Voorlichting identificatieplicht morgen van start

Icoon Binnenlands nieuws De ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken zullen morgen het startsein geven van een campagne om mensen bewust te maken van de nieuwe identificatieplicht. Deze plicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar met ingang van 1 januari volgend jaar een geldig legitimatiebewijs moet kunnen laten zien als daar om wordt gevraagd.

Niet iedereen mag zomaar om een legitimatiebewijs vragen. De plicht geldt alleen als de politie, een boswachter of een milieu-inspecteur er om vraagt. Een beveiligingsbeambte bij bijvoorbeeld een supermarkt mag dus geen identificatie eisen. Wel mag die er om vragen, en de klant de toegang tot de winkel ontzeggen als deze weigert mee te werken.

Ook mag er door de bevoegde toezichthouders niet zonder aanleiding om identificatie gevraagd worden. Zo mag een politieagent er alleen naar vragen als dat nodig is, zoals bij dreiging van een relletje of bij het uitschrijven van een bekeuring. Een boswachter mag alleen identificatie eisen bij mensen die dieren of planten uit een natuurgebied stelen.

Het idee achter de nieuwe wet is dat Nederland hierdoor veiliger kan worden. Mensen die de wet overtreden kunnen zich nu nog vaak anoniem in de massa verstoppen, wat met deze wet aangepakt wordt.

Onder een geldig legitimatiebewijs wordt een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument verstaan. Wie niet in staat is op aanvraag een geldige identificatie te overhandigen, kan een boete tot maximaal 2250 euro krijgen.