Kamer wil opgevoerde scooters vernietigen

Een Kamermeerderheid onder aanvoering van CDA en PvdA wil dat opgevoerde brommers en scooters direct door de politie ingenomen worden en regelrecht naar de shredder worden vervoerd. Op deze wijze zal de verkeersveiligheid op de weg voor brommerrijders en ander wegverkeer vergroot worden, meent de Kamer.

CDA-Kamerlid Marleen de Pater: ''Als blijkt dat een brommer of scooter door het opvoeren harder dan de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur kan op de rollenbank, dan is het over en uit. Zo kan de al jaren durende ellende met opgevoerde brommers tot het verleden gaan behoren''. Ook PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma verwacht dat deze drastische maatregel zoden aan de dijk zet.

De Pater heeft weinig begrip voor jongeren die hun scooter of bromfiets opvoeren. ''Het schijnt het mooiste te zijn om te doen, maar het is zeker het levensgevaarlijkst''. Dijksma denkt dat het uitbannen van opgevoerde brommers en scooters tevens de geluidsoverlast ten goede zal komen. Ook spelende kinderen die bijna omvergereden worden door brommers hebben baat bij deze aanpak, meent de vice-fractievoorzitter van de PvdA.

Nu is het nog zo dat eerst een verzoek moet worden ingediend door justitie voor het innemen van een opgevoerde brommer of scooter, voordat het voertuig voorgoed van de weg gehaald kan worden. Met een nieuwe wetgeving is het voor een opgevoerde brommer die door de politie wordt onderschept meteen over en uit.

Opvoersets
Dijksma zal vandaag namens de PvdA opnieuw aan minister Peijs van Verkeer vragen om een verbod in te stellen op de zogenoemde opvoersetjes. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Peijs gisteren dat het moeilijk is dit soort onderdelen te verbieden.

Peijs wees er in de brief op dat voor het opvoeren vaak onderdelen worden gebruikt die op zichzelf legaal zijn voor bijvoorbeeld motorfietsen. De CDA-bewindsvrouw vreest dan ook dat het moeilijk wordt een verbod op opvoersetjes te handhaven. Dijksma meent echter toch mogelijkheden te zien voor een verbod.