FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 december 2003

Uitslag Maccabi Haifa-Valencia

Valencia heeft zich vanavond in Rotterdam als laatste ploeg geplaatst voor de derde ronde van de UEFA Cup. Het versloeg Maccabi Haifa met 0-4.

De Israelische club moest het duel elders afwerken in verband met de veiligheidstoestand in Haifa. Het eerste duel was nog in 0-0 geeindigd, waardoor Haifa hoopvol startte op Het Kasteel.

Mista opende al in de elfde minuut de score voor Valencia, Haifa moest daarop minimaal tweemaal scoren. Rubén Baraja besliste echter nog binnen het halve uur het treffen (0-2). Valencia geloofde het verder wel en zette pas in de blessuretijd van de tweede helft een grote uitslag op het bord. De treffers waren van David Albelda en Miguel Angel Angulo.

Met Valencia gaat er wederom een Spaanse club door. Eerder stelden FC Barcelona, Real Mallorca en Villarreal al hun plaats in de derde ronde van de UEFA Cup veilig. Deportivo la Coruna, Real Madrid, Real Sociedad en Celta de Vigo hebben voorts de knock-out ronde in de Champions League bereikt.

Hofland wil vertrekken bij PSV

Kevin Hofland heeft aangegeven te willen vertrekken bij PSV. De verdediger kreeg sinds hij herstelde van zijn blessure geen basisplaats meer van trainer Guus Hiddink.

Hofland (24) heeft de pech dat Hiddink tijdens zijn afwezigheid Wilfred Bouma op de centrale verdedigingspositie uitprobeerde. Daar bleek hij goed te voldoen. Hofland is daarmee bankzitter geworden.

Arnold Oosterveer, zaakwaarnemer van Hofland, is inmiddels op zoek naar een nieuwe club. "Er zijn wat contacten. Maar er hebben zich vooralsnog geen clubs gemeld bij PSV."

Vrouwen verwarren rekenkundig brein man

Mooie vrouwen zorgen ervoor dat mannen snel rijkdom willen om te imponeren, zelfs al betekent dat dat ze op de lange termijn slechter af zijn.

Dat concluderen de psychologen Marge Wilson en Martin Daly na een onderzoek onder studenten in Canada. Deze werd gevraagd of ze een bepaald bedrag de volgende dag wilden ontvangen, of een hoger bedrag de volgende week. Vervolgens kregen de studenten gezichten te zien van een aantal aantrekkelijke vrouwen op een website.

Na bewondering van het vrouwelijk schoon was de kans groter dat mannelijke studenten kozen voor de eerste optie, in plaats van te wachten op een hogere beloning. Het rekenkundig vermogen van vrouwen bleek echter niet aangetast te zijn na het bekijken van mooie mannen. Ook bleken de mannelijke keuzes niet beïnvloed te worden door het zien van minder mooie vrouwen of mooie auto's.

Wilson denkt dat mannen met mooie vrouwen vers in het geheugen snel middelen willen om deze te imponeren. Dit zou evolutionair bepaald zijn: mannen met deze karaktertrek hebben immers een grotere kans om een vrouw voor zich te winnen. Volgens Wilson wijst de studie uit dat het deel van het mannelijk brein dat gestimuleerd wordt door mooie gezichten verbonden is aan het deel dat beloningen berekent. In een vervolgstudie wil zij onderzoeken of mannen ook gevoelig zijn voor andere beloningen, zoals eten of cadeaus. Ook wil ze bekijken of oudere of getrouwde mannen immuun zijn voor deze effecten.

Het resultaat ondersteunt ook het idee dat mannen door reclames met mooie vrouwen sneller verleid worden hun portemonnee te trekken, voegt Wilson toe. "Maar ik denk dat mensen in de marketing dat allang wisten".

HSL-tunnel in de Randstad bijna klaar

De HSL-tunnel onder het Groene Hart is bijna klaar. De boormachine Aurora, de grootste ter wereld, heeft bijna zijn eindstation bereikt. Er moet nog vijftien meter geboord woorden tot aan de eindschacht bij Hazerswoude-Dorp. Aangezien er gemiddeld zestien meter per dag wordt geboord, is de tunnel bijna af.

Het wachten is nu op het afbouwen van de eindschacht. Deze zal rond half januari klaar zijn. Door het snelle boren is de tunnel tussen Hoogmade en Hazerswoude-Dorp van ruim zeven kilometer eerder klaar dan verwacht.

De boor wordt misschien verkocht aan China als hij klaar is met zijn werk.

Man zit 24 uur vast in boom na redden kat

Een dierenvriend uit Roemenië heeft onlangs 24 uur lang in een boom vastgezeten, nadat hij had geprobeerd een kat uit de boom te redden. De man kreeg na zijn reddingsactie namelijk last van hoogtevrees en durfde niet meer naar beneden.

Verstijfd bleef hij in de kruin van de 21 meter hoge boom zitten en riep om hulp. Pas 24 uur later hoorden zijn buren de noodkreten, waardoor zij de brandweer konden alarmeren. Deze kon de man naar beneden helpen.

Geflitst met 1.857 kilometer per uur

Diego Billardello uit het Belgische dorp Heusden keek onlangs wel heel vreemd op toen hij een bekeuring wegens een snelheidsovertreding in de bus kreeg. Niet dat hij niet gewend is aan dergelijke bekeuringen, maar volgens dit proces-verbaal had hij met een snelheid van 1.857 kilometer per uur door de dorpskern van Heusden gereden. Of beter gezegd; 'gevlogen'.

De politie had een nuchter antwoord op dit onwaarschijnlijk hoge getal: "Foutje gemaakt bij het opstellen van het pv."

Nog 17,5 miljard Belgische franken 'kwijt'

Er ligt nog voor 17,5 miljard aan oude Belgische franken in oude sokken en stoffige lades. Het geld, met een waarde van 435 miljoen euro, is nog niet bij de Nationale Bank van België ingeleverd. De Belgische munten kunnen nog een maand omgewisseld worden, de biljetten veel langer.

De Belgische Staat is blij met het nieuws. Het zorgt voor een fikse meevaller. In Nederland was eind juni nog 681 miljoen euro aan guldens niet omgewisseld, meldde minister Zalm eind juni in de Tweede Kamer.

Straatnaambordje 'Catharina-Amalia' terug

Het straatnaambordje 'Prinses Catharina-Amalia Plantsoen', dat gisteren gestolen werd, is door de dieven terugbezorgd bij de gemeente Rheden. De daders waren enkele studenten.

Het bordje werd dinsdag bij een plantsoen in Velp (gemeente Rheden) geplaatst, maar werd binnen 24 uur gestolen. Het herkregen bordje zal op vrijdag herplaatst worden. Dit keer zal het bordje aan de paal vastgelast worden, aangezien de geplaatste anti-diefstalbouten de dieven niet konden weerhouden van hun plan.

