ANP: 'Novum steelt berichtgeving'

Icoon Media nieuwsPersdienst ANP beschuldigt concurrent Novum van inbraak op de electronische systemen en het stelen van berichten. Novum geeft toe dat een redacteur wel eens heeft ingelogd op de nieuwsserver van het ANP, maar ontkent dat het berichten overneemt. Een kort geding tussen de twee grote Nederlandse persbureaus dient morgen voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens het ANP maakt Novum zich schuldig aan oneerlijke concurrentie, onrechtmatig handelen, inbreuk op auteurs- en databankrechten en wanprestatie. Het persbureau vindt dat er meer dan normale overeenkomsten zijn in de berichtgeving. Artikelen worden bijvoorbeeld inclusief kleine foutjes overgenomen. Met behulp van een digitaal recherchebureau is er volgens het ANP bewijs geleverd dat Novum zich dagelijks toegang heeft verschaft tot de besloten nieuwsvoorziening van het ANP.

Novum reageert door te stellen dat er geen stelselmatige inbraak heeft plaatsgevonden en dat er geen ANP-nieuws is overgeschreven. Het ANP zou de jonge concurrent willen zwartmaken. Hoofdredacteur Marcel van de Hoef van Novum: "Als het ANP claimt de exclusieve rechten op nieuwsfeiten te hebben, dan is het bestaansrecht van Novum nog groter dan wij al dachten." Tegelijkertijd wordt gebruik van de nieuwsvoorziening van het ANP wel toegegeven. "Eén van de Novum redacties blijkt gedurende enige tijd toegang te hebben gehad tot de ARTOS-Nieuwsserver. Gebleken is dat een nieuwe medewerker, waarvan het dienstverband is aangevangen op 1 april 2004, zonder medeweten van de directie en hoofdredactie van Novum gebruik heeft gemaakt van username en password van vorige werkgevers. De bewuste werknemer heeft username en password ook aan andere redacteuren binnen Novum ter beschikking gesteld, wederom zonder medeweten en/of toestemming van directie en hoofdredactie", aldus Novum in een verklaring.

Volgens de persdienst is de betrokken medewerker inmiddels uit dienst getreden. Daarnaast zijn intern technische maatregelen getroffen, waardoor het sinds 13 oktober niet meer mogelijk is op de servers van het ANP aan te loggen. De persdienst blijft bij de ontkenning dat berichtgeving van het ANP niet inhoudelijk is gebruikt.

Zowel het ANP als Novum stellen nieuwsberichten op en verkopen die. Het ANP nieuws is op internet te vinden op sites als Planet.nl of Het Net. Novum nieuws staat onder meer op Nieuws.nl en Trouw. De nieuwssite NU.nl koopt de berichten van zowel ANP als Novum.

-
Zie ook het volledige artikel op Planet Multimedia, waar tevens een geluidsfragment te beluisteren is met de hoofdredacteur van het ANP en de directeur van Novum.