP.

Novum reageert door te stellen dat er geen stelselmatige inbraak heeft plaatsgevonden en dat er geen ANP-nieuws is overgeschreven. Het ANP zou de jonge concurrent willen zwartmaken. Hoofdredacteur Marcel van de Hoef van Novum: "Als het ANP claimt de exclusieve rechten op nieuwsfeiten te hebben, dan is het bestaansrecht van Novum nog groter dan wij al dachten." Tegelijkertijd wordt gebruik van de nieuwsvoorziening van het ANP wel toegegeven. "Eén van de Novum redacties blijkt gedurende enige tijd toegang te hebben gehad tot de ARTOS-Nieuwsserver. Gebleken is dat een nieuwe medewerker, waarvan het dienstverband is aangevangen op 1 april 2004, zonder medeweten van de directie en hoofdredactie van Novum gebruik heeft gemaakt van username en password van vorige werkgevers. De bewuste werknemer heeft username en password ook aan andere redacteuren binnen Novum ter beschikking gesteld, wederom zonder medeweten en/of toestemming van directie en hoofdredactie", aldus Novum in een verklaring.

Volgens de persdienst is de betrokken medewerker inmiddels uit dienst getreden. Daarnaast zijn intern technische maatregelen getroffen, waardoor het sinds 13 oktober niet meer mogelijk is op de servers van het ANP aan te loggen. De persdienst blijft bij de ontkenning dat berichtgeving van het ANP niet inhoudelijk is gebruikt.

Zowel het ANP als Novum stellen nieuwsberichten op en verkopen die. Het ANP nieuws is op internet te vinden op sites als Planet.nl of Het Net. Novum nieuws staat onder meer op Nieuws.nl en Trouw. De nieuwssite NU.nl koopt de berichten van zowel ANP als Novum.

-
Zie ook het volledige artikel op Planet Multimedia, waar tevens een geluidsfragment te beluisteren is met de hoofdredacteur van het ANP en de directeur van Novum.

Demo uit van Sabotain: Break the Rules

Op Adrenaline Vault is een 323 MB grote demo geplaatst van de action-RPG Sabotain: Break the Rules.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Er woedt een oorlog tussen de Empire en de Confederation of Independant Worlds. De Empire dreigt te verliezen en stuurt een geheim agent om de levensmiddelenfabrieken te saboteren door het toevoegen van een chemisch goedje dat de hersenen aantast. Jij bent die geheim agent en moet de enorme hoofdstad van de Confederation, the Miracle City, uitkammen en diverse sabotage-missies uitvoeren. Daarnaast zijn er missies rond infiltratie, reddingsmissies, het verzamelen van informatie, diefstal, reconnaissance, moord en gevechten.

Minister wil minder conducteurs op sommige NS-lijnen

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Verliesgevende lijnen van de Nederlandse Spoorwegen kunnen best met minder conducteurs af. Dat vindt verkeersminister Karla Peijs. Ze wil op die manier bezuinigen op het spoor. Ze wil ook kortere treinen die minder vaak rijden. Dat zou ze in een vertrouwelijke brief aan de NS hebben geschreven. Het gaat om te beginnen om de lijnen Dordrecht-Geldermalsen en Tiel-Arnhem.

Peijs wil het bedrag waarmee het kabinet de onrendabele lijnen van de NS steunt verlagen. Het afschaffen van de conducteurposten staat in schril contrast met het verbeteren van de veiligheid in het openbaar vervoer. Zo hebben tram- en metrobedrijven in grote steden volgens het AD tien miljoen euro ontvangen om een vaste conducteur in te stellen.

De vakbonden reageren furieus op het idee dat de conducteur verdwijnt. Voorzitter Donald Cijs van de VVMC, de vakbond van rijdend personeel, spreekt van een "doodsteek voor de sociale veiligheid."

Kakkerlak in film krijgt stem 'Balkenende'

Scootmobiel en Sylv3r hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Bij de verfilming van Annie M.G. Schmidts boek wordt de stem van één van de filmkarakters ingevuld door 'Jan-Peter Balkenende'.

In het verhaal komen enkele dierfiguren voor, die als handpoppen te zien zullen zijn. Eén van hen, de moralistische kakkerlak Zaza, wordt in het verhaal ingesproken door cabaretier Owen Schumacher, die de Nederlandse premier al meermaals persifleerde in de televisieprogramma's "Kopspijkers" van de VARA en "Koefnoen" van de AVRO.

De film "Pluk van de Petteflet" zal in november in de Nederlandse bioscopen in premiere gaan. Andere Nederlanders die hun stem leenden aan de dierenfiguren zijn o.a. Karin Bloemen en Dolf Jansen.