Nachtwacht verplaatst tijdens 'militaire operatie'

De Nachtwacht heeft donderdagochtend zijn vaste zaal in het Rijksmuseum in Amsterdam verlaten. Tijdens operatie die leek op een "militaire operatie" is het wereldberoemde meesterwerk naar buiten gebracht en verplaatst naar de Philipsvleugel van het museum. Het museum is een jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de verhuizing van Neerlands beroemdste schilderij.

Het is de eerste keer sinds 1945 dat de Nachtwacht van Rembrandt van zijn plaats is gelicht. Tegen twaalf uur werd het werk naar buiten gehesen en duwden acht mannen de kist met de hand over de straat naar de Philipsvleugel.

Het schilderij is niet te verzekeren omdat de waarde niet goed te schatten is. Er waren dus strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. De politie had de wijde omgeving van het Rijksmuseum afgezet en veertig agenten rondlopen om de boel in de gaten te houden. Ook de brandweer stond paraat.

De verhuizing is noodzakelijk door de ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum volgend jaar. De Nachtwacht en andere topstukken uit de 17e eeuw zijn tijdens de verbouwing te zien in de Philipsvleugel, die als tijdelijk museum zal fungeren.

Prima test Ho-Pin Tung

Ondanks twee uitstapjes in het grind heeft Ho-Pin Tung een prima test gereden in de Williams FW24.

Tung reed in totaal 41 ronden en het Williams team was tevreden over de prestaties van de Chinees/Nederlander.

"Tung was heel competitief in de wagen. Hij heeft goed werk geleverd. Zeker wanneer je bedenkt dat hij nog nooit eerder op dit circuit had gereden en voor het eerst in een F1-wagen zat", vertelt Williams ingenieur Tim Preston.

Tung zelf was ook heel tevreden en zegt hierover:"Wat een fantastische ervaring. Het team was heel open en Gené en Montoya hebben me beiden veel geholpen en hebben me heel wat tips gegeven".

Tung had wel nog een krap moment waarbij Luca Badoer hem de weg afsneed en de auto's elkaar raakte. Na het incident ging Tung naar de Ferrari pitbox om het verhaal te horen van Luca Badoer.
"Badoer zat in mijn slipstream bij het naderen van de haarspeldbocht en toen dook hij naar de binnenkant om me in te halen. Ik vertraagde een beetje om hem wat ruimte te geven. Plotseling stuurde hij naar links voor de ideale rijlijn, maar hij gaf me niet genoeg ruimte en dus raakte ik zijn achterwiel. Gelukkig raakte niks beschadigd", zegt Tung.

"Ik ben wel naar zijn pitbox gegaan om hem een verklaring voor zijn gedrag te vragen. Hij zij dat hij sneller was en vond dat ik niet moest klagen omdat er geen schade was. Daarop ben ik weer vertrokken", vertelde Tung.

De NOS blijft de eredivisie uitzenden

Het bord nasi op schoot op zondagavond kan blijven. De NOS blijft de samenvattingen van de voetbalwedstrijden uit de Nederlandse eredivisie voetbal ook komend seizoen uitzenden. De omroep bereikte daarover donderdag overeenstemming met de Eredivisie NV, dat de tv-rechten verhandelt.

Ook de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en Yorin) had interesse in de uitzendrechten. Toch heeft de Eredivisie NV (ENV) gekozen voor de Publieke Omroep. Vooral omdat ze graag wil dat de samenvattingen niet achter de decoder verdwijnen. "De samenvattingen zullen nooit achter de decoder verdwijnen. Evenmin mag het gebeuren dat op een dag met vijf eredivisiewedstrijden er drie samenvattingen bij de ene en twee bij de andere omroep worden uitgezonden", aldus voorzitter Michael van Praag van de Raad van Commissarissen van de ENV.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Wanted: Eddie Irvine

Eddie Irvine wordt momenteel gezocht door de politie.

De voormalig Ferrari coureur wordt gezocht voor het niet op komen dagen tijdens een proces voor de Londonse rechtbank. Irvine moest zich daar verantwoorden voor het rijden met hoge snelheden.

Irvine werd aangehouden voor het rijden met hoge snelheden op een scooter door London. Hij zou geen verzekering hebben gehad om met de scooter te mogen rijden. De zaak moest vorige maand al voorkomen, maar toen kwam Eddie ook al niet opdagen.

Voor de rechter was dit de druppel en gaf het signalement door aan de politie. De politie moet Irvine nu arresteren als ze daar de kans voor krijgen. Wat de straf van Irvine moet worden is nog niet bekend.

Politie uit Brugge pakt 'Ajax-vip' op

vries750 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na de wedstrijd Club Brugge - Ajax in de Champions League van dinsdagavond heeft de politie zes Amsterdammers aangehouden. Niks geks zou je zeggen, ware het niet dat er volgens de politie "een heel belangrijk persoon" tussen zit. De vermeende Ajax-vip trapte uit frustratie of balorigheid een deur in. Hij weigerde vervolgens een schikking. Mogelijk krijgt deze vip nu een zware boete met een stadionverbod.

Ajax ontkent dat het om iemand gaat uit de organisatie. "We weten inmiddels wie hij is, maar hij is binnen Ajax absoluut onbekend", benadrukte een woordvoerder van Ajax donderdag. "We betreuren het zeer dat de suggestie is gewekt dat het om een bestuurslid van Ajax ging. De man in kwestie komt zelfs uit Rotterdam."

De overige supporters werden opgepakt wegens ordeverstoring of omdat ze geen kaartje hadden.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Breuk Perridon met Rothengatter

Michel Perridon, directeur van Trust, zegt dat hij niet meer wil praten met Huub Rothengatter.

Volgens Perridon is het Rothengatter's schuld dat Jos Verstappen niet voor Jaguar rijdt.
"De keuzes voor Jos in 2004 zijn heel erg beperkt. Alleen Jordan en Minardi. Dat neem ik Huub kwalijk, zegt Perridon.

Het blijft niet alleen bij kwalijk nemen en Perridon gaat verder:"De relatie tussen Huub en mij is over. Ik praat niet meer met hem. Ik heb totaal geen respect meer voor die vent. Half november heb ik hem mijn kantoor uitgezet. Ik zei: nu ga je weg en nooit meer terugkomen. Dit is het einde", gaat Perridon verder.

Perridon vervolgt:"Ik vind dat Huub niet de juiste man is die al die jaren naast Jos heeft gestaan. Huub kan dan wel pretenderen dat hij Jos tien jaar in de Formule 1 heeft gehouden, maar dat is de verdienste van Jos eigen talent en niet de verdienste van meneer Rothengatter".

Huub Rothengatter was niet beschikbaar voor commentaar en ook Perridon wilde er niet veel over kwijt. Pas als Jos een contract heeft voor 2004 dan wil Michel Perridon er meer over kwijt. Verder zegt Perridon alleen nog dat Rothengatter zo eigenwijs als de pest is en dat hij hem een storende factor noemt in de relatie met Jos. Als extraatje beschuldigd Perridon Rothengatter nog van het vullen van zijn eigen zakken.

