Alienware gaat multi-GPU tech licenseren aan derden

Ondanks dat ATi officieel geen technologieën ondersteunt waarmee meerdere videokaarten tegelijk gebruikt kunnen worden (zoals dat wel kan met nVidia's SLi) gaat Alienware de mogelijkheid bieden aan gebruikers om meerdere Radeon kaarten tegelijk te gebruiken om de performance te verhogen.

Alienware, een grote retailer van high-end systemen maakte vandaag bekend dat het een licentieprogramma opzet voor "X2", een technologie waarmee meerdere PCI Express x16 sloten op een moederbord geplaatst kunnen worden. De licentie zal lopen via de Alienware Labs Corporation, de R&D tak van de Alienware Corporation.

In tegenstelling tot bij nVidia's SLi is er voor deze mogelijkheid geen speciale driverondersteuning nodig. De technologie is ontworpen om standalone gebruikt te worden gebruik makend van Video Array en een X2 moederbord. Video Array verdeelt het scherm in meerdere delen, in het geval van 2 kaarten doet videokaart 1 de bovenste helft van het scherm en videokaart 2 de onderste helft.

Natuurlijk kan het voorkomen dat het ene deel van het beeld veel zwaarder is voor de videokaart dan het andere deel, Alienware heeft daarom "Predictive load balancing" toegevoegd aan het systeem. Deze techniek zorgt er voor dat de verdeling wordt aangepast naar mate dat nodig is. Ondanks dat het standaard 50/50 is in het geval van 2 videokaarten kan dat bijvoorbeeld makkelijk 40/60 worden.

Vroege testen lieten een toename in de prestaties zien van meer dan 50% in het geval van 2 videokaarten. Hoe zwaarder de applicatie, hoe groter de toename.