Owen Schumacher als J.P. Balkenende
Cabaretier Owen Schumacher als premier J.P. Balkenende.
Foto: ©VARA

Van Persie start in basis Arsenal

Vanavond speelt Arsenal een wedstrijd tegen Manchester City in de Carling Cup. In het verleden heeft Arsčne Wenger het toernooi altijd gebruikt om de jongere spelers meer speeltijd te geven. Vanavond zal Wegner dat beleid voortzetten met Van Persie in de basis.

Naast van Persie zullen ook Senderos, Pennant, Smith, Flamini, Almunia en Fabregas in de basis starten. Thierry Herny en Sol Campbell zullen niet in actie komen vanwege een blessure aan de Achilles. Ashley Cole heeft te kampen met een knieblessure en Patrick Viera heeft weer last gekregen van een eerder opgelopen enkelverwonding.

Paard overleden door grasallergie

Scootmobiel en ircle hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsPaard Sven is dood. Normaliter niet zo heel bijzonder nieuws misschien, maar paard Sven leed aan een bijzondere ziekte, zeker voor paarden: hij leed aan een allergie voor gras.

De ruin leefde in de Martini Manege in Thesinge. Een dierenarts heeft het dier afgelopen weekeinde op verzoek van de eigenaar in laten slapen. Als gevolg van zijn ziekte had het dier geen eetlust meer, wat hem zo verzwakte dat er geen andere uitweg meer mogelijk was.

De allergie veroorzaakte bij het edele dier fikse zwellingen in zijn keel. Dit veroorzaakte bij het paard eerder al een ernstige keelontsteking, waarbij de stembanden verlamd raakten. Hierdoor hingen ze als gordijntjes voor zijn luchtpijp, wat de ademhaling weer ernstig belemmerde.

Vorig jaar nog startte de actie 'Geef Sven weer lucht' om geld bijeen te brengen voor een operatie. De operatie werd evenwel afgeblazen, omdat dierenartsen van de Universiteit Utrecht van mening waren dat dit niet meer zou helpen. Met het geld van de actie werden medicijnen gekocht voor Sven, waarmee hij nog een tijd geholpen was.

Braziliaan op proef bij Groningen

Luis Pontes Ribeiro is op proef bij FC Groningen. De Braziliaanse middenvelder meldde zich op het trainingsveld van FC Groningen.

Groningen bekijkt Pontes Ribeiro, die 21 jaar oud is, puur met het oog op de toekomst. “Er wordt bekeken of hij voor ons in de toekomst een versterking zou kunnen zijn. Hiermee bedoelen we het seizoen 2005/2006.” Wist de algemeen directeur van Groningen, Hans Nijland, te melden op de website van de club.

Pontes Ribeiro is geen onbekende in Nederland Hij stond afgelopen seizoen onder contract bij Le Havre, maar daarvoor heeft hij in de jeugdafdeling van De Graafschap gespeeld. Hij is overigens niet de enige Braziliaan die zich heeft gemeld. Ook Mocelin Magno, een oude bekende, heeft zich gemeld.

Volgens Nijland traint Magno alleen mee om zijn conditie op peil te houden. En “zoals bij een ieder bekend komt Erik Nevland volgende week naar Groningen en zijn we in de positie van spits voorzien.”, zei Nijland over het meetrainen van Magno.

Verhagen ziet in Turkije nog veel problemen

Volgens CDA Tweede Kamer-fractievoorzitter Maxime Verhagen moet Turkije zelf een onafhankelijke commissie instellen die er op gaat toezien dat er niet meer gemarteld en mishandeld wordt. Die commissie zou dan onder meer onaangekondigd politiebureaus en gevangenissen moeten bezoeken om te kijken hoe gedetineerden behandeld worden. De commissie moet verder een officiële reactie geven op iedere beschuldiging van marteling, zo meent Verhagen.

De CDA'er is momenteel in Turkije om met eigen ogen te zien hoe het met de mensenrechten en democratie in het land gesteld is. Verhagen vindt dat er nog 'zat' problemen zijn in Turkije. ''Je hoort hier van iedereen dat er de afgelopen jaren onder premier Erdogan heel veel is verbeterd, maar er zijn nog zat problemen. Kijk alleen al naar de vrijheid van godsdienst. Christenen komen vaak niet in aanmerking voor een functie bij de overheid en overheidsfunctionarissen die zich bekeren tot het christendom worden veelal ontslagen.''