Op dit moment spreken Raymond Vermeulen en Michel Perridon met Minardi en Jordan. Rothengatter zou pas terug komen als er een overeenkomst is met een team.

Jos Verstappen zegt zelf hierover:"Huub voert nog wel de rijderscontractonderhandelingen. Daar verandert niets aan".
Volgens Verstappen is het normaal dat een sponsor ook wel eens met een team praat.
"Michel heeft de vrijheid om te praten met een team. Maar Huub, Raymond en ik zijn verantwoordelijk voor het rijderverhaal. Dat blijft zo", vertelt Jos Verstappen.

De vraag is of dit nog problemen oplevert voor de kansen voor Verstappen bij een Formule 1 team voor komend jaar. Dit is in ieder geval geen goede PR.

Eerste namen Rock Werchter bevestigd

XL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het belgische rockfestival Rock Werchter heeft haar eerste namen bekend gemaakt. Al drie grote namen hebben de komst naar de festivalweide bevestigd. Voor het tweede jaar op rij zal Metallica acte de presence geven. David Bowie komt voor de derde keer naar Werchter ('96 en '97). The Pixies komen ook voor de derde keer naar Werchter ('89 en '91)

Rock Werchter vindt van 2 tot 4 juli plaats. De voorverkoop zal binnenkort aanvangen.

Twee UEFA Cup-plaatsen in gevaar

Botswana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er staan twee plaatsen in het UEFA Cup-toernooi op het spel door de vroege uitschakeling van de Nederlandse clubs in de Champions League. NEC Nijmegen en NAC Breda overleefden de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi niet. FC Utrecht en Feyenoord strandden beiden in de tweede ronde. Ajax herpakte zich, na het onnodige verlies in de eerste wedstrijd tegen AC Milan, in de daaropvolgende twee wedstrijden goed. Maar de Amsterdamse club verloor de laatste drie wedstrijden en werd volledig uitgeschakeld.

Nu mogen er nog zes Nederlandse clubs naar het Europees voetbal. Dat komt omdat Nederland achtste plaats staat op de lijst van de Europese voetbalbond UEFA. Als Nederland lager komt te staan moeten twee UEFA-cup plaatsen worden opgegeven. Zodoende zal alleen de nummer drie van de Holland Casino Eredivisie nog recht hebben op UEFA Cup-voetbal. De andere plaats wordt ingenomen door de winnaar van de Amstel Cup.

Tsjechië, dat nog vertegenwoordigd is door Sparta Praag en SK Teplice, heeft slechts een kleine achterstand op Nederland. Ook Turkije en Schotland hebben geen onoverkomelijke achterstand. Voor de plaatsen in de Champions League hoeft voorlopig niks gevreesd te worden.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Kleuter overleeft val van tien meter hoogte

Liberation en Michel van Bergen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond heeft een 4-jarig kind uit Rotterdam een val van de vierde verdieping van een gebouw aan de Frans Bekkerstraat overleefd. Het kind viel uit het raam van zijn kamer, dat op tien meter hoogte ligt. Dit meldde de politie.

De jongen had het raam zelf geopend nadat hij in het raamkozijn geklommen was op het moment dat zijn moeder even naar de kelder was. Het kind is met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Criminele kerstman vergeet broek

Tokus stuurde ons via de newssubmit dit geheel vertaalde bericht:

In een klein stadje in het Australische Tasmanië is een bank beroofd door de kerstman. De dader was echter niet zo slim, en is kort erna opgepakt. Hij mag kerst nu achter de tralies doorbrengen.

De 40-jarige Gregory Harland-White overviel de bank in een kerstmannenpak, en maakte daarbij zo'n $10.000 buit. Het plan was dat hij het pak zou dumpen in een vlakbij gestalde paardentrailer, om daarna op de fiets weg te rijden. Hij vergat echter om zijn kerstmannen-broek uit te doen. Toen hij naar zijn fiets liep, die een eindje verder stond, werd hij gearresteerd.

Harland-White heeft de overval bekend en wacht nu op zijn vonnis.

CDA Heerlen neemt afstand van haar eigen wethouder

frambooz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

CDA Heerlen heeft afstand genomen van gewraakte uitspraken van haar eigen wethouder. De Heerlense wethouder Eduard Prickartz vergat gisteren na een interview op de Limburgse regionale radiozender L1 de hoorn goed op de haak te leggen. Op de radio was dan ook te horen dat hij een man uit Hoensbroek een "notoire zeikbeer" en een L1-verslaggever een "etterbakje" noemde. De fractie noemt de uitspraken "onbegrijpelijk' en "een overschrijding van normen en waarden".

De wethouder ontkende in eerste instantie dat hij de uitspraken gedaan had. Pas toen er opnames van het gesprek te horen waren op L1, gaf hij toe. Het CDA-bestuur in Heerlen wil nu dat Prickartz en zijn voorlichter, die ook bij het gesprek was, in gesprek moeten gaan met de Hoensbroekenaar en de verslaggever.

Luister hier naar het fragment op L1 Radio.

Jennifer Lopez steelt voor duizenden euro's aan kleren

derek0905 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jennifer Lopez is betrapt op diefstal. Na een fotosessie voor kledingmerk Louis Vuitton heeft de popster voor duizenden euro's aan kleding en andere 'hebbedingetjes' gestolen. Het kledingmerk zette de zangeres vervolgens buiten.

"Het is een stilzwijgende overeenkomst dat wanneer iemand voor ons werkt zij gratis een aantal artikelen mee mag nemen. Dan gaat het vaak om kledingstukken die de modellen echt heel erg mooi vinden", stelde een woordvoerder. "Jennifer is echt te ver gegaan, ze heeft bijna de hele studio leeggehaald. Ze heeft schoenen, jurken, tassen, echt van alles meegenomen. Tien minuten later stond iedereen nog verstijfd van schrik bij te komen toen een medewerker van Jennifer belde met de mededeling dat ze een paar sokken was vergeten...."

Lopez haar plek is inmiddels ingenomen door Kate Moss en Naomi Campbell voor toekomstige reclamecampagnes.

Steunzenders Publieke radio in januari in de lucht

De steunzenders die de Publieke Omroep kreeg toegewezen om de ontvangstproblemen van haar radiozenders in sommige delen van Nederland op te lossen, moeten op 1 januari 2004 operationeel zijn. Dat heeft zenderoperator Nozema laten weten.

Radio 1
Amsterdam: 98.6 FM
Arnhem: 98.6 FM
Rotterdam: 98.6 FM

Radio 2
Amsterdam: 92.3 FM
Arnhem: 92.9 FM
Rotterdam: 92.9 FM
Goes: 94.4 FM (reeds online)

3FM
Amsterdam: 96.5 FM
Arnhem: 96.5 FM
Rotterdam: 97.1 FM

Radio 4
Arnhem: 92.1 FM

De Publieke Omroep kreeg veel klachten van luisteraars na de frequentieverdeling van mei. Vooral in Arnhem, Amsterdam en Rotterdam waren de klachten groot. Deze steden liggen aan de rand van de zendgebieden van de huidige zenders van de publieke radiostations. Daarbij staan in de steden veelal sterke zendmasten van de commerciële omroepen die de ontvangers storen.

