GeenStijl onder vuur in B&W

Icoon Digital nieuws De uitzending van het debatprogramma B&W over de beruchte weblogs, waar we eerder vandaag al melding over maakten, is uitgemond in een felle discussie waarbij enkele rake verbale klappen vielen. Met name het weblog GeenStijl kreeg het bij vlagen hard te verduren van onder meer Trudy Prins van Stivoro en internetjournalist Francisco van Jole. Af en toe was de discussie dermate rumoerig dat er geen peil op te trekken viel.

Namens GeenStijl waren Ambroos Wiegers (Prof. Hoxha) en Jaap Stalenburg (Starf*cker) aanwezig. Zij kregen tijdens de chaotische discussie meermaals het verwijt een haatklimaat te creëren. Tijdens de uitzending spitste de discussie zich vooral toe op de reacties/postings die op de weblogs te vinden zijn/waren. Discussieleidster Hanneke Groenteman kon daarbij af en toe het verschil tussen de redactionele items en de geposte reacties niet uit elkaar houden, hetgeen verwarring schiep.

Volgens Trudy Prins hebben zowel de redactionele stukken als de reacties van users ertoe geleid dat zij en haar kinderen telefonisch bedreigd werden. Voornaamste verwijt van haar: het zou niet meer over de kwestie, maar over de persoon zelf gaan. Met als gevolg een hetze.

Ook Francisco van Jole had niet mis te verstane kritiek, met name op GeenStijl. Wijzend met het vingertje betichtte hij het weblog ervan anoniem aan het maatschappelijk debat te willen deelnemen, wat volgens hem laf is. GeenStijl wees hem erop dat het gangbaar is op internet om onder nicknames te posten, en dat ze telefonisch en via de mail bereikbaar zijn.

_
Over een 1,5 uur zal de stream van de uitzending van B&W op internet staan op de site van de publieke omroep.