Kamer wil opgevoerde scooters vernietigen

Een Kamermeerderheid onder aanvoering van CDA en PvdA wil dat opgevoerde brommers en scooters direct door de politie ingenomen worden en regelrecht naar de shredder worden vervoerd. Op deze wijze zal de verkeersveiligheid op de weg voor brommerrijders en ander wegverkeer vergroot worden, meent de Kamer.

CDA-Kamerlid Marleen de Pater: ''Als blijkt dat een brommer of scooter door het opvoeren harder dan de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur kan op de rollenbank, dan is het over en uit. Zo kan de al jaren durende ellende met opgevoerde brommers tot het verleden gaan behoren''. Ook PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma verwacht dat deze drastische maatregel zoden aan de dijk zet.

De Pater heeft weinig begrip voor jongeren die hun scooter of bromfiets opvoeren. ''Het schijnt het mooiste te zijn om te doen, maar het is zeker het levensgevaarlijkst''. Dijksma denkt dat het uitbannen van opgevoerde brommers en scooters tevens de geluidsoverlast ten goede zal komen. Ook spelende kinderen die bijna omvergereden worden door brommers hebben baat bij deze aanpak, meent de vice-fractievoorzitter van de PvdA.

Nu is het nog zo dat eerst een verzoek moet worden ingediend door justitie voor het innemen van een opgevoerde brommer of scooter, voordat het voertuig voorgoed van de weg gehaald kan worden. Met een nieuwe wetgeving is het voor een opgevoerde brommer die door de politie wordt onderschept meteen over en uit.

Opvoersets
Dijksma zal vandaag namens de PvdA opnieuw aan minister Peijs van Verkeer vragen om een verbod in te stellen op de zogenoemde opvoersetjes. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Peijs gisteren dat het moeilijk is dit soort onderdelen te verbieden.

Peijs wees er in de brief op dat voor het opvoeren vaak onderdelen worden gebruikt die op zichzelf legaal zijn voor bijvoorbeeld motorfietsen. De CDA-bewindsvrouw vreest dan ook dat het moeilijk wordt een verbod op opvoersetjes te handhaven. Dijksma meent echter toch mogelijkheden te zien voor een verbod.

Sharon Dijksma PvdA vice-fractievoorzitter

Sharon DijksmaDe 33-jarige Sharon Dijksma is gisteren door de Tweede Kamerfractie van de PvdA gekozen als nieuwe vice-fractievoorzitter. Ze neemt die functie over van de gisteren vertrokken Jeltje van Nieuwenhoven, die gedeputeerde wordt in de provincie Zuid-Holland.

Dijksma is sinds 1994 Kamerlid voor de PvdA. Bij haar aantreden was ze indertijd het jongste Kamerlid aller tijden (23 jaar). Daarvoor was ze onder meer voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA.

Van Nieuwenhoven wordt in de Kamer opgevolgd door Lia Roefs uit het Limburgse Bergen. De in 1955 geboren Roefs was onder meer werkzaam als lerares aardrijkskunde en was in de gemeente Bergen tussen 1994 en 2002 wethouder welzijn, sociale zaken en onderwijs.

Japanner ontvoerd in Irak

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de Arabische nieuwszender al-Jazeera is dinsdag een video getoond waarop islamitische extremisten dreigen een Japanse man te onthoofden. Ze eisen de terugtrekking van alle Japanse soldaten uit Irak. Als dit niet binnen 48 uur gebeurt zeggen zij de Japanner te zullen vermoorden.

De onbekende man op de video droeg een wit t-shirt en sprak enkele woorden in het Engels en het Japans. "Ze willen dat de Japanse troepen uit Irak vertrekken of ze snijden mijn hoofd af", aldus de man. Achter hem stonden drie gemaskerde mannen, die vervolgens een boodschap voorlazen: "Als Japan zijn troepen niet terugtrekt ondergaat hij hetzelfde lot als zijn voorgangers, Berg, Bigley en de andere ongelovigen."

Volgens de gijzelaars zou het gaan om iemand die "verbonden is" met de Japanse strijdkrachten in Irak, maar de Japanse regering meldt dat er geen enkele soldaat wordt vermist. De ontvoering zou zijn gepleegd door de groepering rond de Jordaniër al-Zarqawi, die al zo veel gijzelingen en moorden op zijn geweten heeft. Onlangs eiste de terreurgroep 'Tawhid wa al-Jihad' nog de brute moord op tientallen Iraakse rekruten op.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de gijzeling vooralsnog niet bevestigen. De Japanse premier Koizumi zegt echter dat de Japanse troepen hoe dan ook niet uit Irak zullen vertrekken.