De nieuwe zenders hebben overigens allemaal maar een klein bereik. "Ze zijn puur bedoeld om de gaten in de huidige ontvangst op te vullen", aldus een woordvoerder van de Publieke Omroep.

Kwart van het siervuurwerk is gevaarlijk

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kwart van het siervuurwerk dat in Nederland wordt verkocht is gevaarlijk. Dat blijkt uit onderzoek van de 'vliegende brigade vuurwerk', een samenwerkingsverband van het ministerie van VROM en de provincies. Ongeveer 27 procent van het siervuurwerk dat bij de importeurs ligt is gevaarlijk voor zowel afstekers als omstanders.

Het blijkt dat siervuurwerk soms omvalt en brandende delen tot 25 meter ver kunnen wegschieten. Daarbij gaat het onder meer om de zogenoemde flowerbeds en multishots.

Student ontdekt grootste priemgetal ooit

S7eph4n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 26-jarige student heeft het grootste priemgetal ter wereld ontdekt. Michael Shafer uit het Amerikaanse Michigan achterhaalde het priemgetal met maar liefst 6.320.430 cijfers.

De student deed de ontdekking met behulp van een gewone Dell-computer van de Michigan State University. Hij gebruikte een programma waarbij de software van een groot aantal computer aan elkaar werd gekoppeld.

Inmiddels loopt er al acht jaar een project om nieuwe priemgetallen te zoeken. De computer van Shafer maakt deel uit van dat 'Great Internet Mersenne Prime Search-project'. Het doel van het project is het vinden van een priemgetal met meer dan tien miljoen cijfers. De gelukkige die daarin slaagt, ontvangt 100.000 dollar. Een voormalige deelnemer van het project ontving in 2000 al 50.000 dollar voor het vinden van het eerste priemtal met meer dan één miljoen getallen.

Medepassagier Hans Kazan dreigt vliegtuig op te blazen

Tamaru schreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Goochelaar Hans Kazan heeft wat huiveringwekkende momenten in een vliegtuig meegemaakt. Bij een vlucht van Spanje naar Nederland dreigde een mede-passagier het vliegtuig op te blazen. Kazan, die in Spanje woont, vliegt gemiddeld tweemaal per week naar Nederland voor werk. Tot nu toe verliep dat altijd vlekkeloos, maar deze keer stond er bij het vaartmaken op de startbaan een passagier op die dreigde het vliegtuig op te blazen met een bom.

Het vliegtuig werd tot stilstand gebracht en door daadkrachtig optreden van de stewardessen kon de ietwat verwarde man worden afgevoerd. Hij bleek later geen bom bij zich te hebben. Het gerucht gaat inmiddels dat de man dronken was.

Hans noemde zelf in een live telefoongesprek op televisie bij SBS6 het voorval angstaanjagend maar roemde het optreden van de mensen van Transavia.

Schumacher legt het af tegen de Eurofighter

Twickelpics.nl en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

FotofinishMichael Schumacher heeft vandaag op het Italiaanse vliegveld Baccarini zijn meerdere moeten erkennen in een straaljager van de Italiaanse luchtmacht. De 'Eurofighter Typhoon' won twee van de drie races.

De Ferrari van de Formule 1 coureur won nog wel de wedstrijd over 600 meter, maar bij de iets langere afstanden (900 en 1200 meter) moest hij voorrang verlenen aan de straaljager, bestuurd door de voormalige Italiaanse astronaut Maurizio Cheli.

De Typhoon, die alleen de eerste 400 meter op de grond kan blijven, startte op de startbaan en de Ferrari reed op een asfaltweg naast de baan. In de stromende regen keken duizenden mensen toe. "Het was een interessant experiment", zei Schumacher.

De Ferrari (F2003-GA) heeft een maximumsnelheid van 369 kilometer per uur. De jet kan een topsnelheid van 2450 kilometer per uur bereiken. De Italiaanse bolide woog donderdag 600 kilo, terwijl de straaljager 21.000 kilo's telde.

Meer F1-nieuws vind je op de FOK! F1manager

Inwoneraantal zakt iets tot 2006

Eagletje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse bevolking is in 2003 met 65 duizend mensen gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2004 telt Nederland dan ook 16,3 miljoen inwoners. In 2004 en 2005 zal de bevolkingsgroei eerst dalen, om daarna weer langzaam toe te nemen. In 2008 wordt dan ook verwacht dat het inwoneraantal de 16,5 miljoen zal passeren.

Dat het inwoneraantal gaat dalen heeft te maken met het feit dat de generatie vrouwen waaruit de meeste kinderen geboren worden kleiner is dan de generaties daarvoor. Daarnaast neemt het aantal overledenen toe vanwege de toename van het aantal ouderen. Tot slot komen er minder mensen uit het buitenland naar Nederland.

Publicatie lijst brengt Bush in verlegenheid

De president van de Verenigde Staten, George W. Bush, is opnieuw in opspraak gekomen vanwege de publicatie van een lijst met landen. Op de lijst staan enkel landen die van de Verenigde Staten mogen meeprofiteren van de lucratieve contracten bij de wederopbouw van Irak.

De lijst werd bekend, kort voordat hij de leiders van Rusland, Frankrijk en Duitsland wilde vragen een deel van de schuldenlast van Irak kwijt te schelden. Juist deze landen, die fel gekant waren tegen de oorlog in Irak, blijken niet op de lijst voor te komen.

Gisterenavond had Bush telefonisch contact met zijn Franse collega Chirac, de Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Schröder. Tijdens deze gesprekken vroeg Bush of de nieuwe speciale financiële gezant voor Irak, James Baker, de landen mag bezoeken.

De oud-minister heeft als missie de staatsschuld van Irak te reduceren.Hierbij heeft hij de hulp van Frankrijk, Duitsland en Rusland, hard nodig. Ze zijn immers de grootste schuldeisers.

Bush' verzoek werd direct afgewezen door de Russische minister van Defensie Sergei Ivanov. De ongelukkige timing heeft de voorzichtige pogingen van Washington om nader tot de landen te komen, die zich een fel tegenstander toonden van de oorlog tegen Irak, vermoedelijk teniet gedaan. Dit vrezen de diplomaten in de Amerikaanse hoofdstad.

Frankrijk is nu van plan om samen met andere landen van de Europese Unie te onderzoeken of uitsluiting van bedrijven in strijd is met internationale regels voor mededinging. Berlijn heeft in een reactie op de publicatie van de lijst de stap van Washington als "onaanvaardbaar voor de Duitse regering" betiteld.

'All you need is love' nu ook op de radio

'All you need is love' komt ook op de radio. Het succesvolle SBS 6 tv-programma zal vanaf eerste kerstdag een week lang te horen zijn op de radio bij Noordzee FM. De presentatie is in handen van Robert ten Brink.

