Japanner ontvoerd in Irak

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de Arabische nieuwszender al-Jazeera is dinsdag een video getoond waarop islamitische extremisten dreigen een Japanse man te onthoofden. Ze eisen de terugtrekking van alle Japanse soldaten uit Irak. Als dit niet binnen 48 uur gebeurt zeggen zij de Japanner te zullen vermoorden.

De onbekende man op de video droeg een wit t-shirt en sprak enkele woorden in het Engels en het Japans. "Ze willen dat de Japanse troepen uit Irak vertrekken of ze snijden mijn hoofd af", aldus de man. Achter hem stonden drie gemaskerde mannen, die vervolgens een boodschap voorlazen: "Als Japan zijn troepen niet terugtrekt ondergaat hij hetzelfde lot als zijn voorgangers, Berg, Bigley en de andere ongelovigen."

Volgens de gijzelaars zou het gaan om iemand die "verbonden is" met de Japanse strijdkrachten in Irak, maar de Japanse regering meldt dat er geen enkele soldaat wordt vermist. De ontvoering zou zijn gepleegd door de groepering rond de Jordaniër al-Zarqawi, die al zo veel gijzelingen en moorden op zijn geweten heeft. Onlangs eiste de terreurgroep 'Tawhid wa al-Jihad' nog de brute moord op tientallen Iraakse rekruten op.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de gijzeling vooralsnog niet bevestigen. De Japanse premier Koizumi zegt echter dat de Japanse troepen hoe dan ook niet uit Irak zullen vertrekken.

In 2004 zijn al vijf Japanners - hulpverleners en journalisten - gegijzeld in Irak. Ook toen werd de terugtrekking van alle Japanse militairen geëist, maar ondanks het feit dat dit niet gebeurde kwamen zij uiteindelijk toch allen vrij. Er zijn ongeveer vijfhonderd Japanse militairen gelegerd in Irak. Ze zijn gestationeerd bij de zuidelijke stad Samawah, waar ook de 1400 Nederlandse militairen zitten.


De Japanner en zijn ontvoerders