In 2004 zijn al vijf Japanners - hulpverleners en journalisten - gegijzeld in Irak. Ook toen werd de terugtrekking van alle Japanse militairen geëist, maar ondanks het feit dat dit niet gebeurde kwamen zij uiteindelijk toch allen vrij. Er zijn ongeveer vijfhonderd Japanse militairen gelegerd in Irak. Ze zijn gestationeerd bij de zuidelijke stad Samawah, waar ook de 1400 Nederlandse militairen zitten.


De Japanner en zijn ontvoerders

Italiaans dorp geeft jongeren avondklok

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De burgemeester van het Zuid-Italiaanse dorpje Sant'Antonio Abate heeft bepaald dat jongeren na 22.00 niet meer zonder ouders over straat mogen. Dit is dinsdag door burgemeester Gioacchino Alfano bekendgemaakt.

Op deze manier hoopt de burgervader de jeugd beter in de hand te kunnen houden. Afgelopen weken waren in het gehucht enkele massale vechtpartijen, waarbij groepen jongeren elkaar met messen te lijf gingen. De burgemeester spreekt niet van een uitgaansverbod. De maatregel heeft vooral tot doel de jeugd meer beleefdheid bij te brengen.

Vrijen in etalageruimte leidt tot arrestatie

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Amerikaanse staat Californië hebben politieagenten twee twintigers gearresteerd nadat ze hen hadden betrapt tijdens een heftige vrijpartij in de etalageruimte van een kledingzaak. En dit was niet het enige; ze hadden ook nog eens een ruit ingegooid om binnen te komen.

De twee jongelingen uit Bakersfield liepen hevig verliefd door de straten, toen ze plots werden verrast door een hevige stortbui. Omdat ze het koud hadden en niet direct een goede schuilplaats vonden, bedachten ze dat het wel een goed idee zou zijn om een ruit van een gesloten winkel in te gooien en daar te gaan schuilen. En zo geschiedde.

Omdat de twee dachten dat de regen nog wel even aan zou houden, besloten ze om dan maar van de tijd met z'n tweetjes te genieten. Helaas voor hen kwam niet lang nadat ze zich hadden ontdaan van hun kleren een patrouillewagen van de politie langsrijden. Zij zagen de gebroken ruit, gingen polshoogte nemen en betrapten de twee. De lovebirds probeerden het nog op een lopen te zetten, maar ze kwamen niet ver. Ze werden gearresteerd en zijn aangeklaagd voor inbraak en openbare schennis van de eerbaarheid.

Crash Bandicoot: Twinsanity

Eén consolegeneratie geleden had de Dreamcast Sonic, de Nintendo 64 had Mario en de PlayStation 1 had Crash Bandicoot. Op de PlayStation 1 kwamen drie delen uit van de Crash Bandicoot-serie, gemaakt door Naughty Dog. Na deel drie besloot Naughty Dog dat het tijd was voor een andere platformreeks (Jak and Daxter) en hebben ze de rechten van Crash verkocht aan Vivendi. Vivendi heeft vervolgens al een aantal Crash-spellen uitgegeven die het niveau van de originele Crash-spellen nog niet hebben kunnen halen. Kan dit nieuwste deel in de serie dat wel? Je leest het in deze review.

Metroid Prime 2 alleen speelbaar in 60 hertz

De PAL-versie van Metroid Prime 2 zal zeer waarschijnlijk alleen nog in de zestig hertzstand te spelen zijn. Zestig hertz is een refreshrate-standaard die vooral wordt gebruikt voor tv's in Amerika, terwijl men in Europa als standaard vijftig hertz aanhoudt. Er verschenen de laatste tijd al steeds meer spellen die beide standaarden ondersteunen, maar Metroid Prime 2 zal de tweede (de Zeldabonusdisk was ook alleen in zestig hertz speelbaar) zijn die vijftig hertz niet meer ondersteunt.

Nou ondersteunen de meeste moderne (minder dan tien jaar oud tv's) zestig hertz, maar het is dus aan te raden om voordat je de game koopt te controleren of je tv echt zestig hertz ondersteunt. Dit kun je uitvinden door het op te zoeken in je handleiding, of door het uit te testen met een andere game die zestig hertz ondersteunt. Als het niet ondersteund wordt door je tv zul je een nieuwe tv moeten kopen, de game moeten laten liggen of je aansluiten bij mijn praatgroepje (Lexies gloednieuwe tv ondersteunt geen 60 hertz/is gewoon kapot ).