"In plaats van de gebruikelijke overzichtslijsten uit te zenden gaan wij met Noordzee FM voor totaal iets anders", meldt directeur Erik de Zwart. Het programma zal te horen zijn tussen 12:00 en 14:00 uur.

Ook Robert ten Brink is blij met het programma. "Het is toch fantastisch dat je nu ook iemand je liefde kunt betuigen of de liefde van je leven een nieuwe impuls kunt geven via de radio? Ik zou zeggen, schakel mijn hulp in en begin 2004 met een schone liefdes-lei."

Bos: 'oppositie voeren valt zwaar tegen'

"Een buitengewoon bescheiden resultaat hebben de sociaal-democraten bereikt bij de behandeling van de kabinetsplannen." Zo luidt het oordeel van Wouter Bos over het oppositievoeren. Het valt hem en de PvdA zwaar tegen en leidt ook tot frustraties.

Bos zegt dat zijn moeilijkste taak nu is om zijn 42-koppige fractie enthousiast te houden en te motiveren. "Er is een afspraak tussen de coalitiepartijen dat zij alleen bepalen of er iets verandert, wat de oppositie voorstelt maakt niets uit", zo zei Bos in een interview met het ANP.

In het interview waarschuwde Bos de jonge garde van zijn fractie. "Ik heb gezegd dat ze zich niet te veel moesten voorstellen van de kansen die ze in Den Haag krijgen. Die analyse blijkt nu te kloppen." Na de verkiezingsoverwinning en hooggespannen verwachtingen was de deceptie dan ook groot omtrent de verloren formatie met het CDA. Bos spreekt van een "diep gat" waarin de PvdA viel.

De zware bezuinigingen van kabinet CDA, VVD en D66 stuiten Bos tegen de borst. Volgens hem "stappen deze partijen een terug in de tijd". Hij uit hierbij forse kritiek op het CDA. Zo noemt hij als voorbeelden de CDA-bewindslieden Balkenende en Donner met hun strijd tegen de satire en Ross met haar terughoudendheid met prenatale screening.

Advies: Verbied hoofddoek op Franse scholen

Een commissie die in opdracht van de Franse regering religie in het onderwijs onder de loep nam, is met de aanbeveling gekomen om hoofddoekjes wettelijk te verbieden op alle openbare scholen. Het verbod moet overigens gelden voor alle religieuze symbolen, dus ook keppeltjes en opzichtig gedragen kruisen. Ook bepleiten de experts een verbod op het dragen van politieke symbolen op scholen.

Het was de Franse president Chirac zelf die de commissie afgelopen zomer instelde, na een aantal verhitte debatten over het dragen van hoofddoekjes door moslimmeisjes, die via de media werden uitgevochten. Binnenkort moet de president een slotconclusie vormen over het probleem met de hoofddoekjes op scholen. Aangenomen wordt dat hij het advies van de commissie zal volgen.

De onderzoekscommissie bepleit verder het invoeren van een joodse en een islamitische feestdag op openbare scholen. Jom Kippoer (Grote Verzoendag) en Eid al-Fitr (einde vastenmaand ramadan) zouden in onderwijsinstellingen moeten worden gevierd. Voor het bedrijfsleven beveelt de commissie aan dat alle werknemers een extra vrije dag naar keuze zouden moeten kunnen krijgen in verband met religieuze feesten.

Deur ingetrapt door Ajax-Vip

De politie van Brugge heeft rond de wedstrijd Club Brugge - Ajax (2-1) zes Ajax supporters aangehouden, onder wie volgens haar een "heel belangrijk persoon". Die Ajax-vip had uit frustratie een deur ingetrapt.

De man weigerde een minnelijke schikking en loopt nu de kans zwaarder te worden beboet en een stadionverbod te krijgen.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse voetbalclub weten zij wie het de persoon is, maar dat hij binnen Ajax onbekend is en dat de man uit Rotterdam komt.

De politie pakte rond de Champions League wedstrijd afgelopen dinsdag vier supporters op omdat ze geen kaartje hadden. De Belgische politie maakte woensdag bekend dat het voor, tijdens en na de wedstrijd redelijk rustig is gebleven.

Kan Santos talenten behouden?

Er wordt harder dan ooit getrokken aan de groeibriljanten van de Braziliaans kampioen Santos. De Brazilianen Robinho en Diego staan in de nadrukkelijke belangstelling van enkele Europese (top)ploegen.

Worden de namen van AC Milan en Real Madrid al tijden gelinkt aan aanvaller Robinho, nu is het (wederom) de beurt aan de kleine spelmaker Ribas da Cunha, kortweg Diego. Afgelopen zomer deed het Engelse Tottenham Hotspur al verwoede pogingen om het talent voor een slordige EUR. 7 miljoen van Santos los te weken, echter zonder resultaat.

Met de hijgende concurrentie van Inter Milan in de nek probeert de Londense club het echter opnieuw en heeft het eerder uitgebrachte bod verhoogd. "Diego is zeer serieus bezig met zijn toekomst en een carrièrevoortzetting bij een Europese (top)club is een logische stap" aldus Santos coach Emerson Leao. Diego's vader en tevens zaakwaarnemer heeft ondertussen meerdere malen in contact gestaan met "The Spurs".

Of het al jaren naar prijzen smachtende Tottenham wel de juiste plaats is voor een toptalent om zich verder te ontwikkeling blijft echter de vraag. Oekraïner Sergei Rebrov werd een aantal seizoenen geleden voor een slordige EUR. 17 miljoen overgenomen van Dinamo Kiev en zat al gauw meer naast de trouwe, maar bovenal kritische Londense supporters op de tribune, dan dat hij op het veld zijn kunsten vertoonde. Zal het 18-jarige supertalent Diego de immense druk wel aankunnen, het is afwachten...

(Upd) UEFA wil roken in Dug-out verbieden

Als het aan de UEFA ligt zijn rokende trainers vanaf komend jaar taboe. De bond zal 12 december een dergelijke regel voorstellen op de algemene vergadering.

Het verbod moet voorlopig gelden voor alle interland- en Europa Cup-wedstrijden en zou al op 1 januari van het volgend jaar van kracht moeten worden. Volgens de UEFA hebben trainers een voorbeeldfunctie, roken past daarbij niet. Al sinds 1986 geldt een verbod op tabaksreclame langs de voetbalvelden. Voetbal en roken gaan niet samen, aldus de UEFA.

Update 11 December 2003:

Het dagelijks bestuur van de UEFA heeft het roken in en om de dug-out bij voetbalwedstrijden verboden.

De europese bond meent dat "roken het imago van het voetbal beschadigt en dat roken een negatieve invloed op de jeugd kan hebben."

De disciplinaire commissie van de UEFA zal zich bij overtredingen beraden op de op te leggen straf

Eurofighter verslaat Schumacher

Twickelpics.nl wist ons vandaag het volgende te melden:
Het is Michael Schumacher niet gelukt om de Eurofighter te verslaan.

