Nederlandse moslims ageren tegen ontvoering hulpverleenster

Zo'n veertig Nederlandse moslims hebben een verklaring doen uitgaan waarin zij hun ''diepe verslagenheid'' uiten over de ontvoering van de Brits-Iraakse hulpverleenster Margaret Hassan in Irak. De hulpverleenster woont al ruim dertig jaar in het land, heeft de Iraakse nationaliteit en is getrouwd met een Iraakse man. In Irak geeft ze leiding aan hulporganisatie CARE, een ploeg van zeventig hulpverleners.

Volgens de groep Nederlandse moslims is de ontvoering van Hassan ''onbegrijpelijk en niet te rechtvaardigen.'' Ze roepen op om ''in naam van de menselijke waardigheid en de Arabisch-islamitische principes van humaniteit'' de CARE-directrice vrij te laten.

Afgelopen week riep Margaret Hassan op een video de Britse regering op de Britse troepen uit Irak terug te trekken omdat ze anders bang is dat haar hetzelfde lot wacht als landgenoot Kenneth Bigley, die eerder deze maand onthoofd werd. Die video werd door de ontvoerders afgeleverd bij de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Tot de ondertekenaars behoren onder meer de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb, GroenLinks-Kamerlid Azough, Milli Görüs-directeur Haci Karacaer en voorzitter Ayhan Tonca van de Turks-Islamitische Culturele Federatie. Ook de niet-islamitische PvdA-Kamerleden Dijsselbloem en Verbeet hebben de verklaring ondertekend.

Subheader
Margaret Hassan tijdens een emotionele oproep om haar vrijlating