Waarom Nintendo voor deze stap heeft gekozen is niet geheel duidelijk, maar het lijkt erop dat men de game zo snel mogelijk in Europa wil releasen na de Amerikaanse release. Op zich een nobel streven, maar het is nog maar de vraag wat daar nu voor opgeofferd moet worden; het niet meer ondersteunen van een tvstandaard die wordt gebruikt in een werelddeel is een beslissing die niet onbeduidend is.

Blessure bij John de Jong

PSV kan drie weken niet beschikken over middenvelder John de Jong. Hij heeft aan het treffen met Ajax een knieblessure overgehouden.

De Jong (27) moest afgelopen weekend tijdens PSV - Ajax in de tweede helft het veld verlaten nadat hij een scheurtje in het kapsel van een knie opliep. Na onderzoek is gebleken dat hem dit drie weken van herstel zal kosten.

De Jong mist nu onder meer het thuisduel in de Champions League tegen Rosenborg BK. Voor de competitie mist hij in elk geval de uitwedstrijden bij FC Utrecht en FC Den Bosch.

PSV doet Robinho royaal bod

PSV heeft andermaal een bod uitgebracht op sterspeler Robinho van het Brazilaanse Santos. Naast 8,5 miljoen euro voor de transfer zou PSV de spits ook een vorstelijk salaris bieden.

PSV ziet in Robinho een nieuwe Romario danwel Ronaldo. De club tast dan ook diep in de buidel voor het talent. Volgens Voetbal International zou PSV aan Robinho een salaris van 170.000 euro hebben beloofd. Dat betekent twee miljoen euro op jaarbasis, waarmee de Braziliaan in één klap de bestbetaalde speler in Eindhoven en mede van de eredivisie zou worden.

Er is echter concurrentie aanwezig. Naar nu bekend is heeft ook het Portugese Benfica een bod op de speler uitgebracht. Spelermakelaar Giuliano Bertolucci blijkt zowel voor PSV als Benfica actief om Robinho in te lijven.

'Koller redt Bert van Marwijk'

Jan Koller heeft trainer Bert van Marwijk van Borussia Dortmund verdere ellende bespaard. Hij scoorde tegen de rust de enige treffer in het uitduel met Hertha BSC.

Borussia Dortmund kent één van de slechtste competitiestarts in jaren. De nieuwe trainer Van Marwijk krijgt er dan ook van langs in de media. Na het verlies van afgelopen week in eigen huis tegen HSV (0-2) moesten enkele spelers van de ploeg zich zelfs verantwoorden voordat het team het terrein kon verlaten. Het is crisis in Dortmund.

Na de winst op Hertha BSC van dinsdag zijn de problemen nog niet opgelost. De treffer van Koller legt de critici echter wel voor even weer aan de ketting. De Duitse pers zal met de treffer van Koller zich tevens weer focussen op diens vermeende onderhandeling met Ajax. Een transfer in de winterstop zou nog altijd tot de mogelijkheden behoren.

In verliespunten houdt Borussia nu weer vier ploegen onder zich. Met de huidige elfde plaats in de ranglijst mag de club zich echter ook alweer middenmotor noemen. Zaterdag had Van Marwijk nog gerept van het aangaan van de strijd tegen degradatie. De club kan zich mede om financiele reden geen 'abstieg' permitteren.

Applaus van personeel na faillissement

Klingon had ons via de nieuws-submit te melden:

De directeur van het failliete textielbedrijf Rositta in Sittard heeft gisteren een staande ovatie gekregen van de 140 medewerkers. De huilende Ruud Röcker (62) vertelde zijn personeel dat het bankroet een feit was. Aangezien bleek dat hij er alles aan had gedaan om het familiebedrijf te redden, waren zijn werknemers vol lof.

"Ruud Röcker wilde het ons meedelen. Maar hij werd te emotioneel. Daarop heeft directeur Weijers het overgenomen", zo zegt een personeelslid. Volgens een andere medewerker heeft Röcker met privé-geld het bedrijf nog enkele maanden draaiende gehouden. "Anders zouden we in mei al ons laatste salaris hebben gehad."

Ook vakbondsbestuurder Okke Verstrenge van de Regiovakbond ABW in Heerlen was onder de indruk. "Na de toespraak stonden de mensen als bij een receptie in de rij om persoonlijk afscheid te nemen van Röcker. De mensen bedankten hem en applaudisseerden. Meestal wordt er met rot fruit gegooid als zo'n mededeling komt."

Rositta was een van de grotere bedrijven in Europa op het gebied van verwerking van ruwe katoen voor ondergoed, nachtkleding en vrijetijdskleding. Het bedrijf werd in 1936 opgericht.
Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.