Op de 600 meter wist de zesvoudig wereldkampioen het vliegtuig van het Italiaanse leger nog voor te blijven, maar op de 900 en 1200 meter moest de Duitser in de straaljager zijn meerdere erkennen.

Voormalig astronaut Maurizio Cheli bestuurde de 21.000 kilo zware straaljager met een topsnelheid van 2450 kilometer per uur. Schumachers bolide is een lichtgewicht in vergelijking. De F2003-GA weegt slechts 600 kilo en heeft een topsnelheid van 369 kilometer per uur.

De Eurofighter Typhoon reed 400 meter over de startbaan van vliegveld Baccarini, waarna hij de race in de lucht voortzette. Schumacher reed op de asfaltweg naast de startbaan. Ondanks zijn verliest was het toch 'een interessant experiment,' aldus Schumacher.

Regels volgende ronde loting CL

Grotez wist ons vandaag het volgende te melden:

Bij de loting voor de achtste finales in de Champions League zijn er een aantal regels opgesteld door de UEFA.

De regels die gelden zijn de volgende:

1. clubs uit hetzelfde land komen niet tegen elkaar uit,

2. de groepswinnaars kunnen elkaar niet treffen,

3. de nummers 2 kunnen elkaar niet treffen,

4. de nummers 2 beginnen met een thuiswedstrijd.

Interessant confrontaties zoals Bayern München-Real Madrid of Bayern München-Manchester United behoren daardoor tot de mogelijkheden. In de achtste finales geldt het 'ouderwetse' knockoutsysteem.

[update] Grote explosie in centrum Tel Aviv

Bij een grote explosie bij een café in het centrum van Tel Aviv (Israël) zijn zeker vijftien mensen gewond geraakt. Diverse bronnen melden dat daarnaast drie personen zijn gedood.

De oorzaak van de ontploffing is op dit moment nog niet bekend.

Update 12.20
De politie gaat vooralsnog er vanuit dat de explosie geen aanslag is door Palestijnse terroristen. Vermoedelijk is het een 'criminele daad'.

De ontploffing vond rond lunchtijd in het zakencentrum van Tel Aviv plaats.

Update 13.28
Het aantal slachtoffers is inmiddels gesteld op twee doden en negentien gewonden.

Het doel van de aanslag was vermoedelijk Ze'ev Rosenstein. Hij is een van de leiders in de Israëlische onderwereld. Ooggetuigen melden dat Rosenstein een wisselkantoor binnenwandelde, toen daar een bom ontplofte. Hij zou daarbij gewond zijn geraakt. Rosenstein zou sinds 1996 zeker vier aanslagen op zijn leven hebben overleefd.

Het originele bericht werd om 12.03 uur geplaatst

Isabelle Brinkman en Gerard Joling hebben ruzie

Gerard Joling en Isabelle Brinkman liggen met elkaar in de clinch. De twee presentatoren van 'Show van Nederland' op SBS 6 hebben ruzie omdat Isabelle zou weigeren met Gerard Joling te presenteren. SBS wil Joling houden, maar Gerard wil pas blijven als "die geit opkrast".

Joling neemt tijdelijk de presentatie over van Victor Brandt die tijdelijk naar de tropen is gegaan voor de opnames van Temptation Island.

De ruzie was al zichtbaar toen Isabelle Brinkman ineens alleen het programma presenteerde. De officiële verklaring daarvoor was dat Gerard Joling en Daniëlle Overgaag leuker waren om samen te presenteren. Maar er zou geen sprake zijn van ruzie. Maar volgens Joling zou Isabelle hebben voorgesteld dat hij met Daniëlle zou presenteren. Daniëlle vertelde Isabelle toen volgens Gerard: "Als jij niet professioneel genoeg bent om met Gerard te presenteren, wil ik ook niet met jou presenteren". Volgens Gerard wil niemand dus meer met Isabelle presenteren.

Isabelle zou nu volgens Joling jaloers zijn. Hij zou een smak geld hebben gekregen voor zijn gastoptreden en daarbij zou hij aan het begin aan hebben gevraagd om vooral veel met Daniëlle te presenteren. "Blijkbaar heeft Isabelle dat verkeerd opgevat", aldus Gerard.

AEL dreigt A'dam met ''verdere escalatie''

De Nederlandse afdeling van de Arabisch-Europese Liga (AEL) is woedend op de Amsterdamse politie omdat die nog steeds de AEL-activisten vasthoudt die afgelopen dinsdagavond op de A10 werden aangehouden toen ze een ''controlepost'' ingericht hadden. De AEL dreigt ook burgemeester Job Cohen met verdere escalatie als de vier AEL'ers niet onmiddellijk worden vrijgelaten.

De AEL stelt in een rondgestuurde verklaring: ''Autochtone milieuorganiaties en vakbonden mogen demonstreren wanneer zij dat willen, maar als de AEL iets doet, wordt het meteen verboden. Er wordt met twee maten gemeten. Wat betreft de arrestaties houdt de AEL de burgemeester en justitie verantwoordelijk voor de gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien''. Het stuk is geschreven door AEL-woordvoerster Naïma Elmaslouhi, die ook nog schrijft: ''We hebben de mensen tot dusver rustig kunnen houden, maar op een gegeven moment houdt het op'''.

Ondanks het dreigement van escalatie blijven de verdachten gewoon vastzitten. Volgens een politiewoordvoerder is er geen sprake van het meten met twee maten. ''Er was geen vergunning aangevraagd, en zelfs als dat wel was gebeurd: niemand krijgt ooit vergunning om te demonstreren op een snelweg''.

Volgens de politie was de actie op de A10 ook levensgevaarlijk. Een stuk of acht actievoerders liepen tijdens de spits de ringweg op ter hoogte van het Bos en Lommerplein en wierpen op de snelweg een blokkade op. De acht waren getooid met bivakmutsen en droegen fakkels.

De AEL wilde met de actie op de A10 aandacht vragen voor de onderdrukking van het Palestijnse volk.

Oefenduel Nederland - VS

Op 18 februari zal het Nederlands Elftal oefenen tegen het team van de Verenigde Staten in de Kuip te Rotterdam

Dit duel komt als vervanger van het duel met Duitsland dat uitgesteld werd tot 2005 nadat beide landen aan elkaar gekoppeld werden voor de groepswedstrijden op het EK van 2004.

Twee keer eerder vond er een oefenwedstrijd plaats tussen de Verenigde Staten en Nederland en beiden vonden plaats in de VS. 19 mei 2002 was de laatste wedstrijd en werd gewonnen door Nederland dankzij doelpunten van Roy Makaay en Andy van der Meyde.

AEK slechtste CL team ooit

Het Griekse AEK Athene is de slechtste ploeg in de Champions League ooit.


Gisteren wist de voetbalclub voor de achttiende keer op rij niet tot winst te komen in de europese competitie voor landskampioenen. Het thuisduel met AS Monaco eindigde in 0-0.

