Advies: Verbied hoofddoek op Franse scholen

Een commissie die in opdracht van de Franse regering religie in het onderwijs onder de loep nam, is met de aanbeveling gekomen om hoofddoekjes wettelijk te verbieden op alle openbare scholen. Het verbod moet overigens gelden voor alle religieuze symbolen, dus ook keppeltjes en opzichtig gedragen kruisen. Ook bepleiten de experts een verbod op het dragen van politieke symbolen op scholen.

Het was de Franse president Chirac zelf die de commissie afgelopen zomer instelde, na een aantal verhitte debatten over het dragen van hoofddoekjes door moslimmeisjes, die via de media werden uitgevochten. Binnenkort moet de president een slotconclusie vormen over het probleem met de hoofddoekjes op scholen. Aangenomen wordt dat hij het advies van de commissie zal volgen.

De onderzoekscommissie bepleit verder het invoeren van een joodse en een islamitische feestdag op openbare scholen. Jom Kippoer (Grote Verzoendag) en Eid al-Fitr (einde vastenmaand ramadan) zouden in onderwijsinstellingen moeten worden gevierd. Voor het bedrijfsleven beveelt de commissie aan dat alle werknemers een extra vrije dag naar keuze zouden moeten kunnen krijgen in verband met religieuze feesten.