Gemeenteraad akkoord met nieuw stadion AZ

Olga (Nuongirl)
De Gemeenteraad van Alkmaar heeft maandagavond groen licht gegeven voor de bouw van het nieuwe AZ-stadion.

Door de overeenkomst hoeven de club en de gemeente niet meer te wachten op een uitspraak van de Europese commissie. Deze zou uitspraak doen vanwege vermeende staatssteun aan de Alkmaarse club.

In 2001 sloten AZ en de gemeente Alkmaar een zogenaamde 'Package-deal'. dat hield in dat AZ-vastgoed de grond van het huidige onderkomen, de Alkmaarder Hout, voor een symbolisch bedrag van een euro zou overnemen van de gemeente. AZ zou dan een grote financiële bijdrage leveren aan de bouw van het nieuwe stadion.

De Europese commissie moet echter nog wel vaststellen of hier sprake was van ongeoorloofde steun van de staat, maar daar wilden AZ en de gemeente Alkmaar niet op wachten.

Bij de Alkmaarse club is er allerminst sprake van euforie over het akkoord. "Dit is een stap voorwaarts, maar we zijn er nog lang niet. We vechten al jaren tegen een minderheid. Ook na dit besluit kunnen nog steeds tal van procedures worden aangespannen om het bouwproces te vertragen," aldus woordvoerder Willem Zeijlmans in AD Sportwereld.

Een impressie van het stadion is hier en daar te zien.