De Grieken speelden de laatste wedstrijden negen keer gelijk en negen keer verloren ze. Spartak Moskou is met zeventien wedstrijden zonder overwinning de op een na slechtste ploeg in de historie van de Champions League.

Juventus pakte gisteravond een ander record. De Italiaanse club won met 7-0 van Olympiakos. Dat was de grootste zege ooit in de Champions League. Met 40 jaar, 3 maanden en 24 dagen kroonde Dany Verlinden, de doelman van Club Brugge, zich dinsdagavond in de triomfantelijke thuiswedstrijd tegen Ajax tot oudste actieve speler in de Champions League.

Ajax bracht afgelopen dinsdag het jongste team ooit in het veld. De gemiddelde leeftijd van de spelers lag onder de 22 jaar (21 jaar en 360 dagen). De op één na jongste ploeg was FC Nantes met 22 jaar en 56 dagen gemiddeld.

Nieuwe inwoners van Almere krijgen gratis Bijbel

Nieuwe inwoners van Almere krijgen voortaan een Bijbel cadeau door de samenwerkende kerken in de stad. De 'City-Bijbel' bevat adressen en e-mailadressen van de vijftien kerken in Almere. Burgemeester Annemarie Jorritsma kreeg gisteren het eerste exemplaar uitgereikt.

Op de kaft van de Bijbel staat de 'skyline' van Almere. Iedere week worden er 500 nieuwe Bijbels gedrukt. Dat is gelijk aan het aantal nieuw komende gezinnen in de polderstad. Binnen drie jaar willen de kerken er zeker 18.000 slijten, ter waarde van 35.000 euro.

AEL doet aangifte tegen GeenStijl

SNOR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) doet aangifte tegen het weblog GeenStijl.nl. De site riep zijn bezoekers gisteren op om de site van de AEL plat te leggen als reactie op de snelwegbezetting van de AEL op de A10. De AEL houdt GeenStijl verantwoordelijk voor het hacken van hun site en zal daarom aangifte doen, zegt een woordvoerder.

De Nederlandse site van de AEL was vanmorgen nog steeds uit de lucht en werd doorgelinkt naar de site van de Belgische afdeling. Het is volgens de woordvoerder van de AEL onduidelijk, wanneer de Nederlandse site weer werkt.

GeenStijl reageert op hun site als volgt op de aangifte: ''Het is over en sluiten. Uw GeenStijl redactie is er gloeiend bij. Ieder moment kan hier de pliesie voor de deur staan nu. De snelwegbezetters zijn namelijk boos dat ze de digitale snelweg afgelazerd zijn''. Sarcastisch schrijft GeenStijl dat het hun dun door de broek loopt en roept haar bezoekers op om straks een website in elkaar te sleutelen waarin kan worden oproepen ''jullie broeders'' vrij te krijgen, mocht de redactie in de cel belanden.

Allochtonenstop bij voetbalclub in Blerick

BaZzY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Allochtonen zijn niet meer welkom bij voetbalclub SV Blerick. De Limburgse club heeft gisteravond een allochtonenstop afgekondigd omdat de club te zwart zou dreigen te worden. Op dit moment is dertig procent van de leden allochtoon. Hierdoor zouden autochtone voetballers uitwijken naar andere verenigingen.

Voorzitter J. Sars van de Blerickse club zei gisteren tijdens het integratiedebat tussen politiek en burgers in Blerick dat het probleem bij meedere clubs in Venlo speelt. Toch is zijn club eerste die een allochtonenstop afkondigt.

Edah-klant in cel wegens ''geen mandje''

De 32-jarige Carst Kijlstra uit Assen is maandagavond in een Edah-supermarkt in zijn woonplaats gearresteerd omdat hij boodschappen deed zonder mandje. Kort voor sluitingstijd snelde hij de winkel binnen. Met drie ons sudderlappen in zijn handen liep hij naar de kassa. Daar weigerden ze af te rekenen omdat hij geen karretje of een mandje had gebruikt.

Kijlstra vond dat ze niet zo lullig moesten doen en weigerde de winkel te verlaten zonder het vlees, maar de kassameisjes wilden niet afrekenen. Kijlstra moest met een beveilingsbeambte na een discussie mee naar het kantoor. Daar werd hem een toegangsverbod voor de Edah gedurende één jaar opgelegd. "Terwijl ik daar vaste klant ben. Met zegeltjes en al", aldus Kijlstra.

Kijlstra werd uiteindelijk door de politie opgehaald met een busje en heeft een halfuur in een cel moeten zitten. Ook kreeg hij een boete van 130 euro wegens huisvredebreuk. Hij heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen, want hij weigert de boete te betalen.

Woordvoerster Lonneke Sanders van het moederconcern van Edah, Laurus, zegt dat er in de supermarkt een duidelijke waarschuwing hangt dat een kar of mandje verplicht is. ''Daarmee probeert Laurus diefstal tegen te gaan. En beleid is beleid''.

Naakte man hakt vrouw in mootjes met zwaard

Evan had ons via de newssubmit het volgende herschreven én vertaalde bericht te melden:

Een expert op het gebied van oosterse vechtkunsten uit de New-Yorkse Bronx heeft zijn vrouw in mootjes gehakt met twee samurai-zwaarden, terwijl hij naakt rondrende en kreten als "Ik ben god!" en "Ik ben onsterfelijk!" uitslaakte. Dat meldt de politie van New York.

Na zijn daad vloog hij de inmiddels gearriveerde politie aan. Een agente vuurde veertien schoten af, waarbij ze de losgeslagen man, maar ook een mede-agent raakte. Eén kogel raakte de agent in zijn knie, en één werd gestopt door zijn kogelwerende vest. Zowel de agent als de 'samurai' zijn opgenomen in het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel.

De 32-jarige Ivor Forbes had géén strafblad, en stond niet bekend als gewelddadig. Het echtpaar was pas een jaar getrouwd en leek gelukkig, zo melden de buren. Doodslag en verboden wapenbezit zullen de man ten laste gelegde worden.

Drugsdealer vermomd als kerstman

El_Marz en VeiligGlijden hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Duitse Krefeld, bij Venlo, is in de zak van een plaatselijke kerstman een wel zeer bijzondere inhoud aangetroffen.

De politie vond in de zak enkele grammen drugs. De 'kerstman' gebruikte zijn kerstvermomming als dekmantel voor het dealen van heroïne.

De 33-jarige man werd door agenten in burger in de gaten gehouden, omdat hij al eerder verdacht werd. De 'kerstman' is gearresteerd.

[update] Duizend banen verdwijnen bij NS

De komende vier jaar zullen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) duizend banen gaan verdwijnen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen; het personeel, voornamelijk machinisten en conducteurs, moet via 'natuurlijk verloop' verdwijnen.

Deze maatregel is nodig omdat de afdeling reizigersvervoer ook de komende jaren verlies zal blijven lijden. Hoewel de prijs van de treinkaartjes al met vier procent werd verhoogd, is dit niet voldoende om de kosten te dekken.

