Onderzoek naar gestikte Thaise moslims

Knip had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen maandag zijn er in het zuiden van Thailand 78 moslims gestikt nadat ze waren gearresteerd tijdens rellen met leger en politie. De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft nu toegezegd dat er een onderzoek komt naar de omstandigheden waaronder dit kon plaatsvinden. Hij gaf toe dat er in ieder geval 'betreurenswaardige' fouten zijn gemaakt.

Maandag werden meer dan 1.000 betogers aangehouden, in vrachtwagens geladen en vervoerd naar een 160 kilometer verderop gelegen legerbasis. Tientallen stikten onderweg. Anderen braken hun nek. Volgens een ooggetuige werden de arrestanten letterlijk in de vrachtwagens gepropt en gestampt.

In Thailand is de meerderheid (93%) van de bevolking boedistisch en een kleine minderheid (4%) moslim. In het zuiden is echter een islamitische meerderheid. Radicale moslims streven daar naar afscheiding van Thailand omdat ze zich gediscrimineerd en achtergesteld voelen. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 400 mensen omgekomen bij gewelddadigheden tussen radicale moslims en veiligheidstroepen.