De conducteursbanen kunnen deels geschrapt worden omdat met de invoering van de ov-chipkaart in 2007 minder conducteurs nodig zijn. Dit chipkaartsysteem houdt in dat er toegangspoortjes op de stations komen, waardoor de conducteur niet langer op de trein vervoersbewijzen hoeft te controleren. Vakbonden CNV Bedrijvenbond en VVMC laten echter weten dat dit zal leiden tot een grote onveiligheid op de trein.

Update om 13.28 uur

Wild zwijn uit Spaanse zee gered

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de kust van de noord-Spaanse provincie Catalonië is dinsdag een wild zwijn door de kustwacht uit de zee gered.

De Spaanse kustwacht zag drie kilometer voor de kust bij Arenys de Mar iets dat op een zwemmer in nood leek. Na een uitgebreide zoekactie bleek dat het om een everzwijn ging, maar de redders trokken het dier toch aan boord. Het zwijn lijdt aan uitputtingsverschijnselen, maar maakt het naar omstandigheden goed.

Vermoedelijk is het dier na hevige regens door een stroom meegesleurd naar zee.

CL: AEK Athene slechtste ploeg ooit

Het Griekse AEK Athene is de slechtste ploeg in de Champions League ooit. Gisteren wist de voetbalclub voor de achttiende keer op rij niet tot winst te komen in de europese competitie voor landskampioenen. Het thuisduel met AS Monaco eindigde in 0-0.

De Grieken speelden de laatste wedstrijden negen keer gelijk en negen keer verloren ze. Spartak Moskou is met zeventien wedstrijden zonder overwinning de op een na slechtste ploeg in de historie van de Champions League.

Juventus pakte gisteravond een ander record. De Italiaanse club won met 7-0 van Olympiakos. Dat was de grootste zege ooit in de Champions League. Met 40 jaar, 3 maanden en 24 dagen kroonde Dany Verlinden, de doelman van Club Brugge, zich dinsdagavond in de triomfantelijke thuiswedstrijd tegen Ajax tot oudste actieve speler in de Champions League.

Ajax bracht afgelopen dinsdag het jongste team ooit in het veld. De gemiddelde leeftijd van de spelers lag onder de 22 jaar (21 jaar en 360 dagen). De op één na jongste ploeg was FC Nantes met 22 jaar en 56 dagen gemiddeld.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Competitiemanager!
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Internationaal televisiestation in Limburg

Twee commerciële televisiestations in het Nederlandse Limburg en het Vlaamse Limburg gaan samenwerken. Onder de naam 'TV Limburg' gaan de gefuseerde Nederlandse televisiestations TV Totaal en TV Sittard en TV Limburg in Hasselt in januari televisie maken voor de grensstreek.

Doel van het project is de kijkers in de beide Limburgen beter en ruimer te informeren over wat er dagelijks in de 'Euregio' speelt. "TV Limburg komt op precies het goede moment. We zochten na de fusie een ideale naam. Die hebben we nu gevonden", aldus Directeur W. Claessen van het Nederlandse station. Zijn Belgische collega E. Bujok vult aan: "L1 is een dominante speler op de markt. Samenwerking met TVT en TV Sittard is alleen maar goed."

Hoe de samenwerking er exact uit gaat zien moet nog uitgewerkt worden. "Wij gaan commercials werven voor Hasselt en zij voor ons. Dat moet beide stations 200.000 tot 300.000 euro per jaar extra opleveren. Ook willen we samen programma's gaan ontwikkelen en personeel opleiden", aldus Claessen.

Dit jaar geen witte kerst

We hoeven dit jaar niet te rekenen op een witte kerst. Het KNMI in De Bilt meldt dat de aanloopperiode naar de kerstdagen weinig belovend uitziet.

De komende week zal het weer vooral vrij wisselvallig zijn, waarbij regen en wind zullen voorkomen. De temperatuur is met 5 tot 10 graden Celcius te hoog om voor sneeuw te zorgen.

De laatste keer dat we in Nederland een volledige witte kerst - dus op beide kerstdagen - hadden, was 22 jaar geleden. In 1981 lag plaatselijk zo'n twintig centimeter sneeuw.

Boete van 46 euro voor peuk op straat

1750GTV en Moehaha hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mensen die vanaf 1 januari in Rotterdam een sigaret op straat gooien, krijgen een boete van 46 euro. Rokers die een hele asbak op straat legen, krijgen zelfs een boete van 231 euro. De politie van Rotterdam heeft aangekondigd streng te zullen optreden.

Het plan is bedacht door een wijkagente in het centrum van Rotterdam. Die stelde vast dat bij de ingang van grote kantoorpanden steeds vaker rokers staan, die dagelijks veel afval achterlaten. Met het aanstaande wettelijke rookverbod op de werkplek - vanaf 1 januari 2004 - zal deze overlast alleen maar toenemen, is de verwachting.

Bedrijven in het centrum zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld van de nieuwe maatregelen. Een oplossing is om buiten de kantoorgebouwen voldoende asbakken te plaatsen.

Ontwikkelingen in onderzoek naar kanker

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende herschreven en vertaalde bericht te melden:

Het Humaan Papilloma Virus (HPV), dat met baarmoederhalskanker wordt geassocieerd, lijkt ook betrokken te zijn bij kanker aan de mond en de oropharynx (het gedeelte van de keel waar het achterste gedeelte van de tong en de amandelen in zitten), aldus onderzoekers.

Dr. Rolando Herrero (Costa Rican Foundation for Health Sciences - San Jose) stelde dat het mogelijk is dat "HPV-vaccinaties die momenteel worden ontwikkeld zeer effectief zouden kunnen zijn in het voorkomen van HPV-gerelateerde orale kanker."

Tijdens de studie werden 1415 patiënten met kanker aan de mond, 255 patiënten met kanker aan de oropharynx en 1732 kankervrije patiënten onderzocht. HPV DNA werd aangetroffen in weefselmonsters van bijna vier procent van de kankers aan de mond en achttien procent van de gezwellen in de keelholte. Deze bevindingen kwamen frequenter voor bij proefpersonen welke hadden aangegeven meer dan één seksuele partner te hebben of orale seks bedreven. HPV is seksueel overdraagbaar.

DNA van "HPV 16", de meest voorkomende HPV in genitale tumoren, werd aangetoond in grofweg 94 procent van de HPV-positieve kankerpatiënten. De aanwezigheid van antilichamen tegen HPV 16 L1, E6 of E7 werd in verband gebracht met een aantoonbaar verhoogd risico op kanker aan de mond en de keelholte.

Aan de hand van deze bevindingen gaven de onderzoekers aan dat HPV een rol lijkt te spelen in het ontstaan van vele soorten kanker aan de keelholte en waarschijnlijk een kleinere subgroep van kankers aan de mond. Het artikel met de volledige bevindingen is op 3 december gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute. Zie ook de website.
Laatste reviews en specials
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
review
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
review
Call of Duty: Modern Warfare
©FOK.nl e.a.